Welcome to the Moon (Alexis Allard, Benoit Turpin)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- arturmarek
- Has thanked: 262 times
- Been thanked: 738 times
Welcome to the Moon (Alexis Allard, Benoit Turpin)
BGG
Kampanijna wersja jednej z najpopularniejszych wykreślanek. Gra wyszła już rok temu.
Może ktoś miał okazję pograć i chciałby się podzielić wrażeniami.
PS. W wątku wydawniczym Rebela pytałem czy mają plany wydać polską edycję i zaprzeczyli. Ktośtam gdzieśtam bąknął, że jakieś inne polskie wydawnictwo kręci się koło tego tytułu... Ja bym kupował w ciemno, bo uwielbiam oryginalne Welcome to... i uważam, że kampanijne roll&write'y to zbyt mało eksplorowana nisza.
Re: Welcome to the Moon (Alexis Allard, Benoit Turpin)
Grał ktoś - jakieś wrażenia?
Ocena na bgg zachęca - chętnie bym kupił ale ceny odstraszają, powyżej 160 z wysyłką za nowy - albo tylko parę złotych taniej za używkę.
Ma być dodruk?
Ocena na bgg zachęca - chętnie bym kupił ale ceny odstraszają, powyżej 160 z wysyłką za nowy - albo tylko parę złotych taniej za używkę.
Ma być dodruk?
Sucharzysta
160zl to mało. Jak się nią ostatnio interesowałem to ceny były ponad 300zl.
- seki
- Moderator
- Has thanked: 1158 times
- Been thanked: 1328 times
Ja mam już blisko 20 partii i jestem niemal pewien, że to będzie moja gra roku. Jestem w trakcie drugiej kampanii i grą jestem wprost zachwycony.
Przeszedłem całą pierwszą kampanie w składzie 3 osobowym - pierwsza kampania nie wprowadza nowych komponentów oprócz planszy scenariusza i misji. Kampania to szereg 8 gier, każda na innej planszy. Mamy też księgę skryptów, która całkiem sprawnie wprowadza fabułę a wybory podejmowane w ramach skryptów prowadzą do zmian podczas rozgrywki. Każda gra kończy się wyznaczeniem zwycięscy i zdobyczą dużych punktów. Gracz, który na końcu kampanii zebrał najwięcej dużych punktów wygrywa kampanie.
Każdy scenariusz jest tak mocno inny, że naprawdę można powiedzieć, że w pudle z grą mamy 8 różnych części gry. W każdym scenariuszu czuć ducha Welcome to..., ale każdy z nich jest znacznie lepszy od pierwotnego Welcome to i każdy daje mocno inne odczucia z gry. Zasady każdego scenariusza można przyswoić w 5-10 minut. Jeden jest wyścigiem, inny jest mocno interakcyjny, jeszcze inny wymaga analizowania w dwóch kierunkach jak w sudoku, każdy daje pole do popisu w analizowaniu gry, czerpaniu z bonusów i obrania różnych strategii na maksymalizację punktów. Nie umiał bym zrezygnować z żadnego z tych 8 bo każdy z nich jest fajny. Ale to jeszcze nic...
Pograłem też solo i to naprawdę świetna gra solo. Mamy prosty system gry i sporo rywali o różnym stopniu trudności. Pokonanie najtrudniejszych daje dużą satysfakcję a o regrywalność dbają przecież scenariusze i misje (misję to 3 z 6 kart dodatkowej punktacji, które w każdej rozgrywce w ramach scenariusza mogą być inne, oczywiście każdy scenariusz ma inne karty).
Pograłem również w składzie 5 osobowym w jeden ze scenariuszy bez rozgrywania kampanii. Kampania naprawdę nie jest potrzebna by rozegrać świetną partię. Po każdej grze i tak mamy zwycięzcę a fabułę spokojnie można pominąć.
