Tak, druk 3D
Tak na szybko sobie druknąłem takie można powiedzieć prototypowe oznaczenia i nawet robią robotę.
Tak, druk 3D
Kazdy ma jakies preferencje - zalezy od stylu grupyRUNner pisze: ↑05 cze 2023, 09:36 Coś dużo tych proponowanych home rulesów się pojawia, a przecież jeszcze nie każdy dostał swój egzemplarz. Zasady w teorii wyglądały na sensowne, ale widać że chyba nie do końca dobrze przetestowane. Plus jest taki, że Wiedźmin będzie podatny na zmiany zasad, ale nie wiem czy o to mi chodziło? Nie lubię majstrować przy mechanice.
Dużo elementów jest zależnych od stylu gry i pozostawione graczom, czy to dobrze? To nie wiem, ma swoje plusy i minusy, ale nawet instrukcja mówi, że jak coś jest nie jasne, to zrób tak, żeby miało sens fabularny, więc chyba taki był zamysł twórców no albo poszli na łatwiznę. Bardziej się skupili na tym żeby każdy się dobrze bawił, niż na czymś co ma sens... śmiesznie się czyta kartę eksploracji miasta, która mówi że w kaer morhen wiedźmin przepycha się przez tłum gapiów, może w starych czasach tam faktycznie było mnóstwo ludzi, ale jakoś mi się to nie spina, od tego czasu na szkołach zawsze biorę eksplorację terenu.RUNner pisze: ↑05 cze 2023, 09:36 Coś dużo tych proponowanych home rulesów się pojawia, a przecież jeszcze nie każdy dostał swój egzemplarz. Zasady w teorii wyglądały na sensowne, ale widać że chyba nie do końca dobrze przetestowane. Plus jest taki, że Wiedźmin będzie podatny na zmiany zasad, ale nie wiem czy o to mi chodziło? Nie lubię majstrować przy mechanice.
Nie mam fejszbuka i nie mam czasu wszystkiego śledzić. A o Wieśku praktycznie nic nie śledziłem.
To jeszcze nic.
Sytuacja było opisywana też dość szczegółowo w updateach do kampanii przez Go On Board (nie mówiąc o dyskusji wcześniej w tym wątku). Będzie można wymienić wieczko, ale dodruk planują nie wcześniej niż po wakacjach. (https://zagramw.to/wiedzmin-stary-swiat/aktualnosc/777)
To drugie otwarcie drzwi to jest po prostu kolejne spotkanie z tymi samymi oprychami. Za pierwszym razem cię okradli, a za drugim już ich poznajesz po głosie i jesteś gotowy.Bart Henry pisze: ↑05 cze 2023, 12:25 Jest jedna historia, która dowodzi, że wiedźmini mieli zdolności podróżowania w czasie. Sytuacja opisana w karcie eksploracji miasta jest potem w karcie zdarzenia przedstawiona nieco inaczej i czuć pewien zgrzyt na łączeniu historii.
Spoiler:
Wygląda, że masz rację. Cofam zatem oskarżenie o błąd i śmieszki. Zmyliło mnie chyba to, że tu tak naprawdę nie ma zadania, tylko kontynuacja historii, więc podróż do konkretnego wylosowanego miasta nie ma sensu fabularnego, bo ponowne spotkanie ma charakter bardziej spontaniczny.konan1808 pisze: ↑05 cze 2023, 12:36To drugie otwarcie drzwi to jest po prostu kolejne spotkanie z tymi samymi oprychami. Za pierwszym razem cię okradli, a za drugim już ich poznajesz po głosie i jesteś gotowy.Bart Henry pisze: ↑05 cze 2023, 12:25 Jest jedna historia, która dowodzi, że wiedźmini mieli zdolności podróżowania w czasie. Sytuacja opisana w karcie eksploracji miasta jest potem w karcie zdarzenia przedstawiona nieco inaczej i czuć pewien zgrzyt na łączeniu historii.
Spoiler:
Jestem pewien ze to rozwazali, al ciekawsze jest jednak wygenerowanie 200 roznych spotkan niz generowanie alternatyw, bo te maja to do siebie, ze moga sie czesto powtarzac
Coś takiego mogłoby być wtedy równie dobrze roziązane np. rzutem kością: "... jeśli twoja obrona wynosi mniej niż [k3] to otrzmujesz ranę". Nie wiem czy takie wydarzenia są, czekam na swój egzemplarz
Są na kości, są na jeżeli twój atrybut to, są wybory, są dodatkowe zadania, są nawet takie które mówią "jeżeli inny wiedzmin coś zrobi to.."
Owszem, ale ja np. mając 200 wydarzeń zapamiętam opłacalne opcje po jednym rozpatrzeniu takiej przygody. Dlatego zawsze jak koszulkuję karty to obowiązkowo zakryte
Fanowsko to można sporo zrobić, ale to już home rulespsia.kostka pisze: ↑05 cze 2023, 14:26 Jesli jest 200 roznych historyjek ponumerowanych, to mozna dopisac kolejne alternatywy fanowskie i po wyciagnieciu karty czytasz historyjke, a potem rzucasz koscia, ktora zdecyduje czy rozwiazanie z karty, czy z Kroniki Wypadkow Wiedzminskich![]()
Gdybys mial 50 spotkan o 3 wariantach to mialbys 150 spotkan, gdzie mialbys duza szanse na wyciagniecie powtorki - zbyt duza
Grę jak potrafisz grać zamykasz w 8-9 rundach, czyli 4-5 kart przygód max na grę na gracza.
Git pomysł