Ale trzeba dodać, że konkurencja jest słaba.
Dominant Species / Władcy Ziemi (Chad Jensen)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- Zawaterniok
- Has thanked: 53 times
- Been thanked: 20 times
- warlock
- Has thanked: 1237 times
- Been thanked: 2385 times
Re: Dominant Species / Władcy Ziemi (Chad Jensen)
Na dwóch kartach zamiast zwrotu "punkty dodatkowe" powinno być "punkty bonusowe". Niby bzdura, ale jest niespójnie z tabelą na planszy

Planszetki gromad w polskiej wersji są dwustronne. Druga strona jest ze znakami zapytania zamiast startowych zasobów.
Nie kojarzę tego w oryginale to jest jakiś wariant?
Nie znalazłem nic w instrukcji na ten temat. Po prostu przed grą losuje 2 zasoby i one są traktowane jak startowe?
Nie znalazłem nic w instrukcji na ten temat. Po prostu przed grą losuje 2 zasoby i one są traktowane jak startowe?
- warlock
Takie coś wprowadzili w Dominant Species: MARINE, ale pierwsze słyszę o takim wariancie jeśli chodzi o oryginał. Poniżej fragment instrukcji z Marine - we Władcach Ziemi rewers też tak wygląda?dave8 pisze: ↑31 sty 2023, 15:33 Planszetki gromad w polskiej wersji są dwustronne. Druga strona jest ze znakami zapytania zamiast startowych zasobów.

- ave.crux
- Has thanked: 903 times
- Been thanked: 1467 times
Nic na siłę, wszystko młotkiem. Wieczne narzekanie obrzydza radość grania.
- PytonZCatanu
- Has thanked: 2034 times
- Been thanked: 2634 times
Dla osób nie znających oryginału dobry materiał od Wojennik TV. Oczywiście gra jest pokazana w oldskulowej wersji graficznej, ale można liznąć mechanikę.
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
- ekwilibrystyczny
- Has thanked: 30 times
- Been thanked: 35 times
W weekend gramy pierwszą partię i przyjdzie nam grać w 3 osoby. Polecacie zagrać:
a)wariant skrócony
b)wariant klasyczny
c)wariant na dwie gromady w wersji skróconej
d)wariant na dwie gromady w wersji klasycznej
Dodam że grupa raczej z tych ogranych, przeważnie się nie bawimy w jakieś upraszczające warianty
a)wariant skrócony
b)wariant klasyczny
c)wariant na dwie gromady w wersji skróconej
d)wariant na dwie gromady w wersji klasycznej
Dodam że grupa raczej z tych ogranych, przeważnie się nie bawimy w jakieś upraszczające warianty
- warlock
Skrócony nic nie upraszcza, wywala 4 karty, głównie te dokładające piony akcji (a więc skraca grę na dwóch frontach). Skrócony, po 1 gromadzie na gracza.
- AnlAir
- Has thanked: 65 times
- Been thanked: 106 times
Ja bym nawet zaproponował wywalić jeszcze dodatkowo 4ry karty, czyli w sumie 8.
Pierwsza rozgrywka i tak będzie się dłużyć a brak kart będzie niezauważalny.
Pierwsza rozgrywka i tak będzie się dłużyć a brak kart będzie niezauważalny.
- PytonZCatanu
Po 1 udało mi się przełożyć i gram jutro w 4 osoby! Oczywiście też zachęcam do wariantu skróconego, czyli bez 4 kart..
Po 2. Rozłożyłem sobie jeszcze raz i wykonanie nie mam uwag.
Po 2. Rozłożyłem sobie jeszcze raz i wykonanie nie mam uwag.
- Otorek
- Has thanked: 309 times
- Been thanked: 515 times
Do wykończenia mam tylko jedną uwagę, ale to raczej kwestia przyzwyczajenia, niż jakikolwiek realny kłopot. Mój umysł widzi logo GMT na pudełku i spodziewa się porządnego, grubego i mocno lakierowanego kartonu, a dostaje dość lichą tekture ^^
- ekwilibrystyczny
- Has thanked: 30 times
- Been thanked: 35 times
Wariant skrócony tylko na pierwsza grę, czy cały czas nim gracie?
- warlock
Grałem w Dominanta 12 partii, z czego w pełnym wariancie tylko 2-3 pierwsze. Potem już nawet nie patrzę na te karty w pudełku.ekwilibrystyczny pisze: ↑01 lut 2023, 18:16 Wariant skrócony tylko na pierwsza grę, czy cały czas nim gracie?
-
- Has thanked: 20 times
- Been thanked: 8 times
Do jakiego czasu można zejść stosując wariant skrócony przy grze na 3-4 graczy ? Długość rozgrywki to jedyna rzecz powstrzymująca mnie przed zakupem.
Pochodzenie człowieka od małpy jest prywatną sprawą każdego z nas.
- PytonZCatanu
3-3.5 godziny jest realne. Oczywiście zależy od graczy.