Jestem w trakcie rozgrywania drugiej kampanii. Znamy już każdy ze scenariuszy ale każdy z nich można by śmiało zagrać kilkanaście -kilkadziesiat razy zanim poczujemy znużenie. Druga kampania korzysta z innych skryptów w księdze kampanii i wprowadza zupełnie inną fabułę i co najlepsze nowe komponenty. Tych jednak zdradzać nie chce bo to ogromna satysfakcja poznawać je samemu. Wyobraźcie sobie tylko, że te różnorodne scenariusze z kompletnie innymi planszami gry i innymi zasadami, dostają kolejne zmienne które czasami wpłyną na zasady a czasami na same planszę.
Dla mnie wybitna wykreślanka, świetna i ogromnie regrywalna gra na 30-50 minut.
Przeszedłem całą pierwszą kampanie w składzie 3 osobowym - pierwsza kampania nie wprowadza nowych komponentów oprócz planszy scenariusza i misji. Kampania to szereg 8 gier, każda na innej planszy. Mamy też księgę skryptów, która całkiem sprawnie wprowadza fabułę a wybory podejmowane w ramach skryptów prowadzą do zmian podczas rozgrywki. Każda gra kończy się wyznaczeniem zwycięscy i zdobyczą dużych punktów. Gracz, który na końcu kampanii zebrał najwięcej dużych punktów wygrywa kampanie.
Każdy scenariusz jest tak mocno inny, że naprawdę można powiedzieć, że w pudle z grą mamy 8 różnych części gry. W każdym scenariuszu czuć ducha Welcome to..., ale każdy z nich jest znacznie lepszy od pierwotnego Welcome to i każdy daje mocno inne odczucia z gry. Zasady każdego scenariusza można przyswoić w 5-10 minut. Jeden jest wyścigiem, inny jest mocno interakcyjny, jeszcze inny wymaga analizowania w dwóch kierunkach jak w sudoku, każdy daje pole do popisu w analizowaniu gry, czerpaniu z bonusów i obrania różnych strategii na maksymalizację punktów. Nie umiał bym zrezygnować z żadnego z tych 8 bo każdy z nich jest fajny. Ale to jeszcze nic...
Pograłem też solo i to naprawdę świetna gra solo. Mamy prosty system gry i sporo rywali o różnym stopniu trudności. Pokonanie najtrudniejszych daje dużą satysfakcję a o regrywalność dbają przecież scenariusze i misje (misję to 3 z 6 kart dodatkowej punktacji, które w każdej rozgrywce w ramach scenariusza mogą być inne, oczywiście każdy scenariusz ma inne karty).
Pograłem również w składzie 5 osobowym w jeden ze scenariuszy bez rozgrywania kampanii. Kampania naprawdę nie jest potrzebna by rozegrać świetną partię. Po każdej grze i tak mamy zwycięzcę a fabułę spokojnie można pominąć.
Jestem w trakcie rozgrywania drugiej kampanii. Znamy już każdy ze scenariuszy ale każdy z nich można by śmiało zagrać kilkanaście -kilkadziesiat razy zanim poczujemy znużenie. Druga kampania korzysta z innych skryptów w księdze kampanii i wprowadza zupełnie inną fabułę i co najlepsze nowe komponenty. Tych jednak zdradzać nie chce bo to ogromna satysfakcja poznawać je samemu. Wyobraźcie sobie tylko, że te różnorodne scenariusze z kompletnie innymi planszami gry i innymi zasadami, dostają kolejne zmienne które czasami wpłyną na zasady a czasami na same planszę.
Dla mnie wybitna wykreślanka, świetna i ogromnie regrywalna gra na 30-50 minut.
- seki
- Moderator
Tylko jeśli znasz niemiecki. Pomijając zasady, choć te też warto mieć pod ręką z uwagi na 8 gier w jednym, to jest zależna językowo kampania a księga liczy 187 czasami dość rozbudowanych skryptów. Skrypty nie tylko wprowadzają fabułę ale też podejmujesz wybory, których następstwem są zmienne zasady, punktacje i komponenty. Żal byłoby z tego nie korzystać.
