Zagrałem więc się wypowiem.
Czy gra jest skomplikowana/trudna? Nie. Czy to znaczy, że gra jest średnia? Nie. Na przykładzie przytoczonego powyżej dixitu (którego notabene Nie znoszę, ale żona uwielbia i na każdym posiedzeniu musi wylądować na stole), który ma tak naprawdę 1 zasadę do nauczenia - oznaczałoby to, że gra jest beznadziejna?
Wiedźmin jest fajną przygodówką z lekkimi, acz nie banalnymi zasadami, bo jednak jeżeli chcemy się liczyć w grze to coś tam trochę musimy pooptymalizować. Wiadomo, że gra na fali gier/serialu trafiła do szerokiego grona odbiorców i właśnie pod taki target też była robiona. Gra, do której mogą usiąść wszyscy, szybko się nauczyć i strzelić partyjkę ze znajomymi, którzy nie są wkręceni w planszówki.
Wiedzmin np. Jest idealny dla mnie, gdzie ja widzę zalety tej gry, nie jest to mózgożer, nad którym bym siedział i rozkminiał godzinami, ale moja żona, która poza imprezówkami gra raczej rzadko, bo rozgrywce stwierdziła, że przyjemnie się gra i z chęcią jeszcze pogra - ma na to zapewne wpływ, że uwielbia uniwersum Sapkowskiego, więc jest to dla niej wartość dodatnia, a gra nie pali zwojów.
Z drugiej strony gdyby gra była mózgożerna, skomplikowana a podejście do niej wymagało 3 miesiące czytania instrukcji to ilu z backerów by zostało? Ilu z nich to właśnie fani wiedzmina, którzy kupili grę, bo go lubią i stopień skomplikowania będzie idealny.
A gdy przy stole spotka się 3/4 wyjadaczy to wbrew pozorom jest tu trochę rzeczy do optymalizacji żeby wygrać, co może też działać odstraszająco w grze wyjadacz vs nowicjusz jeżeli ten 1 ma zacięcie zawsze niszczenia przeciwnika

.
Co do kupowania all-inów vs retail to tutaj też akurat muszę zgodzić się z wypowiedzią, że właśnie wbrew pozorom niedzielni gracze często wchodzą w all-iny. Ja np. Jako doświadczony gracz, ja osobiście kalkuluje na ile dany tytuł będę ogrywał, czy potrzebuje wszystko (pomijam aspekt FOMO przy niektórych tytulach). Z drugiej strony mam np. Znajomego, który jest fanem alliena, w planszowki gra sporadycznie (raz na 2/3 miesiące), a jedyną grą w jego kolekcji jest nemesis, do którego kupuje wszystko jak leci włącznie z jakimiś printami 3d i innymi badziewiami xD