Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
predki pisze: ↑26 wrz 2023, 21:05
Na Planszowych Newsach napisali, że Portal właśnie dostał egzemplarz próbny. Z tego wniosek, że produkcja jeszcze nie ruszyła więc tym bardziej nie ma mowy o transporcie. Podstawka była produkowana w Chinach przez Whatz Games i dodatek też zapewne się tam będzie produkował. Czyli do premiery jeszcze pewnie z 2 miesiące.
Nie sądzę, żeby w czerwcu na Pyrkonie nie mieli wiedzy o miejscu druku i terminach, a tam Grzegorz z Portalu mówił, że celują w premierę na Essen lub tydzień-dwa później. Więc obstawiałbym Niemcy.
vnzk pisze: ↑26 wrz 2023, 22:03
Więc obstawiałbym Niemcy.
Na BGG są zdjęcia pudełek niektórych edycji językowych. Na każdym z tyłu stoi jak byk, że wyprodukowano w Chinach, tam gdzie produkowana jest gra podstawowa.
Więc jeżeli na PN jest tekst: "Wydawnictwo poinformowało, że dostało egzemplarz próby dodatku (mass production sample). Trzymajcie kciuki aby okazał się bez zarzutów - wówczas ruszy jego produkcja.", tzn. że dodatek jeszcze nie jest w produkcji. I o ile Portal nie zaszaleje i nie przywiezie dodatków samolotem, to premiera za 3 tygodnie jest raczej nierealna. Chyba, że na Essen sprowadzą parę sztuk kurierem i zrobią "oficjalną" premierę. A realnie w sklepach będzie na koniec listopada/grudzień.
predki pisze: ↑27 wrz 2023, 10:54
Na BGG są zdjęcia pudełek niektórych edycji językowych. Na każdym z tyłu stoi jak byk, że wyprodukowano w Chinach, tam gdzie produkowana jest gra podstawowa.
Więc jeżeli na PN jest tekst: "Wydawnictwo poinformowało, że dostało egzemplarz próby dodatku (mass production sample). Trzymajcie kciuki aby okazał się bez zarzutów - wówczas ruszy jego produkcja.", tzn. że dodatek jeszcze nie jest w produkcji. I o ile Portal nie zaszaleje i nie przywiezie dodatków samolotem, to premiera za 3 tygodnie jest raczej nierealna. Chyba, że na Essen sprowadzą parę sztuk kurierem i zrobią "oficjalną" premierę. A realnie w sklepach będzie na koniec listopada/grudzień.
Twoja argumentacja ma więcej podstaw niż moja Zdaję sobie sprawę, co znaczy treść posta Planszowych Newsów i też mi się to nie sklejało z poprzednimi deklaracjami, jeśli drukarnia miałaby być w Chinach. Sprowadzenie paru sztuk samolotem trudno by było nazwać dowiezieniem tych deklaracji
Kiedy by zresztą ten dodatek nie wyszedł, fajnie że będzie po polsku. Premiery równe/bliskie światowym są i tak rzadkością na naszym rynku A prawdy dowiemy się zapewne za dwa dni.
Mass Production Sample to egzemplarz już wyprodukowany, wysyłany do wydawcy dla potwierdzenia. Jeśli jest zaakceptowany, to powinni przejść do kompletowania i transportu, więc etap produkcji już raczej skończony. W oryginalnym newsie na stronie Portalu nie widzę informacji, że dopiero ruszy produkcja Piszą jedynie o otrzymaniu MSP.
Pamiętam też, że w Planszówkach TV lub vlogu wspominali o transporcie czegoś pociągiem, ale nie wiem czy chodziło właśnie o ten dodatek. Może ktoś pamięta?
To jest wynik z Google'a 'ark nova dodatek'. Więc strona już jest chyba przygotowana i zdążyła zostać zaindeksowana. Tu kopia strony, wynika że wysyłka w listopadzie 2023 i mają być drewniane zwierzątka. Choć opis jest pomieszany z ilustracjami z innej gry.
kulka pisze: ↑29 wrz 2023, 12:21
To jest wynik z Google'a 'ark nova dodatek'. Więc strona już jest chyba przygotowana i zdążyła zostać zaindeksowana. Tu kopia strony, wynika że wysyłka w listopadzie 2023 i mają być drewniane zwierzątka. Choć opis jest pomieszany z ilustracjami z innej gry.
Indeed drogi Watsonie!
Cena europejska i liczyłem na ciut mniej, ale te drewniane zwierzątka
Tak czy inaczej, strona nieaktywna jeszcze przez parę minut do godziny
Sawmody pisze: ↑27 wrz 2023, 16:10
Mass Production Sample to egzemplarz już wyprodukowany, wysyłany do wydawcy dla potwierdzenia. Jeśli jest zaakceptowany, to powinni przejść do kompletowania i transportu, więc etap produkcji już raczej skończony. W oryginalnym newsie na stronie Portalu nie widzę informacji, że dopiero ruszy produkcja Piszą jedynie o otrzymaniu MSP.
Pamiętam też, że w Planszówkach TV lub vlogu wspominali o transporcie czegoś pociągiem, ale nie wiem czy chodziło właśnie o ten dodatek. Może ktoś pamięta?
Luk83bb pisze: ↑29 wrz 2023, 20:23
zamówione w lokalnym sklepie sporo taniej (akurat te żetony tych ośmiorniczek uważam za zbędne). Teraz tylko czekać...
I super. Ja za 15 zł drożej z żetonami, bo dla mnie robią robotę i szybszą dostawą.
z dostawą to się okaże o ile będzie szybsza i czy w ogóle. Natomiast licząc z przesyłką to już jest ponad 30zł, więc dla mnie te żetony akurat są totalnie zbędne. Już wolałbym inne "upiększacze" do Ark Novy. Jeśli ktoś już ma te żetony z podstawki to siłą rzeczy będzie chciał mieć komplet, doskonale to rozumiem.
A propos upiekszaczy to dodatek zawiera kilka zamienników kostek (liczniki różnych punktów, zwierzaki za projekty) - może to wkurzyć niektórych, którzy zrobili je wcześniej na własną rękę