Galakta – Plany wydawnicze 2023

Plany wydawnicze i dyskusje o wydawnictwach polskich i zagranicznych
flissak
Has thanked: 81 times
Been thanked: 48 times

Re: Galakta – Dyskusje o wydawnictwie

Post autor: flissak »

Jiloo pisze: 02 mar 2023, 13:56 Wojna Nemo to jednak kobyła. Warp's Edge to gra na 30-45 minut więc dużo bliżej Under Falling Sky. No i na dodatek WE to świetna gra, moim zdaniem dużo lepsza niż UFS.
Tak słaby dla ciebie UFS, czy WE, to taka petarda? Bo mnie bardzo podzedł ten pierwszy.
Awatar użytkownika
Beowulfik
Has thanked: 225 times
Been thanked: 31 times

Post autor: Beowulfik »

flissak pisze: 02 mar 2023, 23:08
Jiloo pisze: 02 mar 2023, 13:56 Wojna Nemo to jednak kobyła. Warp's Edge to gra na 30-45 minut więc dużo bliżej Under Falling Sky. No i na dodatek WE to świetna gra, moim zdaniem dużo lepsza niż UFS.
Tak słaby dla ciebie UFS, czy WE, to taka petarda? Bo mnie bardzo podzedł ten pierwszy.
Jeśli mogę się wtrącić: bardzo lubię UFS, rozegrałem dwie pełne kampanie i na pewno za jakiś czas rozegram trzecią. Natomiast "Warp's Edge" to mój nr 1 solo. Mam na koncie kilkadziesiąt partii w samą podstawkę, a dwa dodatki czekają już na rozpakowanie. Nie twierdzę, że każdemu musi się spodobać, ale gorąco zachęcam do spróbowania.
flissak

Beowulfik pisze: 02 mar 2023, 23:46 Jeśli mogę się wtrącić: bardzo lubię UFS, rozegrałem dwie pełne kampanie i na pewno za jakiś czas rozegram trzecią. Natomiast "Warp's Edge" to mój nr 1 solo. Mam na koncie kilkadziesiąt partii w samą podstawkę, a dwa dodatki czekają już na rozpakowanie. Nie twierdzę, że każdemu musi się spodobać, ale gorąco zachęcam do spróbowania.
Narobiliście mi smaka :)

shuji pisze: 03 mar 2023, 08:18 Galakta nie ma w planach zapomnianej ery.

Obrazek
W sumie jedyne co mnie interesuje z AH to dodatek z
Spoiler:
Moje ulubione opowiadanie Lovcrafta. Samo LCG jako całość nie siadło mi tak jak myślałem, ale może przez to, że gram true solo i strasznie mnie to dojechało w chyba 6 scenariuszu i kilku innych w Dunwich. Na krańcu ziemi i Carcossa leży zafoliowane- jedynie karty do decku odpakowałem. Może kiedyś wrócę.
flissak

shuji pisze: 03 mar 2023, 09:26 może spróbuj sobie na 2 postacie?
Wtedy można bardziej się specjalizować, ale czy obsługa tego jest przyjemna? No i traktowałem tę przygodę jako wprost stworzoną dla samotnego detektywa(bo też łatwiej wcielić się w jedną osobę). Może rzeczywiście czas na wprowadzenie do gry Watsona... :lol:
flissak

shuji pisze: 03 mar 2023, 09:37
Ja dopiero zaczynam, ale o ile się zorientowałem, to do tej gry wyszło już tyle, że wszystko da się ogarnąć. Spróbuj może pogadać z kimś ogarniętym, albo poszperać jak zrobić dobrą postać true solo. W sensie tyle jest tych postaci i dodatków, że na pewno da się zmontować coś co Cię zadowoli :) No ale pewnie będzie trzeba dokupić jakieś dodatki - chociaż ten nowy cykl wydawniczy jest lepszy pod tym kątem, bo tylko byś potrzebował kart badaczy.
Za dużo na to wydałem, żeby nie spróbować jeszcze raz po poprzednim odbiciu ;) Mam badaczy i kampanie z Dunwich, Na krawędzi ziemi i Carcossy i mam świadomość, że Dunwich, które grałem po podstawce i na nim ugrzęzłem jest najmniej wciągającą kampanią, więc mam motywacje do sprawdzenia reszty. Właśnie fajnie, że można za niewielką kwotę dokupować karty, ale zawsze mam wrażenie, że za mało jest tam podstawowych kart na zerowym poziomie w stosunku do tych, które wymagają sporej ilości PD. Może stąd to wrażenie, że jedyna kampania, którą przeszedłem w całości to podstawka, gdzie nie było czasu na kupno i wymianę kart, a Dunwitch skończyłem w połowie.
Awatar użytkownika
Jiloo
Has thanked: 625 times
Been thanked: 534 times
Kontakt:

