Robinson Crusoe: Przygoda na Przeklętej Wyspie (Ignacy Trzewiczek)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 563 times
Been thanked: 1300 times

Re: Robinson Crusoe: Przygoda na Przeklętej Wyspie (Ignacy Trzewiczek)

Post autor: psia.kostka »

TV3 pisze: 13 lut 2023, 16:55 Czy RC został okrojony
Przeciwnie, powstala wersja barokowa z podwojnymi figurkami postaci i to obu plci :D

Nie sluchaj ich, instrukcja dobrze wiesz jaka jest. Czytasz dwa dni, a po miesiacu nic nie pamietasz :P

Cien nadziei dla utrudzonych to moze byc ten samouczek z kampanii wspieraczkowej, gdzie reguly sa stopniowo wprowadzane. Ponoc.
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
agt
Has thanked: 916 times
Been thanked: 511 times

Post autor: agt »

psia.kostka pisze: 13 lut 2023, 17:17 Nie sluchaj ich, instrukcja dobrze wiesz jaka jest. Czytasz dwa dni, a po miesiacu nic nie pamietasz :P
To zależy jak często grasz :wink:
Cezary1916
Has thanked: 9 times
Been thanked: 15 times

Post autor: Cezary1916 »

Na YouTube są filmiki z zasadami i pełnymi rozgrywkami polecam latwiej się później czyta instrukcję.
Awatar użytkownika
TV3
Been thanked: 26 times

Post autor: TV3 »

psia.kostka pisze: 13 lut 2023, 17:17
TV3 pisze: 13 lut 2023, 16:55 Czy RC został okrojony
Nie sluchaj ich, instrukcja dobrze wiesz jaka jest. Czytasz dwa dni, a po miesiacu nic nie pamietasz :P

echh... niefajnie...
Robinsona to ja swego czasu znałem bardzo dobrze. Na tyle dobrze, że dysputy prowadziłem zażarte m.in. na temat różnego interpretowania "albo" oraz "lub". Bo tego zamiennie nie należało traktować. A było istotne. Bo to było czasem być albo nie być. Czy tam przeżyć albo zginąć, bo na łeb napadało. Albo coś zeżarło.
Grałem jakoś niedługo dość po wydaniu - nie pamiętam - pierwsza czy tam może druga edycja. Uwielbiałem i nienawidziłem. I sprzedałem. I owszem - po 2 miesięcznym rozbracie z grą musiałem się niemalże na nowo jej uczyć.

No to może kiedyś, bliżej 2025go :D
zaklinaczkokosow
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time

Post autor: zaklinaczkokosow »

Czym różnią się te dwie wersje? Nie mogę znaleźć informacji na ten temat, a zamierzam właśnie zakupić :D
Obrazek

Obrazek

Pojawiają mi się posty na ten temat ale ciężko mi rozróżnić która wersja to która.
Awatar użytkownika
ave.crux
Has thanked: 923 times
Been thanked: 1494 times

Post autor: ave.crux »

w Jednej z nich jest jeden dodatkowy scenariusz, który można za darmo dorwać na stronie portalu
Nic na siłę, wszystko młotkiem. Wieczne narzekanie obrzydza radość grania.
agt

ave.crux pisze: 28 lut 2023, 17:10 w Jednej z nich jest jeden dodatkowy scenariusz, który można za darmo dorwać na stronie portalu
Jesteś pewien, że można?
Wiele darmowych rzeczy do Robinsona zniknęło ze strony jakiś czas temu. Albo ja jakiś czas temu oślepłam..
Uncle_Grga
Has thanked: 93 times
Been thanked: 326 times

Post autor: Uncle_Grga »

zaklinaczkokosow pisze: 28 lut 2023, 17:05 Czym różnią się te dwie wersje? Nie mogę znaleźć informacji na ten temat (...) która wersja to która.
Wersję dolną, starszą, z pierwotną okładką posiadam osobiście.
Wersję górną, nowszą, z okładką autorstwa V.Dutrais kupowałem raptem kilka tygodni temu w prezencie. Grałem osobiście na tym egzemplarzu.

Fundamentalnie nie różnią się niczym - inaczej wygląda instrukcja (nie wiem czy w treści, ponoć tak), różnią ja strony reklamujące inne gry portalu. U mnie jakieś tajemnicze domostwa i neuroshima, w nowej coś innego.

Inaczej wygląda też rewers scenariusza 7 King kong - u mnie zapowiedz dodatku Tajemnicze Miasto Z, który nigdy nie powstał i zastąpiony został Opowieściami Niesamowitymi. W nowym jest coś innego, nie pamiętam w sumie co.

