Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Moonz pisze: ↑06 mar 2023, 18:04
Gdy odwracam ocean to dostaje zasób czy podnoszę produkcję?
Za instrukcją (strona 14):
"Gdy gracz odwraca obszar
oceanu, natychmiast otrzymuje nagrodę wskazaną na jego odwrocie."
ORAZ
"Przypomnienie. Zawsze gdy gracz zwiększa Poziom Tlenu, podnosi Temperaturę
albo odwraca obszar oceanu, podnosi swój WT o 1. Gracz zwiększa swój WT za
każdy poziom, o który podniósł dany Wskaźnik Globalny"
Cześć
Kiedy odsłaniam symbol oceanu i jest na nim np. symbol 2 jednostek roslinosci to:
1. Zwiększam produkcję roslinosci o 2 na torze produkcji ?
Czy
2. Jednorazowo otrzymuje 2 jednostki roslinosci. (Nie zwiększając produkcji) ?
Z góry Dziękuję za odp i pzdr
Dostajesz dwie jednostki roslinności, nie produkcji roślinności.
A tutaj masz ogólny temat na pytania o Ekspedycję Ares: viewtopic.php?t=74923&start=25
Zastanawiam się jak sobie radzicie z pewnym elementem gry, który u mnie potrafi wywołać spór wśród graczy.
Pod koniec gry może zdarzyć się tak, że zostanie do odsłonięcia np. ostatni ocean (lub jakikolwiek inny współczynnik podnoszący WT). W grze wykonujemy akcje symultanicznie ale co w sytuacji, kiedy więcej niż jeden gracz w tym samym momencie chce odkryć ostatni ocean? Kto ma do tego prawo, skoro w grze nie obowiązuje zasada pierwszego gracza i wykonywania akcji po kolei? Instrukcja, o ile coś mi nie umknęło, nie daje odpowiedzi na to pytanie.
Moonday pisze: ↑31 maja 2023, 18:18
Zastanawiam się jak sobie radzicie z pewnym elementem gry, który u mnie potrafi wywołać spór wśród graczy.
Pod koniec gry może zdarzyć się tak, że zostanie do odsłonięcia np. ostatni ocean (lub jakikolwiek inny współczynnik podnoszący WT). W grze wykonujemy akcje symultanicznie ale co w sytuacji, kiedy więcej niż jeden gracz w tym samym momencie chce odkryć ostatni ocean? Kto ma do tego prawo, skoro w grze nie obowiązuje zasada pierwszego gracza i wykonywania akcji po kolei? Instrukcja, o ile coś mi nie umknęło, nie daje odpowiedzi na to pytanie.
Instrukcja o tym mówi:
W fazie, w której zostanie odwrócony ostatni obszar oceanu,
gracz, który wykona po tym akcje albo zagra karty powodujące odwrócenie
oceanu, podnosi swój WT i otrzymuje nagrodę wskazaną na ostatnim odwróconym
obszarze oceanu.
karmazynowy pisze: ↑31 maja 2023, 19:24
Instrukcja o tym mówi:
obszarze oceanu.
Tak, to wiem, ale który z graczy może wykonać tę akcję skoro jest np. dwóch chętnych do jej wykonania? Miałem taką sytuację, że dwóch graczy w fazie akcji chciało odkryć ostatni ocean.
Instrukcja o tym mówi:
obszarze oceanu.
Tak, to wiem, ale który z graczy może wykonać tę akcję skoro jest np. dwóch chętnych do jej wykonania? Miałem taką sytuację, że dwóch graczy w fazie akcji chciało odkryć ostatni ocean.
A jakie to ma znaczenie? Obaj dostaną to samo, WT oraz bonus z odkrytego kafla.
Ostatnio zmieniony 31 maja 2023, 20:14 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód:cytowanie
Instrukcja o tym mówi:
A jakie to ma znaczenie? Obaj dostaną to samo, WT oraz bonus z odkrytego kafla.
Dobra, dotarło do mnie. W fazie, w której został wymaksowany konkretny wskaźnik globalny lub odsłonięto ostatni ocean każdy gracz wciąż może jeszcze otrzymać WT za jego podniesienie/odkrycie oceanu, ale po tej fazie już nie. Dzięki
Ostatnio zmieniony 31 maja 2023, 20:14 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód:cytowanie
Cześć mega irytuje mnie zasada gry w solo że jeśli wylosujemy automie tą samą fazę którą my chcemy realizować to wykonujemy tylko jedną. Przez to często przegrywam mimo sensownego budowania silniczka brakuje mi rund i wiem że to nie moja winna tylko losowość. Omijacię tą zasadę czy poprostu irytujecię się i gracię kolejny raz ?
Staram się tym ryzykiem po prostu zarządzać - po pierwszej wylosowanej przez automę karcie, właśnie akcja z tej karty jest dla mnie atrakcyjniejsza do zagrania w kolejnych etapach. Im więcej kart zgra automa, tym więcej mam "pewnych" opcji wyboru karty.
pozdr,
farm
W czasie wojny, milczą prawa.
Pierwszą ofiarą wojny jest prawda.
Ostatnia szansa dla gry :]
W ostatniej 5 rundzie automy dobieramy akcje ,,jak nam pasuje , ,. Calosc gry należy zamknąć III Fazą Akcje po to żeby ,,podciągnąć na sam koniec,, wskaźniki.
