Beyond the Sun (Dennis K. Chan)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- PytonZCatanu
- Has thanked: 1859 times
- Been thanked: 2303 times
Re: Beyond the Sun (Dennis K. Chan)
Cena Beyond The Sun jest beyond the sun.
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 1.01.2024
- ave.crux
- Has thanked: 807 times
- Been thanked: 1247 times
Ciekawe czy będzie 09.09 w Spodku i w jakiej cenie na stoisku. Wydaje się dobrą grą, o której jeszcze kilkanaście minut temu nic nie wiedziałem. Jakieś tytuły podobne do niej może ktoś podać?
Na aleplanszówki z rabatem 294zł. nie ma źle chyba.
Na aleplanszówki z rabatem 294zł. nie ma źle chyba.
Nic na siłę, wszystko młotkiem. Wieczne narzekanie obrzydza radość grania.
- konradstpn
- Has thanked: 209 times
- Been thanked: 319 times
Miałem poważny dylemat w związku z ewentualnym zakupem tej gry. Dziękuję Rebelowi za pomoc w definitywnym rostrzygnieciu kwestii.
Gram, więc jestem.
- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3519 times
- Been thanked: 3524 times
rok temu 280 zl kosztowala SCD bez rabatow odpowiedz sobie sam
Podobne tytuly? Szczerze to raczej unikalna rzecz, przynajmniej na obecna chwile nic podobnego mi do glowy nie przychodzi
Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
- ave.crux
Mówisz oczywiście o wersji angielskiej. Kilkukrotnie kupowałem gry, które nie podeszły i używki po roku sprzedawałem z zyskiem. Jakoś mnie nie boli te ~300zł, zwłaszcza, że i tak, jak co roku, mam odłożone pieniądze na zakupy w spodku.
Jak coś, to jest na BGA - można sprawdzić przed zakupem. Generalnie, to taki mini 4X, w którym wszystkie iksy poza rozwojem naukowym zostały mocno zredukowane. Tzn. eksploracji jako takiej nie ma - po prostu jak ktoś skolonizuje planetę, to pojawia się w jej miejscu nowa. Walki bezpośredniej też nie - militarnie rywalizujemy na planetach o prawo do kolonizacji i czerpania z nich zasobów (pasywnie - przez porównanie, kto ma tam większą obecność). Zasoby są tylko dwa - materiały i populacja. Najbardziej rozbudowane jest drzewko naukowe, które ma nawet własną osobną planszę.
Jeśli chodzi o feeling z gry, to jest to optymalizacyjny wyścig. Gra nie kończy się po ustalonej liczbie tur, a po zgarnięciu określonej liczby punktujących osiągnięć. I to o nie właśnie się ścigamy - w grze robi się zwykle 40-50 punktów i różnice między miejscami są niewielkie, więc te bonusowe punkty z achievementów często przeważają szalę. Ja ogólnie grę bardzo polecam, ale chyba jednak nie za taką cenę
Zawsze trzeba sobie zadać szczere pytanie czy lepiej mieć jedną świetna, a co najważniejsze dość unikalną grę czy 2-3 takie sobie.
Dla mnie odpowiedzieć jest oczywista. Szczególnie biorąc pod uwagę że mamy mało czasu na granie więc lepiej zagrać w coś dobrego.
Dla mnie odpowiedzieć jest oczywista. Szczególnie biorąc pod uwagę że mamy mało czasu na granie więc lepiej zagrać w coś dobrego.
- detrytusek
- Has thanked: 466 times
- Been thanked: 1120 times
No cena akurat nie jest żadnym wyznacznikiem jakości czy unikalności.
"Nie ma sensu wiara w rzeczy, które istnieją."
Do sprzedania: Prime minister, Cooper-island pl
Wątek sprzedażowy
Wątek sprzedażowy
- SetkiofRaptors
- Has thanked: 251 times
- Been thanked: 384 times
Ale on nie powiedział, że tak jest. Tylko, że jego zdaniem BtS jest z tych pierwszych - droga, ale jego zdaniem warta ceny.detrytusek pisze: ↑22 sie 2023, 14:11No cena akurat nie jest żadnym wyznacznikiem jakości czy unikalności.Spoiler:
Ja mam zapisane w kajeciku "300zl?" więc spodziewałem się ceny w tych granicach ogólnie. A, że w Rebelu najdrożej to chyba wiadomo
Wrocław. Kupiłem sobie już Inis i jest super.
- siepu
- Has thanked: 337 times
- Been thanked: 350 times
Tu akurat nie kwestia Rebela, a oryginalnego wydawcy, który od jakiegoś czasu ładnie leci z cenami, ot choćby tutaj dodatek do Dice Realms z MSRP 80$
-
- Has thanked: 35 times
- Been thanked: 45 times
Na BGG jest o tym wątek, tam wysoką cenę tłumaczą produkcją gry w Niemczech, a nie w Chinach, oraz dwuwarstwowymi planszetkami i customowymi koścmi. Niemniej wg mnie 300zł po zniżkach to i tak dużo, a jest przecież jeszcze dodatek do kompletu.
Sam się biję z myślami (i portfelem).
Sam się biję z myślami (i portfelem).
- japanczyk
- Moderator
Ja myslalem o wymianie na polski, no ale nie w tej cenie
gra jest kandydatem numer uno zeby trafic na rebelowe promocje przy tak wysokiej cenie wyjsciowej
gra jest kandydatem numer uno zeby trafic na rebelowe promocje przy tak wysokiej cenie wyjsciowej
Ja kompletnie nie rozumiem marudzenia na ceny gier. Przede wszystkim rynek jest taki,.że jak kupimy grę z top 100 to bez problemu ją sprzedamy z małą stratą. Często bardziej się opłaca kupić i zagrać niż wypożyczyć.
