Etherfields (Michał Oracz)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Etherfields (Michał Oracz)
Dobra a niech mnie ktoś oświeci , co zrobić w sytuacji wymieszania kart z różnych talii ?
- brazylianwisnia
- Has thanked: 308 times
- Been thanked: 1099 times
Po co je mieszać?ułożyć ponownie wg numerów.
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
Wzięła się za to niekompetentna osoba - chciała pomóc - zaszkodziła. Podzieliła wszystkie karty na na grupy np karty wpływu , karty losu itd. A z tego co oglądałam na reckach na YT to pokazywali że mają one być pomieszane tak jak były...
- sin
- Has thanked: 175 times
- Been thanked: 300 times
- Kontakt:
Karty są numerowane na rewersach według wzoru: <liczba rzymska>-<liczba arabska><litera>, np. I-03A. Posortuj je rosnąco według liczb arabskich, a dla takich samych liczb - literami. W taki sposób odtworzysz talie poszczególnych snów i dodatków. To co powinno Ci zostac to karty wpływu z ikonami postaci (startowe decki postaci), karty wpływu bez numerków (startowy market), początkowe karty defektu i losu bez numerków oraz talia tur, ewentualnie pór roku (chociaż te się chyba odblokowuje w pierwszym śnie, możliwe, ze coś z tego co wskazałem jako pozostające też).
Great things are possible when one man's wisdom and an hour's effort are combined.
A sound offense has the power of roaring water, it fills every hole in an opponent's defenses.
A sound offense has the power of roaring water, it fills every hole in an opponent's defenses.
Tu masz jak powinny być karty ułożone.
https://www.etherfields-secrets.com/for ... -and-tiles
pozdro
-
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 1 time
Czy w Etherfields można zagrać z 10 latkiem? Nie pytam o stopień skomplikowania zasad tylko o historię, opisy fabularne, podejmowane w grze decyzje itp.
- Leviathan
- Has thanked: 457 times
- Been thanked: 1237 times
- Kontakt:
Etherfields to jedna z najbardziej skrzywdzonych w recenzjach gra w historii planszówek. Rozumiem, że nie wszystkim się musi podobać ale ostra krytyka w recenzjach na youtubie to jedno wielkie wtf i automatyczne trafienie u mnie na czarną listę kanałów.
- brazylianwisnia
Ja akurat się z tym nie spotkałem na youtube. Dużo widziałem pozytywnych opinii no ale przestałem oglądać kanały które zjechały 7th Continent a później Tainted Grail bo wiedziałem, że mają kompletnie inny gust skoro te dwie gry mi się podobały. Etherfields spotkał się z falą negatywnych opinii podczas gdy dużo prostszy, słabszy i nudniejszy pandemic legacy jest wychwalany pod niebiosa :-P
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
-
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 1 time
Dziękuję za odzew. Grę koniec końców zamówiłem.
Myślę że dużo nie ryzykuję jeśli chodzi o to czy mi się spodoba. Klimat to u mnie podstawa więc powinno być dobrze. Obawiam się tylko że przez czas potrzebny do jej obsługi, będzie to tytuł do którego usiądę tylko w niedzielę.

- elayeth
- Has thanked: 173 times
- Been thanked: 196 times
Dice Tower bardzo chwali, Asia z on table uwielbia… Zaciekawiło mnie kto taki tak krytykuje?
Quentin z Shut Up and Sit Down w recenzji dosłownie wyrzucił grę do kosza…
- brazylianwisnia
SUSD czy No Pun Included nie nadają się do recenzowania gier gdzie odkrywanie zawartości i kampania są sednem zabawy. Etherfields nie jest tu pierwsza dobrze oceniana gra, która pociskają.
- Muleq
- Has thanked: 205 times
- Been thanked: 217 times
Doszedłem z kolegą do 8 snu ale chciałbym wprowadzić do gry dwóch innych znajomych no i mam pytanie jak wg Was byłoby najlepiej.
1. Zacząć z kolegami wszystko od początku ( zapisując sobie wcześniej stan gry z 8 snu z pierwszym kolegą żeby potem kiedyś móc do tego wrócić )
2. Zrobić z kolegami wprowadzenie ( pierwszy sen ) żeby poznali mechanikę, zdobyli maski itp a potem kontynuować grę od 8 snu.
