Kryptyda / Cryptid (Hal Duncan, Ruth Veevers)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- Neoptolemos
- Has thanked: 201 times
- Been thanked: 1049 times
- ariser
- Has thanked: 63 times
- Been thanked: 50 times
Re: Cryptid / Kryptyda (Hal Duncan, Ruth Veevers)
Od dawna się czaję na Cryptid, ale dostępność mizerna i cena zaporowa. Mam nadzieję, że polska wersja załatwi dwa problemy za jednym zamachem.
Jedna z lepszych zapowiedzi!

Ja się nie doczekałem i kupiłem już jakiś czas temu. Nie żałuję. Najlepsza i najczęściej grana gra dedukcyjna w mojej kolekcji. Polecam.
- konradstpn
- Has thanked: 211 times
- Been thanked: 328 times
Potwierdzam. Świetna gra skazana na sukces.
Gram, więc jestem.
Po paru partiach o ile sama rozgrywka bardzo sympatyczna i krótka (na 4 osoby jedną partię da się zamknąć w 10..15 minut), to widzę w niej jeden problem jeśli dla kogoś ważniejsza jest wygrana niż sama gra. W 2 rozgrywkach zadałem całkiem trafne pytanie, na czym skorzystała osoba będąca za mną, rozpoczęła poszukiwania i wygrała grę. Innymi słowy, często najwięcej roboty robi osoba będąca przed graczem, który wygrywa. Coś jak asysta przy golu, która może być znacznie ważniejsza od samego gola, a jednak to strzelec zbiera oklaski.
Problem znika jeśli wygrana ma małe znaczenie, a czerpiemy przyjemność po prostu z główkowania i uznamy grę jako pewnego rodzaju co-op (w sensie, wspólnie to rozgryźliśmy mimo nie ułatwiania sobie zadania).
Jak polskie wydanie będzie poniżej 100zł to pewnie rozważę zakup.
Problem znika jeśli wygrana ma małe znaczenie, a czerpiemy przyjemność po prostu z główkowania i uznamy grę jako pewnego rodzaju co-op (w sensie, wspólnie to rozgryźliśmy mimo nie ułatwiania sobie zadania).
Jak polskie wydanie będzie poniżej 100zł to pewnie rozważę zakup.
- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3707 times
- Been thanked: 3889 times
Tak, ale jednak nie
Cryptid to wyścig do tego kto pierwszy zgadnie i cała sztuka w tym, żeby samemu wyciagnac informacje z pytań innych, równocześnie nie podsunąć im informacji na temat tego czym sami dysponujemy i nie pomóc swoimi pytaniami

Im bliżej końca rozgrywki tym coraz ciężej zadać pytanie tak, żeby nie podać komuś wygranej na tacy, więc trzeba mocno na to uważać, a i czasem zdać się na to, że przeciwnik zada istotne pytanie za Ciebie
Polecam tez zagrac w wariant zaawansowany - tam dopiero są fikołki

Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
- Mr_Fisq
- Administrator
- Has thanked: 1643 times
- Been thanked: 1827 times
Ruszyła przedsprzedaż polskiej wersji:
https://sklep.blogojciec.pl/bookojciec/kryptyda/
Cena nie odstrasza (~100PLN w przedsprzedaży); ja się pewnie skuszę
https://sklep.blogojciec.pl/bookojciec/kryptyda/
Cena nie odstrasza (~100PLN w przedsprzedaży); ja się pewnie skuszę

- Alucard1982
- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 19 times
Grał ktoś na na 2 graczy? Ma to jakikolwiek sens w takim składzie?
- Leser
- Has thanked: 630 times
- Been thanked: 1698 times
Standardowo nieobiektywna opinia. Działa zaskakująco dobrze. Kupując, nadal nastawiałbym się na rozgrywki w szerszym gronie, ale w parze można spokojnie i z satysfakcją zagrać.Alucard1982 pisze: ↑26 sty 2023, 11:24 Grał ktoś na na 2 graczy? Ma to jakikolwiek sens w takim składzie?
I rozjarzam się na mgnienie w uśmiechu z tych, co to trzeba mieć ten polor we krwi, żeby zmieścić bez pośpiechu pozdrowienie mimo energicznego pośpiechu przecież.
- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3707 times
- Been thanked: 3889 times
Wariant na dwie osoby dziala bardzo fajnie, myslalem, ze bedize uposledzony, ale w sumie odczucia niewiele sie roznia od gry wieloosobowejAlucard1982 pisze: ↑26 sty 2023, 11:24 Grał ktoś na na 2 graczy? Ma to jakikolwiek sens w takim składzie?
Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
- anitroche
- Has thanked: 865 times
- Been thanked: 892 times
- Kontakt:
No nie... a już się cieszyłam, że chociaż coś przyoszczędzę, jak KPiB zdaje się mówili, że na dwie osoby jest do kitu, a tu widzę zdania podzielone i trzeba będzie sprawdzić samemujapanczyk pisze: ↑26 sty 2023, 11:37Wariant na dwie osoby dziala bardzo fajnie, myslalem, ze bedize uposledzony, ale w sumie odczucia niewiele sie roznia od gry wieloosobowejAlucard1982 pisze: ↑26 sty 2023, 11:24 Grał ktoś na na 2 graczy? Ma to jakikolwiek sens w takim składzie?

