GMT Games

Plany wydawnicze i dyskusje o wydawnictwach polskich i zagranicznych
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1645 times
Been thanked: 1827 times

GMT Games

Post autor: Mr_Fisq »

W tym miesiącu w P500 pojawiły się:
- Caesar: Rome vs. Gaul, 2nd Edition (temat na forum: link)
- The Last Hundred Yards Volume 5: For King & Country
- Žižka: Reformation and Crusade in Hussite Bohemia, 1420-1421 (temat na forum: link)

Kilka wskazówek co ma pojawić się w nadchodzących miesiącach:
- A new 18xx title
- A fast-playing WWII tactical strategy game that our internal teams really love
- A popular WWI era Strategy game in a GMT Deluxe Edition
- A Co-design from Mark Herman and Mark Simonitch
Źródło: https://mailchi.mp/0b7975696f5a/august- ... e-and-more

Omówienie na stronie The Players Aid.
Sprzedam: Figurki (Oathmark,Wargames Atlantic, GW), Firefly Adventures, Nemesis: Nieznane Historie, Kawerna, Blackstone Fortress.
Przygarnę: Chinatown, Złapmy Lwa 9x9
Awatar użytkownika
stary gracz
Has thanked: 36 times
Been thanked: 70 times

Re: GMT Games - plany wydawnicze

Post autor: stary gracz »

Ja czekam na to:

Obrazek

Jest już "Charging - In Final Production"
Autorzy to Chad Jensen i John Butterfield, tych panów przedstawiać nie trzeba.
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator

To już z górki - dzisiaj zaczęli ściągać pieniądze w P500.
Dla mnie to jednak za ciężki kaliber.
Sprzedam: Figurki (Oathmark,Wargames Atlantic, GW), Firefly Adventures, Nemesis: Nieznane Historie, Kawerna, Blackstone Fortress.
Probe9
Has thanked: 158 times
Been thanked: 703 times

Post autor: Probe9 »

stary gracz pisze: 25 wrz 2023, 22:37 Ja czekam na to:

Obrazek

Jest już "Charging - In Final Production"
Autorzy to Chad Jensen i John Butterfield, tych panów przedstawiać nie trzeba.
Też się nastawiałem na nią. Po pierwsze autorzy, po drugie ciekawe podejście do kontrolowanych stron (USA, UK&Commonwealth+OKH vs ruscy + OKW). No ale kilkanaście godzin na rozgrywkę byłoby raczej ciężko wygospodarować.
Rabaty: Rebel = 10%, 3trolle = 7%, planszomania = 10%, planszostrefa = 11%.

Moje gry
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator

Trochę pozycji trafiło do druku. Ja wychwyciłem France '40 2ed (gra i mapy) oraz Norman Conquests: Men of Iron Volume V.
berem
Been thanked: 7 times

Post autor: berem »

Ja zamówiłem jeszcze Tanto Monta - jak ktoś zna HiSa to w sam raz można zabawić się w tym samym systemie rozgrywek, tylko na 4 graczy.
okienko1234
Has thanked: 87 times
Been thanked: 31 times

Post autor: okienko1234 »

Opłaca się kupować na promoce po dodaniu kosztów przesyłki?
Nie wychodzi wciąż taniej w polskich sklepach?
Awatar użytkownika
karawanken
Has thanked: 76 times
Been thanked: 106 times

Post autor: karawanken »

okienko1234 pisze: 17 lis 2023, 21:58 Opłaca się kupować na promoce po dodaniu kosztów przesyłki?
Nie wychodzi wciąż taniej w polskich sklepach?
To zależy. Trzeba sprawdzić jaka jest waga gry. Gier z wagą 4-5 prawie w ogóle się nie opłaca. Ponieważ wysyłka jest droga. Gry z wagą 3 czasami się opłaca ale w większości wypadków są to oszczędności ok 50 zł. Trzeba zobaczyć jaka gra nas interesuje i policzyć. Kupowanie większej ilości według mnie samemu się nie opłaca.
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator

GMT straciło licencję na: The Russian Campaign Deluxe 5th Edition. Nie należy więc liczyć na dodruk.
P500 Removals. The Russian Campaign Deluxe 5th Edition, 2nd Printing. John Kranz and John Edwards have agreed to terminate their licensing agreement for a second printing of The Russian Campaign Deluxe 5th Edition. So there will be no second printing of this game. We are removing it from the P500 Reprint List today. Apologies to the 130 of you who had it on order. This licensing decision was outside of our control.
Źródło: Comiesięczne podsumowanie P500
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator

Kolejna aktualizacja od GMT:
https://mailchi.mp/98b41ef9977b/septemb ... s-and-more