3. Po prostu kontynuować grę w nowym składzie od 8 snu ( nowi koledzy wybiorą sobie nowe postacie i zagrają od zera )
4. Jakaś czwarta opcja która nie przychodzi mi do głowy
.
Z góry dziękuję za pomysły
.
1. Zacząć z kolegami wszystko od początku ( zapisując sobie wcześniej stan gry z 8 snu z pierwszym kolegą żeby potem kiedyś móc do tego wrócić )
2. Zrobić z kolegami wprowadzenie ( pierwszy sen ) żeby poznali mechanikę, zdobyli maski itp a potem kontynuować grę od 8 snu.
3. Po prostu kontynuować grę w nowym składzie od 8 snu ( nowi koledzy wybiorą sobie nowe postacie i zagrają od zera )
4. Jakaś czwarta opcja która nie przychodzi mi do głowy

Z góry dziękuję za pomysły

- Ardel12
- Has thanked: 1372 times
- Been thanked: 2890 times
Pytanie jak tym graczom zależy na sprawdzeniu wszystkich snów oraz jak Tobie się chce w to grać(prowadzić dwie kampanie czy tylko jedną). Moim zdaniem lepiej wybrać opcję 3, ale nowi gracze wybierają postacie, dostają maski oraz pi razy oko policz ile kart zakupiliście i za ile, to niech zrobią darmowe akcje zakupów by wyrównać talie.Muleq pisze: ↑03 maja 2023, 18:51 Doszedłem z kolegą do 8 snu ale chciałbym wprowadzić do gry dwóch innych znajomych no i mam pytanie jak wg Was byłoby najlepiej.
4. Jakaś czwarta opcja która nie przychodzi mi do głowy.
Z góry dziękuję za pomysły.
Dla mnie branie udziału w kilku tych samych kampaniach ma średni sens, bo jednak część snów opiera się na rozkminieniu co mamy zrobić, a część ma też podpuchy i albo będziesz prowadził ich za rączkę albo w sumie oni będą grali i decydowali a Ty będziesz po prostu wykonywał ich pomysły. W pierwszym podejściu słabe dla nich, w drugim średnie dla Ciebie(no mi by się nie chciało). Dodatkowo prowadzenie dwóch kampanii równolegle będzie upierdliwe przez talie sklepu, drzemek, odkrytych/zdobytych kart, no masa rzeczy, które będziesz musiał zapisać i resetować pomiędzy tymi kampaniami(ot w jednej kampanii w danym śnie odblokowałeś kartę X, w drugiej już nie, a jeszcze dochodzą wybory fabularne, które czasem dają nam specjalne znaczniki...).
Akurat Shut Up raczej płyną z prądem jeśli chodzi o recenzje. Jaką inną popularną grę tak zjechali? Jak dla mnie masoński spisek.brazylianwisnia pisze: ↑03 maja 2023, 16:59SUSD czy No Pun Included nie nadają się do recenzowania gier gdzie odkrywanie zawartości i kampania są sednem zabawy. Etherfields nie jest tu pierwsza dobrze oceniana gra, która pociskają.
Przy czym osobiście uważam, że ich recenzje są bezwartościowe jeśli chodzi o merytorykę. Jeszcze jakiś czas temu były za to bardzo zabawne, ale już od dawna tak nie jest.
No Pun nie oglądałem.
- Muleq
- Has thanked: 205 times
- Been thanked: 217 times
Dokładnie mam takie same przemyślenia. Chyba nie ma w takiej sytuacji dobrego rozwiązania tylko mniej lub bardziej zgniłe kompromisyArdel12 pisze: ↑03 maja 2023, 19:29 Dla mnie branie udziału w kilku tych samych kampaniach ma średni sens, bo jednak część snów opiera się na rozkminieniu co mamy zrobić, a część ma też podpuchy i albo będziesz prowadził ich za rączkę albo w sumie oni będą grali i decydowali a Ty będziesz po prostu wykonywał ich pomysły. W pierwszym podejściu słabe dla nich, w drugim średnie dla Ciebie(no mi by się nie chciało). Dodatkowo prowadzenie dwóch kampanii równolegle będzie upierdliwe przez talie sklepu, drzemek, odkrytych/zdobytych kart, no masa rzeczy, które będziesz musiał zapisać i resetować pomiędzy tymi kampaniami(ot w jednej kampanii w danym śnie odblokowałeś kartę X, w drugiej już nie, a jeszcze dochodzą wybory fabularne, które czasem dają nam specjalne znaczniki...).

