Wystarczy napis deluxe... To samo można powiedzieć o Lacerda. Czy 350+ (zakładam, że starego Kanban DE można bylo kupić po około 250xl albo taniej) w nowej wersji Kanban EV też ma jakieś wytłumaczenie? Toż jak mnie pamięć nie myli to jest to tylko poprawiona grafika i drewno z nadrukiem i Toole...., A przepraszam jeszcze zmienił się główny wydawca i to wszystko wystarczyło żeby wpłynęło na to, że wersje deluxe ciężko upolować poniżej 600 nowa....a stara dalej pewnie poniżej 250zl...
Age of Steam (John Bohrer, Martin Wallace)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Age of Steam (Martin Wallace)
- thufir hawat
- Has thanked: 143 times
- Been thanked: 38 times
Ło matko. Najbardziej miałka mapa w zestawie. Nie dziwię się. Clue tej gry to dobrać mapę do ilości graczy. To powinno pomóc https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... p=drivesdk
I taka uwaga, aos z 18xx ma tylko to wspólnego ze tory są na hexach.
Ostatnio zmieniony 08 maja 2023, 21:26 przez thufir hawat, łącznie zmieniany 1 raz.
To akurat cechą gry, a nie mapy. Zawsze to wygląda podobnie.thufir hawat pisze: ↑08 maja 2023, 20:47Z ciekawości - która mapa i na ilu graczy Cię tak wymęczyła?
-
- Has thanked: 207 times
- Been thanked: 166 times
Według twojej rozpiski Rust Bell na 4 osoby ma 3 plusy (+++), więc chyba powinno latac jak szalone :p?thufir hawat pisze: ↑08 maja 2023, 21:24
Z ciekawości - która mapa i na ilu graczy Cię tak wymęczyła?
Rust Bell na 4os.
Ło matko. Najbardziej miałka mapa w zestawie. Nie dziwię się. Clue tej gry to dobrać mapę do ilości graczy. To powinno pomóc https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... p=drivesdk
- thufir hawat
wiedziałem, że ten argument padnie. Mam wrażenie ze akurat przy tej mapie +++ jest przypadkowestaniach21 pisze: ↑08 maja 2023, 21:56Według twojej rozpiski Rust Bell na 4 osoby ma 3 plusy (+++), więc chyba powinno latac jak szalone :p?thufir hawat pisze: ↑08 maja 2023, 21:24
Z ciekawości - która mapa i na ilu graczy Cię tak wymęczyła?
Rust Bell na 4os.

- siepu
- Has thanked: 421 times
- Been thanked: 408 times
Dobrze, człowiek mem spróbuje odpowiedzieć na zarzuty https://boardgamegeek.com/collection/user/siepacz
Tak, cena dość wysoka, ale nie wina Portalu. Tanio to już było i zarzuty można kierować do absolutnie wszystkich firm, które podnoszą ceny bez sensu na absolutnie wszystko (na przykład 20-letnie gry komputerowe). Podstawka po naszemu wydaje się być w miarę ok, tam serio jest dużo dobra. Mapy? Co roku za 50 euro kupuję 3 plakatowe wydruki, więc jestem raczej przyzwyczajony
Nawet jeśli patrzymy tylko na cenę mapy na kartonie, to jest raczej standardowo. Tak, jest dość drogo, kupcie podstawkę i zdecydujcie, czy chcecie więcej (tylko exp3 wydaje się mieć jakiekolwiek sensowne mapy).
Tak, to staroszkolny design, gra może w sumie się skończyć i w drugiej turze. Jak przy innych podobnych grach (Brass, FCM) różne poziomy skilla bardzo wypaczają rozgrywkę i czasem też nie ma sensu dogrywać. Żaden problem, dalej zasady proste i nawet pełna gra na dowolną ilość graczy nie przekroczy 2h.
Nie, to nie jest tylko stopień do wejścia w 18xx. Tą serię też szanuję, ale tam jest jak na mój gust zdecydowanie zbyt dużo biurokracji w stosunku do grania w grę. Raczej bym patrzył jak wyżej, na fanów FCM/Brassa.
Tak, Rust Belt to bardzo dobra mapa. Żadnych wodotrysków, ale robi wszystko co powinna (odpowiedni rozkład, choke pointy etc) w przeciwieństwie do na przykład (niestety) mapy Polski. I bardzo dobrze pokazuje, jak zazwyczaj wygląda gra.
Nie, gra nie musi się podobać. Jest mocno niedzisiejsza, ale dla mnie to oznacza, że jest emocjonująca. Działa tylko w grupie graczy na podobnym poziomie (jak np Root). Jest kanciasta, ale dzięki temu budzi emocje. Polecam, w Wawie oczywiście zapraszam do spróbowania, mam jakies 15 map do ogrania.
Tak, cena dość wysoka, ale nie wina Portalu. Tanio to już było i zarzuty można kierować do absolutnie wszystkich firm, które podnoszą ceny bez sensu na absolutnie wszystko (na przykład 20-letnie gry komputerowe). Podstawka po naszemu wydaje się być w miarę ok, tam serio jest dużo dobra. Mapy? Co roku za 50 euro kupuję 3 plakatowe wydruki, więc jestem raczej przyzwyczajony