Z nowości - pojawiło się Twilight Struggle 20th Anniversary (link)
Awatar użytkownika
michaldz1
Has thanked: 148 times
Been thanked: 133 times

Post autor: michaldz1 »

GMT informuje, że ma problemy finansowe. Problemy wynikają przede wszystkim ze wzrostu kosztu przesyłki.
Moim zdaniem to bardzo ładnie, że w trudnej sytuacji po prostu informują że nie jest dobrze.
Spoiler:
Jako rozwiązanie wskazują zamawianie wielu gier na raz żeby rozłożyły się koszty wysyłki.
Więc chyba najlepiej dla wydawnictwa wychodzi zakupienie gier GMT w sklepach lub zamawiając wiele sztuk na raz.
Informacja pochodzi z biuletynu:
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator

Qrcze, to nie jest mała firemka; KDM ma huby w EU i Australii, a oni nie mogą sobie na to pozwolić?
Awatar użytkownika
michaldz1
Has thanked: 148 times
Been thanked: 133 times

Post autor: michaldz1 »

W sumie to powinni, ale gry wojenne to nisza. Może to ma jakiś wpływ na sprzedaż wydawnictwa na świecie. Nie zdziwiłbym się gdyby okazało się, że rozkład sprzedaży gier wojennych na świecie różnił się od euro lub boss battlerów.
Z drugiej strony wydania Polskie ich najbardziej rozpoznawalnych tytułów moim zdaniem dobrze się rozchodzą.
Awatar użytkownika
Otorek
Has thanked: 309 times
Been thanked: 515 times

Post autor: Otorek »

Ciężko powiedzieć właściwie jak to wygląda. Ich nakłady nie wydają się jakieś bardzo niskie, gry lądują w sklepach na całym świecie no jakby trochę tego nie ogarniali do końca. Być może ta Brazylia i Australia są takie problematyczne. Choć przy ostatnim pobieraniu z karty z programu P500 sam już powiedziałem dość bo koszt przesyłki nawet do Europy ociera się już o fanatyczny masochizm.
Może program P500 im ciąży? Kiedyś może te wydania nie były tak pewne i ten program przynajmniej w samym USA ułatwiał im działalność, ale teraz może im już ciąży wysyłanie do pojedynczych adresatów.
Awatar użytkownika
salaba
Has thanked: 329 times
Been thanked: 539 times

Post autor: salaba »

Z biuletynu wynikało, że niedoszacowali kosztów wysyłki, bo wagi produktów były zaniżone. Poprawili ten błąd ze skutkiem natychmiastowym podnosząc ceny każdego produktu w sklepie.

Co ciekawe, ceny też zostały odpowiednio skorygowane w naszym rodzimym sklepie - w planszostrefie. Dla przykładu cena Red Dust Rebellion w grudniu to było 389,90 a dziś już 419,90. Nie przypominam sobie, aby była kolejna dostawa od GMT, ale jak widać podwyżka zawsze na propsie :D

Gry od GMT staną się tym samym towarem jeszcze bardziej ekskluzywnym i niszowym. Zamawianie większej ilości gier to chyba tylko ze sklepów ma jakikolwiek sens, bo wątpię by to się opłacało jeszcze przy P500, a przyniejmniej nie poza USA. Tam dodanie każdego kilograma wagi rzutuje na koszty wysyłki. Skutek zmian będzie odwrotny do zamierzonego, tak to czuję - ludzie będą kupować mniej na raz, ewentualnie zbierać się grupą i zamawiać po kilka kopii tego samego. Co prawda, GMT ogłasza też dużą promocję zimową, co też było wspomniane w biuletynie - może w ten sposób uda im się sporo sprzedać.
Awatar użytkownika
Urkeith
Has thanked: 231 times
Been thanked: 170 times

Post autor: Urkeith »

salaba pisze: 27 sty 2025, 17:29 Co ciekawe, ceny też zostały odpowiednio skorygowane w naszym rodzimym sklepie - w planszostrefie. Dla przykładu cena Red Dust Rebellion w grudniu to było 389,90 a dziś już 419,90. Nie przypominam sobie, aby była kolejna dostawa od GMT, ale jak widać podwyżka zawsze na propsie :D
Jak widać działa to tak samo jak paliwo na stacji benzynowej :lol: Podwyżki natychmiastowe, ale na spadek cen to już trzeba poczekać...
Awatar użytkownika
salaba
Has thanked: 329 times
Been thanked: 539 times

Post autor: salaba »

