Ark Nova (Mathias Wigge)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
- Has thanked: 428 times
- Been thanked: 194 times
Re: Ark Nova (Mathias Wigge)
No i przekonałem się (przez AN) do wykupienia subskrypcji na bga. Od razu zagrałem solo co by przypomnieć sobie zasady (w otoczeniu mam tylko jedna koleżankę której pod pasował tej tytuł, a rozkładanie wieczorem jak syn zaśnie jest zbyt uciążliwe pod solowa ie) i od razu przypomniałem sobie dlaczego kupiłem karton
To ile w tej grze trzeba ustawiać się pod konkretną rundę, i jak już odpalisz to bonusom nie ma końca (przejaskrawienie zamierzone
)
Miałem trochę szczęścia bo na startowej ręce dostałem dwa projekty ochrony przyrody i zwierzęta pod to (jeden na drapieżnika i zoo partnerskie z jego regionu a drugie na jaszczura i zoo partnerskie) więc wiedziałem pod co ustawić grę. Po drodze wpadł słoń (cel prywatny ma duże zwierzę). Finalnie ugrałem 32 pkt. I była to pierwsza gra solo w której wygrałem (wcześniej dwa razy na stole mi się nie udało). Żal tylko, że tak rzadko trafia na stół

To ile w tej grze trzeba ustawiać się pod konkretną rundę, i jak już odpalisz to bonusom nie ma końca (przejaskrawienie zamierzone

Miałem trochę szczęścia bo na startowej ręce dostałem dwa projekty ochrony przyrody i zwierzęta pod to (jeden na drapieżnika i zoo partnerskie z jego regionu a drugie na jaszczura i zoo partnerskie) więc wiedziałem pod co ustawić grę. Po drodze wpadł słoń (cel prywatny ma duże zwierzę). Finalnie ugrałem 32 pkt. I była to pierwsza gra solo w której wygrałem (wcześniej dwa razy na stole mi się nie udało). Żal tylko, że tak rzadko trafia na stół