Pamiętam jak ktoś z Rebel mówił, że nie planują spolszczenia bo wykreślanki wbrew pozorom są rynkowo trudnym towarem, niestety. Coś się zmieniło? Bo gra zbiera znakomite opinie i aż dziw, że nikt tego nie bierze na nasz rynek
- tomuch
- Has thanked: 162 times
- Been thanked: 184 times
Ja zagrałem solo jedną kampanię - tę pierwszą bez dodatkowych kart scenariuszy. Bardzo fajna rozrywka, bardzo różnorodne są te plansze i zupełnie inaczej trzeba do nich podejść, choć mechanizm w gruncie rzeczy bardzo podobny. Nawet tutaj dokonywało się wielu wyborów i trudno powtórzyć dokładnie takie same ustawienia początkowe dla danej partii. Niedługo mam zamiar wrócić, ale nie wiem jeszcze, czy wyciągnę dodatkowe karty.
kolekcja
rabaty: Planszostrefa 11%, Planszomania 7%, 3trolle 7%, Rebel 5%, Cdp 5%, Aleplanszowki 5%, Mepel 5%
rabaty: Planszostrefa 11%, Planszomania 7%, 3trolle 7%, Rebel 5%, Cdp 5%, Aleplanszowki 5%, Mepel 5%
- seki
- Moderator
Cena po uwzględnieniu kosztów produkcji prawdopodobnie byłaby na poziomie Twilight Insription czyli ponad 200 zł w najtańszych sklepach. W TI jest nawet mniej kart i lekko więcej scieralnych komponentów. W WTTM scieralnych plansz mamy 24 (dwustronne), w TI 32. W Welcome to The Moon dochodzi jeszcze naprawdę sporo tłumaczenia. Księga skryptów jest dość gruba, roboty jest sporo. Cena byłaby zaporowa jak na polski rynek
- seki
- Moderator
Odsyłam 4 posty wyżej. Tylko jeśli znasz niemiecki. Ja bym wolał dopłacić i poszukać angielskiej. Jeśli jest gdzieś rzeczywiście w cenie około 160 zł to warto. Komponentów jest sporo, regrywalność ogromna a mechanicznie dla mnie najwyższy top wykreślanek. Grałem w ich całkiem sporo. Co prawda jeszcze Fleet The Dice czeka na półce nierozpakowane więc niestety z tych czołowych wykreślanek tej nie znam, ale... WTTM tak mi siadło, że nie chce mi się innych wyciągać na stół.
Ewentualnie na stronie wydawcy lub BGG masz do pobrania instrukcję i kampanię po angielsku.
https://bluecocker.com/en/landing-page/#post-987
Na dole strony ikona TELECHARGEMENTS
- arturmarek
- Has thanked: 262 times
- Been thanked: 738 times
Wziąć mnie boli, że ta gra nie jest planach wydawniczych. Patrząc na to ile i jakie gry są wydawane, szczególnie przez Rebela, to jest wręcz szokujące... I jeszcze brak angielskiego wydania w normalnej cenie... Szkoda.
Czyli niemieckie pudlo i wydruk tego będzie pełnoprawną grą? Wybaczcie męczenie buły, ale jestem na wakacjach i ciężko mi ogarnąć te sprawyPoniewaz pisze: ↑28 cze 2023, 10:37 Ewentualnie na stronie wydawcy lub BGG masz do pobrania instrukcję i kampanię po angielsku.
Plansze w grze są już zalaminowane i nie trzeba nic niszczyć w grze żeby rozegrać kampanię ponownie?
