Wysokie Napięcie / Power Grid (Friedemann Friese)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
- Has thanked: 307 times
- Been thanked: 164 times
Re: Wysokie Napięcie / Power Grid (Friedemann Friese)
Wracając niedawno do gry po wielu latach, tak się znowu wkręciłem po kilku grach (jedna z moich ulubionych gier), że skompletowałem już chyba wszystkie dodatkowe mapy 
- WRS
- Administrator
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 96 times
- Kontakt:
Uporządkowałem w bardziej ergonomiczny - moim zdaniem - zestaw zasad do wersji Doładowanej i dodałem do zasobów BGG (https://boardgamegeek.com/filepage/238422).
Niektóre mapy jeszcze nie mają opublikowanej wersji Doładowanej, będę się starał na bieżąco aktualizować plik.
Nie ma też oficjalnej wykładni jak grać Talią #2 z innymi mapami.
W opisie mapy Europy są skreślone fragmenty, aby zaznaczyć różnicę względem wydania deluxe.
Mam nadzieję, że ren sposób prezentacji zasad okaże się czytelny także dla Was.
Niektóre mapy jeszcze nie mają opublikowanej wersji Doładowanej, będę się starał na bieżąco aktualizować plik.
Nie ma też oficjalnej wykładni jak grać Talią #2 z innymi mapami.
W opisie mapy Europy są skreślone fragmenty, aby zaznaczyć różnicę względem wydania deluxe.
Mam nadzieję, że ren sposób prezentacji zasad okaże się czytelny także dla Was.
Zagraliśmy ostatnio pierwszy raz i bardzo spodobało się mojej ekipie. Od razu by chcieli zagrać w Polsce... Niestety mapy się już wszędzie wyprzedały. Czy ktoś brał może jakąś Niemiecką wersję? Czy opisy polskich miast są też po Niemiecku? A może po angielsku, albo każdy kraj ma w swoim języku? Oryginale niemieckie miasta są chyba po niemiecku.
Czy może ktoś zamawiał może coś z Niemiec z jakiegoś sklepu? Czy to w ogóle możliwe albo ktoś ma na zbyciu za rozsądną cenę?
Czy może ktoś zamawiał może coś z Niemiec z jakiegoś sklepu? Czy to w ogóle możliwe albo ktoś ma na zbyciu za rozsądną cenę?
-
Na Planszeo jest taki opis:
Dodatek do gry Wysokie Napięcie zawiera dwustronną planszę z mapą krajów Europy Centralnej oraz mapą krajów Beneluksu. Przygotowane zostały specjalne zasady dla każdej z map oraz nowe tabele uzupełniania rynku surowców. Polska edycja jest identyczna z niemieckim i angielskim wydaniem. W grze można używać dodatków z różnych edycji językowych.
W tym sklepie rzeczy kiedyś zamawiałem, mieli nawet rozsądne ceny wysyłki do Polski
https://www.fantasywelt.de/Funkenschlag ... uropa-DE_1
Dodatek do gry Wysokie Napięcie zawiera dwustronną planszę z mapą krajów Europy Centralnej oraz mapą krajów Beneluksu. Przygotowane zostały specjalne zasady dla każdej z map oraz nowe tabele uzupełniania rynku surowców. Polska edycja jest identyczna z niemieckim i angielskim wydaniem. W grze można używać dodatków z różnych edycji językowych.
W tym sklepie rzeczy kiedyś zamawiałem, mieli nawet rozsądne ceny wysyłki do Polski
https://www.fantasywelt.de/Funkenschlag ... uropa-DE_1
-
Ktoś grał w dodatkowe mapy i jest w stanie polecić jakąś dla 6 graczy?
My graliśmy chyba w 5 w Europę Centralną i było bardzo spoko.Torquemada666 pisze: ↑03 wrz 2023, 13:08 Ktoś grał w dodatkowe mapy i jest w stanie polecić jakąś dla 6 graczy?
Hej,
Trochę odkopię temat, ale dopiero co odkryłem tę grę i jestem mocno zajarany
Chciałbym sobie kupić dodatkowe mapy i teraz mam pytanie.
Czy mając grę w wersji doładowanej warto dokupować mapy też z doładowanej, czy można ze starszej edycji?
Czy jedyna różnica to okrojony tor kolejności czy mogą być też większe zmiany?
Pytam ponieważ o wiele łatwiej znaleźć zagraniczne wydania w tej pierwszej wersji, a za wersję doładowaną trzeba sporo dopłacać.
Trochę odkopię temat, ale dopiero co odkryłem tę grę i jestem mocno zajarany

Chciałbym sobie kupić dodatkowe mapy i teraz mam pytanie.
Czy mając grę w wersji doładowanej warto dokupować mapy też z doładowanej, czy można ze starszej edycji?
Czy jedyna różnica to okrojony tor kolejności czy mogą być też większe zmiany?
Pytam ponieważ o wiele łatwiej znaleźć zagraniczne wydania w tej pierwszej wersji, a za wersję doładowaną trzeba sporo dopłacać.
-
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 109 times
Od niedawna posiadam ostatnie polskie wydanie. To już kolejny "staroć" jaki trafił mi do kolekcji o cóż...
Kiedyś to były czasy, teraz nie ma czasów
Proste zasady a jest nad czym główkować. Nie ogarniam straszenia jaka to zaawansowana księgowość tu się odbywa - no chyba, że tak słabo w narodzie z matematyką w postaci dodawania 
Solidne 8/10 aż dokupiłem 2 pakiety map (Benelux i Irlandia choć celowałem w Chiny ale nie ma skąd).
A w drodze do paczkomatu jest Orlean z dodatkiem dzięki planszostrefie
Kiedyś to były czasy, teraz nie ma czasów

