Everdell - pytania o zasady
Re: Everdell - pytania o zasady
Cześć,
Czy są jakies dodatkowe home rules, które powodują większy obieg kart przy grze dwuosobowej?
Gramy w samą podstawkę i wczoraj jak wściekły wywalałałem i dobierałem karty, żeby znaleźć strażnika lesnego, ale bez sukcesu.
Z góry dzieki za odpowiedź.
Czy są jakies dodatkowe home rules, które powodują większy obieg kart przy grze dwuosobowej?
Gramy w samą podstawkę i wczoraj jak wściekły wywalałałem i dobierałem karty, żeby znaleźć strażnika lesnego, ale bez sukcesu.
Z góry dzieki za odpowiedź.
- kurdzio
- Has thanked: 176 times
- Been thanked: 483 times
Gramy głównie w 2 osoby, służę radą :)
- Alucard1982
- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 19 times
My gramy z wariantem "Granica" i się dobrze sprawdza.
Puste miejsce na czwartą lokację Łąki to tzw. "Granica".
Za każdym razem, kiedy jakaś karta (lub karty) jest zabierana z Łąki, uzupełniając ją, kładziesz również 1 kartę odkrytą na odkryty stos Granicy.
Wierzchnią kartę z tego stosu traktujesz jako dodatkową kartę Łąki - możesz ją zagrać (wtedy nie dokładasz kolejnej na Granicę).
Mam nadzieję, że to dobrze wyjaśniłem...
Puste miejsce na czwartą lokację Łąki to tzw. "Granica".
Za każdym razem, kiedy jakaś karta (lub karty) jest zabierana z Łąki, uzupełniając ją, kładziesz również 1 kartę odkrytą na odkryty stos Granicy.
Wierzchnią kartę z tego stosu traktujesz jako dodatkową kartę Łąki - możesz ją zagrać (wtedy nie dokładasz kolejnej na Granicę).
Mam nadzieję, że to dobrze wyjaśniłem...
- Alucard1982
- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 19 times
Przepraszam, nie zauważyłem poprzedniego posta - dokładnie z takim wariantem gramy 

Mam pytanie odnośnie zagrania Karczmarza do miasta z 15 kartami. Jak on wtedy działa? Odrzucam inne zwierzy czy jak? W instrukcji pisze że można go zagrać w mieście z 15 kartami i nie pobieramy wtedy bonusu 3 jagód. Nie kumam tego.
- ave.crux
- Has thanked: 902 times
- Been thanked: 1467 times
Nie ma takiego zapisu w instrukcji jak napisałeś. Użycie karty i zagranie to dwie różne rzeczy. Jest napisane że można to użyć w mieście z 15 kartami. powoduje to odrzucenie karczmarza i zagranie nowej karty taniej co w efekcie znów powoduje że masz 15 kart.
Nic na siłę, wszystko młotkiem. Wieczne narzekanie obrzydza radość grania.
Cześć,
Czy ktoś może wie jak działa karta Koci czarodziej z fanowskiego dodatku? Czytając opis karty oraz instrukcję do niej dołączoną nie jesteśmy w stanie rozszyfrować jak ona działa.

Czy ktoś może wie jak działa karta Koci czarodziej z fanowskiego dodatku? Czytając opis karty oraz instrukcję do niej dołączoną nie jesteśmy w stanie rozszyfrować jak ona działa.

- kuleczka91
- Has thanked: 879 times
- Been thanked: 578 times
A co to jest nieklarownego? Przecież masz dokładnie opisane. Po prostu ta karta pozwala na przeciągnięcie Twojej gry co czasami ma znaczenie, bo przeciwnik w swojej kolejce musi wtedy zagrać jakąś kartę, iść gdzieś, albo zakończyć porę roku. Dzięki temu kotu np. może się zdarzyć tak, że to pozwoli Tobie na przeciągnięcie swojej kolejki i bądź może w tym czasie zwolnią się jakieś pola z akcją zanim kolejka znowu do Ciebie wróci. Jeśli nie masz co w swojej kolejce zrobić to zwykle musisz przejść do nowej pory roku wg normalnych zasad gry. Karty tej nie zagrywasz do miasta jak normalnie tylko leci na stos kart odrzuconych w ciągu gry. Koszt zagrania to dyniowa chatka (za darmo) lub 1 jagoda. Po zagraniu karty (jako Twoja kolejka) na stos kart odrzuconych bierzesz jagodę z puli.
Witam,
Mam pytanie o Błazna. Czy można go wrzucić do Lochu? I w ten sposób pozbyć?
Pytam gdyż z założenia błazen odejmuje 2 punktu. Ale zgodnie z zasadą karty loch, w momencie jego umieszczenia pod lochem możemy zagrać karte o 3 surowce mniej. Więc byłby to paradoksalnie żeby kartę -2 punkty zamienić na 3 surowce.
Mam pytanie o Błazna. Czy można go wrzucić do Lochu? I w ten sposób pozbyć?
Pytam gdyż z założenia błazen odejmuje 2 punktu. Ale zgodnie z zasadą karty loch, w momencie jego umieszczenia pod lochem możemy zagrać karte o 3 surowce mniej. Więc byłby to paradoksalnie żeby kartę -2 punkty zamienić na 3 surowce.
Hej. Czy mając 8 kart na ręce, a w nich obóz kuglarzy (akcja: dobierz 2 karty) mogę jej użyć do swojego miasta czy ilosc posiadanych kart i polecenie automatycznie blokuje jej użycie? A jeśli dozwolone jest jej użycie to dobieram 1 kartę do limitu 8?
Im więcej analizuje tym gorzej...
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Im więcej analizuje tym gorzej...