Tak, to staroszkolny design, gra może w sumie się skończyć i w drugiej turze. Jak przy innych podobnych grach (Brass, FCM) różne poziomy skilla bardzo wypaczają rozgrywkę i czasem też nie ma sensu dogrywać. Żaden problem, dalej zasady proste i nawet pełna gra na dowolną ilość graczy nie przekroczy 2h.
Nie, to nie jest tylko stopień do wejścia w 18xx. Tą serię też szanuję, ale tam jest jak na mój gust zdecydowanie zbyt dużo biurokracji w stosunku do grania w grę. Raczej bym patrzył jak wyżej, na fanów FCM/Brassa.
Tak, Rust Belt to bardzo dobra mapa. Żadnych wodotrysków, ale robi wszystko co powinna (odpowiedni rozkład, choke pointy etc) w przeciwieństwie do na przykład (niestety) mapy Polski. I bardzo dobrze pokazuje, jak zazwyczaj wygląda gra.
Nie, gra nie musi się podobać. Jest mocno niedzisiejsza, ale dla mnie to oznacza, że jest emocjonująca. Działa tylko w grupie graczy na podobnym poziomie (jak np Root). Jest kanciasta, ale dzięki temu budzi emocje. Polecam, w Wawie oczywiście zapraszam do spróbowania, mam jakies 15 map do ogrania.
- Ardel12
- Has thanked: 1362 times
- Been thanked: 2860 times
Najlepsze, że ja grałem w ten tytuł pierwszy raz, a koledzy już mieli kilka partii

Oczywiście, że nie jest, bo te gry jak wspomniano łączy w sumie tylko temat i to w sumie względem pojazdów. A ja akurat bym powiedział, że więcej pitolenia było w AoS niż w 18XX. No, ale to pewnie kwestia ogrania.
Porównując jeszcze do FCM, to tam często w moich partiach jak już widać, że ktoś odlatuje, to zwykle i tak bank pęka w runde lub dwie. A tutaj jeśli już po 2 rundach widać, że można grać od nowa przy podobnym doświadczeniu ludzi, to ja się pytam jaksiepu pisze: ↑09 maja 2023, 00:12 Nie, gra nie musi się podobać. Jest mocno niedzisiejsza, ale dla mnie to oznacza, że jest emocjonująca. Działa tylko w grupie graczy na podobnym poziomie (jak np Root). Jest kanciasta, ale dzięki temu budzi emocje. Polecam, w Wawie oczywiście zapraszam do spróbowania, mam jakies 15 map do ogrania.

