Na ten moment nie ma innej opcji na połączenie części niż poprzez karty.JollyRoger90 pisze: ↑06 cze 2023, 13:26 a czy klasyczny smoczy brzdęk da się jakoś połączyć z katakumbami (poza kartami bo o tym wiem)?
Mam wszystko póki co i myślę czy brać katakumby, żeby przypadkiem nie kanibalizowac tych pozycji względem siebie
Brzdęk! Katakumby / Clank! Catacombs (Paul Dennen)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- Leser
- Has thanked: 631 times
- Been thanked: 1701 times
Re: Brzdęk! Katakumby / Clank! Catacombs (Paul Dennen)
I rozjarzam się na mgnienie w uśmiechu z tych, co to trzeba mieć ten polor we krwi, żeby zmieścić bez pośpiechu pozdrowienie mimo energicznego pośpiechu przecież.
- Grellenort
- Has thanked: 68 times
- Been thanked: 151 times
Łączy się tak, jak łączą się dodatki do klasycznego brzdęka z podstawką - kartami właśnie (stawiam że 100% kart B:NDS można użyć w B:K, ale już nie działa to tak w drugą stronę).
Ponadto nie widzę przeszkód w graniu w Katakumby Wesołą Kompanią czy obydwiema Drużynami.
Ja tam biorę i zamierzam miksować do oporu
Ponadto nie widzę przeszkód w graniu w Katakumby Wesołą Kompanią czy obydwiema Drużynami.
Ja tam biorę i zamierzam miksować do oporu

- yrq
- Has thanked: 377 times
- Been thanked: 445 times
Dołączanie Wesołej Kompanii ma nawet swoją dedykowaną stronę w instrukcji.Grellenort pisze: ↑06 cze 2023, 14:04 Ponadto nie widzę przeszkód w graniu w Katakumby Wesołą Kompanią czy obydwiema Drużynami.

- Leser
Słusznie prawisz, na wszelki wypadek podsumuję:Grellenort pisze: ↑06 cze 2023, 14:04 Łączy się tak, jak łączą się dodatki do klasycznego brzdęka z podstawką - kartami właśnie (stawiam że 100% kart B:NDS można użyć w B:K, ale już nie działa to tak w drugą stronę).
Ja tam biorę i zamierzam miksować do oporu![]()
Kompatybilność z Katakumbami:
Wesoła kompania - 100%
Drużyna Zarządu i Drużyna C - 100% z zastrzeżeniem, że dodatki te posiadają odpowiedniki kart Włam o innych nazwach - wszystkie efekty odnoszące się do Włamów mają wobec nich zastosowanie (opisują to instrukcje do Drużyn w sekcji poświęconej kompatybilności z Nie drażnij smoka).
Nie drażnij smoka - można korzystać z kart w Katakumbach, w drugą stronę można też próbować, ale część kart nie będzie działać lub należałoby ignorować niektóre efekty.
Mokra robota/Klątwa mumii - można próbować mieszać karty w obie strony, ale w obydwu przypadkach pojawią się takie, które w całości lub części nie będą działać.
Brzdęk Legacy - analogicznie jak w przypadku podstawki z dodatkowym zastrzeżeniem, że w kilku miejscach Legacy stosuje inną terminologię na identyczne mechaniki (np. lasy/kryształowe groty) - opisuje to instrukcja do Legacy w sekcji poświęconej kompatybilności z Nie drażnij smoka.
I rozjarzam się na mgnienie w uśmiechu z tych, co to trzeba mieć ten polor we krwi, żeby zmieścić bez pośpiechu pozdrowienie mimo energicznego pośpiechu przecież.
Zamierzam nabyć Katakumby wraz z Wesołą Kompanią - potrzebuję gry dla sześciu osób na sierpniowy wyjazd.
Nie mam żadnego Brzdęka, ale jest tak zachwalany, że muszę wypróbować

Grał ktoś może w pełnym składzie, da się?
Mam pytanie odnośnie dokładnych wymiarów kafli modularnej planszy i kart?
Czy byłaby możliwość zamówienia od razu w komplecie z tym dodatkiem? Nie widzę "Kompanii" w sklepiku BlogOjciec...
- Leser
Wesołej kompanii nie da się dokupić w przedsprzedaży, ponieważ już prawie nie mamy tego dodatku na magazynie, a nie chcieliśmy tutaj robić oferty "kto pierwszy ten lepszy" - w sklepach póki co jest ona powszechnie dostępna.K@mil pisze: ↑06 cze 2023, 23:40Zamierzam nabyć Katakumby wraz z Wesołą Kompanią - potrzebuję gry dla sześciu osób na sierpniowy wyjazd.
Nie mam żadnego Brzdęka, ale jest tak zachwalany, że muszę wypróbować![]()
Grał ktoś może w pełnym składzie, da się?
Mam pytanie odnośnie dokładnych wymiarów kafli modularnej planszy i kart?
Czy byłaby możliwość zamówienia od razu w komplecie z tym dodatkiem? Nie widzę "Kompanii" w sklepiku BlogOjciec...
Wymiary kart to 63.5 x 88mm, a kafle mają 10x10 cm.
-
- Has thanked: 64 times
- Been thanked: 149 times
Czy kafle terenu są faktycznie kaflami czy to są większe karty (jak w np. etherfields)? Bo koszulki 10x10 się znajdą ale jak przeglądam angielską instrukcję to jest większy startowy kafelek.
- yrq
- Has thanked: 377 times
- Been thanked: 445 times
Cienki karton, możesz próbować. Kafelek startowy jest jakby podwójnym, więc możesz jedną koszulkę od góry, drugą od dołutomekmani3k pisze: ↑07 cze 2023, 12:01 Czy kafle terenu są faktycznie kaflami czy to są większe karty (jak w np. etherfields)? Bo koszulki 10x10 się znajdą ale jak przeglądam angielską instrukcję to jest większy startowy kafelek.

-
- Has thanked: 64 times
- Been thanked: 149 times
Też o tym myślałem, chociaż nigdy tego nie robiłem. Przyjdzie to zobaczę jak to będzie z tym koszulkowaniem. Na pewno chce uniknąć sytuacji gdzie część mapy będzie inaczej odbijać światło niż resztą.yrq pisze: ↑07 cze 2023, 12:06Cienki karton, możesz próbować. Kafelek startowy jest jakby podwójnym, więc możesz jedną koszulkę od góry, drugą od dołutomekmani3k pisze: ↑07 cze 2023, 12:01 Czy kafle terenu są faktycznie kaflami czy to są większe karty (jak w np. etherfields)? Bo koszulki 10x10 się znajdą ale jak przeglądam angielską instrukcję to jest większy startowy kafelek.![]()
Można spróbować naciągnąć koszulkę przy użyciu gorącego nawiewu suszarki.tomekmani3k pisze: ↑07 cze 2023, 12:19 Też o tym myślałem, chociaż nigdy tego nie robiłem. Przyjdzie to zobaczę jak to będzie z tym koszulkowaniem. Na pewno chce uniknąć sytuacji gdzie część mapy będzie inaczej odbijać światło niż resztą.
Ktoś ma rozeznanie w koszulkach 10x10?
Kafel startowy można okleić folią.
Nieee. W TM to jest po prostu nieco grubszy papier. Z tego co widzę na unboxingu Brzdęka to jest to sztywny karton. Cienki, ale sztywność jest tu zachowana.
Ja też zamierzam miksować. Klątwa Mumii i Wesoła Kompania już zamówione. W ten sposób będzie wybór plansz: jednolita lub modularna. Tematyki podobne, powinna większość kart pasować.
Z pewnością w przyszłym roku wyjdą jakieś dodatki do Katakumb - modularne plansze są podatne na nowe elementy.
- Leser
Dodatki są oczywiście niemal pewne, natomiast niekoniecznie w przyszłym roku. To nadal raczej bardziej prawdopodobne niż mniej, ale Dire Wolf nie jest jakimś ogromnym studiem, robią kolejne Legacy, cyfrowego Brzdęka, pewnie będą dłubać coś przy Diunie - niekoniecznie styknie im czasu.K@mil pisze: ↑13 cze 2023, 16:34Ja też zamierzam miksować. Klątwa Mumii i Wesoła Kompania już zamówione. W ten sposób będzie wybór plansz: jednolita lub modularna. Tematyki podobne, powinna większość kart pasować.
Z pewnością w przyszłym roku wyjdą jakieś dodatki do Katakumb - modularne plansze są podatne na nowe elementy.
Aż tak się im opłaca Legacy? Jak nie oni, to może fani coś pokombinują - w końcu Katakumby tez wzięły swój początek z fanowskiej wersji.Leser pisze: ↑13 cze 2023, 18:01 Dodatki są oczywiście niemal pewne, natomiast niekoniecznie w przyszłym roku. To nadal raczej bardziej prawdopodobne niż mniej, ale Dire Wolf nie jest jakimś ogromnym studiem, robią kolejne Legacy, cyfrowego Brzdęka, pewnie będą dłubać coś przy Diunie - niekoniecznie styknie im czasu.
- Leser
Nie mam pojęcia, na ile im się to opłaca, ale przeszło 10 tysięcy osób wsparło "dwójkę" na kicku, więc trzeba im będzie tę grę dostarczyć.K@mil pisze: ↑13 cze 2023, 19:13Aż tak się im opłaca Legacy? Jak nie oni, to może fani coś pokombinują - w końcu Katakumby tez wzięły swój początek z fanowskiej wersji.Leser pisze: ↑13 cze 2023, 18:01 Dodatki są oczywiście niemal pewne, natomiast niekoniecznie w przyszłym roku. To nadal raczej bardziej prawdopodobne niż mniej, ale Dire Wolf nie jest jakimś ogromnym studiem, robią kolejne Legacy, cyfrowego Brzdęka, pewnie będą dłubać coś przy Diunie - niekoniecznie styknie im czasu.
Wypadałoby dostarczyć. Jak na kicku, to na pewno się opłaca, ja myślałem o normalnej sprzedaży. Jest jeszcze możliwość, że część zawartości przeniesiono do dodatku na etapie projektowania podstawki. Oczywiście pewności nie ma, poczekamy do przyszłego roku i się przekonamy.
- kurdzio
- Has thanked: 177 times
- Been thanked: 487 times
Cóż, patrząc na historię poprzednich części jak i ogólne dobre przyjęcie Katakumb było to bardziej niż pewne 

Gramy głównie w 2 osoby, służę radą :)
- ave.crux
- Has thanked: 904 times
- Been thanked: 1469 times
Z profilu FB Lucrum games
AKTUALIZACJA
Pytacie nas o Brzdęk! Katakumby, więc spieszymy z odpowiedzią: ze względu na opóźnienie w transporcie, gry trafią do nas dopiero na początku sierpnia.
Proces wysyłki zamówień z przedsprzedaży rozpocznie się jak tylko dostawa dotrze do magazynu, a w związku z zaistniałą sytuacją premiera odbędzie się w drugiej połowie sierpnia. O konkretnych datach będziemy informować w kolejnych ogłoszeniach.
Nic na siłę, wszystko młotkiem. Wieczne narzekanie obrzydza radość grania.
Nowe informacje na Facebooku Lucrum Games:
Największe skarby znaleźć można nie tylko na dnie lochu, ale też w porcie. Informujemy, że statek z Brzdęk! Katakumby lada moment trafi do portu. Co za tym idzie - w przyszłym tygodniu powinny rozpocząć się wysyłki do zamawiających przedpremierowe egzemplarze. 🛳
Przedsprzedaż potrwa tylko do piątku 4 sierpnia! Nie chcemy Was podpuszczać, ale warto czasem wyjść ze skarbem wcześniej, niż się spóźnić... Nieumarły smok jest wyjątkowo wredny!
Największe skarby znaleźć można nie tylko na dnie lochu, ale też w porcie. Informujemy, że statek z Brzdęk! Katakumby lada moment trafi do portu. Co za tym idzie - w przyszłym tygodniu powinny rozpocząć się wysyłki do zamawiających przedpremierowe egzemplarze. 🛳
Przedsprzedaż potrwa tylko do piątku 4 sierpnia! Nie chcemy Was podpuszczać, ale warto czasem wyjść ze skarbem wcześniej, niż się spóźnić... Nieumarły smok jest wyjątkowo wredny!
Wygląda na to, że przesyłki ruszają - przynajmniej ja dostałem maila z informacją o numerze śledzenia przesyłki doręczanej przez GLS
Jeden post o trwających wysyłkach wystarczy - seki
Jeden post o trwających wysyłkach wystarczy - seki
- ave.crux
- Has thanked: 904 times
- Been thanked: 1469 times
Lucrum nie dostało kart promo, które będą wysyłane do każdego kupujacego w przedsprzedaży w pozniejszym terminie.
Nic na siłę, wszystko młotkiem. Wieczne narzekanie obrzydza radość grania.
- Mr_Fisq
- Administrator
- Has thanked: 1654 times
- Been thanked: 1831 times
Jak tak odpakowałem swój egzemplarz, to przez chwilę chciałem ponarzekać na standardowy insert - biały nijaki.
Ale tak sobie myślę, że jest spora szansa na dodatki, a z dodatkami i tak trzeba będzie dokupić insert ze sklejki.
Ale tak sobie myślę, że jest spora szansa na dodatki, a z dodatkami i tak trzeba będzie dokupić insert ze sklejki.