-
Cześć. Jak rozumiecie kartę z dodatku Więcej więcej - Sklepik z gazetami?
Jesli zdobędę 1-2 wydarzenia to na koniec gry dodaje odpowiednio 1/2pkt, a jeśli 3 wydarzenia to 6 punktów, CZY jeśli zdobędę 1-2 wydarzenia to na koniec gry nie ma bonusu, a jeśli 3 wydarzenia to na koniec gry bonus za tą kartę wynosi 3 punkty?
Drugie pytanie - czy jest jakaś ustalona kolejność kiedy zagrywam kartę z łąki, która powoduje dobranie kart (np wędrowiec) to najpierw dokładam kartę na łąkę i potem dobieram karty, czy najpierw dobieram, czy wg uznania? Tam samo jeśli dobieram karty z łąki przy przejściu do lata kolejność jest - biorę jedną kartę, dokładam brakującą, biorę drugą, CZY biorę dwie i uzupełniam puste miejsca?
Jesli zdobędę 1-2 wydarzenia to na koniec gry dodaje odpowiednio 1/2pkt, a jeśli 3 wydarzenia to 6 punktów, CZY jeśli zdobędę 1-2 wydarzenia to na koniec gry nie ma bonusu, a jeśli 3 wydarzenia to na koniec gry bonus za tą kartę wynosi 3 punkty?
Drugie pytanie - czy jest jakaś ustalona kolejność kiedy zagrywam kartę z łąki, która powoduje dobranie kart (np wędrowiec) to najpierw dokładam kartę na łąkę i potem dobieram karty, czy najpierw dobieram, czy wg uznania? Tam samo jeśli dobieram karty z łąki przy przejściu do lata kolejność jest - biorę jedną kartę, dokładam brakującą, biorę drugą, CZY biorę dwie i uzupełniam puste miejsca?
- ave.crux
- Has thanked: 902 times
- Been thanked: 1467 times
Karta daje 3 pkt. Dodatkowo przy zdobyciu wydarzenia na kartę kładziesz 1 pkt z puli (wydarzenia zdobyte przed zagraniem karty do miasta się nie wliczają). Jeżeli na koniec gry masz tam 3 pkt z puli to dobierasz dodatkowe 3 pkt z puli i w sumie zdobędziesz wówczas za kartę 9pkt (3pkt za kartę, 3 z wydarzeń, 3 z bonusu)Zodd_immortal pisze: ↑26 wrz 2023, 13:33 Cześć. Jak rozumiecie kartę z dodatku Więcej więcej - Sklepik z gazetami?
Jeśli zagrywasz kartę z łąki, natychmiast uzupełnij puste miejsce nową kartą z talii. Jeśli zdolność pozwala Ci dobrać karty z łąki, to najpierw dobierz wszystkie karty, a następnie uzupełnij puste miejsca.Zodd_immortal pisze: ↑26 wrz 2023, 13:33 Drugie pytanie - czy jest jakaś ustalona kolejność kiedy zagrywam kartę z łąki, która powoduje dobranie kart (np wędrowiec) to najpierw dokładam kartę na łąkę i potem dobieram karty, czy najpierw dobieram, czy wg uznania? Tam samo jeśli dobieram karty z łąki przy przejściu do lata kolejność jest - biorę jedną kartę, dokładam brakującą, biorę drugą, CZY biorę dwie i uzupełniam puste miejsca?
Nic na siłę, wszystko młotkiem. Wieczne narzekanie obrzydza radość grania.
-
Okej, dziękuję. Rozumiem też, że za sklepik z gazetami na koniec gry otrzymam 5pkt w przypadku zdobycia dwóch wydarzeń i 10pkt w przypadku zdobycia czterech?
Hmm 3 pkt za bazowe pkt. Jeżeli mając sklepik w swoim mieście i zdobyłeś 4 wydarzenia od tego momentu to 4 pkt zdobywasz ( 1 pkt za każde wydarzenie) + bonus 3 pkt na koniec ,bo są co najmniej 3 pktZodd_immortal pisze: ↑26 wrz 2023, 15:42 Okej, dziękuję. Rozumiem też, że za sklepik z gazetami na koniec gry otrzymam 5pkt w przypadku zdobycia dwóch wydarzeń i 10pkt w przypadku zdobycia czterech?