Niegdyś Azazelek, narodzony na nowo jako Kal-El83 ;)
- PytonZCatanu
- Has thanked: 2029 times
- Been thanked: 2631 times
Macie jakieś przecieki co do daty premiery dodatku PL?
Zależy mi, żeby była przed 20.10, nie wiem czy to realne
Zależy mi, żeby była przed 20.10, nie wiem czy to realne
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
- miker
- Has thanked: 651 times
- Been thanked: 487 times
Może być ciężko. Essen na początku października i tam pewnie będzie premiera. Portal mówił, że chwilę po Essen, ale pytanie co to znaczy „chwilę”… tak czy siak, czy niespełna 2 tyg. to dla Portalu chwila?PytonZCatanu pisze: ↑08 wrz 2023, 10:27 Macie jakieś przecieki co do daty premiery dodatku PL?
Zależy mi, żeby była przed 20.10, nie wiem czy to realne![]()
- Nabuchodonozor
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 9 times
Musieliby mieć już teraz gotowe wszystkie pliki i umówioną drukarnię, a może nawet już rozpoczęty druk. Myślę, że raczej będą chcieli wcześniej zrobić akcję marketingową, więc obstawiałbym, że w tym roku, ale nie tak szybko. Sama przedsprzedaż zapewne potrwa co najmniej 2 tygodnie.
Mogę się mylić ale chyba w ostatnim wywiadzie PN z Grześkiem, była mowa, że przedspedaz odpalają jakos miesiąc wcześniej? Jak sa pewni daty premiery? Niech ktoś mnie poprawi, jak się mylę.
Nie tylko tam, już ze 2 razy słyszałem podobne stwierdzenia na planszówkachtv. Jak są pewni daty premiery to ogłaszają przedsprzedaż.
Jak praktyka pokazuje są wyjątki np. to może być dłuższy czas, Podziemne imperium było wrzucone bodajże w połowie sierpnia, zaś premiera w październiku. Albo inne sytuacje typu Oath dwa razy wpadał na przedsprzedaż.
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Z Podziemne imperium nie był to ruch marketingowy, żeby wyjść z tym na Essen? Tak tylko pytam, chyba że wyszło im opóźnienie i akurat mogli to z Essen połączyćtomp pisze: ↑08 wrz 2023, 20:28Nie tylko tam, już ze 2 razy słyszałem podobne stwierdzenia na planszówkachtv. Jak są pewni daty premiery to ogłaszają przedsprzedaż.
Jak praktyka pokazuje są wyjątki np. to może być dłuższy czas, Podziemne imperium było wrzucone bodajże w połowie sierpnia, zaś premiera w październiku. Albo inne sytuacje typu Oath dwa razy wpadał na przedsprzedaż.
Sry za offtop
- bogas
- Has thanked: 425 times
- Been thanked: 671 times
Zagrałem w weekend w sampla wersji PL. Rozgrywka 4 osobowa, która trwała raptem 2 godziny. Od razu napiszę, że dla miłośników i fanów Ark Nova to jest to pozycja obowiązkowa, a dla tych co do Ark Novy pałają nienawiścią to dodatek nie zmieni ich podejścia. Dodatek jest dodatkiem z tych urozmaicających, ale nie wypierdzielających stołu do góry nogami.
Mamy więc nowe karty punktowania końcowego i to jest super, bo po kilkudziesięciu grach na te stare to już nie umiałem patrzeć
Nowe karty projektów ochrony przyrody z mniejszą liczbą punktów ale dodatkowymi akcjami, nowych sponsorów (w tym trzech z nowymi wybiegami/budynkami specjalnymi) i oczywiście zwierzęta, w tym zwierzęta wodne, które chyba za wyjątkiem jednego, muszą zostać umieszczone w nowym typie budynku: akwarium. Akwaria są dwa: małe i duże i można je budować od samego początku (nie trzeba ulepszać akcji budowy).
Same zwierzęta wodne są o tyle ciekawe, że po pierwsze wszystkie mają symbol fali, który powoduje odrzucenie kart z wystawki, a więc większy ich przemiał, a po drugie ok. 50% ma symbol rafy. I tu robi się dosyć ciekawie, bo gdy zagrywamy takie zwierzę to aktywuje się ten bonus z rafy, ale u wszystkich zwierząt żyjących na rafie, które już mamy. Bonusy to nie są jakieś "game changery", ale jak się uda ze trzy, cztery takie karty zagrać to potrafią małego kopa dać. No właśnie, "jak się uda". Dodając nowe karty do talii, wiadomo, że ją, nomen omen, rozwadniamy. Ciężko powiedzieć na ile, bo tylko raz grałem, ale symbol fali jednak pomaga i tych kart faktycznie przewija się więcej. Do tego to była rozgrywka 4 osobowa i tych kart siłą rzeczy przewijało się więcej. Także ja miałem 4 karty z rafy, a inny gracz 3. Nie wiem jak będzie w grze 2 osobowej, ale na 99,9% trudniej będzie je trafić.
Są też nowe uniwersytety dające ikonę zwierzęcia i mikroskopu, a dodatkowo przekopujemy talię, aż trafimy na kartę z taką samą ikoną zwierzęcia. Tylko moja żona z całej czwórki graczy w to poszła. Innych to nie przekonało.
No i ostatnia rzecz, która jeszcze bardziej urozmaica, ale i chyba przyspiesza grę (tak mi się przynajmniej wydaje) to nowe, alternatywne karty akcji. Na początku draftujemy 2 takie karty, które zastąpią odpowiednie karty podstawowe. Jak to na początku bywa, jedne wydają się fajniejsze, mocniejsze, a inne słabe. Draft na szczęście sprawia, że zawsze coś dla siebie znajdziemy. Zmiany, które wprowadzają czasem wydają się niuansem (ja np. wybrałem kartę budowy dającą możliwość budowy z siłą X+1), a niektóre trochę bardziej mieszające. Np. moja druga wybrana karta, była kartą stowarzyszenia i pozwalała pozyskać nowego pracownika, gdy robiliśmy tę akcję z siłą 5. Tyle tylko, że ten nowy pracownik musiał być położony na planszy stowarzyszenia obok właśnie użytego i obaj wracali do nas dopiero po przerwie. Oczywiście od razu z niego skorzystałem i... tyle. Potem były inne priorytety.
Całość bardzo na plus i świetnie urozmaica grę (zwłaszcza po kilkudziesięciu rozgrywkach w podstawkę), także jak ktoś lubi AN to zakup jest oczywisty.
P.S. Są jeszcze nowe drewienka. Jedne to nowe znaczniki graczy, które kładziemy na odpowiednich torach. I tak mamy teraz znacznik toru atrakcyjności w kształcie biletu, albo ochrony przyrody w kształcie tej tarczy. Teraz jak się miną i przez przypadek przesuną, to wiadomo który jest który. Spoko. No i są znaczniki w kształcie zwierzątek, które zastępują 7 kosteczek gracza, które przy setupie kładziemy z lewej strony naszej planszetki. Zdarzało się (zwłaszcza świeżakom), że przy wsparciu projektu ochrony przyrody brali kosteczkę z tych leżących obok planszy zamiast tej z planszetki. Teraz już nie da się tego pomylić.
P.S.2 Kolory i zdjęcia tych kart zwierząt wodnych są świetne. Szkoda tylko, że w naszym zoo układamy karty jedna na drugiej, więc możemy nacieszyć się nimi tylko przez chwilę

