Sami czekali na elementy. Z tego co wiem, wspieraczki obsługuje ich zewnętrzny magazyn.Pollus89 pisze: ↑28 lut 2023, 16:02Trzeba zgłaszać osobno. Ja ponad 2tyg temu zgłosiłem i dopiero wczoraj poprosili mnie o dane do wysyłki brakujących elementów.GAZDA pisze: ↑26 lut 2023, 12:29 Ja dodatkowo nam jeszcze w worku z uranopolis znacznik od Nowego Jorku i na odwrót. Wiem, że mógłbym to zamienić i po sprawie, ale mamy 2 razy uranopolis (zamówiłem sobie dodatkowe przez przypadek) i teraz mi będzie jednego brakować, gdybym chciał komuś tą planszetkę sprezentować
Wiecie może czy portal już o tym wie i jest planowana już jakaś wysyłka poprawionych egzemplarzy, czy każdy z osobna musi zgłaszać ten błąd, bo póki co to mi to wygląda na taki ogólny błąd we wszystkich egzemplarzach![]()
51. Stan: Master Set (Ignacy Trzewiczek)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: 51. Stan: Master Set (Ignacy Trzewiczek)
Hej hej.
Ma ktoś może plik albo linka do pliku dodatkowych frakcji? Tylko nie chodzi o ten plik z frakcjami z regularnymi kształtami w kształcie prostokątów. Ktoś mi kiedyś przysłał plik z frakcjami o nieregularnych kształtach i znaleźć nigdzie nie mogę.
W sensie takie jak tutaj:
https://portalgames.pl/en/all-guide-lis ... -factions/
Ma ktoś może plik albo linka do pliku dodatkowych frakcji? Tylko nie chodzi o ten plik z frakcjami z regularnymi kształtami w kształcie prostokątów. Ktoś mi kiedyś przysłał plik z frakcjami o nieregularnych kształtach i znaleźć nigdzie nie mogę.
Przecież to się drukuje właśnie z tych plików prostokątnych, nakleja a później docina do nieregularnego kształtu zgodnie z oryginalnymi frakcjami...tomwro pisze: ↑10 kwie 2023, 13:02 Hej hej.

Zauważyłem że pojawiło się Ultimate Edition. Czy ktoś może mnie oświecić jak wygląda kwestia frakcji? Gdzieś mignęła mi informacja że są tylko cztery, ale to chyba coś mało? Ostatni raz grałem lata temu w Nową Erę (możliwe że z jakimś dodatkiem?) i przysiągłbym że frakcji było więcej.
-
- Has thanked: 88 times
- Been thanked: 59 times
tl;dr retail - 4 frakcje, gamefound - 9 frakcji, nowa frakcja (GF exclusive) - Uranopoliskilly9999 pisze: ↑12 kwie 2023, 13:05 Zauważyłem że pojawiło się Ultimate Edition. Czy ktoś może mnie oświecić jak wygląda kwestia frakcji? Gdzieś mignęła mi informacja że są tylko cztery, ale to chyba coś mało? Ostatni raz grałem lata temu w Nową Erę (możliwe że z jakimś dodatkiem?) i przysiągłbym że frakcji było więcej.
W retailowej wersji są cztery frakcje, natomiast łączna liczba frakcji, która była dostępna na kampanii na Gamefound to 9. 2 frakcje z tych "kampanijnych" są (a przynajmniej ostatnio jeszcze były) dostępne na sklepie portalu, do dwóch kolejnych gdzieś w internecie latają pliki. Jedyną "GF exclusive" frakcją (nowa, nie pojawiła się nigdy wcześniej) jest Uranopolis, które można było dodać jako add-on/otrzymać za darmo za follow kampanii.
Dzięki. No to bieda trochę jak ponad połowa frakcji jest niedostępna w edycji sprzedawanej w sklepach. I widzę że nie ma mojej ulubionej Hegemonii. Kolejny raz Portal robi jakąś edycję ostateczną i kolejny raz wychodzi jak wychodzi (vide Neuroshima Hex: Rok Molocha). Nie pozostaje nic innego jak po raz kolejny zagłosować portfelem.
Nie chcę znów wychodzić na obecne portalu, ale polecam najpierw zasięgnąć wiedzy czemu robili ta edycję, bo przypuszczam, że jakby mogli to woleli by puścić pliki które mają na dodruk, niż wymyślać część rzeczy na nowo.killy9999 pisze: ↑12 kwie 2023, 15:40 Dzięki. No to bieda trochę jak ponad połowa frakcji jest niedostępna w edycji sprzedawanej w sklepach. I widzę że nie ma mojej ulubionej Hegemonii. Kolejny raz Portal robi jakąś edycję ostateczną i kolejny raz wychodzi jak wychodzi (vide Neuroshima Hex: Rok Molocha). Nie pozostaje nic innego jak po raz kolejny zagłosować portfelem.
Odkąd sięgam pamięcią w podstawce zawsze były 4 frakcje, a 4 kolejne trzeba było dokupić. Jak wszystko potrafi się skończyć. Nie wiem czy w końcu dorzuca te 2 których w sklepie nie ma od długiego czasu (bo 2 są) ale z tego co pamiętam, miały się w końcu pojawić po wyjściu nowej edycji.
E dopiero zobaczyłem, że wersja UE tylko z wspieraczki miała wszystkie frakcje od razu. W takim razie zasady co do poprzednich wydań się nie zmieniły.
Hegemonia i Teksas były dodawane jako jeden z progów do przedsprzedaży edycji Master Setkilly9999 pisze: ↑12 kwie 2023, 15:40 Dzięki. No to bieda trochę jak ponad połowa frakcji jest niedostępna w edycji sprzedawanej w sklepach. I widzę że nie ma mojej ulubionej Hegemonii. Kolejny raz Portal robi jakąś edycję ostateczną i kolejny raz wychodzi jak wychodzi (vide Neuroshima Hex: Rok Molocha). Nie pozostaje nic innego jak po raz kolejny zagłosować portfelem.

