Hej Załoga!
Na wstępie napiszę, że cholernie żałuję iż Eldritcha odkryłem tak niedawno temu

. Znaczy się konkretnie to jak najbardziej wiedziałem o tym, że taki tytuł istnieje ale jakoś mnie od niego odtrącało i cisnęliśmy w Posiadłość (i nadal ciśniemy). Ale od pewnego czasu na punkcie Eldritcha po prostu zwariowałem

. Wskoczył chyba na pierwsze i absolutne miejsce faworytów i zostawił peleton baaaardzo daleko z tyłu (Posiadłość jeszcze troche próbuje z nim walczyć

).
Ale do rzeczy. A konkretnie to jak zazwyczaj w przypadku kiedy zaczynamy zabawę z nowym tytułem to niektóre zasady czy interpretacje wydają się niejasne. Podobnie jest i tutaj. Przynajmniej dla mnie

.
I tym sposobem zapytuję Was:
* coś spowodowało, że otrzymałem stan "zatrucie". Przez kilka rund stanu nie udało mi się usunąć, a jakieś wydarzenie spowodowało że ponownie zostaję zatruty. Czy mogę być zatruty podwójnie? Ogólnie czy mogę posiadać dwa identyczne stany? Bez względu jaki to stan? Nigdzie nie znalazłem wzmianki w tym temacie w instrukcji
* czy kwarantanna działa na potężne potwory? Wiem, że tak ale w jaki sposób wygląda wtedy walka? Po porstu odrzucam potwora z planszy bez konieczności rozpatrywania testu woli? Niby powinno to być jasne ale w jednej z tajemnic (chyba Yiga) pojawia się właśnie potężny potwór o sile 4. Taka kwarantanna rozwiązałaby problem od ręki
* znowu pytanie dotyczące stanów. Posiadam ich kilka. Załóżmy, że "Zatrucie", "Zahipnotyzowany" i "Uraz nogi". Hipotetycznie. Podczas akcji odpoczynku mogę rzucić kością aby odrzucić stan. Czy podczas jednej akcji mogę odrzucić tylko jeden stan? Czy wykonuję po jednym rzucie za każdy ze stanów? I przy olbrzymim szczęściu podczas jednej akcji odpoczynku pozbyłbym się wszystkich stanów? Czy mogę odrzucić tylko jeden z nich?
* karta mitów wskazuje, że pokazuje się potwór na bramie z aktywnym znakiem. Jeżeli takowych nie ma to pojawia się nowa brama. Czy na tej bramie pojawia się potwór. Czy pojawia się goła brama bez potwora? Niby na każdej bramie która się pojawia w grze, zawsze pojawia się potwór. No ale tutaj mam jakiś dylemat

.
* i ostatnie pytanie dotyczące bram. Pojawia się brama. Dolosowuję potwora i jest on z efektem rozmnożenia. Rozmnożenie mówi, że jest on przeniesiony do "serca Afryki". Rozumiem, że ta brama zostaje bez potwora bo ten się przeniósł, tak?
No i to na ten moment chyba tyle

. Pewnie więcej pytań pojawi się podczas kolejnych rozgrywek
Pozdrawki!
Dawid