Assassin's Creed: Brotherhood of Venice (Thibaud de la Touanne, F. Lamidey, M. Rozoy)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
karawanken
Has thanked: 76 times
Been thanked: 106 times

Re: Assassin's Creed: Brotherhood of Venice (Thibaud de la Touanne, F. Lamidey, M. Rozoy)

Post autor: karawanken »

Szczerze to nie wiem jakie ceny się spodziewałem ale na pewno nie takiej, pewnie to mój błąd bo nawet nie patrzyłem ile kosztuje wersja angielska. W każdym razie :(
Awatar użytkownika
Gromb
Has thanked: 932 times
Been thanked: 412 times

Re: Assassin's Creed: Brotherhood of Venice (Thibaud de la Touanne, F. Lamidey, M. Rozoy)

Post autor: Gromb »

karawanken pisze: 02 wrz 2023, 09:33 Szczerze to nie wiem jakie ceny się spodziewałem ale na pewno nie takiej, pewnie to mój błąd bo nawet nie patrzyłem ile kosztuje wersja angielska. W każdym razie :(
W punkt. To była moja pierwsza reakcja również. Rozumiem, że licencja kosztuje, ale tutaj nie znajduję uzasadnienia, dla tej ceny.
The Corps Is Mother, the Corps Is Father
khuba
Has thanked: 328 times
Been thanked: 329 times

Post autor: khuba »

Cena portalowa robi wrażenie ale w normalnych sklepach jest duzo lepiej - mozna spokojnie kupic ponizej 400zl.
Sprzedam:
1% A Game of Strategic Chance (69zł), Weather Machine - metalowe zębatki, Chronicle X(115zł), Namiestnik(29zł), Flame & Fang(129zł),Vagrantsong(264zł), Video Game Champion(169zł)
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3713 times
Been thanked: 3897 times

Post autor: japanczyk »

400 zl za te gre to bardzo dobra cena, nie wiem czego się spodziewaliście skoro jest to Tytuł duzo wiekszy od któregokolwiek z zombicide'ow
adman
Been thanked: 21 times

Post autor: adman »

Ktoś mi może wytłumaczyć ci robią te dodatkowe kości?
sprzedam: Sword and Sorcery
sasquach
Has thanked: 1035 times
Been thanked: 661 times

Post autor: sasquach »

adman pisze: 02 wrz 2023, 11:24 Ktoś mi może wytłumaczyć ci robią te dodatkowe kości?
Kwestia wygody. Zamiast podawać sobie kości każdy ma swój zestaw.
Probe9
Has thanked: 158 times
Been thanked: 703 times

Post autor: Probe9 »

Cena jest akceptowalna, gra jest bardzo dobra ale raczej jednorazowa, więc po przejściu można sprzedać. No chyba, że się czeka na dodatek jeszcze.
Rabaty: Rebel = 10%, 3trolle = 7%, planszomania = 10%, planszostrefa = 11%.

Moje gry
Super
Has thanked: 252 times
Been thanked: 150 times

Post autor: Super »

Ktoś się pokusi może o porównanie do V-Commandos (co się zmieniło, jak wiele gry mają wspólnego)?
I o ocenę znaczenia tematyki i jej odbiór dla osoby, która nie ma zielonego pojęcia o komputerowym pierwowzorze?

Gra raczej poza moją orbitą zainteresowań, ale śledzę premiery, a V-Commandos był kiedyś na szerokiej liście zainteresowań. Więc ktoś może będzie tak miły i rozwieje powyższe wątpliwości :)
feniks_ciapek
Has thanked: 1730 times
Been thanked: 1057 times

Post autor: feniks_ciapek »

Probe9 pisze: 02 wrz 2023, 14:04 Cena jest akceptowalna, gra jest bardzo dobra ale raczej jednorazowa, więc po przejściu można sprzedać. No chyba, że się czeka na dodatek jeszcze.
Powiedzmy, że dla fanów może być „dwurazowa” :) czyli można ponad 30 partii rozegrać. Patrząc na inne podobne gry to ta cena jest bardzo ok.
Probe9
Has thanked: 158 times
Been thanked: 703 times

Post autor: Probe9 »

feniks_ciapek pisze: 02 wrz 2023, 14:48 Powiedzmy, że dla fanów może być „dwurazowa” :) czyli można ponad 30 partii rozegrać. Patrząc na inne podobne gry to ta cena jest bardzo ok.
No własnie nie wiem, sam jestem fanem, ogrywałem wersję komputerową do czasu aż zamienili serię w Fifę ;) Przy planszówce bawiłem się bardzo dobrze (dodatek Rome też świetny), ale jakoś na powtórkę już nie miałem ochoty.
Rabaty: Rebel = 10%, 3trolle = 7%, planszomania = 10%, planszostrefa = 11%.