- seki
- Moderator
Raczej będzie wszystko co trzeba. "Raczej" bo nie znam wszystkich tajemniczych komponentów. Być może na dodatkowych kartach kampanijnych będą jakieś napisy, ale zapewne w razie czego poradzisz sobie google tłumaczem z telefonu. Jest szansa, że wszystkie karty będą niezależne językowo bo zdarzyła mi się dotychczas karta, która zamiast napisów miała odesłanie do odpowiednich skryptów i tam dopiero było wyjaśnienie.XLR8 pisze: ↑28 cze 2023, 11:01Czyli niemieckie pudlo i wydruk tego będzie pełnoprawną grą? Wybaczcie męczenie buły, ale jestem na wakacjach i ciężko mi ogarnąć te sprawyPoniewaz pisze: ↑28 cze 2023, 10:37 Ewentualnie na stronie wydawcy lub BGG masz do pobrania instrukcję i kampanię po angielsku.
Plansze w grze są już zalaminowane i nie trzeba nic niszczyć w grze żeby rozegrać kampanię ponownie?
Co do drugiej części Twojego pytania to nic nie trzeba niszczyć. Plansze są laminowane, nawet cześć kart jest laminowana. W każdym razie te komponenty po których się rysuje i coś zaznacza są zmazywalne
- sliff
- Has thanked: 339 times
- Been thanked: 403 times
Po kilku pierwszych partiach solo naprawdę fajna wykreślanka a właściwie prawie 8 wykreślanek w jedenej, bo poszczególne plansze różnią się dość znacznie. Na pewno najlepsza odsłona z serii i skok jakościowy względem poprzedników.
Gry w grze sporo, wydanie ładne, pudełko małe ale dość pełne i swoje waży. Cena ~150zł za wykreślankę boli, ale jak na razie broni się.
Gry w grze sporo, wydanie ładne, pudełko małe ale dość pełne i swoje waży. Cena ~150zł za wykreślankę boli, ale jak na razie broni się.
Kupiłem, trochę bolało 160 za Niemca - spodziewałem czegoś na miarę welcome (czyli czegoś małego, regrywalnosci na poziomie dodatków do welcome, dlatego cena szokowala) ale jest więcej, już po czwartym epizodzie (wydrukowałem eng instrukcje) gram od początku -rewanże!
Jest super, dla fanów tego typu pozycji - POLECAM.
Tytuł zostanie, przemyślany, policzony, są wyścigi, gra jest dość prosta ale każdy epizod inny. Nie sądzę by to ktoś wydał po polsku, szczególnie po vegas co dawno u mnie nie wrócił na stół.
Sucharzysta
Zagraliśmy kampanię.
Zacznę od negatywów. Liczyliśmy na dużo większą różnorodność i na więcej legacy między scenariuszami.
Sama fabuła też jest kompletnie pomijalna i oklepana do bólu. Pod koniec tylko ja ją czytałem w ciszy i streszczałem w dwóch zdaniach.
Sama rozgrywka jednak jest cudowna. Lubiłem Welcome to, ale miodność praktycznie każdej wariacji jest fenomenalna. Z lekkiego pykadelka zrobiła się bardzo mięsista gra i to w podobnych ramach czasowych. Jest ciągły kryzys, poświęcanie strategii i kręcenie bata z wiadomo czego.
My jesteśmy absolutnie zachwyceni i już nigdy nie wrócimy do miasteczka.
Zacznę od negatywów. Liczyliśmy na dużo większą różnorodność i na więcej legacy między scenariuszami.
Sama fabuła też jest kompletnie pomijalna i oklepana do bólu. Pod koniec tylko ja ją czytałem w ciszy i streszczałem w dwóch zdaniach.
Sama rozgrywka jednak jest cudowna. Lubiłem Welcome to, ale miodność praktycznie każdej wariacji jest fenomenalna. Z lekkiego pykadelka zrobiła się bardzo mięsista gra i to w podobnych ramach czasowych. Jest ciągły kryzys, poświęcanie strategii i kręcenie bata z wiadomo czego.