Jakbym tak podchodził do hobby jak wszyscy malkontenci to zamiast wąskiej puli genialnych gier miałbym 3 kallaxy crapu z promocji.
Trzeba zauważyć,.że nawet mając 60 gier i grając raz dziennie to kolekcję ogramy w dwa miesiące. Uważam więc,.że z racji ograniczonego czasu lepiej postawić na jak najlepsze gry.
Jakbym tak podchodził do hobby jak wszyscy malkontenci to zamiast wąskiej puli genialnych gier miałbym 3 kallaxy crapu z promocji.
Trzeba zauważyć,.że nawet mając 60 gier i grając raz dziennie to kolekcję ogramy w dwa miesiące. Uważam więc,.że z racji ograniczonego czasu lepiej postawić na jak najlepsze gry.
- detrytusek
- Has thanked: 466 times
- Been thanked: 1120 times
Ależ oczywiście , że tak. Jest warta tej ceny, a jako alternatywę podał tańsze gry ale za to takie sobie. Tak jakby tańsza nie mogła być dobra albo unikalna. Gdyby chciał powiedzieć, że gra mimo wysokiej ceny jest jej warta to powinien uciąć zdanie przed alternatywą.SetkiofRaptors pisze: ↑22 sie 2023, 15:30Ale on nie powiedział, że tak jest. Tylko, że jego zdaniem BtS jest z tych pierwszych - droga, ale jego zdaniem warta ceny.detrytusek pisze: ↑22 sie 2023, 14:11No cena akurat nie jest żadnym wyznacznikiem jakości czy unikalności.Spoiler:
Ja mam zapisane w kajeciku "300zl?" więc spodziewałem się ceny w tych granicach ogólnie. A, że w Rebelu najdrożej to chyba wiadomo
"Nie ma sensu wiara w rzeczy, które istnieją."
Wątek sprzedażowy
Wątek sprzedażowy
- ave.crux
Czytałem opinie o dodatku na bgg i w znaczącej większości są to głosy mówiące, że to więcej tego samego plus tryb solo. Nie robi z gry jej "pełnej wersji" i raczej lepiej dokupić jeżeli rzeczywiście dużo razy grało się w podstawkę aby zatrzymać świeżość na dłużej
- Zet
- Has thanked: 176 times
- Been thanked: 175 times
Dokupiłem dodatek mając rozegrane chyba 2 albo 3 partie. Liderzy może nie wywracają gry do góry nogami (i dobrze!) ale są kapitalni i nie zamierzam już grać bez nich.
A do tego dodatek zawiera karty z erratami.
A do tego dodatek zawiera karty z erratami.
Rebel w instrukcji podstawki twierdzi, że ta wersja ma już karty z poprawiona treścią więc ten argument o poprawionych kartach z podstawki w dodatku w tym przypadku odpada.
Wg mnie cena jest przesadzona bo zawartość pudełka jej po prostu nie uzasadnia.
Wg mnie cena jest przesadzona bo zawartość pudełka jej po prostu nie uzasadnia.
Ale za cenę odpowiada Rio Grande, a nie Rebel. Cena RG byla wysoka i znana od zawsze więc nie rozumiem skąd te zdziwienia.
Wydawca ma świetny produkt z top 100 bgg i chce najzwyczajniej zbić na tym hajs, a nie sprzedawać z minimalną marżą.
- japanczyk
- Moderator
Cena RioGrande skoczyła z 280 (w rebel.pl) na 395 w tym samym sklepie
No coś chyba nie halo sie tutaj zadziało, bo złotówka się umocbila a kombinacja inflacji nie daje wzrostu na poziomie 33%
Jeśli rok temu po rabatach kupowałem BTS za 230 zl, a teraz po rabatach kosztuje 280...
No coś chyba nie halo sie tutaj zadziało, bo złotówka się umocbila a kombinacja inflacji nie daje wzrostu na poziomie 33%
Jeśli rok temu po rabatach kupowałem BTS za 230 zl, a teraz po rabatach kosztuje 280...
- PytonZCatanu
- Has thanked: 1859 times
- Been thanked: 2303 times
Rynek to podaż i popyt. Mam nadzieję, że konsumenci popytem pokażą co sądzą o tej cenie i zmuszą wydawcę do jej urealnienia
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 1.01.2024
Nadal nie rozumiem dlaczego gry sprzed 2-3 lat są wydawane w Polsce w wersji bez dodatków zawartych w podstawce, skoro w wersjach oryginalnych takie dodatki już są na rynku. Skoro w wersji ENG wyszedł dodatek, to z automatu powinien być załączony do polskiej wersji w podstawowym pudełku, żeby klient wiedział, że może poczekał te 3 lata, ale jest jednak na bieżąco. Jedno pudełko, SCD na poziomie 399 PLN czyli w sklepach jakieś 349 PLN max i wszyscy są szczęśliwi. Tym bardziej, że to nie jest prosty Brzdęk (tu akurat polityka wydawnicza jest efektywna co pokazują kolejne dodruki i wszystko wychodzi prawie na bieżąco), a gra dla zaawansowanego gracza. Wydanie podstawki i dodatku oddzielnie w przypadku BtS to jakieś nieporozumienie, skoro część polskiej grupy docelowej posiada i gra w wersję ENG z dodatkiem i im to nie przeszkadza.
-
- Has thanked: 101 times
- Been thanked: 348 times
Bo najpierw się sprzedaje podstawkę, potem dwa dodatki, a potem dopiero completed editon. Tak wygląda cykl wydawniczy kury znoszącej złote jaja.