Aeon's End (Kevin Riley)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 1 time
Re: Aeon's End (Kevin Riley)
Cześć wszystkim
Na wstępie się przywitam ponieważ jestem nowy, zarówno na forum jak i w świecie planszówek. Ostatnio zakupiliśmy podstawkę Aeona, i mam do was takie pytanie. Biorę pod uwagę 2 opcje, dokupić do podstawki 3 dodatki - Bezimienni, Otchłań i Pogrzebane sekrety lub druga opcja czyli zamiast tych 3 dodatków, zakupić Nowy początek. Jak myślicie co byłoby lepsze? Co zapewniłoby większą grywalność i regrywalność zarazem?

-
- Has thanked: 331 times
- Been thanked: 482 times
Zdecydowanie Nowy Początek. Wszystkie wymienione małe dodatki urozmaicają grę przez dodanie nowych Nemezis/magów/kart rynku, a wszystko to i więcej znajdziesz w Nowym Początku. Tryb ekspedycji sprawdza się świetnie i integruje całą zawartość jaką masz w minikampanie.
-
To dzisiaj po nią jadę, w dodatki będę się w takim razie zaopatrywał stopniowo a na pierwszy ogień poleci nowy początek. Jaram się jak dziecko normalnie 

Jedyny minus zakupu "Nowego Początku" mając tylko podstawkę jest taki, że grając tryb ekspedycji, nemesis będą się mocno powtarzać. Ale to mały minus - i tak zaraz dokupisz całą resztę

zaklinaczkokosow pisze: ↑27 lut 2023, 14:36 To dzisiaj po nią jadę, w dodatki będę się w takim razie zaopatrywał stopniowo a na pierwszy ogień poleci nowy początek. Jaram się jak dziecko normalnie![]()
I tak kupisz wszystko więc kolejność nie ma większego znaczeniazaklinaczkokosow pisze: ↑27 lut 2023, 14:36 To dzisiaj po nią jadę, w dodatki będę się w takim razie zaopatrywał stopniowo a na pierwszy ogień poleci nowy początek. Jaram się jak dziecko normalnie![]()

A tak serio to małe dodatki nie dadzą Ci dużo, jeśli masz jeszcze nieograną podstawkę, bo to jest po prostu więcej tego samego. W Nowym Początku masz już natomiast nowe mechaniki.
Odpowiedz sobie na pytanie, czy chcesz je od razu wdrażać czy może jednak lepiej na razie "nauczyć się" podstawki a urozmaicać sobie dopiero później?
-
- Has thanked: 742 times
- Been thanked: 105 times
No właśnie, powyższe pytanie i mnie nurtuje! Nabyłem Nowy Początek wraz z dodatkiem ale przy okazji wymiany gier dorwałem podstawkę. Nigdy nie grałem w tą serię (nie licząc kilku zapoznawczych partii w wer. cyfrową) zatem pytanie od czego jednak zacząć?
Boję się, że gdy ogram NP to już do samej podstawki zwyczajnie nie będzie mi się chciało siąść...
Boję się, że gdy ogram NP to już do samej podstawki zwyczajnie nie będzie mi się chciało siąść...
-
Kupione, wziąłem i nowy początek i w szale zakupowym jeszcze pogrzebane sekrety, ale stwierdziliśmy że czekają aż ogramy podstawowa wersję i dopiero wtedy z nowym początkiem będziemy się bawić. Dzięki za rady 
A mam pytanie co do rynku zasobów, w instrukcji jest napisane, "Gracze mogą zdecydować się na losowy wybór zasobów biorących udział w grze, poprzez użycie kart modyfikatorów lub sami wybrać karty, z których chcą korzystać" następnie są wskazówki dotyczące tworzenia rynku a w nich "Wybierz 3 klejnoty, 2 artefakty oraz 4 zaklęcia". Czy to znaczy że zawsze musi być taki sam układ Klejnotów, Artefaktów i Zaklęć? Czy możemy np. Zamiast 3-2-4 zrobić 3-1-5 albo co nam tam do głowy wpadnie. Nie mogę takiej informacji nigdzie znaleźć.

