Trochę źle się wyraziłem. To stwierdzenie o pionku jest w instrukcji o Fazach Akcji, gdzie jest napisane, że "gracz bierze 1 dostępny pionek z puli i za jego pomocą przeprowadza jedną z podstawowych akcji. Pod tym jest"Uwaga. DO wykonywania akcji nie można używać pionków dzieci, chyba że obowiązuje prawo albo jakiś efekt, które na to zezwalają" str. 23. Myślę, że oczywiście możesz mieć rację ale nie jest to na tyle oczywiste żeby być tego pewnym. Może faktycznie zapytasz twórców? Ciągle pasuje i łączy się to z tym co napisałem wcześniej. Najpierw bierzesz pionek, a później decydujesz jaką akcję wykonujesz. Jeśli masz prawo Praca Dzieci, to bierzesz pionek dziecka i wtedy patrzysz na karty dzieci i możesz decydować której zdolności używasz i gdzie to dziecko pójdzie pracować i może pójść również tam, gdzie normalnie by nie mogło czyli np.szpital, gdzie normalnie trzeba inżyniera( tutaj właśnie działa to co napisałeś, że zdolność karty pozwala używać pionków tam gdzie nie mogłyby normalnie pracować) w innym wypadku może tylko zbierać zasoby bo na to pozwala prawo. Jeśli tego prawa nie ma, to pionki dzieci są nietykalne.

A jak jest ten fragment napisany w ang.?
I dodatkowe pytanie bo wydaje mi się, że jest to coś innego, czy zdolność karty jest efektem?
Mogło być po prostu napisane, że jeśli zdolność karty mieszkańca na to pozwala, a nie "jakiś efekt" wtedy faktycznie wszystko byłoby jaśniejsze.
Albo po prostu na karcie mieszkańca dziecka powinny być wszystkie ikony, a nie tylko dziecka bo opis karty mówi wyraźnie, że symbol musi być taki sam jak pionek którego używamy. Chociaż czekaj, teraz mnie trochę oświeciło bo te karty są jednorazowe więc może, to jest koszt tego, że użyjesz dziecka- odrzucasz kartę i już dziecka nie możesz użyć dopóki nie uchwalisz prawa

Chyba sam siebie przekonałem ale jednak wolałbym mieć potwierdzenie,a nie się tego domyślać