Gardeners (Kasper Lapp)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
TomekMG
Has thanked: 2 times
Been thanked: 14 times

Gardeners (Kasper Lapp)

Post autor: TomekMG »

Obrazek

W czasie krótszym niż 15 minut gracze muszą ułożyć jak najwięcej ogrodów, zawsze składających się z tych samych 36 płytek, ale reagujących na różne zasady w zależności od rundy.
Każdy musi wydedukować obowiązujące zasady, obserwując, gdzie płytki są umieszczane i skąd niektóre są usuwane.

Liczba graczy 1-4
Czas gry 15 minut
Zalecan wiek 10+

Link do boardgamegeek: http://boardgamegeek.com/boardgame/361840
agt
Has thanked: 913 times
Been thanked: 509 times

Re: Gardeners (Kasper Lapp)

Post autor: agt »

Zainteresowało mnie kto lub co weryfikuje czy te niejawne zasady budowy ogrodu są spełnione czy nie.
Już wiem, więc się podzielę.

Gra jest kooperacyjna, a gracze podczas rozgrywki nie mogą się w żaden sposób komunikować.

Na początku każdej rundy kolejny gracz dobiera i ogląda kartę z zasadą. Dopóki zasada obowiązuje w grze, awers karty może widzieć tylko ten gracz. Pozostali gracze widzą rewers karty, który określa jakiego rodzaju jest to zasada.
Wszyscy gracze jednocześnie dokładają lub usuwają (zgodnie z regułami gry) elementy ogrodu, starając się spełnić wszystkie warunki.

Kiedy wszystkie płytki zostaną umieszczone, każdy z graczy mających kartę z zasadą weryfikuje czy jest ona zachowana. Jeśli wszystkie zasady są zachowane, kokejny gracz dobiera kartę z zasadą (mogą być maksymalnie 4 w grze) i gracze przechodzą do budowania kolejnego ogrodu.

Wszystko to dzieje się w czasie 15 minut, odmierzanym przez, uruchomioną na początku pierwszej rundy, klepsydrę.
Awatar użytkownika
Neoptolemos
Has thanked: 201 times
Been thanked: 1049 times

Re: Gardeners (Kasper Lapp)

Post autor: Neoptolemos »

Ja kupiłem, zagrałem w dwóch różnych grupach, nie siadło i puściłem na MatHandlu.
Gra jest wizualnie nijaka (poza całkiem ładnym pudełkiem), rozkręca się dopiero po kilku rundach tutorialu (a chociaż częściowy tutorial jest niezbędny do zrozumienia zasad) i przede wszystkim niespecjalnie satysfakcjonuje. Przy czym ja bym jeszcze chętnie zagrał, ale byłem i tak największym jej entuzjastą, bo pomysł jest ciekawy. Niestety sama gra jest po prostu znacznie mniej przyjemna niż Magic Maze, a twist o domyslaniu się cudzych zasad znacznie lepiej wprowadziło Decorum z tego samego Essen. Dlatego te dwie gry mam, a Gardeners się pozbyłem.
Game developer w Lucky Duck Games
Autor bloga Karta - stół!
Redaktor Board Times
ODPOWIEDZ