Malowanie planszówkowych figurek
Re: Malowanie planszówkowych figurek
Miałem kilka mas mocujących, Najlepsza póki co z Faber castell. Zamiast kleić do jednej dużej kulki to lepiej zrobić wałek i zrobić z niego kółko wielkości podstawki, albo 3 mniejsze kulki.
- Fyei
- Has thanked: 90 times
- Been thanked: 240 times
Za dużo zachodu. Masy mocujące sprawdzają się o wiele lepiej i są szybsze w obsłudze. Polecam tę od Redgrass.psborsuk pisze: ↑05 lip 2023, 11:02Usuwa się albo za pomocą spirytusu, albo najpierw oliwa/olej, a resztki oliwy spirytusem.Fyei pisze: ↑05 lip 2023, 09:45Nie polecam, trudno później usnąć klej z podstawki.andrzejstrzelba pisze: ↑05 lip 2023, 09:41 Niektórzy używają grubej (około 1-1,5 mm) taśmy dwustronnie klejącej. Chyba nawet Samuel z Mini Emporium Samiego.
"Jego zdaniem fakt, że osoba nieznająca ani jednej reguły gry zawsze wygrywa, oznaczał, że same te zasady zawierają jakiś poważny błąd"
Maziam figurki: https://www.instagram.com/against_the_greys/
Maziam figurki: https://www.instagram.com/against_the_greys/
- BOLLO
- Has thanked: 1312 times
- Been thanked: 1999 times
- Kontakt:
Fajny Zaku zrobił filmik wprowadzający dla początkującego malarza figurkowego. Zostawiam tutaj na pewno się komuś przyda 

Co do Speedpaint 2.0 to nie ma żadnych spękań. Mam największy set i praktycznie wszystkie farby w zestawie sprawdzone. Pewnie mało trzepią i taki mają efekt
Kompletnie NIE potwierdzam.

Kompletnie NIE potwierdzam.
- Mr_Fisq
- Administrator
- Has thanked: 1647 times
- Been thanked: 1829 times
A jak ogólne wrażenia z użytkowania? Ja na razie jestem fanem kolorów które w buteleczce wyglądają bardziej na washe niż kryjące tzn.
Peachy Flesh, Pallid Bone > Rigor Mortis, Howling Sand
(podkładowane Vallejo 74.602 => Dry brush 72.047 => dry brush 72.001)
Planuję kupić te z Action.
Natomiast mam sporo Citadeli i tych obecnie używam - używam podkładów czarnego, szarego i białego. Czasem zrobię zenithal priming, czasem całą figurkę w jednym kolorze. Oczywiście przed przygotowaniem dobrze umyję wodą z mydłem, żadnych cudów w sumie.
Generalnie nie mam żadnego problemu z tymi farbami, może poza tym, że powinienem mieć przygotowane jakieś małe wzorcowe figurki, które dokładnie pokażą mi jaki kolor jest w butelce, bo te opisy niewiele mi dają
Nie reaktywują się. Profilaktycznie czekam te kilkanaście minut i nie "udało" mi się uzyskać reaktywacji.
Nie mogę na nie narzekać, co najwyżej na swoje umiejętności
Natomiast mam sporo Citadeli i tych obecnie używam - używam podkładów czarnego, szarego i białego. Czasem zrobię zenithal priming, czasem całą figurkę w jednym kolorze. Oczywiście przed przygotowaniem dobrze umyję wodą z mydłem, żadnych cudów w sumie.
Generalnie nie mam żadnego problemu z tymi farbami, może poza tym, że powinienem mieć przygotowane jakieś małe wzorcowe figurki, które dokładnie pokażą mi jaki kolor jest w butelce, bo te opisy niewiele mi dają

Nie reaktywują się. Profilaktycznie czekam te kilkanaście minut i nie "udało" mi się uzyskać reaktywacji.
Nie mogę na nie narzekać, co najwyżej na swoje umiejętności

