Le Havre (Uwe Rosenberg)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
XLR8
Has thanked: 289 times
Been thanked: 923 times

Re: Le Havre (Uwe Rosenberg)

Post autor: XLR8 »

warlock pisze: 08 lip 2023, 22:37 Obrazek

Odkupiłem tę grę po raz trzeci. Ostatni raz grałem w Le Havre w 2017 roku i stwierdziłem, że czas sprawdzić, czy po 6 latach coś się zmieniło w odczuciach ;). No i się nie zmieniło - jak dla mnie Ora et Labora miażdży Le Havre jeśli chodzi o frajdę z grania w zasadzie w każdym aspekcie.

Karmienie w Le Havre wydaje mi się nienaturalnie sztuczne i jakoś tak niepasujące do tego co się w tej grze robi. Sama gra jest dość nużąca/powtarzalna w ramach niekrótkiego czasu, jaki trzeba przy niej spędzić. Ora et Labora też jest długa, ale łamigłówka przestrzenna w niej dodana sprawia, że podejmowane decyzje są po prostu bardziej angażujące/wielopłaszczyznowe.

Tak jak moja druga połówka bardzo lubi grać praktycznie we wszystkie duże gry Uwe tak stwierdziła, że do Le Havre nie wróci, bo ją znudziło na amen ;). Ja zagram na pewno jeszcze jedną partyjkę, bo obiecałem kumplowi że sprawdzimy ten tytuł. Nie wiem, może podczas partii z drugim geekiem okaże się, że Le Havre pokaże jakieś inne oblicze, ale na ten moment wrażenia mam takie, że ten design został po prostu zastąpiony przez gry, które Uwe stworzył później.

Na wielki plus zasługuje prostota zasad i świetna płynność gry - przy dwóch graczach tury mijają błyskawicznie. No i gigantyczny stos budynków specjalnych jest świetny, w każdej partii pojawi się coś unikalnego.

W życiu nie powiem, że to jest zła gra. Ale no coś tu po prostu nie może zaiskrzyć, Le Havre to takie 6-7/10 i za cholerę nie mogę sprawić, żeby poszło wyżej - a bardzo bym chciał, bo żadnej gry nie odkupowałem tak często :D.
Ja odkupiłem dwa razy i te same wrażenia. Wczoraj myślałem czy by nie wykupić trzeci raz i dzisiaj przeczytałem Twojego posta i się nieźle uśmiałem 😂
Choć teraz zasiales ziarno z tą Orą... 😅
Awatar użytkownika
Beskid
Has thanked: 772 times
Been thanked: 259 times

Post autor: Beskid »

Te gry dosyć często konkurowały o względy graczy i z tym miażdżeniem czy pierwszym wyborem bywa różnie
https://boardgamegeek.com/thread/102966 ... -et-labora
https://boardgamegeek.com/thread/141870 ... vre/page/2
warlock pisze: 08 lip 2023, 22:37 bardzo bym chciał, bo żadnej gry nie odkupowałem tak często :D.
sprawdziliście w trzech graczy?
Awatar użytkownika
warlock
Has thanked: 1237 times
Been thanked: 2385 times

Post autor: warlock »

Nie wyobrażam sobie czerpać jakąkolwiek radochę z grania w to na więcej niż 2 osoby uwagi na 7 tur w rundzie dzielone na liczbę graczy. "Dwie akcje i karmienie" nie brzmi jak coś, czego chciałbym doświadczyć ;).
Awatar użytkownika
bardopondo
Has thanked: 201 times
Been thanked: 252 times

Post autor: bardopondo »

Ale karmienie przy mądrej grze robi się samo albo prawie samo. Na 3 jest bardzo dobrze.
Awatar użytkownika
warlock
Has thanked: 1237 times
Been thanked: 2385 times

Post autor: warlock »

Na pewno wchodzi więcej ciekawych budynków. Ale czas gry może być już zaporowy ;).

Raczej nie sprawdzę, jak juz to pogram jeszcze na 2.
Awatar użytkownika
Beskid
Has thanked: 772 times
Been thanked: 259 times

Post autor: Beskid »

czas rozgrywki +30-40 minut, warto. Ora też sprawdźcie na trzech i porównaj wrażenia
Awatar użytkownika
RUNner
Has thanked: 657 times
Been thanked: 1117 times

