Portal Games - plany wydawnicze 2022
- PytonZCatanu
- Has thanked: 2028 times
- Been thanked: 2631 times
Re: Portal Games - plany wydawnicze 2022
Intuicja mówi mi że będzie Woodcraft (linia Suchego) i może Brass (wrogie przejęcie klasyka) i może coś z Essen (Lacrimosa?). Pewnie dodadzą coś z ameri, bo w wymienionych grach nie ma zbyt wielu kości

Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
- Ardel12
- Has thanked: 1370 times
- Been thanked: 2888 times
A ja liczę na Ketchup, jak ma być dodruk FCM robiony przez Splottera to może z Ketchupem, więc opcja na podłączenie jest.
A jak nie, to biorę anglika jak wjedzie na sklepy.
W sumie wszystkie tytuły jakie opisujecie w ogóle mnie nie interesują, więc super, bo chcę ograniczyć zakupy w retailu.
A jak nie, to biorę anglika jak wjedzie na sklepy.
W sumie wszystkie tytuły jakie opisujecie w ogóle mnie nie interesują, więc super, bo chcę ograniczyć zakupy w retailu.
- yrq
- Has thanked: 377 times
- Been thanked: 445 times
No jak to nie maPytonZCatanu pisze: ↑19 sty 2023, 07:19 Intuicja mówi mi że będzie Woodcraft [...] w wymienionych grach nie ma zbyt wielu kości![]()
![]()

- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3713 times
- Been thanked: 3897 times
Skad info o dodruku Ketchupu?
W listopadzie pisali:
We currently don't know if/when we will reprint it. If you find a decently priced second hand copy; grab it. Even if we decide to do a reprint, the process will take quite some time.
Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
-
- Has thanked: 50 times
- Been thanked: 56 times
- PytonZCatanu
Byłem tak zadowolony ze swojego kodu Leonarda da Vinci, że nie zauważyłem tego babolayrq pisze: ↑19 sty 2023, 08:26No jak to nie maPytonZCatanu pisze: ↑19 sty 2023, 07:19 Intuicja mówi mi że będzie Woodcraft [...] w wymienionych grach nie ma zbyt wielu kości![]()
![]()
nawet się rzuca nimi sporadycznie uzupełniając rynek
![]()
- arturmarek
- Has thanked: 302 times
- Been thanked: 839 times
Też bym chciał polską edycję Beyond the Sun, ale sądząc po tym jak idzie współpraca Portalu z Rio Grande to bym się prędzej spodziewał od nich Kingdom Death Monster.
Ja liczę, że zapowiedzą nową grę Splottera (Horseless Carriage chyba) i nową grę Lacerdy. Fajnie by było jakby odkurzyli też jakiegoś starocia, jak im się już zdarzało z FCM czy Die Macher. Klasyka, którego najbardziej brakuje w polskiej wersji to chyba El Grande...
Z nowości to bym łyknął Blood on the Clocktower, ale widziałem na BGG, że jeszcze nikt poza oryginalnym (nowym) wydawcą tego nie wydaje, także nie mam za bardzo nadzieji.
Nikt też w Polsce nie zpaowiedział chyba Wonderland's War, także jest szansa, chociaż to jakoś nie jest bardzo na moim radarze. Z innych nowości niemających wersji polskiej i nie będących KSami za $200+ są Dead Reconing, Mind MGMT, Revive... Dziwię się też, że nikt nie wydał po polsku Ultimate Railroads, ale to chyba był jednorazowy druk w zeszłym roku.
Ja liczę, że zapowiedzą nową grę Splottera (Horseless Carriage chyba) i nową grę Lacerdy. Fajnie by było jakby odkurzyli też jakiegoś starocia, jak im się już zdarzało z FCM czy Die Macher. Klasyka, którego najbardziej brakuje w polskiej wersji to chyba El Grande...
Z nowości to bym łyknął Blood on the Clocktower, ale widziałem na BGG, że jeszcze nikt poza oryginalnym (nowym) wydawcą tego nie wydaje, także nie mam za bardzo nadzieji.
Nikt też w Polsce nie zpaowiedział chyba Wonderland's War, także jest szansa, chociaż to jakoś nie jest bardzo na moim radarze. Z innych nowości niemających wersji polskiej i nie będących KSami za $200+ są Dead Reconing, Mind MGMT, Revive... Dziwię się też, że nikt nie wydał po polsku Ultimate Railroads, ale to chyba był jednorazowy druk w zeszłym roku.
W którymś live-ie Grzesiek z Portal-u robił wyraźne sugestie, że będą wydawać Keczup.
- PytonZCatanu
Ja z kechupem mam ten problem, że to z jednej strony must have, z drugiej nie ograłem podstawki wystarczająco i wiem że to byłby taki pusty zakup.... Jednak FOMO mocno 
- Mr_Fisq
- Administrator
- Has thanked: 1647 times
- Been thanked: 1829 times
- karmazynowy
- Has thanked: 219 times
- Been thanked: 502 times
Carnegie miało polską wersję na wspieraczce od Stork Games, które to Portal "wchłonął". Z tego co gdzieś mówili, testowali Carnegie ale nie zdecydowali się na wydanie tego w retailu. Trochę głośniej o tej grze ostatnio, więc może zrewidują swoją decyzję (powinni imo).
Na półce | Na stole | Na sprzedaż i zamianę (Gdynia) | Podzielę się rabatem: Grybezpradu.eu - 5% | Planszostrefa.pl - 11%
- Ardel12
- Has thanked: 1370 times
- Been thanked: 2888 times
Ja lubię odmiany, a w mojej grupie zauważyłem, że ludzie grają swoje strategie i stało się to statyczne. Brak świeżej krwi albo właśnie nowych rzeczy. Samemu ciężko się wyrwać z takiego układu. Ja próbuję coś pograć inaczej, ale też wielce różne to nie jest, bo trzeba zwalczać innych, więc trochę taki pat. A za cienki w witkach jestem jeszcze by kogoś zgnieść na tyle by znowu nie robił tego samego xDPytonZCatanu pisze: ↑19 sty 2023, 10:05 Ja z kechupem mam ten problem, że to z jednej strony must have, z drugiej nie ograłem podstawki wystarczająco i wiem że to byłby taki pusty zakup.... Jednak FOMO mocno![]()
A Ketchup wnosi tyle, że mogę grać wiele partii dodając to czy tamto dzięki modułowości, na pewno nie wrzucę wszystkiego na raz, bo zamuli to wszystkich pod korek

