Ja po rozgrywce w deluxe utwierdziłem się w tym, że dobrze zrobiłem wybierając standard + monety. Figurki są ładne, ale czysto kosmetyczne, stoją i absolutnie nic nie robią.
Wiedźmin: Stary Świat / The Witcher: Old World (Łukasz Woźniak)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
- Has thanked: 57 times
- Been thanked: 8 times
Re: Wiedźmin: Stary Świat / The Witcher: Old World (Łukasz Woźniak)
- goldsun
- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 208 times
Będziesz miał wieczko z Ciri, nawet jak wziąłeś Bigboxa.
Bigbox ma dwa wieczka.
Jak masz go złożonego jako jeden duży, to masz z jednym wieczkiem, tym na standardowym obrazku.
Ale można go złożyć też na dwa mniejsze pudełka (np. jak chcesz zabrać gdzieś tylko część, bez dodatków, lub bez figurek), wtedy dochodzi drugie wieczko i na nim jest grafika z Ciri, z pudełka ze streczgolami. To domyślne zamyka górną połówkę, a wieczko z Ciri zamyka dolną połówkę.
Jak masz go złożonego jako jedno duże pudło, to wieczko z Ciri jest po prostu luzem/obok.
Tak przynajmniej było zapowiedziane w którymś update, że bigboxy też dostaną wieczko z Ciri jako dodatkowe.
--
Dołączam różne wyrazy i pozdrawiam
Goldsun
Goldsun
-
- Has thanked: 330 times
- Been thanked: 478 times
serio tylko w standardzie są tekturowe? plastikowe wersje to niestety straszny badziew, wizualnie najgorszy element tej gry
o co właściwie pytasz? jest wersja standard i wersja deluxe. jedyna różnica to, że w wersji deluxe masz figurki. jak nie chcesz figurek, to po prostu bierzesz standard.
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2023, 09:52 przez sopel82, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Has thanked: 330 times
- Been thanked: 478 times
Figurki są świetne, beznadziejne są plastikowe znaczniki reputacji i zamkniętej karczmy, wolałbym tekturowe i zastanawiam się, czy na pewno w deluxe ich nie będzie
- ave.crux
- Has thanked: 901 times
- Been thanked: 1461 times
W deluxe są i plastikowe i tekturowe.
Co do figurek, to jednak wyróżniają się na planszy, a te znaczniki stworków potrafią zniknąć na mapie.
Nic na siłę, wszystko młotkiem. Wieczne narzekanie obrzydza radość grania.
Krzychu26PL pisze: ↑20 kwie 2023, 07:37Ja po rozgrywce w deluxe utwierdziłem się w tym, że dobrze zrobiłem wybierając standard + monety. Figurki są ładne, ale czysto kosmetyczne, stoją i absolutnie nic nie robią.

no właśnie to tak jak obraz na ścianie, wisi i absolutnie "nic nie robi"

-
- Has thanked: 57 times
- Been thanked: 8 times
Może źle ująłem, szkoda takich figurek na poprostu pasywne stanie na planszy. Najzwyczajniej w świecie wszyscy się na początku pozachwycali figurkami a później były tylko pytania "co tu stoi? Aa, ok, to atakuje". Podczas swoich tur nawet średnio się nimi interesujesz, bo nie przeszkadzają w ruchu, nie blokują pól i tak dalej.
Lubię figurki, ale dla mnie osobiście biorąc pod uwagę różnice w cenie deluxe - standard, szkoda po prostu było na nie kasy. Chyba, że ktoś maluje ofc, wtedy napewno warto, bo jakościowo są mega.
No, ale to moje odczucia.
Co do obrazu na ścianie to nie będę komentował, chyba, że kupujesz planszówkę jako część wystroju wnętrza

- goldsun
Gdyby do Scythe były dokładane obrazy Różalskiego wykorzystane na kartach, to tylko bym żałował, że mam za mało ścian w mieszkaniu.Krzychu26PL pisze: ↑20 kwie 2023, 10:55 Co do obrazu na ścianie to nie będę komentował, chyba, że kupujesz planszówkę jako część wystroju wnętrza![]()

P.S. Tak, przegapiłem puzzle z tymi obrazami ... ;-(
--
Goldsun
Goldsun
spokoKrzychu26PL pisze: ↑20 kwie 2023, 10:55Może źle ująłem, szkoda takich figurek na poprostu pasywne stanie na planszy. Najzwyczajniej w świecie wszyscy się na początku pozachwycali figurkami a później były tylko pytania "co tu stoi? Aa, ok, to atakuje". Podczas swoich tur nawet średnio się nimi interesujesz, bo nie przeszkadzają w ruchu, nie blokują pól i tak dalej.
Lubię figurki, ale dla mnie osobiście biorąc pod uwagę różnice w cenie deluxe - standard, szkoda po prostu było na nie kasy. Chyba, że ktoś maluje ofc, wtedy napewno warto, bo jakościowo są mega.
Co do obrazu na ścianie to nie będę komentował, chyba, że kupujesz planszówkę jako część wystroju wnętrza![]()

