PytonZCatanu pisze: ↑06 lip 2023, 20:08
miker pisze: ↑06 lip 2023, 19:51
Jak duża jest różnica płytek między wersją standardową a pocket?
Też szukałem
Szerokość 25 mm vs 38 mm
Grubość 10 mm vs 12 mm
Wór waży 200g vs 600g
Trochę gram w pracy i z synem (4,5) w domu. Lubię grę i zawsze mam ze sobą wersję pocket. Denerwuje mnie tylko, że na śliskiej powierzchni piony zawsze się trochę przesuną i nie stoją idealnie. Taka nerwica natręctw. Chciałem wymienić na wersję standard (większa powierzchnia i waga pionów - może lepsza przyczepność). Myślałem: to dalej kilka bakelitowych heksów - gra pozostanie mobilna. ale poczytałem trochę na Reddit i BGG i ktoś mądrze zauważył, że przenoszenie gry w wersji standard jest ok, ale "plansza" bardzo się rozrasta. Wersję pocket można rozłożyć od biedy na stoliku w pociągu czy kawiarni i cyk! partyjka. Wersja standard potrzebuje już większego stołu.
Układy bywają różne, niedawno miałem partą bardzo rozciągniętą i w czasie i przestrzeni. Weszły prawie wszystkie robale. Na wersji standard taka partia mogłaby być wyzwaniem.
Oczywiście jak ktoś będzie grał tylko w domu, to ten problem nie istnieje. A najlepiej to w ogóle mieć dwie wersje.
Przy okazji: zdaje się (na pewno), że wersja standard nie zawiera "w standardzie" dodatków komar i biedronka. Zawiera je wersja Carbon (czarno-biała). W każdym przypadku trzeba dokupić dodatek Stonoga (Pillbug), który polecam.
Polecam też mimo wszystko grę przez BGA i Boardspace. Jest też darmowa apka na androida. Przy grze online, w czasie rzeczywistym, z żywym (założenie) przeciwnikiem, też jest emocjonująco.
W spoilerze strategia wygrywająca