EDIT: Akapity
Mamy więc nowe karty punktowania końcowego i to jest super, bo po kilkudziesięciu grach na te stare to już nie umiałem patrzeć

Same zwierzęta wodne są o tyle ciekawe, że po pierwsze wszystkie mają symbol fali, który powoduje odrzucenie kart z wystawki, a więc większy ich przemiał, a po drugie ok. 50% ma symbol rafy. I tu robi się dosyć ciekawie, bo gdy zagrywamy takie zwierzę to aktywuje się ten bonus z rafy, ale u wszystkich zwierząt żyjących na rafie, które już mamy. Bonusy to nie są jakieś "game changery", ale jak się uda ze trzy, cztery takie karty zagrać to potrafią małego kopa dać. No właśnie, "jak się uda". Dodając nowe karty do talii, wiadomo, że ją, nomen omen, rozwadniamy. Ciężko powiedzieć na ile, bo tylko raz grałem, ale symbol fali jednak pomaga i tych kart faktycznie przewija się więcej. Do tego to była rozgrywka 4 osobowa i tych kart siłą rzeczy przewijało się więcej. Także ja miałem 4 karty z rafy, a inny gracz 3. Nie wiem jak będzie w grze 2 osobowej, ale na 99,9% trudniej będzie je trafić.
Są też nowe uniwersytety dające ikonę zwierzęcia i mikroskopu, a dodatkowo przekopujemy talię, aż trafimy na kartę z taką samą ikoną zwierzęcia. Tylko moja żona z całej czwórki graczy w to poszła. Innych to nie przekonało.
No i ostatnia rzecz, która jeszcze bardziej urozmaica, ale i chyba przyspiesza grę (tak mi się przynajmniej wydaje) to nowe, alternatywne karty akcji. Na początku draftujemy 2 takie karty, które zastąpią odpowiednie karty podstawowe. Jak to na początku bywa, jedne wydają się fajniejsze, mocniejsze, a inne słabe. Draft na szczęście sprawia, że zawsze coś dla siebie znajdziemy. Zmiany, które wprowadzają czasem wydają się niuansem (ja np. wybrałem kartę budowy dającą możliwość budowy z siłą X+1), a niektóre trochę bardziej mieszające. Np. moja druga wybrana karta, była kartą stowarzyszenia i pozwalała pozyskać nowego pracownika, gdy robiliśmy tę akcję z siłą 5. Tyle tylko, że ten nowy pracownik musiał być położony na planszy stowarzyszenia obok właśnie użytego i obaj wracali do nas dopiero po przerwie. Oczywiście od razu z niego skorzystałem i... tyle. Potem były inne priorytety.
Całość bardzo na plus i świetnie urozmaica grę (zwłaszcza po kilkudziesięciu rozgrywkach w podstawkę), także jak ktoś lubi AN to zakup jest oczywisty.
P.S. Są jeszcze nowe drewienka. Jedne to nowe znaczniki graczy, które kładziemy na odpowiednich torach. I tak mamy teraz znacznik toru atrakcyjności w kształcie biletu, albo ochrony przyrody w kształcie tej tarczy. Teraz jak się miną i przez przypadek przesuną, to wiadomo który jest który. Spoko. No i są znaczniki w kształcie zwierzątek, które zastępują 7 kosteczek gracza, które przy setupie kładziemy z lewej strony naszej planszetki. Zdarzało się (zwłaszcza świeżakom), że przy wsparciu projektu ochrony przyrody brali kosteczkę z tych leżących obok planszy zamiast tej z planszetki. Teraz już nie da się tego pomylić.
P.S.2 Kolory i zdjęcia tych kart zwierząt wodnych są świetne. Szkoda tylko, że w naszym zoo układamy karty jedna na drugiej, więc możemy nacieszyć się nimi tylko przez chwilę