Czy macie może jakiś projekt do druku 3d, który można użyć do naklejenia na buteleczkę Army Paintera? Celem jest pomalowanie tego projektu kolorem z butelki, by widzieć jaki jest realny kolor farby w tej butelce. Gdzieś widziałem projekt takich mini czaszek, które można druknąć w 3d, jednak na thingsinverse nie znalazłem nic takiego.
Macie jakiś pomysł? Wrzucicie linka?
- Mr_Fisq
- Administrator
- Has thanked: 1647 times
- Been thanked: 1829 times
Może nie druk 3D, ale ja używam:
https://www.games-workshop.com/en-NZ/Ci ... kulls-2017
https://i-szop.pl/szukaj:citadel+skulls ... :cena.html
dla mnie ludzie czaszki (których jest najwięcej w pudełku) są trochę za małe na wzornik. Mogły by być ~2 razy większe.
-
- Has thanked: 328 times
- Been thanked: 329 times
Polecano w jednym z artykułów czaszeczki które można nakleić na butelkę: https://www.thingiverse.com/thing:179795Pynio pisze: ↑04 sie 2023, 16:46 Czy macie może jakiś projekt do druku 3d, który można użyć do naklejenia na buteleczkę Army Paintera? Celem jest pomalowanie tego projektu kolorem z butelki, by widzieć jaki jest realny kolor farby w tej butelce. Gdzieś widziałem projekt takich mini czaszek, które można druknąć w 3d, jednak na thingsinverse nie znalazłem nic takiego.
Możliwe że trzeba je przeskalowaćprzed drukiem.
Z innych na szybko znalezionych (ale to już raczej na butelkę nie wejdzie : https://www.thingiverse.com/thing:4899259
Zawiera różne tekstury.
Sprzedam:
Isofarian Guard 669PLN,1% A Game of Strategic Chance (69zł), Weather Machine - metalowe zębatki, Chronicle X(115zł), Namiestnik(29zł), Flame & Fang(129zł),Vagrantsong(264zł), Video Game Champion(189zł)
Isofarian Guard 669PLN,1% A Game of Strategic Chance (69zł), Weather Machine - metalowe zębatki, Chronicle X(115zł), Namiestnik(29zł), Flame & Fang(129zł),Vagrantsong(264zł), Video Game Champion(189zł)
- andrzejstrzelba
- Has thanked: 278 times
- Been thanked: 320 times
TutajPynio pisze: ↑04 sie 2023, 16:46 Czy macie może jakiś projekt do druku 3d, który można użyć do naklejenia na buteleczkę Army Paintera? Celem jest pomalowanie tego projektu kolorem z butelki, by widzieć jaki jest realny kolor farby w tej butelce. Gdzieś widziałem projekt takich mini czaszek, które można druknąć w 3d, jednak na thingsinverse nie znalazłem nic takiego.
https://www.olx.pl/d/oferta/znaczniki-p ... Wui6r.html
gość ma za 1 zł za 1 sztukę pakowane po 10 sztuk. Nie kupowałem jednak, więc nie wypowiem się o jakości.
Powinienem mieć jeszcze plik z czaszeczkami jak na zdjęciu, mogę Ci podesłać na maila. Z jednej płytki (drukarka żywiczna)wyszło ok 50 szt, sprawdzają się bardzo dobrze i pasują zarówno do contrastow jak i speedpaintow:)Pynio pisze: ↑04 sie 2023, 16:46 Czy macie może jakiś projekt do druku 3d, który można użyć do naklejenia na buteleczkę Army Paintera? Celem jest pomalowanie tego projektu kolorem z butelki, by widzieć jaki jest realny kolor farby w tej butelce. Gdzieś widziałem projekt takich mini czaszek, które można druknąć w 3d, jednak na thingsinverse nie znalazłem nic takiego.

-
- Has thanked: 168 times
- Been thanked: 30 times
Jak najlepiej uzyskać kolor blond do malowania włosów z farb vallejo? Zmieszałem żółty z białym i wyszło... nienajgorzej
ale jak wy uzyskujecie kolor blond do malowania włosów? I jakim washem później najlepiej jeszcze je przemalować?