Ja akurat, niestety bardzo rzadko to robię ale lubię malować, a taką figurkę zwłaszcza pomalowaną na stole to traktuje podobnie jak obraz, a mój syn lubi się nimi bawić

- RUNner
- Has thanked: 656 times
- Been thanked: 1117 times
Dlatego właśnie GoB wypuściło grę dla miłośników plastiku i tych, którym jest do szczęścia niepotrzebny. Nie ma sporu

Pomalowane figurki na wymianę: https://www.gry-planszowe.pl/viewtopic ... 3#p1148253
Sprzedam: https://www.gry-planszowe.pl/viewtopic.php?t=64690
Sprzedam: https://www.gry-planszowe.pl/viewtopic.php?t=64690
- BOLLO
- Has thanked: 1302 times
- Been thanked: 1982 times
- Kontakt:
Porównał bym to do figurek i żetonów z gry Black Rose Wars.
- BOLLO
- Kontakt:
Kilka Faktów:Krzychu26PL pisze: ↑20 kwie 2023, 10:55Może źle ująłem, szkoda takich figurek na poprostu pasywne stanie na planszy. Najzwyczajniej w świecie wszyscy się na początku pozachwycali figurkami a później były tylko pytania "co tu stoi? Aa, ok, to atakuje". Podczas swoich tur nawet średnio się nimi interesujesz, bo nie przeszkadzają w ruchu, nie blokują pól i tak dalej.
Co do obrazu na ścianie to nie będę komentował, chyba, że kupujesz planszówkę jako część wystroju wnętrza![]()
Cena na gamefound z SG:
289pln lub deluxe 519pln
Cena w sklepach bez SG
255pln lub deluxe 499
I tu moje pytanie czy ktos ma liste SG jakie ufundowano do podstawki? Chciałem policzyć czy warto było mrozić te 20-34pln.
W wersji Deluxe masz 36 figurek co daje różnicę w cenie między podstawką a deluxe za jedną figurkę 6.3pln.
Czy to dużo? Mało? Ani tak ani tak ale jeżeli ktoś lubi figurki i umie je jeszcze ładnie pomalować to granie w taką grę z figurkami powoduje całkowicie inny odbiór. Gra ma nie tyko bawić na poziomie intelektualnym ale i wizualnym. Obiad możesz zjeść na plastikowym talerzyku na kolanach ale inaczej smakuje w restauracji z porcelanowej zastawy Ludwika XVI. Smak ten sam ale odbiór zdecydowanie inny

Spoiler:
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2023, 15:38 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: cytowanie
Powód: cytowanie
- sliff
- Has thanked: 368 times
- Been thanked: 422 times
Chyba BOLLO a.k.a ChatGPT nie umie sobie ze scrape'ować informacji z obrazka

- BOLLO
- Kontakt:
He he he....serio patrzylem na gamefoundzie i jakos nie moge sie dopatrzec. A zamawialem wieki temu wiec nie pamietam.....nie sciemniam
Edit. Ok na zagram w ro faktycznie jest . Dzieki
- goldsun
Widzę, że dalej udowadniasz brak umiejętności czytania ze zrozumieniem.
W wersjach sklepowych nie ma (a w KSie są):
- dodatku "Dziki Gon"
- dodatku "Na tropie potworów" - czyli duże karty potworów, ataki specjalne, petardy, mutageny itp, szkoła mantykory i Troll
- dodatku z 200 kartami eksploracji
i te trzy dodatki na razie w sklepach w ogóle nie będą dostępne. Wookie mówił, że może w przyszłym roku trafią do sklepów, ale jakoś mętnie, odniosłem wrażenie, że jakoś specjalnie mu na tym nie zależy.
- i nie ma też dodatków ekskluzywnych, czyli przede wszystkim Ciri, Płotki na dachu, Eredina
- nie wspominam o 3 dodatkowych potworach, bo one są tylko w all-in
--
Goldsun
Goldsun
- Hardkor
- Has thanked: 1554 times
- Been thanked: 1120 times
- Kontakt:
Rebel ustawił datę premiery wersji sklepowej na 21.06
Spoiler:
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
-
- Has thanked: 184 times
- Been thanked: 311 times
Pytanie do tych co zagrali: Też odnieśliście wrażenie, że mogłoby być więcej kart przygód? Wydaje mi się, że mogą się za szybko opatrzeć.
- goldsun
+200 kart jest z SG
+80 kart jest ze Skellige
+70 kart jest jak grasz w Dziki Gon
więc ten problem jest już chyba załatwiony ...

--
Goldsun
Goldsun
- ave.crux
- Has thanked: 901 times
- Been thanked: 1461 times
Tak, dlatego adventure pack załatwia sprawę.
Nic na siłę, wszystko młotkiem. Wieczne narzekanie obrzydza radość grania.
- psia.kostka
- Has thanked: 557 times
- Been thanked: 1284 times
No, tym wszystkim, ktorzy czekaja na wersje retail niespecjalnie to pomoze 
Ale handlarze streczgolami juz zacieraja rece

Ale handlarze streczgolami juz zacieraja rece

Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne