Song of Ice & Fire: Tabletop Miniatures Game (Eric M. Lang, Michael Shinall)

Dyskusje o konkretnych grach bitewnych
Awatar użytkownika
Szewa
Has thanked: 354 times
Been thanked: 501 times

Re: Song of Ice & Fire: Tabletop Miniatures Game (Eric M. Lang, Michael Shinall)

Post autor: Szewa »

BOLLO pisze: 29 mar 2023, 13:54
Szewa pisze: 29 mar 2023, 13:45 Dokładnie tak, drużynowe mistrzostwa polski i zapisało się 16 drużyn, łącznie 64 graczy będzie.
Do zobaczenia leszczorek na miejscu! ;)
Rozumim że i Ty Szewa będziesz? Super będzie co oglądać a i może coś dla takiego amatora jak ja będzie przygotowane żeby próbnie zagrać? A jak nie to chociaż coś nagram do materiału z tego wydarzenia.
Tak, będę :)
Niestety nie będzie gier pokazowych, ale wiem, że organizatorzy będą mieli wolnych ludzi do opowiedzenia o grze itp.
Top10:
1. A Song of Ice & Fire 2. Wojna o pierścień 3. Dominant Species 4. Brass: Birmingham 5. A Game of Thrones 2ed 6.Pax Renaissance 2ed 7. Tyrants of the Underdark 8. Zombicide:2nd 9. Empires: Age of Discovery
Honorowa: Lotr LCG
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1312 times
Been thanked: 2002 times
Kontakt:

Re: Song of Ice & Fire: Tabletop Miniatures Game (Eric M. Lang, Michael Shinall)

Post autor: BOLLO »

Szkoda, liczyłem na to że na jakimś stole będzie można odegrać przykładową bitwę aby w ciemno nie wchodzić w tego figurkowca.
Cyel
Has thanked: 1391 times
Been thanked: 1672 times

Post autor: Cyel »

BOLLO pisze: 30 mar 2023, 11:33 Szkoda, liczyłem na to że na jakimś stole będzie można odegrać przykładową bitwę aby w ciemno nie wchodzić w tego figurkowca.
Takie rzeczy to raczej w FLGSach, np w Warszawie w Paladynacie. Chociaż na Gladiusie np były (i będą) nie tylko pojazdy ale też nauka gry w różne systemy, więc pewnie zależy od konwentu... Asoiaf też tam było w zeszłym roku.
Awatar użytkownika
BasiekD
Has thanked: 239 times
Been thanked: 311 times

Post autor: BasiekD »

BOLLO pisze: 30 mar 2023, 11:33 Szkoda, liczyłem na to że na jakimś stole będzie można odegrać przykładową bitwę aby w ciemno nie wchodzić w tego figurkowca.
Jeśli przyjazd do Wrocławia to nie problem to umów się z kimś np: w Bolterze. Możesz napisać na ich FB że szukasz kogoś, kto Cię wprowadzi w grę. Widziałem, że gracze szybko reagują i zawsze jest ktoś chętny.
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1648 times
Been thanked: 1829 times

Post autor: Mr_Fisq »

Ile czasu zajmuje pojedyncza potyczka?

Czy jest jakiś wyraźny moment od którego figurki zaczęły prezentować wyższy poziom, czy przejście było raczej płynne?

Charakterystyki frakcji - trafiłem na posty:
- sprzed dwóch lat:

- sprzed roku:

Przewinęły wam się bardziej aktualne zestawienia z Martellami?
Sprzedam: Figurki (Oathmark,Wargames Atlantic, GW), Firefly Adventures, Nemesis: Nieznane Historie, Kawerna, Blackstone Fortress.
Przygarnę: Chinatown, Złapmy Lwa 9x9
Probe9
Has thanked: 158 times
Been thanked: 703 times

Post autor: Probe9 »

Ja gram teraz Martellami i mając już też trochę gier innymi frakcjami (Bara, NW, Lannni), stwierdzam, że to Martellowie są najciekawsi :) Po pierwsze, co istotne dla początkujących - to jest bardzo mocna frakcja. Mają bardzo mocną talię startową i jednego z lepszych dowódców w grze (Harmen Uller, który ma dość przegięte karty). Ale to co jeszcze ważniejsze to mają bardzo fajne jednostki, którymi najzwyczajniej - przyjemnie się gra. Większość ich jednostek ma 6 szybkości, wliczając w to ich "ciężką" kawalerię, więc na manewry jest bardzo dużo miejsca. Dodatkowo, właściwie każda ich jednostka ma ciekawe umiejki, które przyjemnie się wykorzystuje - poczynając od imo najmocniejszej ich jednostki - Skirmisherów przez Żmije a na Derwiszach kończąc. Jak ktoś zaczyna grę to może to być z jednej strony kłopot bo jednak bardziej prostoliniowo gra się w defaulcie np. Barathonami czy Nocną Strażą gdzie po prostu idziesz i siekasz, a tu mamy jednostki z dość słabym pancerzem (dlatego ich "ciężka" kawaleria właściwie wcale nie jest ćiężka ;p), których potencjał trzeba jakoś wydobyć.

A jeszcze co do czasu rozgrywki, bo też o to zapytałeś - jak już się umie grać to zazwyczaj gra na 40 pkt kończy się w 1,5 h.
Rabaty: Rebel = 10%, 3trolle = 7%, planszomania = 10%, planszostrefa = 11%.

Moje gry
Probe9

Sporo zapowiedzi na sierpień, w tym najważniejsza, na którą sporo osób czekało - starter dla nowego rodu Boltonów i od razu 3 boxy dla nich. Grubo :)

Moje gry
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator

Probe9 pisze: 18 kwie 2023, 21:34 Sporo zapowiedzi na sierpień, w tym najważniejsza, na którą sporo osób czekało - starter dla nowego rodu Boltonów i od razu 3 boxy dla nich. Grubo :)
Link? Grafiki?
Sprzedam: Figurki (Oathmark,Wargames Atlantic, GW), Firefly Adventures, Nemesis: Nieznane Historie, Kawerna, Blackstone Fortress.
Probe9

Moje gry
Awatar użytkownika
Szewa
Has thanked: 354 times
Been thanked: 501 times

Post autor: Szewa »

Spoiler:
Proszę.
Top10:
1. A Song of Ice & Fire 2. Wojna o pierścień 3. Dominant Species 4. Brass: Birmingham 5. A Game of Thrones 2ed 6.Pax Renaissance 2ed 7. Tyrants of the Underdark 8. Zombicide:2nd 9. Empires: Age of Discovery
Honorowa: Lotr LCG
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

Niestety ale będąc na OMG nie było raczej możliwości aby zagrac przykładową rozgrywkę a nie chciałem być nachalny zawodnikom którzy brali udział w zawodach bo czuć było tam wielkie emocje. Coś tam Marek z GTTV mi poopowiadał i nawet fają cenę na starter zrobił ale ostatecznie odpuściłem. Dlaczego? Bo stanąłem w prawdzie że u mnie w mieście i okolicy scena graczy bitewniakowych jest biedna więc nie chcę się pakować w coś co jedynie ja będę chwalił. Fajnie to wyglądało, sporo miejsca zajmowało (chyba jak X-wingi) ale odpuszczam definitywnie. Może kiedyś w przyszłości jak będą lepsze warunki.....
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator

Coś nie mogę znaleźć w wątku więc dopytam:
która wersja się lepiej sprawdza - polska czy angielska?

Teoretycznie można mieszać - dla starszych jednostek można iść w sumie w polską i ew. dokupić upgrade kart, ale jak rozumiem z kartami taktyk nie jest już tak różowo.

Na razie jeszcze nie skusiłem się na żaden starter ani pudełko bohaterów, ale jak w końcu się złamię i będę chciał kupić któryś starter to chciałbym wiedzieć w co najlepiej się pakować ;)
Probe9

Mr_Fisq pisze: 01 maja 2023, 13:07 Coś nie mogę znaleźć w wątku więc dopytam:
która wersja się lepiej sprawdza - polska czy angielska?

Teoretycznie można mieszać - dla starszych jednostek można iść w sumie w polską i ew. dokupić upgrade kart, ale jak rozumiem z kartami taktyk nie jest już tak różowo.

Na razie jeszcze nie skusiłem się na żaden starter ani pudełko bohaterów, ale jak w końcu się złamię i będę chciał kupić któryś starter to chciałbym wiedzieć w co najlepiej się pakować ;)
Jeżeli chodzi o aktualność kart to chyba minimalnie lepiej stoi PL wersja, ale jeżeli chcesz być maksymalnie na bieżąco to do wersji PL też będziesz musiał sporo drukować. Generalnie czy do pl czy do eng wszystko jest do wydrukowania. Ten uprgade pack z 21 do eng wersji już też jest w kilku miejscach nieaktualny. Więc najlepiej kupuj boxy i drukuj zmienione karty i wsadzaj w koszulki.

Generalnie wielkiej różnicy pomiędzy wersją pl a eng nie ma. Tak jak wspomniałem chyba pod kątem aktualności wersja PL lepiej stoi bo kilka rzeczy było później drukowanych (już po zmianach), z drugiej strony w pl nie ma jeszcze wydanych wstecznie wszystkich jednostek (z nowościami są na bieżąco, ale brakuje paru jednostek wcześniejszych). Ja konsekwentnie kupuje wszystko w pl z uwagi na chęć wsparcia dystrybutora czyli firmy warfactory, bo uważam, że odwalają kawał dobrej roboty. Po eng kupiłem tylko Hedge Knights bo czułem mocno ich brak w rozpiskach, ale jak pojawią się znowu w pl to też kupię dla zasady ;)

Moje gry
Awatar użytkownika
raj
Administrator
Has thanked: 338 times
Been thanked: 1006 times
Kontakt:

Post autor: raj »

Wogóle się nie przejmuj tym czy to pl czy eng.
Nawet jeżeli będziesz kupował aktualne, to z dużym prawdopodobieństwem za rok przynajmniej niektóre karty jednostek, bohaterów i taktyk już nie będą aktualne.
Karty strategii (te małe z podstawki) z kolei niewiele się zmieniają, więc co kupisz powinno być ok.
"Jest to gra planszowa. Każdy gracz ma planszę i lutuje nią przeciwnika." - cytat za "7 krasnoludków - historia prawdziwa."

Szukajcie recenzji planszówek na GamesFanatic.pl
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

Na tę chwilę jak pisałem w tego bitewniaka nie wejdę ale może komuś się przydadzą jakieś promocje aby dopakowac sobie armie/kolekcje:
https://www.rebel.pl/site/search?phrase ... price_desc

Chociaż nie powiem....cena startera mnie kusi.
Probe9

Cyel pisze: 03 lut 2024, 16:40 https://www.youtube.com/live/xBV6acNIoa ... P6T3DJGlZf

Wersja skirmishowa. Wygląda spoko :)
Tak wygląda. Fajnie, że można mieszać figurki między systemami ale ja w sumie jednak liczyłem, że w skirmishu dadzą większą skalę i będą fajniejsze figurki. No ale nie można mieć wszystkiego, więc się pocieszę tym, że będzie można mounted Robertem zagrać w normalnego ASOIAF :)

Moje gry
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

Chodziłem, dumałem i zdecydowałem zakupić jednak 2 startery dla mojej grupy tak aby można było sobie raz na jakiś czas rozegrać jakąś potyczkę totalnie for fun zamiennie z X-wingiem. Czy pomimo grania for fun warto zaktualizować obecne zasady jak i karty?

Po Waszych opiniach zdecydowałem się zakupić startery Rodu Martell (Martelli mogę zamienić na jakichś innych bo jeden ze znajomych ich już ma więc nie chciałbym dublować tych samych armii) oraz Rodu Baratheon. Sugerowałem się względnie prostą w prowadzeniu frakcją oraz ciekawymi jednostkami i ich mechanikami. Czy te wybory są jak najbardziej ok? Jeżeli tak to czy możecie podpowiedzieć mi do nich tak po 3 dodatki (takie must have) które są ciekawe, sporo wprowadzają i dają jakąś różnorodność w budowaniu armii?

Nocna Straż mi jeszcze weszła do głowy jako początkowy wybór.
Probe9

Spoiler:
Martellowie to moja ulubiona frakcja, ale jest dość specyficzna i gra się nimi trudniej niż Baratheonami. Mają słabe pancerze i gra nimi opiera się na ich mobilności. Bara mają tak duży wybór jednostek, że można grać jak się chce :) Co do jednostek na start to przy Martelach będzie dość łatwo - Sunspear Royal Guard, Heroes 2, Starfall Outrides, Starfall Knights, Heroes 1 - w takiej kolejności bym kupował. Warto też zauważyć, że Martellowie fajnie działają razem z neutralnym dowódcą - Jokinem, którego znajdziesz w boxie Neutral Heroes 3 (jeżeli byś szedł tym kierunkiem to powinieneś wziąć również Stormcrow Archers). Ogólnie Boxy z Neutral Heroes warto mieć wszystkie.

Tu jeżeli chodzi o Bara będzie ciężej bo jak wspomniałem mają już masę jednostek do wyboru :) Dużo zależy czy wolisz grać stronę Renlego czy Stannisa. Przy Stannisie brałbym Heroes 1, Lightbringers, queen`s man, Heroes 3. Przy Renlym - Riders of Higharden, Rose Knights, Heroes 2. Z takich dla obu stron jeszcze warto wziąć Champions of the Stag.

No i dochodzą jeszcze neutralne jednostki, poza wspomnianymi Hero boxami i Stormcrow Archers, brałbym w pierwszej kolejności Stormcrow Mercenaries.

Moje gry
Awatar użytkownika
raj
Administrator
Has thanked: 338 times
Been thanked: 1006 times
Kontakt:

Post autor: raj »

Rose Knights u Renlego są zbędni, za to Champions of Stag to priorytet dla obu.
"Jest to gra planszowa. Każdy gracz ma planszę i lutuje nią przeciwnika." - cytat za "7 krasnoludków - historia prawdziwa."

Szukajcie recenzji planszówek na GamesFanatic.pl
Probe9

Zależy na co patrzeć. Mechanicznie są ciekawsi bo są podstawą pod builda pod healing. Konie są nudne jak flaki z olejem. Ich atutem faktycznie jest to, że mogą być brani przez obie frakcje ale mi się nimi strasznie słabo gra (zarówno nimi jak i przeciwko nim).

Moje gry
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

Martelle odpadają jak pisałem aby nie dublować frakcji.
Bara na pewno a kolejni Nocna Straż bedzie spoko? Kurcze......wszystkie te frakcje są fajne. Ale wybrać mogę jedynie(aż) dwie.
Probe9

Nocna Straż jest dość nudna, no i po ostatnich zmianach będzie zauważalnie słabsza od Bara czy Martelli. Ja bym się zdecydował na Greyjoy lub Starków teraz. Przy tych pierwszych standardowo się kupuje hero boxy + silenced man + ironmakers. Fajnie też zapowiada się iron victory crew ale oni mają premierę dopiero we wrześniu. Gdyby wybór padł na Starków to oprócz oczywistych hero boxów ;) na początek warto rozważyć Tully Cavaliers czy Ravagers. Fajną jednostką są też bog devils ale nimi już trzeba umieć grać.

Moje gry
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

Rozumiem że te neutrale pasują do każdej frakcji?
https://warfactory.pl/kategoria-produkt ... neutralni/

Czemu Nocna Straż nudna? Pamiętaj że mówimy tu o grze for fun i nawet bez zmian w meta itd. A te hero packi to które brać przy Bra i Stark/ Nocna straż?

Rety tak dużo tego wszystkiego że się człowiek gubi. :roll:
Probe9

Free Folki nie mogą brać Neutrali. No i pamiętaj, że w armii może być max 30% Neutrali (czyli dla armii 40 pkt jest to 12 pkt).

Bo nie mają ciekawych jednostek poza Ranger Hunters imo. Reszta jednostek w zasadzie na jedno kopyto zgodnym ze swoich archetypem. Karty taktyki też raczej nudne. To już nawet z Lannisterami większa frajda :)

Moje gry
ODPOWIEDZ