Post autor: RUNner »

warlock pisze: 09 lip 2023, 06:49 Nie wyobrażam sobie czerpać jakąkolwiek radochę z grania w to na więcej niż 2 osoby uwagi na 7 tur w rundzie dzielone na liczbę graczy. "Dwie akcje i karmienie" nie brzmi jak coś, czego chciałbym doświadczyć ;).
Im więcej graczy, tym mniej trzeba mieć jedzenia. Jedna wizyta w wędzarni czy rzeźni i nie musisz sobie zawracać głowy przez pół gry. Ale najważniejsze są przecież okręty, bo bez nich gra sprowadza się do desperackiego farmienia. Wtedy faktycznie nudno się gra i do tego przegrywa.
Awatar użytkownika
karmazynowy
Has thanked: 219 times
Been thanked: 502 times

Post autor: karmazynowy »

Tak tylko odkopię aby przypomnieć, że ta świetna gra jest na etapie wyczerpania nakładu, zostały jakieś resztki (jeszcze w ludzkich cenach) a dodruk moim zdaniem jest mocno wątpliwy. Jak ktoś nie ma to polecam się zainteresować! :)
Na półce | Na stole | Na sprzedaż i zamianę (Gdynia) | Podzielę się rabatem: Grybezpradu.eu - 5% | Planszostrefa.pl - 11%
Awatar użytkownika
asiok
Has thanked: 343 times
Been thanked: 78 times

Post autor: asiok »

No i znowu się udało odpalić. W skrócie - o jakie to dobre!

Przez całą rozgrywkę emocje.

Proste reguły - bez miliona reguł/regułeczek/wyjątków. Ogromna regrywalność - jak zawsze zachwycam się jak może zmienić rozgrywkę tak prosta sprawa jak zmiana kolejności dostępności budynków.

Świetny mechanizm zbierania surowców - czy już brać? Czy wytrzyma do mojej kolejnej kolejki?

Zdecydowany top w mojej kolekcji!

PS No i ważne cechy:

- jeżeli chcecie zagrać tylko raz czy dwa - naprawdę nie warto. Tej gry trzeba się nauczyć - inaczej będziemy jak "dzieci we mgle" ;)
- to gra maksymalnie trzyosobowa - w większym składzie nie warto. Dla mnie -najlepiej w 3, bardzo fajnie w 2, w 4 i 5 nie będę grał.
- no i nie bójcie się pożyczek :)

Ufffff... Nie wiem czy pisałem ale.. o jakie to dobre!
Awatar użytkownika
RUNner
Has thanked: 657 times
Been thanked: 1117 times

Post autor: RUNner »

Zagrałem na planszy po dłuższej przerwie, bo ostatnio w zasadzie tylko solówki w aplikacji. Córka sama zaproponowała więc się nie wahałem rozłożyć planszy. Setup jest szybki więc to żaden problem. Zagraliśmy z iron clays i jestem mega zadowolony z tych żetonów. Nie zajmują przestrzeni bo można je układać w bardzo wysokie stosy. A sama gra? Jak zawsze bardzo satysfakcjonująca. Zasady są tak proste, że każdy złapie od razu, no ale żeby wygrywać, to już trzeba trochę pograć.
Awatar użytkownika
Grellenort
Has thanked: 68 times
Been thanked: 150 times

Post autor: Grellenort »

Czy jakiś dodruk "post-lacertowy" lub odświeżoną edycję tej gry widać na horyzoncie?
Obecnie jest nielicznie dostępna za dość grube pieniądze jak na taki oszczędny w formie i przaśny tytuł, wąż w kieszeni mocno grymasi :wink:
Barbarzyńca
Has thanked: 521 times
Been thanked: 288 times

Post autor: Barbarzyńca »

Grellenort pisze: 25 lis 2024, 13:04 jak na taki oszczędny w formie i przaśny tytuł
to po co ci to?
wajwa
Has thanked: 364 times
Been thanked: 563 times
Kontakt:

Post autor: wajwa »

Grellenort pisze: 25 lis 2024, 13:04 Czy jakiś dodruk "post-lacertowy" lub odświeżoną edycję tej gry widać na horyzoncie?
Obecnie jest nielicznie dostępna za dość grube pieniądze jak na taki oszczędny w formie i przaśny tytuł, wąż w kieszeni mocno grymasi :wink:
Może i oszczędny w formie, za to bogaty w treści :wink:
A w odpowiedzi na pytanie, to mocno bym się zdziwił z dodrukiem, no chyba że ktoś wymyśli jakiś nowy dizajn z graficzkami nie-Klemensa Franza, bo to w sumie przecież takie modne 8)
Always look on the bright side of life
Awatar użytkownika
tomuch
Has thanked: 172 times
Been thanked: 206 times

Post autor: tomuch »

