mazi80 pisze: ↑18 sty 2023, 18:59
Witam.
Mam kilka pytań odnośnie w/w gry karcianej.Mianowicie noszę się z zakupem Podstawki i chciałbym uzyskać kilka informacji o dodatkach a w zasadzie o tym co trzeba a czego nie trzeba albo może co jest w dodatku a czego nie ma i dlaczego?:)
Pytanie chcę kupić podstawkę ale nowszą wersje rozszerzoną niby dla 4 graczy już (że niby nie trzeba kupować dwóch podstawek). Docelowo będzie grane w 2 może 3 osoby.Pytanie czy ta wersja rozszerzona jest naprawdę lepsza niż ta pierwsza pomimo że jest parę złotych droższa.
Drugi pytanie dotyczy się dodatku Dziedzictwo Dunwitch rozszerzenie kampanijne a mianowicie zawartości.Znalazłem na internecie również jakby dwie wersje w jednej pisze że są dwa scenariusze i około chyba 96 kart scenariusza oraz 49 kart badaczy w innej zaś pisze że posiada wszystkie 8 scenariuszy i ogólnie ponad 300 kart scenariuszy(zdaje się że 307) i nigdzie nie potrafię znaleźć odpowiedzi o co tutaj chodzi.
I kolejne pytanie brzmi bo zauważyłem że oprócz tego rozszerzenia jest chyba jeszcze 6 taki niejakich zestawu mitów do Dziedzictwa Dunwitch czy te 6 tali znajduje się w opakowaniu jeżeli kupuje pudło w sensie rozszerzenie kampanijne czy tego nie ma i trzeba to również dokupić osobno.Czy też te talie mitów po prostu można sobie kupić zamiast całego rozszerzenia i grać np jedne scenariusz zamiast całej kampanii.
pytam bo jak to mówią "kto pyta nie błądzi" a chciałbym przed zakupem uzyskać informację bo tak naprawdę nie do końca rozumiem o co chodzi z tymi taliami mitów skoro kupuje rozszerzenie to czy one się już tam znajdują czy nie, oraz dlaczego niby te same rozszerzenia chyba jedno nowsze a również inna liczba scenariuszy oraz inna liczba kart.No i jak wygląda ta sprawa z tymi podstawkami do gry lepiej tą pierwszą czy jednak tą nowszą rozszerzoną.
Pozdrawiam i czekam na pomocne odpowiedzi.
Weź nową podstawkę dla 4 graczy, bo dostaniesz lepsze pudełko, kilka dodatkowych kart (w stosunku do dwóch starych podstawek) i fajniejsze żetony (większa różnorodność nominałów). Cykle dostępne są w starej i nowej formule. Stara to pudełko z dwoma scenariuszami i sześć zestawów mitów z pozostałymi scenariuszami w ramach jednej kampanii i w tym wszystkim wymieszane karty badaczy (czyli dodatkowe karty z których składasz talie). Nowa formuła to pudło z ośmioma scenariuszami, ale nie zawierające kart do budowania talii, które trzeba kupić osobno w postaci rozszerzenia badaczy. Tutaj znów nowe pudełka są fajniejsze, bo umożliwiają w miarę wygodne przechowywanie. Karty, niezależnie od tego co wybierzesz — 1 pudło + 6 blistrów, czy 1 pudło z kampanią + 1 z kartami badaczy — będą w obu przypadkach takie same, więc lepiej kupować w nowym formacie, bo jest wygodniej.
Gosterq pisze: ↑18 sty 2023, 19:35
Co dwie strony to samo, matko...
Trochę mnie to nie dziwi, bo jednak FFG namieszało. Już wcześniej nie było łatwo połapać się w rozszerzeniach do tej gry, a teraz jak w sklepach masz 4 różnej wielkości dodatki w ramach jednego cyklu (stary starter, blistry, rozszerzenie kampanijne i rozszerzenie badaczy), to można się pogubić. Przydałoby się więcej komunikacji ze strony wydawcy/-ów i jakaś broszura co i jak kupować.