Po zagraniu Akcji III Automy w celu podciągnięcia surowców zostaję nam akcja IV Produkcji która nic nam nie da ponieważ kolejność wykonania fazy jest taka że akcje są przed produkcja . Czyli grę skończymy z surowcami których nie wykorzystamy ponieważ fazę akcje należy wykonać przed produkcja ponieważ jest to III faza w kolejności. Gra zabiera nam ostatni decydujący ruch ? Dobrze rozumie ?
mam pytanie do tego fragmentu:
"W fazie, w której Wskaźnik Globalny osiągnie swój poziom maksymalny (Tempe-
ratura: 8°C, Poziom Tlenu: 14%, Liczba Oceanów: 9 odwróconych obszarów),
wszyscy gracze mogą dalej wykonywać akcje albo zagrywać karty, które powodują
podnoszenie tego Wskaźnika."
Czy to oznacza, że jeżeli poziom tlenu wynosi 13% a ja mam 16 roślin to w fazie akcji dostanę 2 lasy ORAZ podniosę swój WT o 2 punkty (mimo, że do podnosienia jest tylko jeden poziom tlenu)? I dopiero od kolejnych faz, zdobywanie lasów nie będzie pociagało za sobą podnoszenia WT, tak?
Podobnie dla oceanów: jeżeli pozostał jeden ocean do odwrócenia a ja mam kartę która tworzy dwa, to dostanę 2 WT oraz dwukrotnie bonus z ostatniego kafla?
Dzień dobry
Mam wątpliwości co do kart: nr113 " Izolatory atmosferyczne"; nr123 "Kartel"; nr152 "Insekty"; nr156 "Farmy piorunów"; nr160 "Laboratorium medyczne"; nr165 "Kurort na Mirandzie"; nr174 "Sieć energetyczna"; nr180 "Farmy satelitów"; nr181 "Satelity"; nr203 "Inwestycje w start-upy"; nr206 "Turbiny wiatrowe"; nr207 "Dżdżownice"; nr208 "Sterowce"
czy produkcję podnoszę jednorazowo w trakcie zagrania karty (tj. wersji podstawowej gry) czy za każdym razem gdy dogram kartę z odpowiednim symbolem (żetonem lasu w wypadku 208)?
Za każdym razem, gdy jest faza Produkcji, zdobywasz zasoby zgodnie z kartą. Przykład: jeżeli masz zagraną wcześniej kartę "Inwestycje w start-upy", w każdej fazie Produkcji zdobywasz 1 M€ za każdą strzałkę w dół widoczną na Twoich wcześniej zagranych kartach (strzałki te występują na kartach czerwonych). W kolejnych rundach liczba zagranych kart ze strzałkami może wzrosnąć, co oznacza, że w dalszych, kolejnych fazach Produkcji zdobędziesz więcej M€, niż kilka rund wcześniej. Drugi przykład: karta "Dżdżownice". W fazie Produkcji zdobywasz jedną roślinkę za każdy symbol rośliny widoczny na zagranych wcześniej kartach (zielonych). Tu liczba możliwych do zdobycia roślinek w kolejnych rundach też może się zwiększyć, jeżeli zagrasz kolejne karty z symbolem rośliny.
Mam problem z tą grą. Dzisiaj pierwsza rozgrywka była. Ostatni ocean do "odkrycia". Faza akcji. Ja, żona i syn mamy w akcji możliwość odwrócenia oceanu - bonus z żetonu + zwiększenie znacznika WT. I kłótnia kto ma to zrobić pierwszy skoro akcje wykonujemy równocześnie ? Ta sama sytuacja z "ostatnią" temperaturą. Sprzeczka przy stole a nie o to chodzi w grach. W dużej TM każdy ma swój czas na akcję. Czy jakiś dodatek rozwiązuje ten problem ? Czy mieliście takie przypadki ? Jak je rozwiązaliście?
Pierwszy ten, który zagrał kartę fazy akcja nie wchodziło w grę gdyż i syn i żona zagrali kartę "akcja".
Trochę nam to popsuło pierwszą rozgrywkę. W dużej TM nigdy nie było nie jasnych sytuacji.
O ile mnie pamięć nie myli to zasady mówią, że w powyższych przypadkach wszyscy zainteresowani gracze wykonują pełnoprawną akcję i nie ma o co się spierać (np. jeśli pozostał jeden ocean do wyłożenia, a w tej samej fazie kilku graczy chce go wyłożyć to każdy z nich wykonuje tę akcję jakby on wykładał ostatni ocean).
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
Dreadfrog pisze: ↑06 sty 2025, 19:04
Trochę nam to popsuło pierwszą rozgrywkę. W dużej TM nigdy nie było nie jasnych sytuacji.
Spoko w tej też nie ma, w zasadach jasno jest opisane to, że wszyscy gracze wykonują akcję i dostają benefity.
Immanentnie abstrahując od transcendentalnych dywagacji, w kierunku pejoratywnych aczkolwiek konstruktywnych rekapitulacji, dochodzimy do konkluzji, że ewenement jest ewidentnym paradoksem.
Dzięki za odpowiedzi. Też tak pomyślałem ostatnio, a na swoje usprawiedliwienie mam tylko to, że instrukcje (Kaczmara) syn obejrzał - ja tylko zerknąłem na różnicę między TM, a mój post był pisany w emocjach zaraz po grze