Gloomhaven (Isaac Childres)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
- Has thanked: 184 times
- Been thanked: 311 times
Re: Gloomhaven (Isaac Childres)
Ja po opiniach nie nastawiałem się na jakąś super fabułę a bardziej na rozwiązywanie "taktycznych zagadek" i takie podejście spowodowało, że się nie rozczarowałem. Gra ma oczywiście kilka dużych wad, które powodują, że do papierowej wersji raczej już nie usiądę (ogrywam wersję elektroniczną) ale "Szczęki" faktycznie w dużej mierze część z nich naprawiły i gdyby wypuszczono taką "poprawioną" wersję to kto wie...
- Mr_Fisq
- Administrator
- Has thanked: 1648 times
- Been thanked: 1829 times
Korzystaliście z: https://play.google.com/store/apps/deta ... l=pl&gl=US, czy jest coś lepszego?
Z tego i używaliśmy tylko do rozkładania pokoi jak cośMr_Fisq pisze: ↑20 sty 2023, 09:05Korzystaliście z: https://play.google.com/store/apps/deta ... l=pl&gl=US, czy jest coś lepszego?

Firma Rebel niech się zajmie wydaniem gry Domek, bo tylko do tego się nadaje.
-
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 6 times
Cześć,
Forum jest dość długie by czytać wszystkie posty a wyszukiwarka nie pomogła, więc z góry przepraszam jeśli to już zostało poruszone. Czy znalazł ktoś arkusze postaci oraz arkusz drużyny do wydrukowania w pdf po polsku? Te dołączone w pudełkach są małe. W Szczękach używałam wydrukowanych na A4 i było dużo wygodniej.
Z góry dziękuję za pomoc
Magda
Forum jest dość długie by czytać wszystkie posty a wyszukiwarka nie pomogła, więc z góry przepraszam jeśli to już zostało poruszone. Czy znalazł ktoś arkusze postaci oraz arkusz drużyny do wydrukowania w pdf po polsku? Te dołączone w pudełkach są małe. W Szczękach używałam wydrukowanych na A4 i było dużo wygodniej.
Z góry dziękuję za pomoc

Magda
-
- Has thanked: 330 times
- Been thanked: 478 times
Znajdziesz je tutajMagdalenaZakrz pisze: ↑25 sty 2023, 13:01 Cześć,
Z góry dziękuję za pomoc
Magda
Swego czasu pamiętam, że po sukcesie Szczęk Lwa kampania Gloomhaven miała wyjść w takiej wersji jak w Szczękach, tzn. księga zamiast tych upierdliwych i nudnych kafli. Czy ten temat umarł?
-
był taki pomysł w trakcie kampanii Frosthaven, ale od baaardzo dawna nie było żadnych nowych informacji w tym temacie
-
na streamie Cephalofair właśnie zapowiedziano odświeżoną, drugą edycję gry - póki co są informacje o rebalansie klas, zastosowaniu formatowania z FH, nowym stanie (condition), zmienionym systemie reputacji, nowej mapie
- PytonZCatanu
- Has thanked: 2029 times
- Been thanked: 2631 times
Zastanawiam się kto to kupi. Ludzie przeszli Gloomhaven albo nawet kupili Frosthaven. Kto będzie teraz wracał?
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
Wszyscy, którzy kupili Szczęki Lwa i chcą więcej, ale w nowym stylu.PytonZCatanu pisze: ↑01 cze 2023, 22:36Zastanawiam się kto to kupi. Ludzie przeszli Gloomhaven albo nawet kupili Frosthaven. Kto będzie teraz wracał?
Dokładnie.
Przegapiłem gloom, Szczęki mnie chwyciły. Czekałem na jesienny dodruk a tu taka niespodzianka! Ta sama obietnica zabawy ale we współczesnej wersji. Dla mnie to obowiązkowa pozycja do kolekcji.
Przegapiłem gloom, Szczęki mnie chwyciły. Czekałem na jesienny dodruk a tu taka niespodzianka! Ta sama obietnica zabawy ale we współczesnej wersji. Dla mnie to obowiązkowa pozycja do kolekcji.
- yrq
- Has thanked: 377 times
- Been thanked: 445 times
Tylko to pewnie będzie po angielsku dopiero za rok od zbiórki. A jak będziesz chciał po polsku to jeszcze dłużej.
-
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 1 time
Niestety pewno masz racje więc ja osobiście pewno skuszę się szybciej na dodruk od Albi w październiku i Frosthaven do tego gdzieś w 2024
Rebel 10% (często 18%), chcesz coś kupić taniej, napisz ;)
-
poniżej odpowiedź Isaaca na ten temat z forum BGG:
A good question. I think players should be just fine playing Forgotten Circles with Gloomhaven Second Edition. There are a few things that get a bit wonky, but certainly nothing game-breaking:
1. Scenario numbers. Forgotten Circles starts with scenario 96, while second edition goes up to 100, so you'll have five scenarios that overlap. Like I said, a bit wonky, but it should be trivial to differentiate them.
2. As Mad Mullet said, the difficulty is certainly above the curve, but broken GH1 combos were still broken in FC. As long as you go in expecting a challenge and maybe lower the difficulty by one, based on your preference, you should be fine.
3. You may run across a couple scenario mechanics that feel a bit wonky. The one thing I can think of is having to look at specific ability cards of bears and vipers that have since been changed. Stuff like this may require a bit of player initiative, like using the old ability cards in that instance, but nothing like this is going to break the game.
Edit: One other consideration is that a couple map tiles and a handful of scenario aid tokens were cut. The map tiles shouldn't be a problem in most cases, as they can be substituted for other tiles with the same shape and biome, but scenario 107 does use all four A tiles, and one of those have been cut. Again, gets a bit wonky, but there are plenty of larger tiles that could be placed there and then just wall off the extra space. For the scenario aid tokens, in some scenarios, you may need to use substitutes if you find the aid tokens useful.
Jest okazja złapać gloomhaven druga edycja i uzupełnić frosthaven jeszcze w tym roku, ale jakoś na forum totalny brak poruszenia. Pewnie tu sami weterani i już wszyscy dawno mają 

- garg
- Has thanked: 1767 times
- Been thanked: 1270 times
Ja się przez chwilę wahałem nad figurkami, ale nie czuję się przekonany. Zrobiły na mnie wrażenie figurek z nowego wydania Zamków Burgundii - piękne, ale lekko niepraktyczne i zwiększające obsługę gry.
Mam / Sprzedam/wymienię
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)
Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)
Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
- yrq
Mnie interesuje ewentualnie add-on w postaci poprawionych klas - w kampanii jest za $75. No i może poprawione figurki do nich, za $25, ale to taki zbędny bajer.
Wysłałem pytanie do Planszostrefy czy będę mieli w ofercie, spodziewam się, że będzie korzystniej jednak zamawiać przez sklep.
Wysłałem pytanie do Planszostrefy czy będę mieli w ofercie, spodziewam się, że będzie korzystniej jednak zamawiać przez sklep.
- Mr_Fisq
- Administrator
Tylko niech tym razem starannie złożą zamówienie, żeby nie było jak z misjami solo do FH

Wracając do nowej edycji - czy postacie z pierwotnej wersji były aż tak upośledzone, że trzeba do nich "fix packa" za $75? 300PLN... Za skąpy się robię na to hobby...
- yrq
A był problem z tymi misjami? Ja normalnie dostałem

Ten fix pack nie jest potrzebny. Ujednolica wygląd kart i balansuje postaci. We FH klasy są równiejsze poziomem, żadna jakoś bardzo nie odstaje w dół ani w górę, a w GH był spory rozstrzał. Od niegrywalnych (np. do pewnego poziomu) po zupełnie przegięte poziomem.
Oczywiście może "drukarka edyszyn" wystarczy do grania

- Mr_Fisq
- Administrator
Ja po niecałych dwóch latach od zamówienia i opłacenia dostałem informację - (parafrazując) "sorry, ale machnęliśmy się w zamówieniu i nie mamy scenariuszy do Ciebie". Ogólnie to:
W sumie ciekawe jaka będzie jakość figurek - rendery wyglądają różnie. Mogliby też zaszaleć i dać różne pozy zamiast wrzucać np. 10 razy to samo.
- brazylianwisnia
- Has thanked: 308 times
- Been thanked: 1099 times
Dla mnie zniechęcająca jest ilość filmów figurek. Malować 200 sztuk do samego Gloomhaven i do tego duplikaty... Nie ma szans.
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
Tak swoją drogą to nie bardzo rozumiem cały ten koncept figurek do GH, największą zaletą tej gry, przynajmniej dla mnie była cena/jakość i solidna mechanika, dorzucenie szarych figurek zamiast kolorowych standów to wg mnie kiepski pomysł, zwłaszcza że ile osób realistycznie to wszystko pomaluje. Ma to trochę więcej sensu jak bierze się jeszcze gloomhaven RPG, to można by w tym użyć, aczkolwiek sam system te nie wygląda na nic odkrywczego, raczej typowe fantasy.brazylianwisnia pisze: ↑21 cze 2023, 17:34 Dla mnie zniechęcająca jest ilość filmów figurek. Malować 200 sztuk do samego Gloomhaven i do tego duplikaty... Nie ma szans.