Nie pamiętam dokładnie jak brzmi instrukcja, no ale umówmy się, jeśli dodam np. zwierzaki do startowej talii, albo postawie gdzieś tawernę, albo kupię speologa (lubię tę kartę
Wyprawa do El Dorado / The Quest for El Dorado (Reiner Knizia)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- PytonZCatanu
- Has thanked: 2029 times
- Been thanked: 2631 times
Re: The Quest for El Dorado / Wyprawa do El Dorado (Reiner Knizia)
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
- Harun
- Has thanked: 714 times
- Been thanked: 576 times
Zaszalałem raz międzynarodowo.
Wyzwanie solo czerwiec 2023
https://boardgamegeek.com/thread/308919 ... -june-2023
Wyzwanie solo czerwiec 2023
https://boardgamegeek.com/thread/308919 ... -june-2023
Właśnie stałam się szczęśliwym posiadaczem nowego dodatku i po wstępnym przeczytaniu instrukcji nasuwa mi się jedno pytanie. Odnosi się ono do modułu świątyń. W standardowych zasadach, gdy gra się na dwóch graczy, każdy ma po dwa pionki poszukiwaczy i obydwoma musi dojść do eldorado, by wygrać. Teraz mamy alternatywę w postaci zebrania 4 artefaktów ze świątyń. Jak to ma działać na dwóch graczy po dwa pionki? Każdy pionek musi zebrać swoje 4, czy też np. jeden dotrzeć do eldorado a drugi zebrać artefakty?
- PytonZCatanu
Alternatywa to złe słowo. Aby wejść do Eldorado gracz musi zebrać 4 artefakty. Według mnie zabieramy per gracz, więc:zly_kot pisze: ↑26 maja 2023, 00:43 Właśnie stałam się szczęśliwym posiadaczem nowego dodatku i po wstępnym przeczytaniu instrukcji nasuwa mi się jedno pytanie. Odnosi się ono do modułu świątyń. W standardowych zasadach, gdy gra się na dwóch graczy, każdy ma po dwa pionki poszukiwaczy i obydwoma musi dojść do eldorado, by wygrać. Teraz mamy alternatywę w postaci zebrania 4 artefaktów ze świątyń. Jak to ma działać na dwóch graczy po dwa pionki? Każdy pionek musi zebrać swoje 4, czy też np. jeden dotrzeć do eldorado a drugi zebrać artefakty?
Każdego nadal trzeba mieć po 1
Żaden z meeple nie może wejść do Eldorado zanim właściciel nie zdobędzie 4 artefaktu.
Dziękuję, ta propozycja brzmi sensownie. Wygrana = 4 artefakty per gracz i obydwa pionki w eldorado 
Właśnie wpadłam na super pomysł, że jeśli z dodatku używane są tylko karty, to pewnie da się użyć zamiennika!
Nie ma to jak czytać ze zrozumieniem i samodzielnie odkrywać Amerykę