Ja nie miałem dostępu do druku 3d to zrobiłem sobie swój wzornik z masy solnej.Pynio pisze: ↑04 sie 2023, 16:46 Czy macie może jakiś projekt do druku 3d, który można użyć do naklejenia na buteleczkę Army Paintera? Celem jest pomalowanie tego projektu kolorem z butelki, by widzieć jaki jest realny kolor farby w tej butelce. Gdzieś widziałem projekt takich mini czaszek, które można druknąć w 3d, jednak na thingsinverse nie znalazłem nic takiego.
Wycięte z masy prostokąty z teksturą. Pomalowane podkładem i na to contrasty/AP. Wszystko przyklejone na kawałek jakiejś płyty.

- rastula
- Has thanked: 1276 times
- Been thanked: 1326 times
ja korzystam w 90% z butelek typu dropper (vallejo, ap, itd) i maluję po prostu nakretki (wcześniej bialym podkladem mazniete) ...
-
- Has thanked: 15 times
- Been thanked: 8 times
Hej,
zacząłem malować figurki, położyłem podkład, base i teraz chce położyć wash.
Nie mam dedykowanych farb wash - ogólnie używam vallejo - , ale mam airbrush thinner z którego chciałbym spróbować ów washe stworzyć.
Czy wiecie w jakich proporcjach zrobić wash (dla przyszłych szukających #jak zrobić wash)?
Dalej dochodzę do kwestii samej techniki washowania: Czy mogę uprościc, z racji że jestem początkujący, i po prostu na ciemne kolory dać czarny wash a na jasne szary - czy jednak to wyjdzie bardzo słabo i warto robić wash w wersji: kolor bazowy + airbrush thinner + kolor przyciemniajacy (czarny/szary)?
Z góry dzięki za odpowiedzi/nakierowanie/poprawienie laika
Nie mam dedykowanych farb wash - ogólnie używam vallejo - , ale mam airbrush thinner z którego chciałbym spróbować ów washe stworzyć.
Czy wiecie w jakich proporcjach zrobić wash (dla przyszłych szukających #jak zrobić wash)?
Dalej dochodzę do kwestii samej techniki washowania: Czy mogę uprościc, z racji że jestem początkujący, i po prostu na ciemne kolory dać czarny wash a na jasne szary - czy jednak to wyjdzie bardzo słabo i warto robić wash w wersji: kolor bazowy + airbrush thinner + kolor przyciemniajacy (czarny/szary)?
Z góry dzięki za odpowiedzi/nakierowanie/poprawienie laika

