Nie możesz w fazie oskarżeń wskazać osoby na zielonym polu. Tylko spotkanie z inną osobą/psem powodują wzrost podejrzenia.hawkins_ pisze: ↑12 cze 2022, 14:01To prawda. Wówczas najlepszą strategią dla ludzi będzie unikanie testów krwi albo "kontrolowane" wzajemne oskarżenie by zejść z zielonego pola.
The Thing: The Boardgame (Giuseppe Cicero, Andrea Crespi)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- Gambit
- Has thanked: 558 times
- Been thanked: 2150 times
- Kontakt:
Re: The Thing: The Boardgame (Giuseppe Cicero, Andrea Crespi)
Faktycznie. Dlatego jakimś rozwiązaniem jest unikanie testów krwi lub jak najszybsze zejście z zielonego pola przez celowe spotkanie z "zaufaną" osobą.Gambit pisze: ↑12 cze 2022, 14:07Nie możesz w fazie oskarżeń wskazać osoby na zielonym polu. Tylko spotkanie z inną osobą/psem powodują wzrost podejrzenia.
- Curiosity
- Administrator
- Has thanked: 3048 times
- Been thanked: 2660 times
- Kontakt:
Ja uważam, że ujawnienie się to jest całkiem sensowne posunięcie
W The Thing, ujawniony obcy może dość konkretnie szkodzić - asymilując psa czy atakując graczy. Nawet 2 do 1 to nie jest do końca bezpieczne rozwiązanie.

Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
- Mr_Fisq
- Administrator
- Has thanked: 1652 times
- Been thanked: 1830 times
Galakta opublikowała na swojej stronie Erratę:
http://galakta.pl/the-thing-gra-planszo ... ej-wersji/
http://galakta.pl/the-thing-gra-planszo ... ej-wersji/
-
- Has thanked: 106 times
- Been thanked: 37 times
Mam problem z nieklimatyczną mechaniką, kiedy to lider przydziela postaciom co te mają zrobić- naprawić, sabotować lub użyć. Czyli człowiek nie chce, ale musi sabotować coś, bo mu lider każe. Człowiek by tego nie wykonał- ma chyba rozum?
Jak to sobie jakoś lepiej wytłumaczyć?
I w ogóle lider- czlowiek jak może chcieć coś sabotować?
Ostatnio zmieniony 30 lis 2022, 12:24 przez lemon_curry, łącznie zmieniany 1 raz.
- Hardkor
- Has thanked: 1555 times
- Been thanked: 1132 times
- Kontakt:
Boisz się lidera i robisz co każelemon_curry pisze: ↑30 lis 2022, 12:22 Mam problem z nieklimatyczną mechaniką, kiedy to lider przydziela postaciom co te mają zrobić- naprawić, sabotować lub użyć. Czyli człowiek nie chce, ale musi sabotować coś, bo mu lider każe. Człowiek by tego nie wykonał- ma chyba rozum?
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
-
Może być (choć naciągane, bo sami tchórze), ale jest jeszcze coś trudniejszego do obrony.Hardkor pisze: ↑30 lis 2022, 12:24Boisz się lidera i robisz co każelemon_curry pisze: ↑30 lis 2022, 12:22 Mam problem z nieklimatyczną mechaniką, kiedy to lider przydziela postaciom co te mają zrobić- naprawić, sabotować lub użyć. Czyli człowiek nie chce, ale musi sabotować coś, bo mu lider każe. Człowiek by tego nie wykonał- ma chyba rozum?
Jak lider- człowiek może chcieć coś sabotować i kazać komuś sabotować?
- Hardkor
- Kontakt:
Nie chce, ale musi. Taka karta wypadła. Nie mam klimatycznej odpowiedzi na to.lemon_curry pisze: ↑30 lis 2022, 12:25Może być (choć naciągane, bo sami tchórze), ale jest jeszcze coś trudniejszego do obrony.Hardkor pisze: ↑30 lis 2022, 12:24Boisz się lidera i robisz co każelemon_curry pisze: ↑30 lis 2022, 12:22 Mam problem z nieklimatyczną mechaniką, kiedy to lider przydziela postaciom co te mają zrobić- naprawić, sabotować lub użyć. Czyli człowiek nie chce, ale musi sabotować coś, bo mu lider każe. Człowiek by tego nie wykonał- ma chyba rozum?