Świetne podsumowanie dałeś. Krótko i na temat o swej pewnie ulubionej grze, patrząc na twój zestaw

- siepu
Bez przesady z tym mistrzem, akurat ten koniec gry w drugiej turze to zazwyczaj w drugą stronę, bankrut jak ktoś źle policzy. Nie będziemy po 15 minutach kogoś wywalać z ekipy, gramy od nowa (ew home rule na awaryjna pożyczkę).
Tak, może być różnica skilla, mogą być nieintuicyjne mapy, czyli w sumie też różnica skilla
Chyba raz złożyliśmy grę że zwycięzca po trzeciej rundzie. Nie robię notatek wiec nie dam konkretnego przykładu, ale jak ktoś ma loko 5 i dobre dostawy, gdzie reszta siedzi na 3 i porównywalnym kredycie, to co tutaj gadać. Nowicjusze często mają problem ze zrozumieniem, że 2 to dwa razy więcej niż 1 a 3 50% więcej niż 2 i cisną te niskie dostawy, zamiast od początku szukać pętli za 5 czy 6 i agresywnie ja budować (oczywiście też zależy od mapy).
A, jeszcze apropo lubienia gry i kolekcji: też nie rozumiem, czemu AoS może mieć jakieś 400 map a Brass dalej tylko 2.
Tak, może być różnica skilla, mogą być nieintuicyjne mapy, czyli w sumie też różnica skilla

A, jeszcze apropo lubienia gry i kolekcji: też nie rozumiem, czemu AoS może mieć jakieś 400 map a Brass dalej tylko 2.
- Galatolol
- Has thanked: 678 times
- Been thanked: 1091 times
Mapy to największy plus Age of Industry, ale poza tym gierka wyraźnie gorsza od Brassa.
---
Age of Steam ma rewelacyjny dla mnie początek (mniej więcej 4 pierwsze rundy z 9), ale potem właściwie zawsze łapię się na tym, że odczuwam, iż już powinna się gra mieć ku końcowi (typu jeszcze 1-2 rundy), patrzę na tor rund, a tu ledwo połowa
I nie ma na to wpływu to, czy gra jest wyrównana, czy też ktoś już odstaje.
Co do momentu, kiedy gracz zaczyna zarabiać na koniec rundy – kumpel, dla którego to ulubiona gra, mówi że to najlepszy moment w planszówkach – i coś w tym jest. Choć pożyczki wciąż jeszcze będą potrzebne przez kilka rund.
---
Age of Steam ma rewelacyjny dla mnie początek (mniej więcej 4 pierwsze rundy z 9), ale potem właściwie zawsze łapię się na tym, że odczuwam, iż już powinna się gra mieć ku końcowi (typu jeszcze 1-2 rundy), patrzę na tor rund, a tu ledwo połowa

Co do momentu, kiedy gracz zaczyna zarabiać na koniec rundy – kumpel, dla którego to ulubiona gra, mówi że to najlepszy moment w planszówkach – i coś w tym jest. Choć pożyczki wciąż jeszcze będą potrzebne przez kilka rund.
- siepu
Ogólnie zgoda, że pierwsze rundy są najciekawsze. Jak już sieć jest zbudowana to tylko transportowanie towarów nie sprawia takiej satysfakcji. W 3 osoby ciągnie się straszliwie i to jeden z powodów, dla których na normalnych mapach w 3 nie gram. Moim zdaniem najlepiej działa na 5.
- thufir hawat
- siepu
Mam za mało partii, w wiele map całą jedną. Dodatkowo sporo map to dziwadełka w sumie przeznaczone na pojedynczą partięthufir hawat pisze: ↑10 maja 2023, 13:21 Z ciekawości: jakie są Twoje ulubione mapy na 3/4/5 graczy?

3:
Ciągnięcie się gry, to nie jedyny powód, dla którego imho gra nie działa i trzeba dużo zmian. Od dobrej mapy na 3 osoby wolę przeciętną na 4 albo inną grę dobrą na 3 osoby