- warlock
Jak nie ma pytań o zasady i nikt jakoś totalnie nie zamula? Nam partie trzyosobowe schodzą w 2,5 godziny maks.
- SetkiofRaptors
- Has thanked: 251 times
- Been thanked: 388 times
Dziwi mnie bardzo jak pokrętnie wytłumaczone jest w instrukcji liczenie tego poziomu przystosowania. Musiałem sobie to dwa czy trzy razy przeczytać żeby zrozumieć że to zwyczajne... przemnóż? Teraz oglądam videoinstrukcję GeekFactor i on tak samo używa takiego pokrętnego języka jak w instrukcji. Czy może ja czegoś nie rozumiem i zwyczajne słowo "przemnóż" z jakiegoś powodu nie może być użyte?
Wrocław. Kupiłem sobie już Inis i jest super.
- Reku_
- Has thanked: 59 times
- Been thanked: 110 times
Akurat u GeekFactora zawsze mam wrażenie, że on tłumaczy tak jakby czytał instrukcję. Może dlatego tak samo pokrętnie to brzmiSetkiofRaptors pisze: ↑01 lut 2023, 19:41 Dziwi mnie bardzo jak pokrętnie wytłumaczone jest w instrukcji liczenie tego poziomu przystosowania. Musiałem sobie to dwa czy trzy razy przeczytać żeby zrozumieć że to zwyczajne... przemnóż? Teraz oglądam videoinstrukcję GeekFactor i on tak samo używa takiego pokrętnego języka jak w instrukcji. Czy może ja czegoś nie rozumiem i zwyczajne słowo "przemnóż" z jakiegoś powodu nie może być użyte?
Lista gier na BGG
Rabaty: Aleplanszówki 3%, Portal 6%, Mepel 2%, 3Trolle 7%(tylko to już nic nie znaczy) - chcesz coś zamówić - napisz
Rabaty: Aleplanszówki 3%, Portal 6%, Mepel 2%, 3Trolle 7%(tylko to już nic nie znaczy) - chcesz coś zamówić - napisz
- kokosowy14
- Has thanked: 163 times
- Been thanked: 75 times
Też nie mogłem za bardzo zrozumieć tego fragmentu instrukcji. Miałem tak w kilku miejscach ale obejrzałem instrukcję po angielsku na yt i punktuje się to w zasadzie tak jak mówisz: każdy żeton na kaflu daje tyle punktów przystosowania ile masz tych żetonów na swojej planszetce (czyli ogólnie mnoży jedno przez drugie).SetkiofRaptors pisze: ↑01 lut 2023, 19:41 Dziwi mnie bardzo jak pokrętnie wytłumaczone jest w instrukcji liczenie tego poziomu przystosowania. Musiałem sobie to dwa czy trzy razy przeczytać żeby zrozumieć że to zwyczajne... przemnóż? Teraz oglądam videoinstrukcję GeekFactor i on tak samo używa takiego pokrętnego języka jak w instrukcji. Czy może ja czegoś nie rozumiem i zwyczajne słowo "przemnóż" z jakiegoś powodu nie może być użyte?
- SetkiofRaptors
- Has thanked: 251 times
- Been thanked: 388 times
No sorry jeśli kogoś urażę (np samego Kaczmara) ale on zupełnie nie umie tłumaczyć gier. Popełnia błędy rzeczowe, regularnie używa nieprecyzyjnych określeń typu tu co chwile mówi o "graniu gatunkiem" mimo, że czasem rozumie że gra się gromadą. Mimo że ma przewagę montażu jego przykłady często obejmują "wyobraźmy sobie" albo jakieś inne fikołki. Przemilcza czasem kluczowe "conajmniej". Np Before You Play deklasują go pod każdym względem.Reku_ pisze: ↑01 lut 2023, 20:26Akurat u GeekFactora zawsze mam wrażenie, że on tłumaczy tak jakby czytał instrukcję. Może dlatego tak samo pokrętnie to brzmiSetkiofRaptors pisze: ↑01 lut 2023, 19:41 Dziwi mnie bardzo jak pokrętnie wytłumaczone jest w instrukcji liczenie tego poziomu przystosowania. Musiałem sobie to dwa czy trzy razy przeczytać żeby zrozumieć że to zwyczajne... przemnóż? Teraz oglądam videoinstrukcję GeekFactor i on tak samo używa takiego pokrętnego języka jak w instrukcji. Czy może ja czegoś nie rozumiem i zwyczajne słowo "przemnóż" z jakiegoś powodu nie może być użyte?
Wrocław. Kupiłem sobie już Inis i jest super.
- ave.crux
- Has thanked: 903 times
- Been thanked: 1467 times
tu jest jakaś instrukcja z omówieniem szczegółowym.
Nic na siłę, wszystko młotkiem. Wieczne narzekanie obrzydza radość grania.
- PytonZCatanu
Jeśli definicja przystosowania budzi wasze wątpliwości, spójrzcie na przykład użyty w intrukcji, także pokazany w sposób graficzny. Myślę, że on już jednoznacznie pokazuje co i jak