Solidne 8/10 aż dokupiłem 2 pakiety map (Benelux i Irlandia choć celowałem w Chiny ale nie ma skąd).
A w drodze do paczkomatu jest Orlean z dodatkiem dzięki planszostrefie
-
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 4 times
Ja ostatnio trafiłem dodatkowe elektrownie w przystępnej cenie, a nie za miliony monet
Gra nabrała nowej świeżości i już nie ma czajenia się na elektrownię nr 29

Gra nabrała nowej świeżości i już nie ma czajenia się na elektrownię nr 29

Galeria z wydrukami: https://photos.app.goo.gl/aXEdAZ8xyDBfDBYs8
Czy wiadomo kto (i czy w ogóle) ktoś przejął wydawanie tego tytułu w Polsce od Lacerty? Jestem ciekaw, czy jest jakaś perspektywa na dodruk.
- Grellenort
- Has thanked: 68 times
- Been thanked: 160 times
Nikt. Giera jest starusieńka, a rynek chwilowo konkretnie wysycony, żeby w zalewie nowości dokładać ją do kalendarza premier. Potrzebna jest albo nowa edycja (pokroju serii Special Edition od Awaken Realms), albo koincydencja czasu, po którym namnoży się graczy którzy tego klasyka nie mają i chwilowej posuchy żeby można było WN wcisnąć w ramówkę.
Nawet jeśli to szybko nie nastąpi, to w grze nie ma słowa po naszemu, a polska instrukcja lata po sieci, więc każda wersja jest potencjalnie polska
Nawet jeśli to szybko nie nastąpi, to w grze nie ma słowa po naszemu, a polska instrukcja lata po sieci, więc każda wersja jest potencjalnie polska

Na portalu na A są w dobrej cenie aukcje z doładowaną wersją. Prosto od Chinoli. Kupował to ktoś? Jaka jest jakość tych gier?
Link do przykładowej aukcji:
https://allegro.pl/oferta/wysokie-napie ... 7248549909
-
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 109 times
Z tego co mi wiadomo to to nie są polskie edycje. Jak już to kup doładowaną wersję niemiecką albo angielską - są dostępne w wielu miejscach.mr.big pisze: ↑02 maja 2025, 22:46 Na portalu na A są w dobrej cenie aukcje z doładowaną wersją. Prosto od Chinoli. Kupował to ktoś? Jaka jest jakość tych gier?
- warlock
- Has thanked: 1246 times
- Been thanked: 2412 times
-
- Has thanked: 1217 times
- Been thanked: 555 times
No i mamy to pierwsze - edycja w kosmosie, Wysokie Napięcie: KoloniaGrellenort pisze: ↑30 mar 2025, 16:16 Nikt. Giera jest starusieńka, a rynek chwilowo konkretnie wysycony, żeby w zalewie nowości dokładać ją do kalendarza premier. Potrzebna jest albo nowa edycja (pokroju serii Special Edition od Awaken Realms), albo koincydencja czasu, po którym namnoży się graczy którzy tego klasyka nie mają i chwilowej posuchy żeby można było WN wcisnąć w ramówkę.
Nawet jeśli to szybko nie nastąpi, to w grze nie ma słowa po naszemu, a polska instrukcja lata po sieci, więc każda wersja jest potencjalnie polska![]()

Zastanawiam się, czym się będzie różnić od wersji normalnej, bo z opisu gry to niczym

planszomania.pl - 10%
(rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
(rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
-
- Has thanked: 32 times
- Been thanked: 102 times
1. zmienne ceny połączeń vs stałe w Wysokim
2. zasoby zamienione na pracowników, które pozyskujesz inaczej niż zasoby w Wysokim
3. możesz kupować technologie, które działają jako zniżki / specjalne umiejki (nie było w Wysokim)
4. w inny sposób budujesz swoją siatkę (różne rodzaje budynków)
Ogólnie największa różnica to zarządzanie zasobami. W filmiku masz krótki opis tych zmian.
Podsumowując, to jednak inna gra na tym samym silniku licytacji.
https://www.youtube.com/watch?v=CqdyZh7 ... ameReviews
-
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 7 times
Jeśli porównujesz to z wysokim napięciem wersja klasyczna lub doładowana to zmiany masz chociażby w tych obszarach:
- zmienna plansza na etapie setupu
- jeden rodzaj surowców zamiast kilku
Mechanicznie jak najbardziej gry są podobne, natomiast moim zdaniem nie można jej traktować jako "odświeżonej" wersji tak jak dzieje się to w przypadku zamków, puerto rico, czy teraz agricoli.
- zmienna plansza na etapie setupu
- jeden rodzaj surowców zamiast kilku
Mechanicznie jak najbardziej gry są podobne, natomiast moim zdaniem nie można jej traktować jako "odświeżonej" wersji tak jak dzieje się to w przypadku zamków, puerto rico, czy teraz agricoli.
- Gambit
- Has thanked: 562 times
- Been thanked: 2169 times
- Kontakt: