Grałem w oba i ten w kosmosie jest lepszą grą. Jednak interesuje mnie zakup dodatków razem z podstawką.
Więc pytanie jest takie który Brzdęk jest lepszy z dodatkami i jakimi?
W Brzdęku podstawowym strasznie irytowało nas bycie ostatnim graczem, gdy na mapie nie zostawały nam żadne bonusy.
Który brzdęk kupić?
- Apos
- Has thanked: 530 times
- Been thanked: 1203 times
- Kontakt:
Re: Który brzdęk kupić?
Brzdęk, jeden i drugi to wyścig po skarb. Za dużo czasu spędzisz w podziemiach to albo nie wyjdziesz albo się spóźnisz jak piszesz po skarby i fanty. Trzeba też brać pod uwagę na jakiej mapie grasz i czy któryś z graczy idzie w rusz po skarb.
W Brzdęku w kosmosie, jest o tyle trudniej, bo masz dodatkowy cel z hackowaniem. Przedłuża to czas rozgrywki oraz z lekkiej gry rodzinnej robi tytuł bardziej zaawansowany. Dodatkowo plansza jest modułowa (wersja fantasy ma natomiast wiele fajnych dodatków z mapami) i wprowadzono mechanikę "kto pierwszy, ten lepszy" w wyścigu do ucieczki kapsułą ratunkową - co moim zdaniem dodaje smaczku, ale nie jest znaczącym utrudnieniem.
W praktyce Brzdęki u nas działają tak, że wersja fantasy znacznie częściej ląduje na stole i zawsze gramy z innymi dodatkami dla urozmaicenia. Zawsze inna mapa + mamy dodatki z postaciami, które wprowadzają różne umiejętności graczy - całość jest nadal szybka i na spotkaniach planszowych, każdy może w to się wciągnąć. Powoli szykujemy się też na zakup wersji Legacy. Dodatkowo theme fantasy znacznie bardziej do nas trafia.
Wersja w kosmosie jest już dłuższa - i do wytłumaczenia oraz rozegrania partyjki. Ma też swoje plusy, które wymieniłem, ale mimo wszystko rzadziej ląduje na stole.
Te gry, mimo że podobne, różnią się jednak tymi szczegółami, a która wersja będzie lepsza - musisz sam sobie odpowiedzieć...
...chyba już wiesz jaki kupić?

Lepsza nie zawsze znaczy dostarczająca więcej funu. Szczególnie gdy jest tyle dodatków do obu gier.Apos pisze: ↑12 lip 2021, 10:00Brzdęk, jeden i drugi to wyścig po skarb. Za dużo czasu spędzisz w podziemiach to albo nie wyjdziesz albo się spóźnisz jak piszesz po skarby i fanty. Trzeba też brać pod uwagę na jakiej mapie grasz i czy któryś z graczy idzie w rusz po skarb.
W Brzdęku w kosmosie, jest o tyle trudniej, bo masz dodatkowy cel z hackowaniem. Przedłuża to czas rozgrywki oraz z lekkiej gry rodzinnej robi tytuł bardziej zaawansowany. Dodatkowo plansza jest modułowa (wersja fantasy ma natomiast wiele fajnych dodatków z mapami) i wprowadzono mechanikę "kto pierwszy, ten lepszy" w wyścigu do ucieczki kapsułą ratunkową - co moim zdaniem dodaje smaczku, ale nie jest znaczącym utrudnieniem.
W praktyce Brzdęki u nas działają tak, że wersja fantasy znacznie częściej ląduje na stole i zawsze gramy z innymi dodatkami dla urozmaicenia. Zawsze inna mapa + mamy dodatki z postaciami, które wprowadzają różne umiejętności graczy - całość jest nadal szybka i na spotkaniach planszowych, każdy może w to się wciągnąć. Powoli szykujemy się też na zakup wersji Legacy. Dodatkowo theme fantasy znacznie bardziej do nas trafia.
Wersja w kosmosie jest już dłuższa - i do wytłumaczenia oraz rozegrania partyjki. Ma też swoje plusy, które wymieniłem, ale mimo wszystko rzadziej ląduje na stole.
Te gry, mimo że podobne, różnią się jednak tymi szczegółami, a która wersja będzie lepsza - musisz sam sobie odpowiedzieć...
...chyba już wiesz jaki kupić?![]()
Tak jak pisałem, my wolimy Clanka fantasy, jednak potwornie nas irytowało bycie ostatnim na 4 graczy. Trzech biegnie do lochów i zbiera bonusy, a my możemy tylko patrzeć licząc na ich potknięcie.
Jak gramy w smoczego Brzdęka to zamiast rozkładać małe sekrety na planszy losujemy je woreczka. Mamy wszystkie dodatki, więc tych sekretów jest dość sporo. Nie ma wtedy problemu, że ktoś szedł ostatni i nic mu nie zostało. Duże sekrety zostawiliśmy bez zmian.
Nie wiem czy ten wariant nie jest nawet podany jako alternatywny w którymś dodatku.
Przed chwilą wziąłem W kosmosie z Apokalipsą. Po obejrzeniu kilku recenzji ta opcja wydała się zdecydowanie ciekawsza niż pierwszy Brzdęk.eveni pisze: ↑18 lip 2021, 13:04Jak gramy w smoczego Brzdęka to zamiast rozkładać małe sekrety na planszy losujemy je woreczka. Mamy wszystkie dodatki, więc tych sekretów jest dość sporo. Nie ma wtedy problemu, że ktoś szedł ostatni i nic mu nie zostało. Duże sekrety zostawiliśmy bez zmian.
Nie wiem czy ten wariant nie jest nawet podany jako alternatywny w którymś dodatku.
I jak, sprawdził się