pzdr
Czy mogę skorzystać z pola na karcie Poczta, jeśli mam 1, albo 0 kart?
- kurdzio
- Has thanked: 176 times
- Been thanked: 483 times
Gramy głównie w 2 osoby, służę radą :)
Gram z dodatkiem Święto Lata, posiadam karę zdolności robotników "Sowy". Przeciwnik ma już limit kart na ręku, po zagraniu robotnika na pole akcji dobrałem kartę. Czy mogę ją odrzucić aby dobrać 2 kolejne?
Musisz wybrac gracza, ktory ma miejsce na rece. Jesli wszyscy maja pelna reke - odrzucasz i dobierasz.
Everdell - pytania o zasady
Witam, dopiero zaczynamy przygodę i mamy pewną wątpliwość.
Chodzi o wydarzenia specjalne.. jeśli zdobywamy je jesienią, to pobieramy od razu czy czekamy do końca gry(gdy spasujemy?)i wtedy dopiero bierzemy do siebie?
Jest wydarzenie, które pozwala zdobyć po 3 pkt za włożone pod nie karty stworzeń.. kiedy je tam umieścić? Na koniec gry po podliczeniu za nie pkt bazowych czy przed? Czy w ogóle wcześniej, gdy tylko kładę na nim robotnika?
Dzięki wielkie, pozdrawiam
Chodzi o wydarzenia specjalne.. jeśli zdobywamy je jesienią, to pobieramy od razu czy czekamy do końca gry(gdy spasujemy?)i wtedy dopiero bierzemy do siebie?
Jest wydarzenie, które pozwala zdobyć po 3 pkt za włożone pod nie karty stworzeń.. kiedy je tam umieścić? Na koniec gry po podliczeniu za nie pkt bazowych czy przed? Czy w ogóle wcześniej, gdy tylko kładę na nim robotnika?
- Fyei
- Has thanked: 90 times
- Been thanked: 240 times
Każde wydarzenie, zarówno specjalne jak i podstawowe, zdobywasz w momenecie wysłania na kartę/żeton robotnika. Musisz jednak wcześniej spełnić warunki (mieć wybudowane w swoim mieście dwie wymienione u góry karty). Przebieg wygląda tak: sprawdzasz czy spełanisz warunek, jeżeli tak wysyłasz tam robotnika i jeżeli do zdobycia punktów wymagana jest konkrenta akcja, musisz ją wykonać od razu (w wymienionym przypadku, od razu włożyć pod kartę wydarzenia 3 karty stworzeń z ręki).Simon69 pisze: ↑24 gru 2023, 23:36 Witam, dopiero zaczynamy przygodę i mamy pewną wątpliwość.
"Jego zdaniem fakt, że osoba nieznająca ani jednej reguły gry zawsze wygrywa, oznaczał, że same te zasady zawierają jakiś poważny błąd"
Maziam figurki: https://www.instagram.com/against_the_greys/
Maziam figurki: https://www.instagram.com/against_the_greys/
Everdell - Dobieranie kart z łąki
Dzień dobry, zwracam się z pytaniem, czy jeżeli w podstawowej wersji Everdell mam w swoim mieście budowlę, a na łące dostępne jest stworzenie dla tej budowli, to czy stworzenie mogę zagrać za darmo, czy należy za nie zapłacić określoną liczbę jagódek?
Re: Everdell - Dobieranie kart z łąki
Możesz zagrać za darmo ( tak jak z ręki )
I kładziesz drzwiczki na budowli.
Płacisz w momencie braku budowli
I ta budowla i to stworzenie są już że sobą połączone. Czyli jak wsadzisz tego gościa do więzienia to nie możesz już nikogo do tej chatki wsadzić. Ta chatka jest tego gościa z więzienia. On ma klucze wejściowe do tej chatki...
Po to są te drzwi, żeby o tym pamiętać.
Po to są te drzwi, żeby o tym pamiętać.