Jak lider- człowiek może chcieć coś sabotować i kazać komuś sabotować?
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
Tłumacz sobie, że chciałeś dobrze ale twoja postać to trochę pierdoła i zamiast naprawić popsułeś a teraz musisz się tłumaczyć innym, że to niechcący a oni i tak wiedzą swoje, że jesteś Cosiem.lemon_curry pisze: ↑30 lis 2022, 12:22 Mam problem z nieklimatyczną mechaniką, kiedy to lider przydziela postaciom co te mają zrobić- naprawić, sabotować lub użyć. Czyli człowiek nie chce, ale musi sabotować coś, bo mu lider każe. Człowiek by tego nie wykonał- ma chyba rozum?
- grzeslaw90
- Has thanked: 179 times
- Been thanked: 438 times
- Kontakt:
Albo już wcześniej zostało zasabotowane, a Ty jedynie to odkrywasz przy próbie naprawy.Buchinsky pisze: ↑30 lis 2022, 15:34Tłumacz sobie, że chciałeś dobrze ale twoja postać to trochę pierdoła i zamiast naprawić popsułeś a teraz musisz się tłumaczyć innym, że to niechcący a oni i tak wiedzą swoje, że jesteś Cosiem.lemon_curry pisze: ↑30 lis 2022, 12:22 Mam problem z nieklimatyczną mechaniką, kiedy to lider przydziela postaciom co te mają zrobić- naprawić, sabotować lub użyć. Czyli człowiek nie chce, ale musi sabotować coś, bo mu lider każe. Człowiek by tego nie wykonał- ma chyba rozum?
- Curiosity
- Administrator
- Kontakt:
Interpretuj to tak, że ludzie chcą zrobić swoją robotę jak najlepiej, ale czasami zwyczajnie coś pójdzie nie tak. Ze stresu, z nerwów, ze zmęczenia, czasem łatwo coś niechcący uszkodzić. Coś się rozleje, ktoś nadepnie na jakąś część, albo potknie się o kabel. Shit happen.lemon_curry pisze: ↑30 lis 2022, 12:22 człowiek nie chce, ale musi sabotować coś, bo mu lider każe. Człowiek by tego nie wykonał- ma chyba rozum?
-
- Has thanked: 632 times
- Been thanked: 207 times
Jestem po pierwszej rozgrywce na 8 osób. Nie wiem czy ta gra jest taka dobra czy grupa na tyle żywa 
Mechanicznie to są trzy mechaniki na krzyż a zabawy co niemiara
.
Niestety w takim składzie obcy moim zdaniem są nie do ogrania. Baza była bardzo bezpieczna bo każdy mocno pomagał ale obcy przez liczbę spotkań mocno się rozpanoszyli (3 przez zarażenia a jedno przez spotkanie z psem). Wezwaliśmy helikopter i pierwszy gracz który wchodził był Obcym.
Bym musiał pograć więcej i w innych kombinacjach osobowych aby sprawdzić jak się gra. Mimo wszystko z gier z ukrytym zdrajcą po prostu top topów gier które poznałem.

Mechanicznie to są trzy mechaniki na krzyż a zabawy co niemiara

Niestety w takim składzie obcy moim zdaniem są nie do ogrania. Baza była bardzo bezpieczna bo każdy mocno pomagał ale obcy przez liczbę spotkań mocno się rozpanoszyli (3 przez zarażenia a jedno przez spotkanie z psem). Wezwaliśmy helikopter i pierwszy gracz który wchodził był Obcym.
Bym musiał pograć więcej i w innych kombinacjach osobowych aby sprawdzić jak się gra. Mimo wszystko z gier z ukrytym zdrajcą po prostu top topów gier które poznałem.
Jestem tak stary, że pamiętam internet do którego sie dzwoniło...