- PytonZCatanu
Eeeee......
Jak to sobie wyobrażasz?
Haha

To było tylko w kontekście solo wyzwania Haruna

- Mr_Fisq
- Administrator
- Has thanked: 1648 times
- Been thanked: 1829 times
Które promo packi zostały wydane w Polsce?
Mam złoty: https://boardgamegeek.com/boardgameexpa ... k-telegram
I niebieski: https://boardgamegeek.com/boardgameexpa ... promo-pack
Coś mnie ominęło?
Mam złoty: https://boardgamegeek.com/boardgameexpa ... k-telegram
I niebieski: https://boardgamegeek.com/boardgameexpa ... promo-pack
Coś mnie ominęło?
- itsthisguyagain
- Has thanked: 264 times
- Been thanked: 450 times
Graliśmy w sobotę 2x z wariantem wymyślonym u nas: banowanie. Po kolei od pierwszego gracza banujemy z listy: bohaterowie, towarzysze podróży, demony (czyli odpadają kafle z demonami i wszystkie klątwy+jaskinie związane z demonami), indiańce albo jakaś karta spoza rynku. W obu grach zbanowane były: towarzysze podróży, bohaterowie, kartograf i globtrotterka (polecam grać bez tych elementów)
Graliśmy ze wszystkim oprócz smoków i skarbów (pewnie następnym razem już będziemy grać z tymi modułami)
Indiańce są najlepszym modułem. Świątynie też świetne. Długość gry i głębia znacznie ulepszone. Nawet niszczenie kart nie jest już takie bez żadnej refleksji ->kasuj startowe bo czym potem opłacisz świątynie? Podróżnik był u nas zawsze na rynku nikt nigdy nie kupował a teraz schodzi całkiem szybko (właśnie ze względu na jego uniwersalność w świątyniach)
Mokradła bez owijania w bawełnę: będę polecać dokupić do El dorado każdemu komu podstawka się przejadła.
Póki co po 4 grach dodatek mocno plusuję.
Graliśmy ze wszystkim oprócz smoków i skarbów (pewnie następnym razem już będziemy grać z tymi modułami)
Indiańce są najlepszym modułem. Świątynie też świetne. Długość gry i głębia znacznie ulepszone. Nawet niszczenie kart nie jest już takie bez żadnej refleksji ->kasuj startowe bo czym potem opłacisz świątynie? Podróżnik był u nas zawsze na rynku nikt nigdy nie kupował a teraz schodzi całkiem szybko (właśnie ze względu na jego uniwersalność w świątyniach)
Mokradła bez owijania w bawełnę: będę polecać dokupić do El dorado każdemu komu podstawka się przejadła.
Póki co po 4 grach dodatek mocno plusuję.
- MichalStajszczak
- Has thanked: 548 times
- Been thanked: 1609 times
- Kontakt:
Ja w dzisiejszej rozgrywce zniszczyłem tylko 4 karty - po jednej w każdej świątyni.itsthisguyagain pisze: ↑28 maja 2023, 20:42 Nawet niszczenie kart nie jest już takie bez żadnej refleksji ->kasuj startowe bo czym potem opłacisz świątynie?
- warlock
- Has thanked: 1237 times
- Been thanked: 2385 times
Po dorzuceniu kilku promek i (w szczególności) pewnych modułów z drugiego dodatku Wyprawa do El Dorado to dla mnie w tej chwili BGGowa dycha w swojej kategorii
. Poniżej fotka z epickiej partii z modułami świątyń, plemion, mgieł i górskich przełęczy (wszystkie są znakomite).

Jak lubicie podstawkę to drugi dodatek jest IMO obowiązkowy. Demony też są spoko, ale drugie pudło pozwala na znacznie bardziej elastyczne podejście i łączenie modułów w przeróżnych konfiguracjach, od delikatnych urozmaiceń po zmianę celu gry (takie świątynie wymuszają zebranie czterech artefaktów z różnych miejsc planszy zanim dojdzie się do tytułowego El Dorado).
Każdy wybierze sobie swoje ulubione czekoladki z dużej bombonierki
.
Nie grałem jeszcze ze Smokami i Skarbami, jakoś tak czuję pod skórą, że to nie będą dobre dodatki. Przy czym póki co to tylko teoretyzowanie z mojej strony - nie będę się wypowiadał dopóki nie zagram
.
PS: Polecam posegregowanie każdego modułu w oddzielny woreczek strunowy i podpisanie go
. Wtedy setup idzie znacznie sprawniej.
PS2: Rozszerzone El Dorado dołącza do grona moich ulubionych gier Knizii, zaraz obok Ra, Samuraja, Tygrysa i Eufratu oraz... Kingdoms, które w wersji dwuosobowej uważam za fenomenalną grę
. A w ukochane Legendy Blue Moon nikt nie chce ze mną grać... 

Jak lubicie podstawkę to drugi dodatek jest IMO obowiązkowy. Demony też są spoko, ale drugie pudło pozwala na znacznie bardziej elastyczne podejście i łączenie modułów w przeróżnych konfiguracjach, od delikatnych urozmaiceń po zmianę celu gry (takie świątynie wymuszają zebranie czterech artefaktów z różnych miejsc planszy zanim dojdzie się do tytułowego El Dorado).

