Dobra, lecę z kilkoma sprostowaniami. W osobnym poście, mam nadzieję że to nie problem
13thcaesar pisze: ↑19 mar 2023, 12:16
Wrzuciłem swoją playlistę do rozgrywki w "Dead by Daylight" na Melodice
Polecam oficjalną ścieżkę dźwiękową z gry wideo, dostępną m.in. na Spotify
Haisenberg83 pisze: ↑08 kwie 2023, 18:30
Ostatnio dotarły do mnie informacje że gra jest zdecydowanie łatwiejsza dla ocalałych niż dla mordercy i że to oni zdecydowanie częściej wygrywają. Jakie są wasze doświadczenia w tej kwestii?
Tak jest tylko z pozoru. Gra zabójcą wymaga pewnej wprawy, ale gdy dobrze się pojmie mechanikę postaci, można ścigać i zgniatać ocalałych jak muchy. Tu mógłbym się dłuuuugo rozpisywać o tym co należy robić, a czego nie, ale to nie czas i miejsce na to

Uważam że gra jest dobrze zbalansowana, u mnie rozkład zwycięstw to jest w zasadzie 50/50.
polwac pisze: ↑08 kwie 2023, 20:12
Ja grę miałem na radarze dopóki nie pojawiła się informacja, że najlepiej się gra w pełnym składzie.
Mocno subiektywne, grałem partie w dowolnej kombinacji ilości graczy, w tym 1v1. Było super, także zaprzeczam temu doniesieniu.
Prototypowo pisze: ↑05 cze 2023, 10:01
A mi w tej chwili oficjalnego FAQ, bo zaskakująco dużo niejasności z umiejętności wychodzi. Sporo zdolności potrafi na siebie nachodzić, albo występuje mnóstwo niedopowiedzeń.
Miałem wiele dyskusji z jednym z twórców tej gry, nauczył mnie grać w to zgodnie z zasadami - a mianowicie trzeba wykonywać DOSŁOWNIE to co jest napisane. Żadnych interpretacji, żadnych kombinacji, po prostu przeczytaj i wykonaj. I faktycznie tak jest

Trzeba się tylko zapoznać z kilkoma słowami kluczowymi i reszta już idzie.
pcyzm pisze: ↑05 cze 2023, 16:33
Coś na ten temat wiem, sam musiałem jedną umiejkę na BGG wyjaśniać.
Właśnie z kolegą miałem okazję pogadać na BGG

Pozdrawiam! Mam nadzieję, że pomogłem.
Odi pisze: ↑04 lip 2023, 16:17
Co do tych wątpliwości, to mieliśmy trochę problemów z niektórymi umiejkami postaci. Zwłaszcza w kwestii poruszania (czy np różne dodatkowe ruchy wymagają też zagrania karty ruchu i wtedy nie można wykonać danego ruchu, jeśli nie mamy odpowiedniej karty, czy też nie wymaga to zagrywania kart - chyba z różnymi umiejkami jest różnie)
Jeżeli umiejętność mówi "porusz się dowolną ścieżką", nie zagrywasz karty. Jeżeli mówi "porusz się dowolną INNĄ ścieżką", to też nie zagrywasz, a w dodatku nie możesz się wrócić na pole z którego się poruszyłeś.
Dłuższą chwilę zabrała nam tez dyskusja, czy jeśli w danej lokacji Zabójca złapał Ocalałego i chce go powiesić na znajdującym się W TEJ lokacji haku, na którym znajduje się aktualnie żeton kropli (hak jest zablokowany), to jak to się ma do zasady, że jeśli hak w danej lokacji jest wolny, to Zabójca musi powiesić na nim ocalałego, a jeśli nie jest wolny, to może szukać dalej.
No i to zgryz: czy blokada haka powoduje, że nie jest on uważany za wolny i zabójca może szukać innego haka na planszy, czy może hak jest wolny (bo technicznie - nie wisi na nim żaden Ocalały), ale jest zablokowany, więc zabójca nie może szukać nowego haka (może to zrobić tylko wtedy, gdy hak nie jest wolny), ale nie może też powiesić ofiary na tym w bieżącej lokacji. Ten przypadek wpada trochę w takie limbo pomiędzy zasadami
Hak jest zawsze "wolny", z wyjątkiem sytuacji, gdy:
- jakiś ocalały na nim wisi
- na haku jest żeton bytu (ten śmieszny wykrętasek)
Instrukcja jasno mówi, że jeżeli podniesiesz ocalałego w pomieszczeniu z wolnym hakiem, MUSISZ go na nim poświęcić. Jeżeli nie ma w nim haka, lub znajdujący się hak nie jest wolny (z powodów wymienionych powyżej), MUSISZ zabrać ocalałego na wycieczkę w poszukiwaniu wieszaka. Tu instrukcja mówi co zrobić, ale dodam jeszcze wyjaśnienie - niosąc ocalałego odkrywasz żetony, jeżeli znajdziesz hak, to MOŻESZ ale NIE MUSISZ wieszać. Tak czy inaczej masz tyle ruchów, ile kostek rzucił ocalały, żeby go w końcu na jakimś haku powiesić.
Dodatkowo przypomnę, że jest tylko 1 żeton bytu. Jeśli jakiś hak jest już uszkodzony, a Wy chcecie uszkodzić następny, ten żeton jest przenoszony z poprzedniego haka na ten nowy. Innymi słowy, ten poprzedni nagle staje się sprawny.
Jeszcze tylko solo by się przydało (bardziej solo Ocalały vs AI Zabójca, tak myslę)
Widziałem taki wariant na BGG, podobno całkiem spoko, ale ja jednak preferuję granie z żywymi graczami