Bajecznie wykonane komponenty, nawet drewniane budynki mają więcej szczegółów/kantów niż w starej wersji. Planszetki graczy dwuwarstwowe zapobiegają przypadkowym przemieszczaniu elementów, również są czytelniejsze niż np. w PG. Do planszy głównej nie mam żadnych zastrzeżeń. Piękna, kolorowa i czytelna.
Co do rozgrywki to gra się jak w starą dobrą TM. Żadna z nowych mechanik (książki, wynalazki czy neutralne budynki/przybudówki) nie jest z boku gry jak np. dodatek statki z TM. Ładnie się komponują i bardzo pomagają w szybszym rozrastaniu miast. Jako gracz TM/PG było mi ciężko przestawić się na korzystanie z dodatkowych mechanik gry, ale to wrażenia z pierwszych gier. Może bym zmienił 4 rodzaje książek na jedno, bo rodzaje książek są używane tylko w wynalazkach, ale to tylko moja opinia. Jak ktoś tutaj zauważył to o wiele łatwiej i chętniej chcę się przemieszczać po mapie i budować się w nowych miejscach. W TM żegluga była pod strategie albo na sam koniec po punkty zwycięstwa. W AoI już to tak nie wygląda. Stary tor bóstwa (dziedzin naukowych) jest lepiej zrobiony niż w TM, ale brakuje do GP. Powinien dawać jakiś mniejszy dochód na niższych poziomach, a nie dopiero na najwyższych pod koniec gry.
Wprowadzona losowość nie zaszkodziła grze. Kombinacja ras plus teren tworzy ciekawe pary i nie muszę trzymać się jednej strategii na grę jak przy niektórych rasach w TM/GP. Wybór ulepszenia po wybudowaniu pałacu również. Mam wybór minimum 2 kafli, gdzie wybieram która bardziej mi pasuje w danej rozgrywce. Również kafle kompetencji (stare łask) mają losową nagrodę na torze kultu i trzeba zastanowić, którą wybrać w danej grze.
Wariant 2 osoby jest w miarę średnio-dobry, ale gorszy niż w GP. Nawet spotkaliśmy się z 3 razy na planszy w jednej grze i walczyliśmy o te same hexy, ale na więcej graczy to na pewno wygląda lepiej. Sądzę, że dla dwóch graczy warto przeczytać automa i grać 2 graczy + bot, żeby było ciaśniej na mapie.
Czy gra zastępuje TM?
- Myślę, że tak. Zagram w TM, ale za dużo rzeczy naprawili/wprowadzili w AoI, żebym TM zatrzymać. Może mniejszy poziom złożoności gry i ciasnota mapy przemawia za TM, ale AoI jest lepszą grą.
- Nie. Dla mnie gry zdecydowanie różnią się od siebie mimo tego samego core to chętnie w obie zagram. GP posiada lepszy tor technologii oraz gramy na odległość między planetami, a nie sąsiadów i rzek co jest dużo rożnicą.
Jak ktoś kiedykolwiek odbił się od TM/GP to na pewno to samo się stanie z AoI.