- Montreal
- Zombie Apocalypse: Michigan
- Szwajcaria
Ponieważ unikam tego składu, to też w wiele map po prostu nie grałem.
4:
- The Moon
- Mexico
- Rust Belt
5:
- Germany
- Zombie Apocalypse: Western Pennsylvania
- China
- Abizaas
- Has thanked: 635 times
- Been thanked: 786 times
Lubię gry z bardzo wysoką interakcją, niską losowością i dużą głębią przy prostych zasadach - biję się z sobą czy warto spróbować tego AoS. Z opisów najbardziej kojarzy mi się z FCM i Dominant Species, a to jedne z moich ulubionych gier planszowych. Zniechęca mnie jednak cena i to czy w ogóle znajdę na AoS współgraczy, bo FCM w mojej grupie się nie przyjął a na liczenie dominacji też już kręcą nosem. Czy do partii głównie 3 osobowych warto wchodzić od razu w pierwszy dodatek czy dać sobie spokój?
EDIT: Ahhh gdyby gry się sprzedawało choć tyci trudniej, wezmę i w razie co sprzedam za parę dyszek mniej, co mi tam. Opiszę wrażenia jak zagram.
EDIT: Ahhh gdyby gry się sprzedawało choć tyci trudniej, wezmę i w razie co sprzedam za parę dyszek mniej, co mi tam. Opiszę wrażenia jak zagram.
- Abizaas
Rozumiem skąd takie spostrzeżenie, ale niestety straciłem całkowicie zaufanie do takich postów. Przy Dominant Species świetnie się bawię w 3 osoby a FCM nawet we dwoje, gdy na forum większość opinii mówi, że nie warto rozkładać przy mniejszej liczbie osób. Przetestuję samodzielnie, najwyżej będzie leżeć na półce i czekać na czwartego gracza - czasem się pojawia

- Markus
- Has thanked: 630 times
- Been thanked: 311 times
Jednak w AoS robotę robi licytacja, a jak wiemy im więcej osob tym ten mechanizm lepiej działa. Ja dla mnie Aos to gra dla 4+ graczy
- Galatolol
Skoro straciłeś zaufanie do takich postów, to po co pytasz?
Szukasz po prostu potwierdzenia słuszności zakupienia tej gry?

- Abizaas
Nie pytałem czy dobrze chodzi w x osób, tylko czy te mapy są warte 300 parę złotych zdaniem kogoś ogranego. Słuszności nie szukam - głupota, pewnie nie będę miec czasu zagrac ale być może się uda kogoś zmusić do paru partii

- thufir hawat
U mnie natomiast odwrotnie, chyba najwięcej partii jednak na 3 osoby, więc parę z tych map mamy przetrenowane. Ze swojej strony polecam:
3p:
Ireland (hardcoreowa mapa z deurbanizacją, w 4p jest już mega ciasno)
Pittsburgh (twist z zakrętami tańszymi niż proste tory jest ekstra)
Montreal Metro
3/4p:
Scandinavia (prosta mapa na początek)
5p: Germany
Natchnąłeś mnie trochę tym Moon-em, chyba wyjmę przez weekend, bo leży i się kurzy

-
- Has thanked: 207 times
- Been thanked: 166 times
Czemu polska wersja ma generyczne żetony pokerowe? Oglądam teraz u chłopaków z Koszalina. Numerki na żetonach to jakiś KS exlusive? xDDD
- crazygandalf
- Has thanked: 94 times
- Been thanked: 718 times
- Kontakt:
Wrzucamy link do naszej 4-osobowej rozgrywki. Może kogoś zainteresuje? 
Age of Steam
Z tymi numerkami na żetonach to nie bardzo wiemy o co chodzi. Cięcie kosztów? A może mieliśmy jakiś niedorobiony egzemplarz? Ciężko powiedzieć.

Age of Steam
Z tymi numerkami na żetonach to nie bardzo wiemy o co chodzi. Cięcie kosztów? A może mieliśmy jakiś niedorobiony egzemplarz? Ciężko powiedzieć.
- Galatolol
Numerki na żetonach z KSa bardzo szybko się ścierały, więc może i lepiej 

Mam wersję KS i w sumie to myślałem już, że była bez numerków, ale jak się cofnąć pamięcią, to faktycznie one chyba się po prostu już pościerały (a gra jakoś mega ogrywana przez nas nie jest) 

- PytonZCatanu
- Has thanked: 2020 times
- Been thanked: 2623 times
Nienawidzę żetonów pieniędzy albo surowców bez numerków - to ciągle zastanawianie się, ile właściwie wziąłem jest mega męczące.
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
- Abizaas
W mojej opinii mogli dać papierowe i obniżyć delikatnie cenę. I tak casualowi gracze powiedzą ze brzydkie i dziwne, AoS raczej trafi do osob obytych z FCM czy 18xx.