To teraz potrzebuje większego stołu...
Mój drogi, nic bardziej mylnego. Mam za sobą kilkadziesiąt partii i muszę stwierdzić, że w tych rozgrywkach działy się np. takie rzeczy jak (w kwestii militarnej):Lailonn pisze: ↑05 gru 2022, 20:32
Szukając brakujących informacji do gry 100% poprawnie zauważyłem, że praktycznie zawsze gra się schematami. Chyba nie trafi się rozgrywka gdzie Saruman nie zostanie przywołany a jego armia nie najedzie Rohanu. Prawie zawsze pojawia się też informacja o braku gry krasnoludami czy też praktycznie żadnej akcji na północnym zachodzie. Tutoriale ze strategiami wyglądają na kalki, "okop się w fortach", "wytrzymaj ile się da by Frodo zniszczył pierścień" etc.
Roberto pisał, że mieli jakieś problemy techniczne z obszyciem maty tej wielkości (jakoś się podwijała, czy cuś - tylko mi to mignęło przed oczami, bo wtedy jeszcze nie byłem w ogóle zainteresowany tą matą, a teraz czekam na dostawę
Dlatego się podwijała, bo jest taka cienka. Wykonanie jest bardzo ładne, ale mogli dać choć z 1mm grubszy materiał. Zobaczymy jak z wytrzymałością będzie. Porównując do maty z Eclipse to ta od WoPa to jest tak cienka jak zwykły sprany t-shirt.Nosiadbt1100 pisze: ↑11 sty 2023, 13:16Roberto pisał, że mieli jakieś problemy techniczne z obszyciem maty tej wielkości (jakoś się podwijała, czy cuś - tylko mi to mignęło przed oczami, bo wtedy jeszcze nie byłem w ogóle zainteresowany tą matą, a teraz czekam na dostawę).
Galakta nie aktualizuje instrukcji na stronie. Przynajmniej ja od nich kiedyś taką informację dostałem, jak do nich napisałem. Łatwiej byłoby mi wydrukować nową instrukcję niż bawić się z naklejkami. Dodatkowo co co to za problem byłoby umieścić informację jaka to wersja instrukcji jest (jak np. w Twilight Imperium 4)?
Jak zamawiacie tę powiększoną matę do WoP to zwróćcie uwagę, żeby sklep dobrze zapakował. Niektórzy słabo pakują i można ponieść dodatkowe koszty zwrotu jak to było w moim przypadku jak zamówiłem w przedsprzedaży w sklepie aleplanszówki
Tak jak napisałeś - jest szybsza, ale również daje poczucie „epickiej walki” (cytat z pudełka WoP’a) i moim zdaniem ta walka jest znacznie ciekawsza: manewry, ataki dystansowe, karty jednostek,obrażenia.PytonZCatanu pisze: ↑30 sty 2023, 08:54 (…)
4. Jakieś pół roku temu grałem w Bitwę 5 Armii i kompletnie nie mam potrzeby powrotu do tego tytułu. To dobra gra, ale Wojna o Pierścień robi wszystko lepiej (poza nieco dłuższym czasem gry).
Hmm, a ile zajmuje setupik i złożenie?warlock pisze: ↑30 sty 2023, 12:03 Mam na koncie 24 partyjki w podstawkę, od jakichś 15 rozgrywek nie przekraczam 140 minut na partię, a większość zamyka się w 120 minutach. I wtedy to przestaje być kolos do umawiania się podczas weekendów, po ograniu można w to spokojnie tłuc na tygodniu szybciej niż w Ark Nova
.
Właśnie nie, nie gram schematami, ostatnio grałem zupełnie inną strategią niż zwykle. Po prostu w pewnym momencie nie omawiasz już głośno działania akcji, wszyscy wiedzą jak działają mechanizmy, zaczynasz zapamiętywać treść kart wydarzeń, nie musisz czytać przy jakich warunkach sługa wchodzi do gry itd. I to wszystko baaaardzo mocno się kumuluje na korzyść skrócenia czasu partiiPytonZCatanu pisze: ↑30 sty 2023, 12:22 Podejrzewam, że przy tak krótkim czasie gry trzeba mieć parę zagrań standardowych w rękawie - wtedy zastanawiasz się tylko nad wyborem odpowiedzi na sytuację na mapie. W początkowym partiach, gdy wszystko nowe, trzeba koła wymyślić od podstaw
Ja ostatnio grając cieniem wjechałem sauronem na tyły Rohanu przygotowującego się do obrony przed Sarumanem. W 20% gry Rohan przestał istnieć, Gondor był prawdziwie samIleś to planowanie mi zajęło, podejrzewam że przy ogranym graczu taki wariant nawet nie mógłby zaistnieć.
Mój egzemplarz, jaka kopia! Ale tak serio to pokaż proszę jak to wygląda, jestem ciekaw.