W sumie też myślę nad Brzdękiem, grałem w klasycznego, nie do końca podoba mi się tam ta statyczna plansza. Z drugiej strony w Brzdęku w kosmosie dochodzi kilka zasad - a jednak prostota zasad pierwszego Brzdęka to moim zdaniem duży plus. No i dodatki, nie jestem wielkim fanem, ale do pierwszego Brzdęka wyszło ich znacznie więcej niż do kosmicznego. Choć dużo dodatków to chyba potem może jedynie wprowadzać chaos przy rozkładaniu

Także ponawiam pytanie, co polecacie (i ewentualnie jaki dodatek to waszym zdaniem must have)

Bawiłem się dobrze przez te kilka partii, jednak Brzdęk Legacy okazał się być dużo lepszy.bobule pisze: ↑19 lut 2023, 09:04I jak, sprawdził się?
W sumie też myślę nad Brzdękiem, grałem w klasycznego, nie do końca podoba mi się tam ta statyczna plansza. Z drugiej strony w Brzdęku w kosmosie dochodzi kilka zasad - a jednak prostota zasad pierwszego Brzdęka to moim zdaniem duży plus. No i dodatki, nie jestem wielkim fanem, ale do pierwszego Brzdęka wyszło ich znacznie więcej niż do kosmicznego. Choć dużo dodatków to chyba potem może jedynie wprowadzać chaos przy rozkładaniu![]()
Także ponawiam pytanie, co polecacie (i ewentualnie jaki dodatek to waszym zdaniem must have)?
Obecnie: BRZDĘK < KOSMOS < LEGACY < KATAKUMBY
- Seraphic_Seal
- Has thanked: 408 times
- Been thanked: 348 times
Można prosić coś więcej na temat legacy<katakumby? Bo jak otworzę legacy leżące na półce to nie wiem, czy po katakumby jeszcze będę sięgał, a jeśli lepszy to jest jeszcze czas zwrócić legacy xd
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
- Leser
- Has thanked: 631 times
- Been thanked: 1701 times
To dwie na tyle różne gry, że serio nie ma sensu robić z nich alternatywy. Na Twoim miejscu pyknąłbym Legacy i się nie przejmował. Jak po wszystkim uznasz, że więcej Brzdęka w Brzdęku nie potrzebujesz, to Katakumby odpuścisz. A jak wręcz przeciwnie, to akurat po zakończeniu kampanii będzie opcja rozszerzyć kolekcję.Seraphic_Seal pisze: ↑20 lut 2023, 12:27Można prosić coś więcej na temat legacy<katakumby? Bo jak otworzę legacy leżące na półce to nie wiem, czy po katakumby jeszcze będę sięgał, a jeśli lepszy to jest jeszcze czas zwrócić legacy xd
I rozjarzam się na mgnienie w uśmiechu z tych, co to trzeba mieć ten polor we krwi, żeby zmieścić bez pośpiechu pozdrowienie mimo energicznego pośpiechu przecież.