A mam pytanie co do rynku zasobów, w instrukcji jest napisane, "Gracze mogą zdecydować się na losowy wybór zasobów biorących udział w grze, poprzez użycie kart modyfikatorów lub sami wybrać karty, z których chcą korzystać" następnie są wskazówki dotyczące tworzenia rynku a w nich "Wybierz 3 klejnoty, 2 artefakty oraz 4 zaklęcia". Czy to znaczy że zawsze musi być taki sam układ Klejnotów, Artefaktów i Zaklęć? Czy możemy np. Zamiast 3-2-4 zrobić 3-1-5 albo co nam tam do głowy wpadnie. Nie mogę takiej informacji nigdzie znaleźć.
Możesz z tym dowolnie kombinować, aczkolwiek na początku radzę trzymać się tego schematu. Na ewentualne modyfikacje przyjdzie jeszcze czas jak już poznacie grę.zaklinaczkokosow pisze: ↑28 lut 2023, 14:35 Kupione, wziąłem i nowy początek i w szale zakupowym jeszcze pogrzebane sekrety, ale stwierdziliśmy że czekają aż ogramy podstawowa wersję i dopiero wtedy z nowym początkiem będziemy się bawić. Dzięki za rady
Pogrzebane sekrety to tylko dodatkowe karty rynku. Jak przejdziesz fabularną część Nowego Początku to dodaj te karty do swojej puli, będziesz mieć więcej kombinacji kart w rynku. Polecam też dokupić dodatek Tajemnica Dziczy, ponieważ kontynuuje fabułę Nowego Początku.zaklinaczkokosow pisze: ↑28 lut 2023, 14:35 Kupione, wziąłem i nowy początek i w szale zakupowym jeszcze pogrzebane sekrety, ale stwierdziliśmy że czekają aż ogramy podstawowa wersję i dopiero wtedy z nowym początkiem będziemy się bawić. Dzięki za rady![]()
Pogrzebane Sekrety to najsłabszy z dodatków, zwłaszcza na początek - nie ma tam nowych mediów ani Nemesis, a części kart rynku nawet nie będziesz miał jak użyć, bo korzystają z mechanik z Legacy (Impulsy, Uciszanie, tarcze).zaklinaczkokosow pisze: ↑28 lut 2023, 14:35 Kupione, wziąłem i nowy początek i w szale zakupowym jeszcze pogrzebane sekrety, ale stwierdziliśmy że czekają aż ogramy podstawowa wersję i dopiero wtedy z nowym początkiem będziemy się bawić. Dzięki za rady
Rzeczywiście, nie zwróciłem uwagi. Sam kupowałem miesiąc temu na Dragoneye bo gdzieś przegapiłem ten dodatek a chciałem mieć wszystko i nie wiedziałem, że to były ostatki.
Na przyszły rok jest planowany dodruk Wiecznej Wojny, być może przy okazji będą też te dwa dodatki bo to jedna fala ale trzebaby zapytać Portalu.
- Ayaram
- Has thanked: 277 times
- Been thanked: 905 times
No dobra, troszkę pograłem. Przeszedłem solo na 2 łapy wszystkich przeciwników z oryginalnego CSa, trochę korci by dołożyć wszystko od razu, ale sobie obiecałem, że przynajmniej jeszcze spróbuje przejść wszystkich z CSa w wersji true solo, potem wszystkich w wersji tej trudniejszej (albo przynajmniej będę próbował
) i dopiero wtedy pójdę dalej.
Odpowiedzcie mi tylko proszę na pytanie. Czy każdym układem da się wygrać? Wiadomo, że przy takiej losowości, nawet bez tasowania nie wszystko wygramy, ale chociaż czy potencjalnie każdym układem da się wygrać? Tzn. czy na przykład jest jakiś przeciwnik zadający dużo obrażeń graczom, więc jak nie ma ani postaci ani kart w sklepie z leczeniem to bez szans? Generalnie gracie postaciami na którą macie ochotę, czy wybieracie raczej pod przeciwnika?

Odpowiedzcie mi tylko proszę na pytanie. Czy każdym układem da się wygrać? Wiadomo, że przy takiej losowości, nawet bez tasowania nie wszystko wygramy, ale chociaż czy potencjalnie każdym układem da się wygrać? Tzn. czy na przykład jest jakiś przeciwnik zadający dużo obrażeń graczom, więc jak nie ma ani postaci ani kart w sklepie z leczeniem to bez szans? Generalnie gracie postaciami na którą macie ochotę, czy wybieracie raczej pod przeciwnika?
- JollyRoger90
- Has thanked: 1367 times
- Been thanked: 331 times
ja gram postaciami na które mam ochotę plus losowy rynek wg kart randomizera które można było kiedyś dokupić w portalu.
-
- Has thanked: 1417 times
- Been thanked: 1697 times
Wszystko losowe, zawsze. Na kilkadziesiąt (ok100?) rozgrywek takie gdzie układ nie pozwalał na wygraną na hard mode mogę policzyć na palcach. Często trzeba było paru podejść by wyczuć rynek i być przygotowanym na to co robi tym razem talia Nemesis, ale w końcu się udawało. Nie widzę tailorowania rynku/magów pod Nemesis, nie czułbym frajdy z optymalizowania tego co jest.Ayaram pisze: ↑01 mar 2023, 21:40 No dobra, troszkę pograłem. Przeszedłem solo na 2 łapy wszystkich przeciwników z oryginalnego CSa, trochę korci by dołożyć wszystko od razu, ale sobie obiecałem, że przynajmniej jeszcze spróbuje przejść wszystkich z CSa w wersji true solo, potem wszystkich w wersji tej trudniejszej (albo przynajmniej będę próbował) i dopiero wtedy pójdę dalej.