A może AR się weźmie za odświeżenie na modłę ZB lub PR? Widzę tu potencjał na figurki :mrgreen: :lol:
kolekcja
rabaty: Planszostrefa 11%, Planszomania 7%, 3trolle 7%, Rebel 5%, Cdp 5%, Aleplanszowki 5%, Mepel 5%
Awatar użytkownika
Grellenort

tomuch pisze: 25 lis 2024, 15:18 A może AR się weźmie za odświeżenie na modłę ZB lub PR? Widzę tu potencjał na figurki :mrgreen: :lol:
Wersie AR są fantazyjnie wielkie, wolałbym jednak tradycyjny dodruk :D
Ale tak, zdziwiłbym się, gdyby ich wzrok nie padł na Le Havre, jeśli mieliby kontynuować redesign klasyków.
kisiel365
Has thanked: 253 times
Been thanked: 308 times

Post autor: kisiel365 »

pimp my le havre:
- figurki plastikowe zamiast dysków (do wchodzenia do budynków)
- plansza dwuwarstwowa, żeby stateczki stały w odpowiednich miejscach
- drewniane zasoby zamiast tokenów
- pojemniczki na zasoby, żeby stosik nie rozsypywał się po planszy
- nowe karty budynków specjalnych, bo przecież te 50 z "mini dodatku" juz sie zaczęły powtarzać
- morski/portowy soundtrack z dedykowanej aplikacji, aby zwiekszyć imersję
- delux kickstart addon za $100 figurki statków, na które KLIMATYCZNIE można ładować zasoby
- nowe karty budynków specjalnych powinny mieć losowy rezultat (bo jest zbyt eurowato) i powinno się rzucać kostką
macie jeszcze jakieś pomysły, aby nadać temu dzisiejszy kicz?
na półkach (S) errata do 1861/67 (K) 1817/USA
Awatar użytkownika
sliff
Has thanked: 368 times
Been thanked: 422 times

Post autor: sliff »

Spoiler:
Ultra collectors edition w skali 1:1, Earlybird exlusive złota szufla do ładowania węgla.

A tak bardziej serio po upadku Lacerty marne szanse. Jeszcze conajmniej acricola musiałaby być po drodze.
Awatar użytkownika
tomuch
Has thanked: 172 times
Been thanked: 206 times

Post autor: tomuch »

Spoiler:
No jak to?? A gdzie plastikowe budynki odpowiadające każdej karcie? 200€ jak się patrzy... 8)
kolekcja
rabaty: Planszostrefa 11%, Planszomania 7%, 3trolle 7%, Rebel 5%, Cdp 5%, Aleplanszowki 5%, Mepel 5%
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 331 times
Been thanked: 547 times

Post autor: tomp »

powinni dać miniatury każdego typu statków jako zamiennik krasnali ogrodowych.
pyk i już 10000 backersów zainteresowanych
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Awatar użytkownika
garg
Has thanked: 1769 times
Been thanked: 1270 times

Post autor: garg »

tomp pisze: 25 lis 2024, 22:26 powinni dać miniatury każdego typu statków jako zamiennik krasnali ogrodowych.
pyk i już 10000 backersów zainteresowanych
Wy tu śmichy-chichy, a Awaken Realms czyta ten wątek i robi notatki... :roll: :mrgreen:
Mam / Sprzedam/wymienię
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)

Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
Awatar użytkownika
Grellenort

A w boksie promo zamienna plansza-wanienka z polami na które wodujemy figurkę statku... Po Puerto Rico już w każdy blichtr uwierzę :D
Awatar użytkownika
Luk83bb
Has thanked: 104 times
Been thanked: 52 times

Post autor: Luk83bb »

"Lepiej póżno niż wcale" - odkryłem ostatnio, ale jakże to świetna gra jest ten LoHavr:). Niby ciężka na 3,70, ale zasady są proste na tyle, że je załapie każdy. A i jest nad czym pokminić. Z minusów to w czwórkę i piątke gra trwa za długo i jednak te minimum 2 ruchy w rundzie dobrze jest zrobić. Wersji od AR nie potrzebuję (Zamki i Puerto mam stare edycje i bardzo sobie je cenie), ale tym ruchem na pewno złapią nie jedną osobę:). Ktoś tam szukał - ja kupiłem za 150 nówkę po paru godzinach od przeczytania opinii i chęci jej kupna, ale ostatnio widziałem używaną za 100 wystawioną, także z dostępnością nie ma najgorzej.
Awatar użytkownika
Chudej
Has thanked: 371 times
Been thanked: 362 times

Post autor: Chudej »

kisiel365 pisze: 25 lis 2024, 17:22 pimp my le havre:
- drewniane zasoby zamiast tokenów
- pojemniczki na zasoby, żeby stosik nie rozsypywał się po planszy
Ultimate Legendary Edition: kartonowe trackery na planszy głównej i planszetkach graczy do zasobów zamiast tych durnych znaczników zasobów, których dokładanie stanowi 80% tej gry.
ODPOWIEDZ