- Hardkor
- Kontakt:
No widzisz, a u nas 3x na 8 graczy i 2x obcy łatwo wygrali, a raz przegrali tylko dlatego, że obcy nigdzie z nikim nie chodził xDgregoff pisze: ↑01 gru 2022, 11:10 Jestem po pierwszej rozgrywce na 8 osób. Nie wiem czy ta gra jest taka dobra czy grupa na tyle żywa
Mechanicznie to są trzy mechaniki na krzyż a zabawy co niemiara.
-
Dzięki za powyższe odpowiedzi!!!
Czy graliście w Norweską Bazę? Rozumiem, że to dodatek samodzielny?
Czy lepsza od Podstawki?
Tam karta sabotażu zyskuje dodatkowe zastosowanie- bo obcy ma możliwość szybko uciec ze stacji i trzeba mu pojazdy sabotować
Dzięki
Czy graliście w Norweską Bazę? Rozumiem, że to dodatek samodzielny?
Czy lepsza od Podstawki?
Tam karta sabotażu zyskuje dodatkowe zastosowanie- bo obcy ma możliwość szybko uciec ze stacji i trzeba mu pojazdy sabotować
Dzięki
-
- Has thanked: 728 times
- Been thanked: 104 times
Mam podobne pytanie jak powyżej. Czy brać tylko podstawkę do sprawdzenia czy jednak kupić od razu że wszystkimi dodatkami (czy jest to konieczne zważywszy na znaczącą podwyżkę ceny)?
- walkingdead
- Has thanked: 258 times
- Been thanked: 653 times
Dopiero teraz zobaczyłam wątek. Ale rozaczarowująca oprawa wizualna. W moim odczuciu dużo, dużo lepiej wyglądałby klimat jak z wydania książki w Vesper:
https://vesper.pl/literatura/652-cos-jo ... results=39
(mam i naprawdę robi wrażenie mroku)
https://vesper.pl/literatura/652-cos-jo ... results=39
(mam i naprawdę robi wrażenie mroku)
♀
Na sklepie Galakty do zamówienia podstawowa wersja pl za 239 zł - jakby ktoś się spóźnił, to jest szansa kupić. Gra zyskuje niesamowicie z każdą partią, ale moim zdaniem dobrze się gra od 5 os. Co do bazy norweskiej - fikuśny dodatek, ale sama podstawka w dalszym ciągu mimo kilkunastu partii w stałym składzie wciąż jest na biegu, i raczej nie zmieni się to aż do kilkudziesięciu.
Mam podobne odczucia. Choć gra wymaga odpowiedniej grupy i od czasu do czasu może zdarzyć się mniej ciekawa partia, to z reguły dostarcza wielu emocji do samego końca.
-
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 32 times
A ja grę sprzedałem i się mega z tego tytułu cieszę. Grałem 7 razy i tylko może 2 razy były to w miarę fajne rozgrywki. I niestety, niezależnie ile się człowiek przygotowywuje, to zawsze jest coś, co trzeba sprawdzić odnośnie zasad itp. I wg mnie ta gra nie działa zbyt dobrze poniżej 7 osób, a poza tym trzeba mieć stałą, ogarniętą ekipę. Za dużo warunków jak dla mnie. Kupiłem Shadows Over Camelot, zupełną odwrotność The Thinga w kontekście przejrzystości zasad i nie żałuję.
Grałem do tej pory trzy razy po 5-6 osób, ale w różnych składach.
Ciekawe jest to, że w zależności od ekipy gra może być jedną wielką zabawą, w której wszyscy nonstop się śmieją z akcji na planszy lub ud*piania graczy, a z drugą ekipą pełne skupienie, wczucie się w sytuację i niemal role playing. Gra z naprawdę niezłym potencjałem.
Ciekawe jest to, że w zależności od ekipy gra może być jedną wielką zabawą, w której wszyscy nonstop się śmieją z akcji na planszy lub ud*piania graczy, a z drugą ekipą pełne skupienie, wczucie się w sytuację i niemal role playing. Gra z naprawdę niezłym potencjałem.