Tylko kiedy

-
- Has thanked: 190 times
- Been thanked: 95 times
Z tym, że z tego co pamiętam dodatki do już wydawanych tytułów mają NIE być ogłaszane na Portalconie, wszystko co zostanie pokazane to nowe tytuły w portfolio Portalu.
Patrząc po profilu wydawniczym to mogą ogłosić Brassy, Beyond the Sun i Projekt Gaja. I może jakiś pojedynkowy deckbuilder w świecie Neuroshimy albo Osadników?
- miker
- Has thanked: 650 times
- Been thanked: 487 times
I wszystkie Lacerdy w Q1/23 i GMT i BIOSy i PAXy i Splottery

A skończy się na kolejnej grze opartej o Detektywa i nowych Osadnikach... Tak czy siak marzymy i czekamy

Ale tak poza samym profilem wydawniczym Portalu to w przypadku Brassów wszędzie czytam i słucham w internetach, że już za chwilę będzie znany nowy wydawca. No a jedynym wydawcą, który ogłasza teraz swoje plany jest Portal. Co od Beyond the Sun to jeśli dobrze pamiętam chyba na live PN z LDG padło, że to nie oni wydadzą. A Portal ma jakieś doświadczenia ze współpracy z Rio Grande Games, choć akurat z RFtG wyszło jak wyszło
A taka Neuroshima to aż się prosi o pojedynkowy deckbuilder, gatunek obecnie bardzo popularny i ze sporą szansą na sukces sprzedażowy.
Nową grą ze świata osadniczego będzie karcianka o tytule Imperial Miners. Czyli, na zasadzie analogii, po polsku to będzie Górnicy - Założenie Kopalni? A może Osadnicy - Górnicy?
Autorem jest człowiek z zewnątrz. Ciekawe, czy gra była projektowana z myślą o tym settingu, czy dopiero Portal dopiął temat pod własne portfolio.
Autorem jest człowiek z zewnątrz. Ciekawe, czy gra była projektowana z myślą o tym settingu, czy dopiero Portal dopiął temat pod własne portfolio.
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
- Mr_Fisq
- Administrator
- Has thanked: 1647 times
- Been thanked: 1829 times
Pytanie czy osadzenie w świecie będzie równie głębokie co w przypadku Neuroshima: Last Auroratomb pisze: ↑20 sty 2023, 16:51 Nową grą ze świata osadniczego będzie karcianka o tytule Imperial Miners. Czyli, na zasadzie analogii, po polsku to będzie Górnicy - Założenie Kopalni? A może Osadnicy - Górnicy?

Portal podpiął temat pod własne portfolio - z założenia miała to być gra o nurkowaniu, ale stwierdzili, że to się nie sprzeda, w efekcie developer Portalu przerobił ją na grę w uniwersum Osadników.
Oryginalnym autorem jest Tim Armstrong - znany z Orbis, czy też Arcana Rising, także raczej wielkich oczekiwań nie ma co mieć, no ale może akurat

Rzeczywiście, przesłuchałem fragment z zapowiedzią na youtube.
Czyli "lekka gra karciana", ale w dużym pudle i "wielka premiera na Essen". W dodatku nie stworzona z myślą o świecie Osadników, czyli wymyślona w oderwaniu od mechanik i pomysłów wcześniejszych gier, ale z "inteligentnym systemem aktywacji kart". Śmierdzi marketingowym dmuchaniem balonika.
Jako fan mechaniki 51.Stanu śledzę ewolucję tego tematu, ale czuję, że tym razem trochę to zbyt naciągane. Oczywiście to nadal może być, sama w sobie, fajna gra.
Trochę zawód w temacie nowej oryginalnej gry Portalu.
Czyli "lekka gra karciana", ale w dużym pudle i "wielka premiera na Essen". W dodatku nie stworzona z myślą o świecie Osadników, czyli wymyślona w oderwaniu od mechanik i pomysłów wcześniejszych gier, ale z "inteligentnym systemem aktywacji kart". Śmierdzi marketingowym dmuchaniem balonika.
Jako fan mechaniki 51.Stanu śledzę ewolucję tego tematu, ale czuję, że tym razem trochę to zbyt naciągane. Oczywiście to nadal może być, sama w sobie, fajna gra.
Trochę zawód w temacie nowej oryginalnej gry Portalu.
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
- PytonZCatanu
Ktoś, kto to wymyślił, chyba miał robala w mózgu.