- Prototypowo
- Has thanked: 62 times
- Been thanked: 114 times
Opinie na BGG, które potwierdzają zarzuty Shut Up i No Pun też pewnie należą do spiskuazazelmo pisze: ↑03 maja 2023, 19:58Akurat Shut Up raczej płyną z prądem jeśli chodzi o recenzje. Jaką inną popularną grę tak zjechali? Jak dla mnie masoński spisek.brazylianwisnia pisze: ↑03 maja 2023, 16:59SUSD czy No Pun Included nie nadają się do recenzowania gier gdzie odkrywanie zawartości i kampania są sednem zabawy. Etherfields nie jest tu pierwsza dobrze oceniana gra, która pociskają.
Przy czym osobiście uważam, że ich recenzje są bezwartościowe jeśli chodzi o merytorykę. Jeszcze jakiś czas temu były za to bardzo zabawne, ale już od dawna tak nie jest.
No Pun nie oglądałem.

GDZIE KUPIĆ SPÓŁKĘ ZOO?: https://tiny.pl/sq_jztd5
WYDAWNICTWO COCONUTSALAD: https://coconutsalad.com/
WYDAWNICTWO COCONUTSALAD: https://coconutsalad.com/
- Leviathan
- Has thanked: 457 times
- Been thanked: 1237 times
- Kontakt:
Miło mi! A grę szczerze polecam. Świetnie się przy niej bawiłem i myślę, że w wakacje odpalimy kolejną kampanię.
- elayeth
- Has thanked: 173 times
- Been thanked: 196 times
Moim zdaniem jest tak, że każdy recenzent (jak również osoba z tego forum) ma swoje inklinacje. Jedni lubią euro, inni ameri itd...
Recenzent różni się tym od osób na tym forum (a przynajmniej powinien), że stara się te swoje inklinacje odłożyć nieco na bok i dążyć w kierunku obiektywizmu, tak by oglądający mogli sobie sami odpowiedzieć na pytanie, czy ta gra w swojej kategorii jest dobra, czy zła.
W tym miejscu należy jednak stwierdzić, że pełen obiektywizm nie jest możliwy i oceniamy produkt w kategorii rozrywka, a więc taki, który ma dostarczać emocji. Nie ma więc twardych parametrów, dzięki którym można (jak w matematyce) super obiektywnie coś ocenić. Jednak ja bardziej cenię właśnie recenzentów, niż emocjonalne odloty niektórych osób na tym forum czy na FB. Jakże często spotyka się wątki, typu "jaka gra jest najlepsza", by przekonać się, że co osoba to opinia, a w zasadzie 3/4 osób poleca to w co grało, a nie to co może być najlepsze dla pytającego.
Wracając do Etherfields to wydaje mi się, że SUSD i NPI lubią w grach decyzyjność, z resztą podobnie Rahdo. Chodzi im o to by gry dostarczały ciekawych decyzji i dylematów. By gracz musiał trochę pokombinować. Tutaj gry eksploatacyjne typu Etherfields mają trudniej, bo trudniej doszukać wyszukanej się kombinatoryki mechanicznej. Są jednak tacy, którzy cenią tego typu gry, o czym pisałem wyżej. Są chyba jednak w mniejszości. Nie znam jednak wielu recenzentów, którzy tego typu gry preferują i zachwycają się grami typu Nemesis czy właśnie Etherfields. W ogóle wydaje mi się, że te gry szczególnie w Polsce są bardzo cenione (Nemesis i wiele od AR), a mniej za granicą, przynajmniej w recenzjach i różnych polecajkach. Wyjątkiem jest może Lords of Hellas.
Recenzent różni się tym od osób na tym forum (a przynajmniej powinien), że stara się te swoje inklinacje odłożyć nieco na bok i dążyć w kierunku obiektywizmu, tak by oglądający mogli sobie sami odpowiedzieć na pytanie, czy ta gra w swojej kategorii jest dobra, czy zła.