Sprzedaję: Beyond Humanity: Astrominers / Astrogórnicy PL
Posiada ktoś może żetony pleksi i podzieli się opinią? Od dawna regularnie obczajam sklep mepela czy sprowadzili, ale ciągle nie ma, więc czaję się na jakieś zbiorowe zamówienie z pendragona, ale też nikt nie robi... ;<
Może jak ktoś da znać, że brzydkie i zbędne, to mi przejdzie... albo jak rewelacyjne, to się kopnę w tyłek i zamówię
Może jak ktoś da znać, że brzydkie i zbędne, to mi przejdzie... albo jak rewelacyjne, to się kopnę w tyłek i zamówię

- Curiosity
- Administrator
- Kontakt:
Ja mam i jest niestety lekki zawód odnośnie wykonania.
Żetony są mianowicie zrobione tak, że "nadruk" jest nie w środku żetonu, tylko na spodzie. Nie wiem czy dobrze tłumaczę, chodzi o to, że warstwa przezroczysta jest nałożona na żeton tylko od góry, a nie z obu stron. Psuje mi to wrażenia estetyczne i zalatuje nadmiernym oszczędzaniem na budżecie.
Ale generalnie to są pod każdym względem lepsze niż kartonowe. Nie ma obawy, że się powycierają, pozaginają, złamią.
- orzeh
- Has thanked: 138 times
- Been thanked: 208 times
- Kontakt:
Czy rozgrywka 4-ro osobowa (czasem 6-ścio) bardzo odstaje od najlegitniejszej , czyli 7/8 ?
My graliśmy 2 no może 3 x w 5 osób.Gra mi się podoba ale... jest powtarzalna dosc mocno...Niestety wygląda to tak, że bardzo szybko zostaje naprawiona radiostacja i leci już helikopter, ktory jest nie do powstrzymania. Mało kiedy jakiś twist się pojawia. W zasadzie obcemu pozostaje tylko próba zainfekowania kogos i wieksza szansa, że ktos zarażony wejdzie. W zasadzie mam wrażenie, że opcja naprawy ratraka czy może helikoptera na zewnątrz jest prawie nierealna, stąd gra jest bardzo schematyczna: radiistacja, helikopter, odlot. W międzyczasie próba zarażania przez obcego i jednocześnie dowiedzenia się kto jest nieujawnionym obcym... Może coś nam umyka i źle graliśmy, dajcie znać.
Radiostacja i helikopter mają ten mały problem, że by zrobić to szybko - muszą chodzić po 2 osoby, jak nie trzy.
Jak po jednej - muszą chodzić do kotłowni po 2, albo pozamarzacie.
Ale spoko, załóżmy, że poszło wyjątkowo szybko, pogoda spoko, helikopter leci i...
Trochę... bez sensu tak grać, imho.
Ale też muszę przyznać - zawsze mnie ciekawiło co by się stało, gdyby widząc "mega bezpieczną taktykę na helikopter" - obcy się po prostu ujawnił i tam siedział z 3 siły zawsze, czekając aż się skończy żarcie i paliwo
Nie było okazji przetestować, czaję się na to.
Jak po jednej - muszą chodzić do kotłowni po 2, albo pozamarzacie.
Ale spoko, załóżmy, że poszło wyjątkowo szybko, pogoda spoko, helikopter leci i...
Przecież to warunek zwycięstwa - nie helikopter, a ucieczka bez obcego. Jak się skupicie by uciec, to uciekniecie... i przegracie, bo nie macie żadnego powodu podejrzewać kogokolwiek. Jak zostawicie człowieka - też przegrywacie... w efekcie cała "taktyka" sprowadza się do ślepego strzału lub ewentualnie jednego/dwóch testów, jeśli ktoś miał szczęście w labie.W międzyczasie próba (...) dowiedzenia się kto jest nieujawnionym obcym
Trochę... bez sensu tak grać, imho.
Ale też muszę przyznać - zawsze mnie ciekawiło co by się stało, gdyby widząc "mega bezpieczną taktykę na helikopter" - obcy się po prostu ujawnił i tam siedział z 3 siły zawsze, czekając aż się skończy żarcie i paliwo