Urkeith pisze: 27 sty 2025, 18:32
salaba pisze: 27 sty 2025, 17:29 Co ciekawe, ceny też zostały odpowiednio skorygowane w naszym rodzimym sklepie - w planszostrefie. Dla przykładu cena Red Dust Rebellion w grudniu to było 389,90 a dziś już 419,90. Nie przypominam sobie, aby była kolejna dostawa od GMT, ale jak widać podwyżka zawsze na propsie :D
Jak widać działa to tak samo jak paliwo na stacji benzynowej :lol: Podwyżki natychmiastowe, ale na spadek cen to już trzeba poczekać...
Taa, w planszowym świecie na obniżkę mogą liczyć tylko kasztany :D Fajnie też sobie czasem zerknąć ile się za grę zapłaciło i porównać z obecnymi cenami. Jakoś tak się miłej wtedy robi, że się jednak nie czekało z zakupem :)
Awatar użytkownika
karawanken
Has thanked: 76 times
Been thanked: 106 times

Post autor: karawanken »

Jak dolar szedł w górę to ceny gier wojennych również szły mimo, że były na stanie już od kilku miesięcy :D Oczywiście dziwnym trafem nie spadły jak dolar trochę staniał. Przynajmniej jak się będzie kupować z rabatem to będziemy więcej oszczędzać.

Na szczęście od kilku miesięcy GMT nie wydaje nic co by mnie interesowało na tyle że muszę kupić. Zwłaszcza że 3 gry wojenne jeszcze do mnie zmierzają
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator

Re: GMT Games

Trwa wiosenna promocja (właściwie to już się kończy) w oficjalnym sklepie GMT, wpadło może komuś coś szczególnie atrakcyjnego w oko?
Ja zwróciłem uwagę na Fire in the lake - jakbym nie grał tylko solo, to pewnie bym się skusił :mrgreen:
(zwłaszcza, że można od razu dodatki dobrać)
Awatar użytkownika
Otorek

Ja już na wyprzedaże nie zaglądam ze względu na koszt wysyłki, które mordują jakąkolwiek opłacalność takiego zamówienia. Chyba, że szuka się czegoś co w eu jest niedostępne.
FITL taniej choćby w planszostrefie.
Awatar użytkownika
Yuri
Has thanked: 371 times
Been thanked: 1393 times

Post autor: Yuri »

Mr_Fisq pisze: 06 kwie 2025, 17:43 ...
Ja zwróciłem uwagę na Fire in the lake - jakbym nie grał tylko solo, to pewnie bym się skusił :mrgreen:...
A nie myślałeś o tym tytule pod kątem solo ? Szczególnie z Trung Botem?
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/user/Yuri1984
RABATY, gdyby ktoś potrzebował: Portal = 15%, Mepel.pl = 5%, Planszomania.pl = 2%
Chcesz się zrewanżować kawą ? Zapraszam >>> https://www.buymeacoffee.com/yuri4891
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator

Na razie wystarczy mi Red Dust z Coin'ów pod solo. W FitL dzieje się więcej niż w RDR, i nie jestem przekonany czy bym podołał.
Awatar użytkownika
Otorek

Podejrzewam, że rdr ma też lepszy tryb solo. Fitl ma kilka rozwiązań, które miały nadążać za solowym rozwojem serii, ale nigdy nie próbowałem brać sie za bary z którykolwiek z nich.
Awatar użytkownika
skiba
Has thanked: 35 times
Been thanked: 271 times

Post autor: skiba »

Otorek pisze: 06 kwie 2025, 21:42 Podejrzewam, że rdr ma też lepszy tryb solo. Fitl ma kilka rozwiązań, które miały nadążać za solowym rozwojem serii, ale nigdy nie próbowałem brać sie za bary z którykolwiek z nich.
System solo z RDR jest identycznie taki sam, jak ten z rozszerzeń do FITL. Podstawka FITL opierała się o duże flow charty, a potem wprowadzili mniejsze diagramy drukowane na kartach. RDR od razu ma diagramy na kartach, mechanicznie jest to dokładnie ten sam system solo :)
Boîte à Jeux: ilu2112
BGA: mskiba
BoardGameGeek: mskiba
TTA: ilu2112
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator

Mam nadzieję, że GMT nie da się cłom, bo powoli w P500 robi się klęska urodzaju dodruków i nowości od Simmonitcha :mrgreen:
Na ukończeniu jest Italy '43, a w kolejce już czekają:
- Ardennes '44, 4th Printing (ostatni druk w 2019)
- North Africa '40 (pierwszy druk)
- Stalingrad '42 2nd Edition (ostatni druk w 2019, nowa wersja będzie miała wbudowany dodatek)
- Ukraine '43 3rd Edition (ostatni druk w 2015 - była to 2 edycja, więc spodziewam się większej liczby zmian)

Edit:
W tym roku jest jeszcze szansa na pojawienie się w P500: North Africa '42, tylko informacja trochę starawa, bo z Września zeszłego roku (nie wiem czy wtedy NA '40 było już ogłoszone).
ODPOWIEDZ