Co do zawartości to nowa wersja zawiera to samo co oryginał. Więc odpowiedź brzmi: kupuj obojętnie którą, w środku jest to samo.

Ja się zastanawiam, czy w obrocie pierwotnym kupisz w ogóle egzemplarz że starą okładką? Myślę, że nawet jeśli na stronie widniej jej zdjęcie, to w magazynie jest już tylko wersja gra roku.

No chyba, że kupujesz na rynku wtórnym
zaklinaczkokosow
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time

Post autor: zaklinaczkokosow »

Rynek wtórny, patrzyłem dzisiaj w Krakowie na ta starsza wersję i za 100 już dostanie, chociaż sam nie wiem czy nie złożyć 30 złotych i nie kupić nowej wersji i to nie używanej. Ale tak jak mówisz ta pierwotna okładka dużo ładniejsza.
agt

Może będzie pociechą fakt, że w tej nowszej wersji ta grafika z okladki gry starszej widnieje na okładce instrukcji :)
Awatar użytkownika
Mrukar
Has thanked: 301 times
Been thanked: 210 times

Post autor: Mrukar »

Przypadkiem starsza wersja nie ma zwykłych kosteczek zamiast bananów, chleba, drewna i skór?
Ostatnio zmieniony 28 lut 2023, 20:43 przez Mrukar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
akahoshi
Has thanked: 28 times
Been thanked: 28 times

Post autor: akahoshi »

Nie. Kosteczki były w jeszcze starszej, pierwszej wersji z prostokątnym pudełkiem.
Moja groteka
Nieoficjalne FAQ do Robinsona
"Kiedy jesteś martwy, to nie wiesz, że jesteś martwy. Stanowi to problem tylko dla innych. Kiedy jesteś głupi, jest dokładnie tak samo."
Michael E. Brown
Uncle_Grga
Has thanked: 93 times
Been thanked: 326 times

Post autor: Uncle_Grga »

Jeśli już, to kostki raczej w tej nastarszej wersji tj. W tzw. Trumnie. Ta kwadratowa ma już normalnie banany skóry i suchary. Przynajmniej mój egzemplarz.

Co do estetyki, mnie się chyba bardziej podoba wersja Vincenta. Lubię jego styl. Ale jak widać, pierwsza wersja ma swoich fanów.

Co do instrukcji - tak, opatrzona jest pierwotną ilustracją. Gaza Vince'a starczyła tylko na okładkę.. :mrgreen:
km007tbg12
Has thanked: 2 times
Been thanked: 10 times

Post autor: km007tbg12 »

Jak ktoś chętny na pudełko ze starej wersji to możecie pisac do mnie. Wymieniłem na kwadraciaka.
Zgadza się pierwsza wersja miała kosteczki. Rozwalają mnie nowe gry które dają surowce kartonowe( Nordgard, niezbadane ziemie), a gra z 2012 roku już miała kosteczki drewniane(zamienione potem na piękne surowce w określonym kształcie)
Kal-El83
Has thanked: 430 times
Been thanked: 196 times

Post autor: Kal-El83 »

michalp pisze: 13 lut 2023, 17:01
TV3 pisze: 13 lut 2023, 16:55 Czy instrukcja została z biegiem lat napisana bardziej jednoznacznie?
raczej zachwycony nie bedziesz, ale da sie nauczyc tej gry i czerpac z tego radosc.
tymczasem w kwestii instrukcji polecam: https://lab.przewodnikgier.pl/V7uBVRzq6Qt0y9MVi0IN#0
Łoooo panie, fajnie zrobiona instrukcja. Wcześniej o tym nie słyszałem. Fajna inicjatywa :)
Niegdyś Azazelek, narodzony na nowo jako Kal-El83 ;)
Awatar użytkownika
Ayaram
Has thanked: 276 times
Been thanked: 901 times

Post autor: Ayaram »

Zamierzam po latach wrócić do robinsona (mam tylko podstawkę) tak żeby w końcu zaliczyć wszystko i moc się gry pozbyć z kolekcji beż żalu.

Jak tu jest z balansem? Jest mi ktoś bardziej doświadczony wypisać jakie scenariusze są nierobliwe w wersji True solo a jakie na 2 ręce? Czy mogę zakładać ze da radę wszystko wszystkim? Żeby mieć jakiś punkt odniesienia.
agt

Ja wiem tylko tyle, że autor gry mówił, że zwykle testował scenariusze grając na 2 postaci. Więc może w ten sposób będzie pewniej?
Ale to tylko moje rozkminy :)
Awatar użytkownika
JimmyPL
Has thanked: 63 times
Been thanked: 60 times

Post autor: JimmyPL »

Uncle_Grga pisze: 28 lut 2023, 20:44 Jeśli już, to kostki raczej w tej nastarszej wersji tj. W tzw. Trumnie. Ta kwadratowa ma już normalnie banany skóry i suchary. Przynajmniej mój egzemplarz.

