Ark Nova - pytania o zasady

Masz pytanie o zasady jakiejś gry - zamiast pisać na forum ogólnym, napisz osobnego posta na tym podforum. Uwaga! W tytule wątku podaj nazwę gry (i krótko czego dotyczy pytanie)!
aeiou871
Użytkownik wspierający
Has thanked: 246 times
Been thanked: 366 times

Re: Ark Nova - pytania o zasady

Post autor: aeiou871 »

czarnydlk pisze: 30 sty 2023, 13:36 Witam wszystkich.
Nie znalazłem w sumie odpowiedzi a i chyba nie jasno jest to wytłumaczone w instrukcji:
Czy zagrywając kartę sponsora, która ma benefit z niebieskiego pola, pobieramy go także wliczając w to karty, które zagraliśmy wcześniej? Przykład (nie pamiętam teraz dokładnie kart i ich warunków i nagród): po zagraniu ptaków w twoim/wszystkich zoo otrzymujesz 3$. Czy taki "niebieski" bonus rozpatrujemy także, w odniesieniu do obecnych już ptaków we wszystkich zoo czy liczymy tylko ten znacznik ptaka w prawym rogu, który jest na zagranej karcie czy wszystkie znaki ptaka w moim/wszystkich zoo?

Czy podobnie jest z efektem stałym, co rundę(fioletowe pole)? Czasami są powielone efekty z fioletowego pola i z zółtego, ale czasami są różne. Żółty wiadomo, jednorazowy i od razu ale czy fioletowy też w momencie zagrania karty czy dopiero w następnej przerwie rozpatrujemy?

Dziękuje za pomoc.
Tak jak napisałeś, żółty efekt jest jednorazowy i natychmiastowy.
Efekt niebieski jest stały i w wielu przypadkach jest aktywowany przez samą kartę sponsora, np. herpetolog ma ikonę gada, więc od razu dostajesz 3$ za zagranie go, ale nie za inne już posiadane ikony danego typu.
Efekty różowe aktywują się wyłącznie podczas rozpatrywania przerwy w fazie dochodu.
Awatar użytkownika
Montesque
Użytkownik wspierający
Has thanked: 14 times
Been thanked: 49 times

Post autor: Montesque »

czarnydlk pisze: 30 sty 2023, 13:36
Spoiler:
Nie wiem, czy dobrze Cię zrozumiałem.
Bonusy za zagranie określonego symbolu dostajesz, gdy już masz danego sponsora w swoim tabletu - czyli za zagrane wcześniej bonusu nie dostajesz, ale jeśli dany sponsor też ma premiowany symbol, to bonus otrzymujesz natychmiast.

Efekt fioletowy nie jest co rundę, ale w trakcie dochodu w fazie przerwy.

Efekt żółty to premia wyłącznie natychmiastowa, tuż po zagraniu.

I dla fioletowych, i dla żółtych premii liczą się wszystkie symbole, te zagrane wcześniej i te z zagrywanej karty.
Nick BGG: Venosthe
czarnydlk

Post autor: czarnydlk »

Tak, chodziło mi o fazę przerwy - nazwałem to rundą a nie turą, ale o to mi chodziło.
Jeżeli chodzi o niebieski efekt to także znalazłem odpowiedź na BGG:
https://boardgamegeek.com/thread/299500 ... 3#41397693
Edytowałem nawet poprzedniego posta, aby nie nabijać ale byliście szybsi :D
Dziękuje za odpowiedź.
Awatar użytkownika
JollyRoger90
Użytkownik wspierający
Has thanked: 270 times
Been thanked: 68 times

Post autor: JollyRoger90 »

Mam zagwozdkę.
Gracz 1 wywołał koniec zakończenie gry (minięcie znaczników). Zatem pozostali gracze 2, 3 i 4 mają ostatni ruch.
Po nim gracz 2 wywołał przerwę. Mógł tak zrobić?
Czy wywołanie zakończenia gry, blokuje taka możliwość?

Będę wdzięczny za rozwianie wątpliwości :)
sasquach
Użytkownik wspierający
Has thanked: 729 times
Been thanked: 440 times

Post autor: sasquach »

A dlaczego miałby nie móc? :) Każdy ma do wykonania po jednej akcji. Jak w wyniku jej dojdzie do zrobienia przerwy to ją robicie i tyle.
sferoida
Has thanked: 16 times
Been thanked: 43 times

Post autor: sferoida »

Taki dzisiaj przypadek miałem
Mam ulepszone wszystkie karty akcji, poza stowarzyszeniem. Mam 2 znaczniki współpracy z zoo partnerskim. Nie mogę więc "nabyć" poprzez wysłanie robotnika, więcej żetonów kontynentów.
Ale...
wspierając program ochrony przyrody osiągnąłem tarczę z możliwością wyboru bonusu. Jednym z tych bonusów było wzięcie znacznika zoo partnerskiego. Czy mogłem go wybrać, skoro wyczerpałem miejsca na zoo partnerskie w I poziomie karty stowarzyszenie?

Nie jest to akcja stowarzyszenie tylko bonus. Niosący jednak dobre konsekwencje, bo po pierwsze dostaję zniżkę na kolejny kontynent, a po drugie na tym polu jest dobranie kolejnego pracownika.
pozdrawiam Radek
aeiou871
Użytkownik wspierający
Has thanked: 246 times
Been thanked: 366 times

Post autor: aeiou871 »

sferoida pisze: 11 mar 2023, 15:03 Taki dzisiaj przypadek miałem
Mam ulepszone wszystkie karty akcji, poza stowarzyszeniem. Mam 2 znaczniki współpracy z zoo partnerskim. Nie mogę więc "nabyć" poprzez wysłanie robotnika, więcej żetonów kontynentów.
Ale...
wspierając program ochrony przyrody osiągnąłem tarczę z możliwością wyboru bonusu. Jednym z tych bonusów było wzięcie znacznika zoo partnerskiego. Czy mogłem go wybrać, skoro wyczerpałem miejsca na zoo partnerskie w I poziomie karty stowarzyszenie?

Nie jest to akcja stowarzyszenie tylko bonus. Niosący jednak dobre konsekwencje, bo po pierwsze dostaję zniżkę na kolejny kontynent, a po drugie na tym polu jest dobranie kolejnego pracownika.
Nie, nie możesz wybrać bonusu, dla którego nie spełniasz wymagań - miejsce na 3. i 4. zoo partnerskie jest na różowej części, którą można zapełniać dopiero po ulepszeniu karty stowarzyszenie. Jedynym wyjątkiem, jaki kojarzę, jest bonus za wsparcie projektu z niektórych map w postaci możliwości budowy terrarium lub woliery - jeśli przy wspieraniu projektu wybierzesz ten bonus, możesz zbudować którychś z tych budynków bez ulepszania akcji budowy (ale nadal nie możesz zakrywać różowych pól budowy).
ODPOWIEDZ