waadimch pisze: ↑21 sty 2023, 17:55
Witam
Pierwszy scenariusz za mną. Gram Rolandem. Proszę o pomoc.
1. Czy moge zagrać kartę np atutu z symbolem siły podczas testu umiejętności siły ponieważ chcę wykorzystać symbol z kary atutu do testu umiejętności?
2. Czy wykonując akcję ataku i korzystając z karty atutu broni .45 chcę wpakować odrazu w przeciwnika 4 naboje to wykorzystuje 2 akcje (1 za walkę i 2 za broń)?
3. Czy mogę zaatakować nawet trzy razy (na 3 akcje)_podczas fazy badaczy?
4. Ile akcji wykorzystuję atakując i chcąc korzystać z dwuch kart atutów które mam wyłożone( .45 i maczeta)?
Pozdrawiam
O panie. Ile tu jest błędów zasad:
1. O jaki symbol chodzi? Ten na boku obrazka? On oznacza że możesz poświęcić kartę z ręki do testu odrzucając ja na stos kart odrzuconych i za to dostajesz tyle plusów do testu ile jest pasujących ikonek. Kart nie możesz zagrywać w trakcie akcji o ile nie mają słowa kluczowego szybka.
2. Wykonując akcje ataku atakujesz "ręka" bez żadnych przedmiotów. Aby zaatakować bronią uzywasz akcji z broni i nie aktywujesz do tego akcji walki. Nie możesz wydać naboi bo naboj to koszt do opłacenia akcji a nie zasoby które frywolnie wydajesz. Innymi słowy aktywujesz akcje z broni(strzałka), wydajesz 1 nabój i zadajesz wskazane obrażenia jak test się udaje. Jak chcesz zaatakować drugi raz wydajesz kolejna akcje. Sam nabój też nic nie oznacza. Jest poprostu znacznikiem któremu karta nadaje sens.
3. Możesz atakować tyle ile masz akcji a nawet więcej jeśli użyjesz np jakiegoś wydarzenia z cechą szybka.
4. Nie możesz aktywować dwóch przedmiotów wymagających użycia akcji naraz. Używasz akcje ataku z broni, rozpatrujesz, akcja się kończy. W kolejnej akcji możesz znów użyć tej samej broni lub innej.