EDIT: Akapity

Ostatnio zmieniony 25 wrz 2023, 09:59 przez bogas, łącznie zmieniany 1 raz.
- PytonZCatanu
- Has thanked: 2029 times
- Been thanked: 2631 times
Czemu nie ma jeszcze przedsprzedaży? Myślisz że wersja PL dojdzie do sklepów przed końcem października?Zagrałem w weekend w sampla wersji PL.
O ile możesz powiedzieć
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
- ave.crux
- Has thanked: 902 times
- Been thanked: 1467 times
eh bogas, a byłem sceptycznie nastawiony na ten dodatek, ty piszesz takie pierwsze wrażenia, a ja robię przelew na rachunek planszówkowych wydatków.
Nic na siłę, wszystko młotkiem. Wieczne narzekanie obrzydza radość grania.
Troche się martwię, że Tom poleca dodatek, bo Tom Vasel i odklejka mocno, name more iconic duo. Biere na 100% nawet wezmę przedsprzedaż czego normalnie nie robię.
Firma Rebel niech się zajmie wydaniem gry Domek, bo tylko do tego się nadaje.
- bogas
Wypatrujcie mnie piątego dnia o świcie, o brzasku patrzcie na wschódPytonZCatanu pisze: ↑25 wrz 2023, 11:33Czemu nie ma jeszcze przedsprzedaży? Myślisz że wersja PL dojdzie do sklepów przed końcem października?Zagrałem w weekend w sampla wersji PL.
O ile możesz powiedzieć![]()

-
- Has thanked: 364 times
- Been thanked: 563 times
- Kontakt:
Piątego to na zachód chybabogas pisze: ↑25 wrz 2023, 13:54Wypatrujcie mnie piątego dnia o świcie, o brzasku patrzcie na wschódPytonZCatanu pisze: ↑25 wrz 2023, 11:33Czemu nie ma jeszcze przedsprzedaży? Myślisz że wersja PL dojdzie do sklepów przed końcem października?Zagrałem w weekend w sampla wersji PL.
![]()

No chyba , że w Essen będziesz siedzieć , to wtedy na wschód

Ło ciup zajś trza kupować te dodatki

Always look on the bright side of life
- bogas
Tak precyzyjnie to piątego dnia, tylko nie o brzasku, a tak około południa i nie na wschód czy zachód, a w monitorwajwa pisze: ↑25 wrz 2023, 15:01Piątego to na zachód chybabogas pisze: ↑25 wrz 2023, 13:54Wypatrujcie mnie piątego dnia o świcie, o brzasku patrzcie na wschódPytonZCatanu pisze: ↑25 wrz 2023, 11:33
Czemu nie ma jeszcze przedsprzedaży? Myślisz że wersja PL dojdzie do sklepów przed końcem października?
![]()
![]()
No chyba , że w Essen będziesz siedzieć , to wtedy na wschód![]()

Nie wiem czy trzeba. Ja bym powiedział, że jak masz kilka rozgrywek na koncie i grasz w Ark Nova raz na kwartał to nie kupuj. Dasz radę bez tego datku. Jak masz kilkadziesiąt rozgrywek na koncie i ciągle regularnie grasz to kupuj bez zastanowienia. Jak masz kilkadziesiąt rozgrywek i ostatnio Ark Nova nie pojawia się na stole to kupuj bez zastanowienia i odkurz pudełko, bo będzie znów grane