- brazylianwisnia
- Has thanked: 308 times
- Been thanked: 1099 times
Jak jesteś początkujący to nie kombinuj bo tylko się zrazisz. Kup Nuln Oil I Agrax Earthshade. Te 2 washe Ci w zupełności starcza na tym etapie. Nuln dajesz na wszystko co nie jest złotem i nie chcesz mieć efektu brudu. Agrax dajesz na złoto i tam gdzie chcesz mieć efekt brudu. Żadnych kolorów i kombinacji. Nie ma sensu by wash był w kolorze bo chcesz go wepchnac głównie w szczeliny.Piotrus458 pisze: ↑07 sie 2023, 10:13 Hej,
Z góry dzięki za odpowiedzi/nakierowanie/poprawienie laika![]()
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
- rastula
- Has thanked: 1276 times
- Been thanked: 1326 times
dorzucę moj ulubiony Soft Tone od Army Painter...(może zastąpić earthshade).
washe są na soecjalnym medium robione, woda go nie zastąpi. tu akurat wydatek uzasadniony bardziej niż 7 odcień żółci;)
washe są na soecjalnym medium robione, woda go nie zastąpi. tu akurat wydatek uzasadniony bardziej niż 7 odcień żółci;)
- badirama
- Has thanked: 48 times
- Been thanked: 40 times
Możesz na luzie rozcieńczać wodą. Mi najlepiej się sprawdza contrast paint medium od GW. Przelewam sobie do takiej buteleczki z zakraplaczem i dozuje na ilość kropli - dość precyzyjnie wbrew pozorom. Bo z wodą jest tak że jak dodasz trochę więcej, np właśnie żeby zrobić wash, pigment traci przyczepność czy jakieś inne właściwości (na yt taki chemik dobrze to tłumaczy) i kupa - nie pomalujesz. Do tego żeby rozcieńczać farbki do namalowania warstw - woda wystarczy. Jeśli chcesz robić różne myki i haki przyśpieszające malowanie (ja tak robię) - najlepiej sprawdzi się contrast medium. Jest bardzo wydajne mi jedna buteleczka starcza na pół roku - mam, ale nie używam mokrej palety tylko na szkle mieszam farby (szkło ponieważ używam też olejnych i ogólnie lubię) plus opóźniacz schnięcia i plus właśnie contrast medium. Bardzo wydajne, szybkie do rozłożenia i złożenia (w przeciwieństwie do mokrej palety), super łatwe w czyszczeniu. Spróbuj - może ci się spodoba. Szkło do malowania tej samej firmy co mokra paleta (nr 1 ta mokra paleta jest moim zdaniem w tej chwili).Piotrus458 pisze: ↑07 sie 2023, 10:13 Hej,
Dużo zależy też od marki czy konkretnego koloru, bo pigmenty i ich miksy bardzo różnią się zachowaniem podczas malowania. Ja na przykład najbardziej lubię malować farbkami Reaper - przypadkowo dostałem kiedyś jakąś próbkę ich farbki - teraz mam cały zestaw. Są już rozcieńczone - takie w sam raz (plus ewentualnie kropelka contrast medium). Bardzo dobrze się mieszają, są mega proste w użyciu. Na drugim miejscu są u mnie farbki citadel. Niektóre kolory mają nie do pobicia, lubię i używam też ich contrast farbki.
Reasumując

Za chwilkę dodam zdjęcia.
EDIT: sorki za bałagan, połączyłem post ze zdjęciami z tym.
Fotki:
Koło kolorów - dla mnie bardzo ważny element nauki podstawy jak działają kolory. Do tej pory korzystam.
Paleta ma szkle.
Oraz marka farbek z których korzystam.

Ostatnio zmieniony 10 sie 2023, 04:57 przez badirama, łącznie zmieniany 1 raz.
- KamradziejTomal
- Has thanked: 387 times
- Been thanked: 460 times
Do zrobienia domowych washy to przydaje się Flow improver. Może tenże Airbrush Thinner którego używasz już go posiada ale to zgaduj zgadula bo pod nawzą "Thinner" może się bardzo wiele kryćPiotrus458 pisze: ↑07 sie 2023, 10:13 Hej,

Jak chcesz eksperymentować to bym zaczynał od 50/50 thinner/farba + kilka kropel wody. Natomiast patrz poprzedni akapit - thinner, thinnerowi nie równy i nie zgadnę czy twój thinner jest bardzo płynny czy bardziej gęsty. Innymi słowy robiłbym na pałę i sprawdził na kilka próbnych kawałkach plastiku/podstawek.
Alternatywnie, tak jak koledzy pisali, nie szczypałbym się tylko kupił wash.
Powodzenia w malowaniu

-
- Has thanked: 93 times
- Been thanked: 30 times
Mam pytanie do czego używa się "medium do farb Speedpaint"? Oczywiście z zestawu SpeedPaint 
Szukam pudełka kufra na farby i pozostałe przyborniki. Możecie się podzielić jak wy macie ogarnięty temat przechowywania farb?

Szukam pudełka kufra na farby i pozostałe przyborniki. Możecie się podzielić jak wy macie ogarnięty temat przechowywania farb?
Medium to służy głównie do rozcieńczania speedpaintow ponieważ jakbyś robił to np woda to straciłyby swoje właściwości
Polecam stojaki do farbek od hobbyzone