@kuba32, dziękujemy za informację. Jesteśmy tego problemu świadomi oraz rozważaliśmy różne opcje z tym związane. Poniżej jednak podam pewne wyjaśnienia obecnej sytuacji.
Jako, że nasze strony (autorskie.eu, magiaimiecz.eu, forum.magiaimiecz.eu, wiki.magiaimiecz.eu) udostępniają treści całkowicie za darmo i są pozbawione reklam, nie przynoszą żadnych zysków. Tak więc, wszelkie koszty ich utrzymania są po naszej stronie (serwer, domena).
Co do certyfikatu Let's Encrypt, to niestety, ale certyfikat może i jest bezpłatny, ale jego instalacja (przez hostingodawcę) na serwerze już jest usługą płatną:
https://pomoc.home.pl/baza-wiedzy/certy ... ts-encrypt
Nie było by większego problemu, gdyby ten certyfikat był ważny rok a nie 90 dni. Przez to koszt wzrasta 4-krotnie ... oraz wymaga stałej ingerencji (co mniej niż 90 dni). Wiem, że są sposoby automatycznego odnawiania certyfikatu, ale niestety w przypadku hostingów współdzielonych, jest to niemożliwe. Co innego, gdybyśmy posiadali serwer dedykowany. Ale tutaj wchodzimy w zupełnie nowy próg kosztów.
Każda ze stron posiada darmowy (podstawowy) certyfikat *.home.pl, tak więc, jeżeli wchodzisz na nią z https, stąd komunikat o niezgodności certyfikatu z domeną.
Aby zabezpieczyć treści na wszystkich naszych stronach musieli byśmy posiadać jeden certyfikat multidomain na co najmniej 4 domeny lub dwa certyfikaty w tym jeden typu wildcard. O ile w pierwszym roku byłby to niewielki koszt, to później odnowienia były by odczuwalne.
W ramach naszego forum często organizujemy różne akcje promocyjne (nie reklamowe!) oraz konkursy, które są fundowane z prywatnych (naszych, a dokładniej to Valdiego) środków. Wolimy więc wolne środki przeznaczyć na nagrody / prezenty dla użytkowników.
Tak więc, łatwo powiedzieć ... i łatwo zrobić ... jednak to wszystko jest kwestią dostępności środków.
PS. Strony nie zawierają treści zakazanych prawem oraz treści wątpliwych moralnie, więc nie sądzę, aby ewentualna "inwigilacja" (przed którą wcale SSL nie zabezpiecza) była tutaj kwestią istotną. Ale oczywiście to tylko opinia (moja).
PPS. Teoretycznie mogli byśmy zarejestrować jakąś organizację pożytku publicznego i liczyć na dotacje, ale z tym jest więcej problemów (organizowanie struktur, statutów, walne zebrania, itp) niż pożytku.
PPPS. Wiem, że aktualnie są inne lepsze hostingi, ale z obecnego korzystamy od wielu lat (ponad dekady) i dotychczas nie mieliśmy z nim problemu (w przeciwieństwie do poprzednich, starszych hostingów). Wykonamy research i możliwe, że się kiedyś przeniesiemy. Z tego co sprawdzałem, to aktualna oferta OVH wygląda obiecująco (przynajmniej na papierze) ... o ile nie ma limitu użycia CPU rzędu 1%.