Moje gry
feniks_ciapek

A ja właśnie chętnie powtórzę z postaciami z dodatku i z drugim HQ, jak dotrze do mnie Apocalypse. Czyli pewnie za jakieś 1.5 roku ;)
Kal-El83
Has thanked: 428 times
Been thanked: 194 times

Post autor: Kal-El83 »

Totalnie nie miałem gry na radarze. Ale tak totalnie wcale i … właśnie poszedł preorder :lol: :lol:
Żona lubi assassina (konsolowego - od 1 części)… mam nadzieję że uda się ograć, a jak się skończy kampanię to w ten czas (jaki był poświęcony assassinowi) wejdą euraski :lol: :lol:
Niegdyś Azazelek, narodzony na nowo jako Kal-El83 ;)
FretkaFantastyczna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 31 times

Post autor: FretkaFantastyczna »

Na razie mam za sobą dwa scenariusze tutorialowe, muszę przyznać, że porządnie zaprojektowane by nauczyć gracza mechaniki. Jeszcze nie miałam tego wprowadzającego fazę wroga, więc tu jeszcze nie mam zdania. Porządna produkcja, podstawki do standeesów w porównaniu do tych z Gloomhaven czy Szczęk Lwa to jakiś drugi koniec skali.

Tylko te "gniazda" nam zgrzytają, ale to powiedzmy, że drobiazg. Czekam aż nam wejdą porządne scenariusze.
kolosm
Has thanked: 727 times
Been thanked: 104 times

Post autor: kolosm »

Dziś odpakowuję i zaczynamy z synem naukę! Pytanko, czy można tu grać na dwie ręce np każdy z nas ma po 2 postacie?
Awatar użytkownika
The Fifth Horseman
Has thanked: 236 times
Been thanked: 84 times

Post autor: The Fifth Horseman »

kolosm pisze: 14 wrz 2023, 10:17 Dziś odpakowuję i zaczynamy z synem naukę! Pytanko, czy można tu grać na dwie ręce np każdy z nas ma po 2 postacie?
Tak, jak najbardziej. Pamiętaj tylko że każda postać ma swój własny plecaczek więc np przeszukując ciała nie możesz wrzucić znalezisk do plecaczka drugiej - przedmioty można sobie przekazywac ale trzeba na to wykorzystać akcję.
feniks_ciapek

Bardzo polecam grać całą drużyną większość misji, ale nie wszystkie. :)
sasquach

feniks_ciapek pisze: 14 wrz 2023, 15:42 Bardzo polecam grać całą drużyną większość misji, ale nie wszystkie. :)
Nawet grając solo?
feniks_ciapek

sasquach pisze: 14 wrz 2023, 21:07
feniks_ciapek pisze: 14 wrz 2023, 15:42 Bardzo polecam grać całą drużyną większość misji, ale nie wszystkie. :)
Nawet grając solo?
Ja tak lubię, jeszcze od czasu Laser Squad :) Mogę każdą postać wykorzystać do maksimum. A akurat Assassin's Creed nie jest jakoś specjalnie skomplikowany pod względem zasad i daje się to ogarnąć bez większego problemu. Grunt to dobrze przeczytać misję, przyjrzeć się mapce, zaplanować sobie kto co będzie robił w jakim czasie i pod to dobrać ekwipunek.
sasquach

Jasne, że do ogarnięcia. Ale czasami robi się więcej ogarniani niż grania :) Osobiście wolę takie gry na dwie ręce solo.

A za nawiązanie do Laser Squada masz u mnie piwko jakbyśmy się kiedyś spotkali. Choć za Rebelstara byłoby whisky ;)
Ppeper
Has thanked: 23 times
Been thanked: 24 times

Post autor: Ppeper »

Zaku w swoim filmie (newsy) wspominał coś o lektorze do Assassin's creed.
Ktoś wie o co chodzi, jaki lektor, po co, co ma czytać?
sasquach

Nie wiem jak w polskiej wersji, ale na stronie angielskiego wydawcy jest dostępny angielski lektor do ściągnięcia.
A czyta rozdziały z księgi kampanii. Jeśli nie wiesz, to AC jest grą kampanijną gdzie rozgrywamy kolejne fabularne misje.
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 331 times
Been thanked: 547 times

Post autor: tomp »

tylko przyklasnąć, wydawnictwo uczy się. (zakładam, że po incydencie z forgotten waters.)
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
FretkaFantastyczna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 31 times

Post autor: FretkaFantastyczna »

Nie chce mi się teraz sięgać po pudełko, ale zdaje się w Księdze Kampanii jest kod QR do plików mp3. Ja chyba trafiłam jakoś kompletnie osobno buszując po stronie oryginalnego wydawcy.
Awatar użytkownika
waadimch
Has thanked: 10 times
Been thanked: 18 times

Post autor: waadimch »

Hej

Kiedy zacznie się wysyłka przedsprzedaży?
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3713 times
Been thanked: 3897 times

Post autor: japanczyk »

waadimch pisze: 24 wrz 2023, 14:08 Hej

Kiedy zacznie się wysyłka przedsprzedaży?
We wtorek
ODPOWIEDZ