Post autor: Jiloo »

flissak pisze: 02 mar 2023, 23:08
UFS nie jest złą grą. Chyba trochę nad wyrost napisałem, że WE jest „dużo lepsze”. Natomiast pograłem trochę w UFS (10+ partii) i jakoś w tym czasie dorwałem Warp's Edge zacząłem grać i przestało mi się chcieć grać w UFS. Po jakimś czasie sprzedałem, bo do niego nie wracałem.
Może być tak, że to moje uwielbienie do deckbuilderów przełożyło się na polubienie mechaniki bagbuildingu w WE. Choć z drugiej strony kości mi nie przeszkadzają i chętnie odpalam takie solówki jak Deep Space D-6 czy Pocket Lanship, a ostatnio Wreckland Land (ten sam autor co Warp's Edge, ale mechanika kości).
Anyway – dołączając do flissak – gorąco zachęcam do spróbowania i mam nadzieję, że Galakta wyda :)
| keep-disco-evil |
mam | szukam | oddam
flissak

Jiloo pisze: 03 mar 2023, 11:46 UFS nie jest złą grą. Chyba trochę nad wyrost napisałem, że WE jest „dużo lepsze”. Natomiast pograłem trochę w UFS (10+ partii) i jakoś w tym czasie dorwałem Warp's Edge zacząłem grać i przestało mi się chcieć grać w UFS. Po jakimś czasie sprzedałem, bo do niego nie wracałem.
Może być tak, że to moje uwielbienie do deckbuilderów przełożyło się na polubienie mechaniki bagbuildingu w WE. Choć z drugiej strony kości mi nie przeszkadzają i chętnie odpalam takie solówki jak Deep Space D-6 czy Pocket Lanship, a ostatnio Wreckland Land (ten sam autor co Warp's Edge, ale mechanika kości).
Anyway – dołączając do flissak – gorąco zachęcam do spróbowania i mam nadzieję, że Galakta wyda :)
Więc może i dobrze, że nie ma Warp Edge w zasięgu, bo na spokojnie mogę nacieszę się PodWrogimNiebem lol- fajna i zwinna gierka, ale jeszcze nie zacząłem kampanii.
W ogóle widzę, że Galakta ma pod swoją strzechą większość top produkcji tego autora, więc szanse w moich projekcjach co do wydania WarpEdge, rosną.
Jako gracz solo może polecasz już wydaną grę Galakty z portfolio tego samego autora, Małe Epickie Podziemia?
fitzroy
Has thanked: 189 times
Been thanked: 111 times

Post autor: fitzroy »

Hej Galakto, kiedy można się spodziewać sprecyzowania terminów premier zapowiedzianych przez Was gier? Jakieś kwartały chociaż.
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1652 times
Been thanked: 1830 times

Post autor: Mr_Fisq »

fitzroy pisze: 09 mar 2023, 09:16 Hej Galakto, kiedy można się spodziewać sprecyzowania terminów premier zapowiedzianych przez Was gier? Jakieś kwartały chociaż.
Galakta się tu nie udziela, wrzucane są tu informacje na które natrafili w necie użytkownicy forum.
Sprzedam: Porządki po majówce - nowości, obniżki (m.in.: Unsettled, Królestwa Północy, Cataphract, League of Dungeoneers)
Przygarnę: Zone Wars, Dropfleet Commander
fitzroy
Has thanked: 189 times
Been thanked: 111 times

Post autor: fitzroy »

Ach zapomniałem, że to najbardziej introwertyczne wydawnictwo. Nie było tematu, wybaczcie.
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator

Galakta zapowiedziała wydanie po polsku gry StegegetS x Muminki.