My jesteśmy absolutnie zachwyceni i już nigdy nie wrócimy do miasteczka.
- Irka
- Has thanked: 682 times
- Been thanked: 272 times
Taka mała, szybka i pozornie prosta gra, a tyle przyjemnego móżdżenia i regrywalności - bardzo się cieszę, że na nią trafiliśmy
Choć nie byłam pewna, czy nam się spodoba, bo zwykle gramy w euro i nie przepadamy za abstraktami (do takiej właśnie kategorii bym ją zaliczyła, fabułę rzeczywiście można pominąć).
Przy ocenie, czy zakup się opłaca, odradzam kierowanie się liczbą komponentów, a raczej tym, że to 8 gier w 1, plus dodatki
Minimalizm jej służy, nie tylko ze względu na mechanikę. Małe pudło łatwiej gdzieś zabrać. I można grać w większym gronie na małym stole albo nawet siedząc z planszami na kolanach wokół taboretu
Polecam też spróbować z rodzicami nie-graczami, np. planszę 3 czy 4 jeśli lubią sudoku, bo to wymaga podobnego typu myślenia, a jest znacznie ciekawsze.
Co do wersji językowej - myślę, że można spokojnie kupić niemiecką, jeśli tylko komuś nie przeszkadza czytanie reguł/kampanii po angielsku na ekranie lub z własnego wydruku.
I polecam od razu przeczytać FAQ.
Uwaga dla znających niemiecki - wersja niemiecka instrukcji (v.1.0, wydanie z 2022, kupione teraz na Amazonie) zawiera drobne błędy (np. na str. 21 widoczny obrazek karty misji ma zgodnie z rzeczywistością x8 roślin, a opis obok wspomina o 5) i niejednoznaczności, więc potrzeba trochę dedukcji. Przy tym całość jest tłumaczona dość luźno - akapity są dziwnie poprzestawiane i przeformułowane, tak jakby nie były tłumaczone z wersji angielskiej (czy to starej, czy nowej). Fabuła kampanii też się trochę różni od angielskiej. Choć myślę, że w praktyce to nie ma znaczenia.
Jedyny minus jak dla mnie - rozpracowanie reguł do pierwszych trzech plansz zajęło nam minimum pół godziny na planszę (i to niezależnie od wersji językowej). Myślę, że dopiero przy kolejnych można przyjąć 5-10 minut.
Choć nie byłam pewna, czy nam się spodoba, bo zwykle gramy w euro i nie przepadamy za abstraktami (do takiej właśnie kategorii bym ją zaliczyła, fabułę rzeczywiście można pominąć).
Przy ocenie, czy zakup się opłaca, odradzam kierowanie się liczbą komponentów, a raczej tym, że to 8 gier w 1, plus dodatki
Minimalizm jej służy, nie tylko ze względu na mechanikę. Małe pudło łatwiej gdzieś zabrać. I można grać w większym gronie na małym stole albo nawet siedząc z planszami na kolanach wokół taboretu
Polecam też spróbować z rodzicami nie-graczami, np. planszę 3 czy 4 jeśli lubią sudoku, bo to wymaga podobnego typu myślenia, a jest znacznie ciekawsze.
Co do wersji językowej - myślę, że można spokojnie kupić niemiecką, jeśli tylko komuś nie przeszkadza czytanie reguł/kampanii po angielsku na ekranie lub z własnego wydruku.
I polecam od razu przeczytać FAQ.
Uwaga dla znających niemiecki - wersja niemiecka instrukcji (v.1.0, wydanie z 2022, kupione teraz na Amazonie) zawiera drobne błędy (np. na str. 21 widoczny obrazek karty misji ma zgodnie z rzeczywistością x8 roślin, a opis obok wspomina o 5) i niejednoznaczności, więc potrzeba trochę dedukcji. Przy tym całość jest tłumaczona dość luźno - akapity są dziwnie poprzestawiane i przeformułowane, tak jakby nie były tłumaczone z wersji angielskiej (czy to starej, czy nowej). Fabuła kampanii też się trochę różni od angielskiej. Choć myślę, że w praktyce to nie ma znaczenia.