"Cześć, mam na imię Ania i dzisiaj pokażę wam jak wygląda rozgrywka w wariancie solo w..."
Zapraszam na mój kanał z pełnymi rozgrywkami solo: Gram Solo na YouTube
Zapraszam na mój kanał z pełnymi rozgrywkami solo: Gram Solo na YouTube
- Mr_Fisq
- Administrator
Trochę więcej informacji od Planszowych Newsów:
Źródło: FB Planszowych NewsówZgodnie z zapowiedzią rusza przedsprzedaż Kryptydy od Gry planszowe Lucrum Games. Próby odnalezienia tajemniczego stwora będziemy mogli rozpocząć już za niecały miesiąc - premiera gry została wyznaczona na 13 lutego.
Do 5 lutego możecie kupić Kryptydę w specjalnej cenie 99,90 zł (SCD wynosi 149,90 zł).
Kryptyda to dedukcyjna gra ze scenariuszami. Każdy z graczy będzie poszukiwał miejsca, w którym schował się potwór. Na początku otrzymujemy krótką wskazówkę o jego położeniu na modularnej planszy. W trakcie rozgrywki, zadając pytania innym graczom, dążymy do wykluczania kolejnych możliwych lokacji, aby ostatecznie odgadnąć, na którym polu skrył się stwór.
-
- Has thanked: 591 times
- Been thanked: 288 times
Widzę, że układ terenów na mapie zostawili ten sam co w oryginale. Ciekawe, czy zagadki na kartach są te same i jest ich tyle samo (czyt. trochę mało) oraz czy będzie jakaś polska stronka z generatorem zagadek postawiona na innym serwerze niż oryginalny (szansa na wydłużenie życia onlajnowych zagadek).
- vnzk
- Has thanked: 331 times
- Been thanked: 529 times
Jeśli ktoś lubi dedukcję i waha się czy zakupić Kryptydę - polecam mocno!
Szybkie partie i satysfakcjonujące móżdżenie. Niedługo stuknie mi 70 partii (w sam tylko wariant podstawowy) i ciągle z chęcią zasiądę do stołu.
Na plus polskiej wersji jest fakt, że zmienili nieco dwa kolory znaczników, dzięki czemu niebieskie odcienie nie będą zlewać się ze sobą przy słabszym świetle (dotyczyło tylko partii na 5 graczy).
Źródło:

Na plus polskiej wersji jest fakt, że zmienili nieco dwa kolory znaczników, dzięki czemu niebieskie odcienie nie będą zlewać się ze sobą przy słabszym świetle (dotyczyło tylko partii na 5 graczy).
Źródło:
Spoiler:
W kwestii terminu dostawy, to ciekawa ta przedsprzedaż. Zamówiłem wczoraj o 11, właśnie kurier mi dostarczył
Bodaj najszybsza akcja w historii, poniżej 24h
Dorzuciłem sobie jeszcze kartę promocyjną do Brzdęk Apocalypse "Działo zagłady" za 3zł
A co, urodziny zaraz, to poszalałem 

Bodaj najszybsza akcja w historii, poniżej 24h
Dorzuciłem sobie jeszcze kartę promocyjną do Brzdęk Apocalypse "Działo zagłady" za 3zł

A ja dam swoją opinie NEGATYWNA[/color] na temat Kryptydy. Z początku jak grałem to myślałem ze faktycznie jest to super gra. Ale w momencie kiedy wszyscy gracze wiedza dokładnie jak grać i jak eliminować możliwości bazując na stronie ze wszystkimi możliwymi wskazówkami to osoba (ja) zaczyna zauważać ze nie ma tam zbytnio rywalizacji, bo każdy kto myśli na tym samym poziomie (i jest dorosły, zdrowy i potrafi myśleć) to będzie w stanie zakończyć w tym samym momencie grę co wszyscy inni. Także kogo tura będzie pierwsza w kolejności od momentu otrzymania wystarczających wskazówek ten wygrywa. Dla dzieci myślę spoko, bo nie sadze, ze to tak szybko zauważa, ale dla dorosłych nie (chyba ze nie zależy im na rywalizacji, a na pewnego rodzaju kooperacji/ łączenia "punktów" bez chęci rywalizacji). Ja bynajmniej jak zauważyłem, ze jeśli wszyscy są skupieni to każdy może wygrać w zależności od kolejności gracza w turze to się zniechęciłem i od razu sprzedałem. Zwróćcie na to uwagę Ci co już kupili 

- Mr_Fisq
- Administrator
A nie można blefować, tak by sugerować iż ma się inną regułę niż w rzeczywistości?
To nie miałoby sensu. Ta gra to generalnie jeden wielki warunek logiczny z paroma zmiennymi. Jeśli zmienisz dowolną z nich (blefując) to sprawisz, że wynik będzie całkowicie inny, a zarazem błędny.
Trochę jakbyś grał w 3 kubki i blefował, że w danym kubku nie ma piłki. To nie ma sensu.
Trochę jakbyś grał w 3 kubki i blefował, że w danym kubku nie ma piłki. To nie ma sensu.
- Mr_Fisq
- Administrator
Ja nie mówię o oszukiwaniu tylko o blefowaniu. Tzn. możesz zapytać innego gracza o pole na którym zgodnie z twoją regułą nie może być Kryptydy?Marooned pisze: ↑27 sty 2023, 19:19 To nie miałoby sensu. Ta gra to generalnie jeden wielki warunek logiczny z paroma zmiennymi. Jeśli zmienisz dowolną z nich (blefując) to sprawisz, że wynik będzie całkowicie inny, a zarazem błędny.
A, w ten sposób. Ok, to nie zrozumiałem. Hm, no możesz chyba (przyznam, że grałem dawno temu w wersję angielską, polska nadal czeka), ale to może inni pewniej odpiszą. Pytanie można raczej dowolne zadać.