Źródło: FB Galakty
Sprzedam: Porządki po majówce - nowości, obniżki (m.in.: Unsettled, Królestwa Północy, Cataphract, League of Dungeoneers)
Awatar użytkownika
PytonZCatanu
Has thanked: 2034 times
Been thanked: 2634 times

Post autor: PytonZCatanu »

Wojna o Pierścień Gra Karcianą ma być w kwietniu

1. Czy znana jest jakaś bardziej dokładna data?
2. Czy egzemplarze zamówione w przedsprzedaży, ale w lokalnym sklepie, a nie na stronie Galakty, mają szansę na karty promo?
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
khuba
Has thanked: 328 times
Been thanked: 329 times

Post autor: khuba »

PytonZCatanu pisze: 28 mar 2023, 12:58
2. Czy egzemplarze zamówione w przedsprzedaży, ale w lokalnym sklepie, a nie na stronie Galakty, mają szansę na karty promo?
Większość sklepów w opisie produktu ma info że dołącza promki, przykład z dragoneye:
Do każdego egzemplarza zakupionego w ramach przedsprzedaży zostanie dołączony zestaw kart promocyjnych do gry. Oferta obowiązuje do dnia premiery lub wyczerpania zapasów.
Sprzedam:
1% A Game of Strategic Chance (69zł), Weather Machine - metalowe zębatki, Chronicle X(115zł), Namiestnik(29zł), Flame & Fang(129zł),Vagrantsong(264zł), Video Game Champion(169zł)
azazelmo
Has thanked: 195 times
Been thanked: 376 times

Post autor: azazelmo »

Mr_Fisq pisze: 28 mar 2023, 12:54 Galakta zapowiedziała wydanie po polsku gry StegegetS x Muminki.

Dzięki za info. A wiesz może co się robi w tej grze? Opis na bgg lakoniczny i dosłownie trzy zdjęcia. Pytam, bo sugerowany wiek jest dość wysoki - 8 lat.
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator

azazelmo pisze: 28 mar 2023, 13:15
Spoiler:
Dzięki za info. A wiesz może co się robi w tej grze? Opis na bgg lakoniczny i dosłownie trzy zdjęcia. Pytam, bo sugerowany wiek jest dość wysoki - 8 lat.
Jeszcze nie; na grę zwróciłem uwagę tylko ze względu na oryginalne wydawnictwo.
xoxef
Has thanked: 3 times
Been thanked: 13 times

Post autor: xoxef »

Mam nadzieję że wydadzą w przyszłym roku Małych epickich piratów.

Nie ma na rynku zbyt wielu dobrych gier w pirackim klimacie. Libertalia (ta pierwsza, piracka) nie została wydana w PL, Kupców i Korsarzy Rebel wydał 11 lat temu, bez świetnego dodatku, i nie chcą już wznowić i wydać razem... :(
Awatar użytkownika
Manietu
Has thanked: 10 times
Been thanked: 19 times

Post autor: Manietu »

xoxef pisze: 29 mar 2023, 11:36 Nie ma na rynku zbyt wielu dobrych gier w pirackim klimacie. Libertalia (ta pierwsza, piracka) nie została wydana w PL, Kupców i Korsarzy Rebel wydał 11 lat temu, bez świetnego dodatku, i nie chcą już wznowić i wydać razem... :(
To prawda - piraci to taki wdzięczny temat, i tak jak wiele gier komputerowych jest mniej lub bardziej wiernie przenoszonych na wersję planszową, tak Sid Meier's Pirates, a nawet Sea of Thieves zostały praktycznie nieruszone. Jest jeszcze nadzieja w Morzu mgieł... Ale przystępne wydanie Tiny Epic Pirates wydaje się znacznie bardziej pewne.
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator

Mr_Fisq pisze: 28 mar 2023, 12:54 Galakta zapowiedziała wydanie po polsku gry StegegetS x Muminki.