- miker
- Has thanked: 651 times
- Been thanked: 487 times
Juże w przyszły piątek w przedsprzedażach października?bogas pisze: ↑25 wrz 2023, 15:10 Tak precyzyjnie to piątego dnia, tylko nie o brzasku, a tak około południa i nie na wschód czy zachód, a w monitor![]()
Nie wiem czy trzeba. Ja bym powiedział, że jak masz kilka rozgrywek na koncie i grasz w Ark Nova raz na kwartał to nie kupuj. Dasz radę bez tego datku. Jak masz kilkadziesiąt rozgrywek na koncie i ciągle regularnie grasz to kupuj bez zastanowienia. Jak masz kilkadziesiąt rozgrywek i ostatnio Ark Nova nie pojawia się na stole to kupuj bez zastanowienia i odkurz pudełko, bo będzie znów grane![]()
A jakaż to data dostawy będzie azaliż możliwa?
Rozgrywek 67 z żoną póki co i czekamy na więcej i więcej różnorodności. Ale z tego co widziałem to nowych map nie ma? Czy będzie jakiś dodatek tak jak było z mapami do podstawki?
- bogas
Ktoś z Portalu już tu info wrzucił:
- Bruno
- Has thanked: 1699 times
- Been thanked: 1294 times
No właśnie, a na Twoje wyczucie jak już będzie gra z dodatkiem, to trzeba w te wodne stworzenia iść, żeby nie zostać w tyle, czy jednak to wciąż tylko opcja, bez korzystania z której i tak można wygrać?
Jesteś szczęśliwym posiadaczem np. Gloomhaven? Masz więc egzemplarz tej gry, a nie jej kopię. To znacząca różnica ;-)
Druga edycja GWT: pacholęta wznoszą domy w krainie My little pony.
Kupię DGT Cube!
Druga edycja GWT: pacholęta wznoszą domy w krainie My little pony.
Kupię DGT Cube!
- bogas
Trudne pytanie i po tej jednej partii powiedziałbym, że chyba nie warto odpuszczać zwierząt wodnych, ale to nawet nie ze względu na zdolność rafy (zresztą nie wszystkie ją mają), ale na korzyść wynikającą z budowy akwarium, które nie wymaga ulepszonej akcji budowy. Takie duże akwarium na 5 pól nie dość, że może zakryć jakiś tam bonus z mapy to daje możliwość umieszczenia w nim nawet do 5 zwierząt wodnych (tych najmniejszych). Z drugiej strony jak trafimy w startowej ręce 3 nieduże zwierzęta wodne ze zdolnością rafy to jest to spory handicap. Tylko jakie jest prawdopodobieństwo takiego układu? No i czy taki układ oznacza wygraną z automatu? Wydaje mi się, że jednak nie, bo te bonusy rafy z najmniejszych zwierząt to np. dostajesz X, dostajesz 3 kasy, czy wymień X na 5 kasy lub odwrotnie. To nie są jakieś szalone rzeczy.
Chyba nie wspomniałem jeszcze o nowych żetonach bonusowych. Te nowe wg mnie kładą na łopatki większość tych z gry podstawowej. Jest o co się ścigać

- Ryu
- Has thanked: 83 times
- Been thanked: 161 times
Ja tak tylko z ciekawostek bo grałem już dość dawno w Arka z dodatkiem to tylko powiem ze partia była grana w 3os.
Ja nie miałem żadnego zwierzątka wodnego - ja wiem, ze dodatek i chciałem ale karty powiedziały że nie i posłuchałem.
Drugi kolega poszedł maksymalnie w zwierzaki wodne, trzeci tak pół na pół.
Po podliczeniu punktów miałem tyle samo VP co kolega z morskimi zwierzakami i razem zajęliśmy 1 miejsce ale chyba wtedy poznałem kto wygrywa remisy... Niestety nie byłem to ja.
To taki nic nie wnoszący post ale mi się z dodatkiem fajnie grało i na pewno kupię
Ja nie miałem żadnego zwierzątka wodnego - ja wiem, ze dodatek i chciałem ale karty powiedziały że nie i posłuchałem.
Drugi kolega poszedł maksymalnie w zwierzaki wodne, trzeci tak pół na pół.
Po podliczeniu punktów miałem tyle samo VP co kolega z morskimi zwierzakami i razem zajęliśmy 1 miejsce ale chyba wtedy poznałem kto wygrywa remisy... Niestety nie byłem to ja.
To taki nic nie wnoszący post ale mi się z dodatkiem fajnie grało i na pewno kupię

- kurdzio
- Has thanked: 176 times
- Been thanked: 483 times
Czy trochę nie za szybko na przedsprzedaż? Cytując Planszowe Newsy:
O ile dobrze pamiętam w Portalu odpalają przedsprzedaż jak transport zbliża się do Polski, chyba że produkcja jest w Europie (wątpię).Wydawnictwo poinformowało, że dostało egzemplarz próby dodatku (mass production sample). Trzymajcie kciuki aby okazał się bez zarzutów - wówczas ruszy jego produkcja
Gramy głównie w 2 osoby, służę radą :)
Na Planszowych Newsach napisali, że Portal właśnie dostał egzemplarz próbny. Z tego wniosek, że produkcja jeszcze nie ruszyła więc tym bardziej nie ma mowy o transporcie. Podstawka była produkowana w Chinach przez Whatz Games i dodatek też zapewne się tam będzie produkował. Czyli do premiery jeszcze pewnie z 2 miesiące.