Co do estetyki, mnie się chyba bardziej podoba wersja Vincenta. Lubię jego styl. Ale jak widać, pierwsza wersja ma swoich fanów.

Co do instrukcji - tak, opatrzona jest pierwotną ilustracją. Gaza Vince'a starczyła tylko na okładkę.. :mrgreen:
Nie nie nie, ta pierwsza kwadratowa też ma kosteczki (wiem bo taką posiadam), oraz jest ciut inna grafika żetonów odkryć
lendir
Been thanked: 33 times

Post autor: lendir »

Ayaram pisze: 08 mar 2023, 08:24 Jak tu jest z balansem? Jest mi ktoś bardziej doświadczony wypisać jakie scenariusze są nierobliwe w wersji True solo a jakie na 2 ręce? Czy mogę zakładać ze da radę wszystko wszystkim? Żeby mieć jakiś punkt odniesienia.
Przeszedłem wszystkie scenariusze do Robinsona (zwykłe, bonusowe, z dodatków) true solo, więc spokojnie da się :)
Awatar użytkownika
MCSilvia
Has thanked: 15 times
Been thanked: 29 times

Post autor: MCSilvia »

zaklinaczkokosow pisze: 28 lut 2023, 17:05 Czym różnią się te dwie wersje? Nie mogę znaleźć informacji na ten temat, a zamierzam właśnie zakupić :D
Obrazek

Obrazek
Pojawiają mi się posty na ten temat ale ciężko mi rozróżnić która wersja to która.
Kiedyś chciałam sprzedać starą wersję i zakupić nową , tylko dla nowej wersji pudełka (żeby pasowało do Niesamowitych Opowieści). Jak już miałam obie, to z ciekawości sobie je porownałam.
Stara wersja ma kafelki wyspy i planszetki postaci ze sporo grubszego kartonu niż ta nowsza. Nie wpływa to oczywiście na rozgrywkę. Ale jak masz fizycznie obok siebie komponenty z obu wersji to różnica była naprawdę ogromna. Chyba to też się tyczyło żetonów odkryć i tych wszystkich znaczników (rany, determinacja itp.). Finalnie zostałam przy starej wersji i poluje na samo pudełko z nowej :P
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 563 times
Been thanked: 1300 times

Post autor: psia.kostka »

Stara wersja ma kafelki wyspy i planszetki postaci ze sporo grubszego kartonu niż ta nowsza
Fenomen zobrazowany tutaj:
viewtopic.php?p=1405012#p1405012

A tu poczatek moich wynurzen na ten temat:
viewtopic.php?p=1403256#p1403256

BTW szesciany vs banany nie zaleza od ksztaltu pudelka, tylko dopisku "gra roku"
MCSilvia pisze: 12 mar 2023, 23:11 poluje na samo pudełko z nowej
Kup, podmien co wolisz, sprzedaj reszte 8)
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
sako77
Has thanked: 138 times
Been thanked: 5 times

Post autor: sako77 »

Hej dobrzy człowiecy, czy znajdzie się jakaś pomocna dobra dusza, która zrobi mi skany/dobre fotki karty scenariuszy z rozszerzenia Opowieści Niesamowite? Niestety kupiłem z drugiej ręki i brakuje w pudełku...
Z góry dzięki za pomoc
bulczan
Has thanked: 4 times
Been thanked: 7 times

Post autor: bulczan »

sako77 pisze: 04 lip 2023, 23:58 Hej dobrzy człowiecy, czy znajdzie się jakaś pomocna dobra dusza, która zrobi mi skany/dobre fotki karty scenariuszy z rozszerzenia Opowieści Niesamowite? Niestety kupiłem z drugiej ręki i brakuje w pudełku...
Z góry dzięki za pomoc
Jak nikt nie wyśle to odezwij się do mnie po południu to mogę zrobić zdjęcia.
Cezary1916
Been thanked: 15 times

Post autor: Cezary1916 »

sako77 pisze: 04 lip 2023, 23:58 Hej dobrzy człowiecy, czy znajdzie się jakaś pomocna dobra dusza, która zrobi mi skany/dobre fotki karty scenariuszy z rozszerzenia Opowieści Niesamowite? Niestety kupiłem z drugiej ręki i brakuje w pudełku...
Z góry dzięki za pomoc
Napisz do wydawcy raczej nie odmówią pomocy.
agt

Cezary1916 pisze: 05 lip 2023, 07:35 Napisz do wydawcy raczej nie odmówią pomocy.
Serio? Gdy kupił z drugiej ręki?
ODPOWIEDZ