Niedużo o grze wiadomo, poza tym, że Galakta napiera z wydaniem - pojawiła się już przedsprzedaż:
https://sklep.galakta.pl/strona-glowna/ ... minki.html
Awatar użytkownika
Irr3versible
Has thanked: 723 times
Been thanked: 684 times

Post autor: Irr3versible »

Mr_Fisq pisze: 29 mar 2023, 12:59

Niedużo o grze wiadomo, poza tym, że Galakta napiera z wydaniem - pojawiła się już przedsprzedaż:
https://sklep.galakta.pl/strona-glowna/ ... minki.html
Oj przydałyby się jakieś materiały... Patrząc na zawartość i zdjęcia gra wygląda też na jednorazową - rysujemy kredkami na czarno-białej mapie.
PS. Zapomnieli też o gratisie na przedsprzedaż, np. strugaczka ;)
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3717 times
Been thanked: 3900 times

Post autor: japanczyk »

Irr3versible pisze: 29 mar 2023, 13:25 Oj przydałyby się jakieś materiały... Patrząc na zawartość i zdjęcia gra wygląda też na jednorazową - rysujemy kredkami na czarno-białej mapie.
PS. Zapomnieli też o gratisie na przedsprzedaż, np. strugaczka ;)
1 blok map Doliny Muminków

Zdaje sie ze to normalny R&W
Awatar użytkownika
kruker
Has thanked: 20 times
Been thanked: 56 times

Post autor: kruker »

japanczyk pisze: 29 mar 2023, 13:37
1 blok map Doliny Muminków

Zdaje sie ze to normalny R&W
No i jest aż 10 kostek i 6 kredek :roll:
Cena jak na R&W po prostu zaporowa (zapewne z powodu licencji), no ale tanio to już było. Czy to jest jedna mapa powielona 50 razy, czy 50 różnych map? Bo jeśli to drugie, to mam niemiłe przeczucie, że może skończyć się na piraceniu...
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3717 times
Been thanked: 3900 times

Post autor: japanczyk »

kruker pisze: 30 mar 2023, 07:34 No i jest aż 10 kostek i 6 kredek :roll:
Cena jak na R&W po prostu zaporowa (zapewne z powodu licencji), no ale tanio to już było. Czy to jest jedna mapa powielona 50 razy, czy 50 różnych map? Bo jeśli to drugie, to mam niemiłe przeczucie, że może skończyć się na piraceniu...
To pierwsze
Cena normalna - Joan of Arc Orleans R&W czy Island of Cats Explore and Draw tez w okolicy stowki kosztowalo
Jka powiedziales - tanio juz bylo, a tu jeszcze licencja dochodzi
litk
Has thanked: 186 times
Been thanked: 131 times

Post autor: litk »

Myślę, że jeśli chodzi o Muminki, to w takiej cenie, taki temat, taki typ, to sukces raczej nie będzie.
Awatar użytkownika
rand
Has thanked: 145 times
Been thanked: 137 times

Post autor: rand »

japanczyk pisze: 30 mar 2023, 09:31
kruker pisze: 30 mar 2023, 07:34 No i jest aż 10 kostek i 6 kredek :roll:
To pierwsze
Cena normalna - Joan of Arc Orleans R&W czy Island of Cats Explore and Draw tez w okolicy stowki kosztowalo
Jka powiedziales - tanio juz bylo, a tu jeszcze licencja dochodzi
Jak koło 100, u mnie w sklepie wychodzi 129 po rabacie. To jest bliżej do "koło 150 zł". Wg mnie sporo jak na arkusz z papierem, przykładowo Mur Hadriana, kosztuje tyle samo a ma jednak sporo dobra w środku. Wiadomo nie powinno się liczyć zawartosci, ale jednak tutaj czuje, że troszkę przegięli, no ale to Galakta.... Od nich biorę tylko takie gry, których braku po prostu psychicznie nie wytrzymam, taka wykreślanka to nice to have, w tym przypadku chyba się obejdę. No ale poczekajmy na recenzję i szczegóły.
azazelmo
Has thanked: 195 times
Been thanked: 376 times

Post autor: azazelmo »

Obawiam się, że przynajmniej jedną sztukę sprzedadzą. Szukałem pare miesięcy temu gry w tym temacie do grania z dzieciakami i nic sensownego nie było (wziąłem puzzle). Ba, nawet na kompie nic nie ma. Jedna gra na Steamie, która ma wyjść w odległej przyszłości.
Jeśli gra (planszowa) nie będzie szrotem, to raczej wezmę. Chyba, że rysowanie okaże się zbyt wymagające. Będę obserwował temat.
ODPOWIEDZ