W tym miejscu należy jednak stwierdzić, że pełen obiektywizm nie jest możliwy i oceniamy produkt w kategorii rozrywka, a więc taki, który ma dostarczać emocji. Nie ma więc twardych parametrów, dzięki którym można (jak w matematyce) super obiektywnie coś ocenić. Jednak ja bardziej cenię właśnie recenzentów, niż emocjonalne odloty niektórych osób na tym forum czy na FB. Jakże często spotyka się wątki, typu "jaka gra jest najlepsza", by przekonać się, że co osoba to opinia, a w zasadzie 3/4 osób poleca to w co grało, a nie to co może być najlepsze dla pytającego.
Wracając do Etherfields to wydaje mi się, że SUSD i NPI lubią w grach decyzyjność, z resztą podobnie Rahdo. Chodzi im o to by gry dostarczały ciekawych decyzji i dylematów. By gracz musiał trochę pokombinować. Tutaj gry eksploatacyjne typu Etherfields mają trudniej, bo trudniej doszukać wyszukanej się kombinatoryki mechanicznej. Są jednak tacy, którzy cenią tego typu gry, o czym pisałem wyżej. Są chyba jednak w mniejszości. Nie znam jednak wielu recenzentów, którzy tego typu gry preferują i zachwycają się grami typu Nemesis czy właśnie Etherfields. W ogóle wydaje mi się, że te gry szczególnie w Polsce są bardzo cenione (Nemesis i wiele od AR), a mniej za granicą, przynajmniej w recenzjach i różnych polecajkach. Wyjątkiem jest może Lords of Hellas.
- brazylianwisnia
Te gry mają bardzo wysokie oceny na BGG więc raczej osoby którym podobały się te tytuły są raczej w większości.elayeth pisze: ↑04 maja 2023, 14:47 Moim zdaniem jest tak, że każdy recenzent (jak również osoba z tego forum) ma swoje inklinacje. Jedni lubią euro, inni ameri itd...
Przecież tu nie chodzi o żaden spisek. Zwyczajnie ci recenzenci nie lubią takich gier bo skoro 7th Continent zostaje słabo oceniony, następnie TG i Etherfields to znaczy, że typ gier które nie opierają się na skomplikowanej i satysfakcjonującej mechanice a na ekscytowaniu gracza tym "co jest za rogiem" nie jest rozrywka dla nich. Żadna gra nie jest dla wszystkich. Dlatego skoro oni słabo oceniają te gry a dla mnie te gry są świetne to wiem, że nie ma sensu ich słuchać bo nie podpowiedza mi pod kątem mojego gustu.Prototypowo pisze: ↑04 maja 2023, 11:10Opinie na BGG, które potwierdzają zarzuty Shut Up i No Pun też pewnie należą do spiskuazazelmo pisze: ↑03 maja 2023, 19:58Akurat Shut Up raczej płyną z prądem jeśli chodzi o recenzje. Jaką inną popularną grę tak zjechali? Jak dla mnie masoński spisek.brazylianwisnia pisze: ↑03 maja 2023, 16:59 SUSD czy No Pun Included nie nadają się do recenzowania gier gdzie odkrywanie zawartości i kampania są sednem zabawy. Etherfields nie jest tu pierwsza dobrze oceniana gra, która pociskają.
No Pun nie oglądałem.![]()
Ta sama sprawa z Gambitem. Po tym jak ocenił Gloomhaven na 3/10 to już wiem, że nie potrafi zestawić ze sobą gry w którą zagrał 80h i go znużyła z grą w którą pograł tylko 8h i też pewnie by go znuzyla po 80h..99% gier zbrzydnie jak będziemy grać do bólu, na siłę wiele godzin tygodniowo. Myślę że mój top jak Kanban, GWT, TM, Lisboa też by mi zbrzydły jak bym musiał grać przez najbliższe 10tyg po 20h tygodniowo..ja bym na jego miejscu odstawił Gloomhaven po 20h i uznał, że to była fajna zabawa ale wystarczy. Zrobił inaczej i ocenia tak samo jak gry w ktore grał 3 razy więc wiem, że on doświadcza i ocenia gry inaczej niż ja.
Dlatego wartościowe recenzje są od osób które mają zbliżony gust i pogląd do Twojego bo zawsze to będzie subiektywna sprawa.
- brazylianwisnia
Ten spisek to są jakieś urojenia?nie no serio - o czym wy mówicie?