Jedyny minus jak dla mnie - rozpracowanie reguł do pierwszych trzech plansz zajęło nam minimum pół godziny na planszę (i to niezależnie od wersji językowej). Myślę, że dopiero przy kolejnych można przyjąć 5-10 minut.
- seki
- Moderator
Co do tej planszy "sudoku" to wyciągnąłem ją na spotkaniu w grupie 6 przyjaciół "niedzielnych graczy" i jednak okazuje się, że to już może być za dużo na początek gdy osoby muszą pamiętać o tych kilku zasadach gry i jednocześnie dbać o dwukierunkowe wpisywanie liczb. Robili sporo błędów wpisując nieoptymalnie i gra skończyła się dość szybko. Byli zachwyceni ale wydaje mi się, że inne plansze (z wyjątkiem ostatniej) są jednak lepsze na taką próbę, w takim nieogranym towarzystwie. Sam nie potrafię wybrać najlepszej bo wszystkie sprawiają mi satysfakcję.
- Irka
- Has thanked: 682 times
- Been thanked: 272 times
Masz rację.
U nas "niedzielną graczką" była tylko mama i można było jej tłumaczyć i dawać sugestie na bieżąco. A przy tym wprowadziłam ją w kolejności plansz 2,1,3,4. Właściwie to miałyśmy zagrać tylko w planszę 2 (ciekawa i wystarczająco prosta). No ale tak jej się spodobało, że jeszcze szybko machnęłyśmy pierwszą. A potem już trzyosobowo jeszcze jedną, i jeszcze jedną... Chyba każdą po dwa razy.
Link już nie działa...Poniewaz pisze: ↑28 cze 2023, 10:37 Ewentualnie na stronie wydawcy lub BGG masz do pobrania instrukcję i kampanię po angielsku.
Czy to jest to samo co można pobrać z BGG?
- seki
- Moderator
Tak na bgg w plikach też jest instrukcja i kampania.grafi1984 pisze: ↑15 gru 2023, 08:59Link już nie działa...Poniewaz pisze: ↑28 cze 2023, 10:37 Ewentualnie na stronie wydawcy lub BGG masz do pobrania instrukcję i kampanię po angielsku.
Czy to jest to samo co można pobrać z BGG?
Coś im padła strona angielska.
https://bluecocker.com/#post-917
Klikasz na ikonę pobierz (ostatnia ta ze strzałką w dół).
I masz pliki po francusku jak i po angielsku.
Plik: 2, 5, 6.
https://bluecocker.com/#post-917
Klikasz na ikonę pobierz (ostatnia ta ze strzałką w dół).
I masz pliki po francusku jak i po angielsku.
Plik: 2, 5, 6.
- bardopondo
- Has thanked: 196 times
- Been thanked: 234 times
Dołączam do zachwytów nad tą grą.
Nie zagrałem jeszcze 8 planszy i dopiero odkryłem fakt, że kampania.
Bardzo dużo kontentu ma to pudełko, zaiste.
Każda plansza ma inny myk, coś się opłaca na jednej na drugiej już nie i inaczej trzeba położyć akcent.
Którą planszę uważacie za najciekawszą?
Na razie im dalej tym lepiej według mnie.
Nie zagrałem jeszcze 8 planszy i dopiero odkryłem fakt, że kampania
Spoiler:
Bardzo dużo kontentu ma to pudełko, zaiste.
Każda plansza ma inny myk, coś się opłaca na jednej na drugiej już nie i inaczej trzeba położyć akcent.
Którą planszę uważacie za najciekawszą?
Na razie im dalej tym lepiej według mnie.