Nie grałem jeszcze ze Smokami i Skarbami, jakoś tak czuję pod skórą, że to nie będą dobre dodatki. Przy czym póki co to tylko teoretyzowanie z mojej strony - nie będę się wypowiadał dopóki nie zagram

PS: Polecam posegregowanie każdego modułu w oddzielny woreczek strunowy i podpisanie go

PS2: Rozszerzone El Dorado dołącza do grona moich ulubionych gier Knizii, zaraz obok Ra, Samuraja, Tygrysa i Eufratu oraz... Kingdoms, które w wersji dwuosobowej uważam za fenomenalną grę

Rozgrywka na 2 graczy?
Ile trwała partia?
- warlock
Na dwóch
. A długość partii niemiarodajna, bo grałem z drugą połówką, a wtedy wszystkie gry są 30% dłuższe
. Ale chyba zamknęliśmy się w jakichś 80-90 minutach.
/edit: Przy czym wydaje mi się, że ułożyłem dość dużą mapę. Na nieco mniejszej planszy i z geekiem przy stole spokojnie dałoby się zagrać w godzinę.

/edit: Przy czym wydaje mi się, że ułożyłem dość dużą mapę. Na nieco mniejszej planszy i z geekiem przy stole spokojnie dałoby się zagrać w godzinę.
Ostatnio zmieniony 04 cze 2023, 22:15 przez warlock, łącznie zmieniany 1 raz.
- PytonZCatanu
Wiem, że to pytanie do warlocka, ale grałem w identycznej konfiguracji na 2 graczy i partia trwała 52 min + setup
(Oczywiście sporo zależy od użytych płytek - ja używałem wszystkich podstawowych poza 2 małymi, nowe moduły do map kładłem NA stare płytki, oprócz 2 kaflów bagien - powiedziałbym że standardowa ilość pól.)
- warlock
Ej, ale przyznam że nie bardzo czaję zapis w instrukcji jak mam położyć blokadę jeśli decyduję się np. położyć mokradła pomiędzy kaflami, a nie na kaflach. Jak wtedy leży blokada, skoro jej się nie zdobywa idąc przez mokradła?
Jak to ma wyglądać w praktyce? Jak ktoś poratuje fotką to będę mega wdzięczny
.

Jak to ma wyglądać w praktyce? Jak ktoś poratuje fotką to będę mega wdzięczny

- MichalStajszczak
- Kontakt:
Płytki są dociśnięte do siebie, a blokada leży na ich granicy. Nawiasem mówiąc takie rozwiązanie było zastosowane w pierwszym niemieckim wydaniu gry.
- warlock
Ja tak czasem kładę te blokady bo nie trzeba zsuwać terenów po ich zdjęciu
. Czyli wtedy takie mokradła tworzą boczną ścieżkę łączącą oba kafelki (taka "doczepka" z jednej strony pozwalająca obejść blokadę)?

- MichalStajszczak
- Kontakt:
Tak. Jest to wyraźnie podane w tekście, który wkleiłeś
To samo dotyczy płytek "Rwący nurt" położonych nie na płytkach ale obok nich.poszukiwacz idący tą drogą nie zdobywa omijanej blokady
Przyznaję, że jeśli w instrukcji nie ma do tego rysunku (nie wiem czy jest), to też bym tego nie zrozumiała z samego opisu.MichalStajszczak pisze: ↑04 cze 2023, 23:06Tak. Jest to wyraźnie podane w tekście, który wkleiłeśTo samo dotyczy płytek "Rwący nurt" położonych nie na płytkach ale obok nich.poszukiwacz idący tą drogą nie zdobywa omijanej blokady
- MichalStajszczak
- Kontakt:
-
- Has thanked: 141 times
- Been thanked: 316 times
No i jako trzeci rowniez potwierdze, ze zapis byl dla mnie niezrozumialy i szukalem wyjasnienia. Z drugiej strony jak je znalazlem, to byl facepalm, bo rzeczywiscie zapisane zostalo to w sumie doslownie 
I oczywiscie jest to swietny pomysl, bo pozwala uniknac zsuwania kafli - inaczej juz nie zagram pewnie

I oczywiscie jest to swietny pomysl, bo pozwala uniknac zsuwania kafli - inaczej juz nie zagram pewnie