Spoiler:
Uniwersytet i Missisipi są (w wersji Master Set) w ciągłej sprzedaży w ich sklepie (w wersji Ultimate są GF Exclusives)
Hegemonia i Teksas były dodawane tylko z wersją przedsprzedażową Master Set i w wersji Ultimate również są GF Exclusives
https://portalgames.blob.core.windows. ... RAKCJE.pdf
tutaj są 4 frakcje do pobrania. Jak rozumieć akcje Missisipi z pistoletem ? Dostaje jeden czerwony żeton i ruiny. Ale zamieniam jedna lokacje na ruiny czy dokładam ruiny z ręki np ?
tutaj są 4 frakcje do pobrania. Jak rozumieć akcje Missisipi z pistoletem ? Dostaje jeden czerwony żeton i ruiny. Ale zamieniam jedna lokacje na ruiny czy dokładam ruiny z ręki np ?
- scraber
- Has thanked: 297 times
- Been thanked: 137 times
Bodajże czwarta strona instrukcji "Co znajduje się na karcie"Muszczu pisze: ↑16 kwie 2023, 21:07 https://portalgames.blob.core.windows. ... RAKCJE.pdf
Kod: Zaznacz cały
Aby zdobyć Ruiny (na przykład dzięki lokacji Produkcyjnej), dobierasz kartę
z talii i umieszczasz ją zakrytą w swoim stanie (możesz ją umieścić w dowolnym
miejscu swojego stanu). W każdej chwili możesz oglądać awersy swoich Ruin.
- RUNner
- Has thanked: 657 times
- Been thanked: 1117 times
Podbijam zapytanie bo padła tylko jedna odpowiedź. Ktoś ograł te dodatki?
Pomalowane figurki na wymianę: https://www.gry-planszowe.pl/viewtopic ... 3#p1148253
Sprzedam: https://www.gry-planszowe.pl/viewtopic.php?t=64690
Sprzedam: https://www.gry-planszowe.pl/viewtopic.php?t=64690
- Ardel12
- Has thanked: 1372 times
- Been thanked: 2890 times
Ktoś mi może powiedzieć czego nie mam w pudle ultimate retail a jest teraz dostępne w sklepie Portalu do kupna?
Znalazłem porównanie:
https://portalgames.blob.core.windows.n ... abelka.pdf
ale brak mi tam konkretnych nazw...
EDIT: Pokopałem i chyba znalazłem co potrzebowałem. Na grafice mowa jest o 4 frakcjach, a co z Uranopolis? Ona w pudle jest czy też do dokupienia?
Znalazłem porównanie:
EDIT: Pokopałem i chyba znalazłem co potrzebowałem. Na grafice mowa jest o 4 frakcjach, a co z Uranopolis? Ona w pudle jest czy też do dokupienia?
Do kupienia, Uranopolis nawet w wersji GF była dodatkiem. W wersji sklepowej masz tylko 4 podstawowe frakcje, więc wszyskich, które można dokupić osobno w niej brakuje.Ardel12 pisze: ↑19 maja 2023, 21:20 Ktoś mi może powiedzieć czego nie mam w pudle ultimate retail a jest teraz dostępne w sklepie Portalu do kupna?
Znalazłem porównanie:
- Ardel12
- Has thanked: 1372 times
- Been thanked: 2890 times
No dobra, a co z tych dodatków jest w ogóle sensowne do dobrania? Obstawiam te 5 frakcji, ale może ktoś mnie oświeci co warto dobrać.
Najwięcej wnoszą frakcje

- 3 miasta (mini dotatek pamiętający jeszcze przedsprzedaż edycji Master Set)
- 6 kart promo
- serwerownie molocha
- arena
- karty siedzib
Edit: Generalnie to co teraz wrzucili i jest opisane jako promo z kampanii GF nie występuje w wersji retail
Racja poszło w górę, chociaż dorzucili drewniany znacznik
Uranopolis kosztował na GF 4 euro. Musieli podnieść niestety

Było sporo zarzutów, m.in. ludzie narzekali, że nie ma oddzielnego miejsca na wszystkie żetony i sporo wrzuca się razem. Ja sobie odpuściłam, w podobnej cenie można kupić drewniany insert i mieć wszystko posegregowane w mniejszym pudełku.
Moim zdaniem nie. A przynajmniej ja nie brałem. On ma takie same gabaryty tylko 10cm wysokości. Mam Master set ze wszyskim (wersja przedsprzedażowa) i insert Warboxa. Wszysko się mieści. Jest jeszcze miejsce na te parę pierdół, które teraz dokupiłem po kampanii.
Jedynie Uranopolis będzie wymagało usunięcia przykrywki od pojemika na żetony.
No chyba, że kupujesz playmaty i też je chcesz upchnąć. Nie wiem jak w pudełku do Ultimate, ale do Master set z insertem nie wejdą na pewno.
- NestorZolo
- Has thanked: 526 times
- Been thanked: 124 times
Kolejne dodatki i tak się do niego nie zmieszczą raczej.
1.BrassB, 2.Madeira, 3.Nippon, 4.ProjektGaja, 5.ImperialSteam, 6.Carnegie, 7.Skymines, 8.Władcy Ziemi, 9.GWT, 10.KlanyKaledonii