(Oficjalny) Portal Games - plany wydawnicze 2023

Plany wydawnicze i dyskusje o wydawnictwach polskich i zagranicznych
Akwamarynowy
Has thanked: 19 times
Been thanked: 23 times

Re: (Oficjalny) Portal Games - plany wydawnicze 2023

Post autor: Akwamarynowy »

Atk pisze: 25 cze 2023, 14:01
Akwamarynowy pisze: 22 cze 2023, 17:50 Co się dzieje z dodatkiem do podwodnych miast?? Coś mi się kołatało po głowie drugi kwartał, ale coś wogole nie słyszę by coś się działo w tym temacie.
Pewnie priorytet w cge spadł po tym jak woodcraft booom i o dodruki poprosił świat
W marcu ponoć już w produkcji był. Z czech raczej daleko nie ma.
Atk
Has thanked: 550 times
Been thanked: 339 times

Post autor: Atk »

autopaga pisze: 25 cze 2023, 14:14Jakim cge.
Jaka wtopa :oops:
IrasArgor
Has thanked: 190 times
Been thanked: 95 times

Post autor: IrasArgor »

Za planszowymi newsami na FB

"INFO
Wiemy, że fani Podwodnych Miast od Portal Games Polska czekają na dodruk dodatku do tej gry. Wydawnictwo Portal przekazało bardzo dobre informacje w tym temacie.
Produkcja dodatku Nowe Odkrycia jest na ostatniej prostej, a że odbywa się w Europie, premiery możemy się spotykać całkiem niedługo, bo tuż po wakacjach!"
schnitzel
Has thanked: 1 time

Post autor: schnitzel »

Coś wiadomo o dodatkach do Root? Wydaje mi się, że od zapowiedzi nic się nie ruszyło.
Awatar użytkownika
walkingdead
Has thanked: 257 times
Been thanked: 650 times

Post autor: walkingdead »

schnitzel pisze: 27 cze 2023, 19:39 Coś wiadomo o dodatkach do Root? Wydaje mi się, że od zapowiedzi nic się nie ruszyło.
Patrzyłeś na stronie Portalu? W dziale zapowiedzi jest przy każdym tytule przybliżony status projektu. Obserwuję jedną pozycję i ten status zgadza się z info, które uzyskałam od PG.
Awatar użytkownika
AndreV
Has thanked: 147 times
Been thanked: 50 times

Post autor: AndreV »

Co Portal powie o pojawieniu sie na Kickstarterze Shardsów?
Awatar użytkownika
Urkeith
Has thanked: 231 times
Been thanked: 170 times

Post autor: Urkeith »

A co ma powiedzieć? :)
pcyzm
Has thanked: 214 times
Been thanked: 242 times

Post autor: pcyzm »

Urkeith pisze: 12 lip 2023, 17:04 A co ma powiedzieć? :)
Akurat Grzegorz opowiadał o tym w ostatnim wywiadzie Planszowych Newsów.
opulentus
Has thanked: 116 times
Been thanked: 44 times

Post autor: opulentus »

Portal Games - wydacie ten mini dodatek do Podwodnych Miast?
https://boardgamegeek.com/boardgame/392 ... -expansion
Awatar użytkownika
PytonZCatanu
Has thanked: 2028 times
Been thanked: 2631 times

Post autor: PytonZCatanu »

opulentus pisze: 18 wrz 2023, 09:18 Portal Games - wydacie ten mini dodatek do Podwodnych Miast?
https://boardgamegeek.com/boardgame/392 ... -expansion
Potwierdzali, że będzie wraz z dodrukiem dużego dodatku, pewnie tej jesieni.
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
Pollus89
Has thanked: 10 times
Been thanked: 17 times

Post autor: Pollus89 »

Na stronie Portal Games w dziale zapowiedzi zniknął Aeon's End Outcast. Czy ktoś z was słyszał na jakimś live, żeby ich plany co do wydania dodatku się zmieniły?
Awatar użytkownika
sliff
Has thanked: 368 times
Been thanked: 422 times

Post autor: sliff »

Pollus89 pisze: 29 wrz 2023, 18:34 Na stronie Portal Games w dziale zapowiedzi zniknął Aeon's End Outcast. Czy ktoś z was słyszał na jakimś live, żeby ich plany co do wydania dodatku się zmieniły?
Z tego co pamiętam to on już był w produkcji, także raczej jak dodwali fantastyczne fabryki to ktoś zrobił gafę.
Awatar użytkownika
salaba
Has thanked: 329 times
Been thanked: 540 times

Re: Circadians Chaos Order (S J Macdonald, Zach Smith)

Post autor: salaba »

feniks_ciapek pisze: 06 paź 2023, 09:58
Wydaje mi się, że wraz z doświadczeniem i większą liczbą rozgrywek nabierze się wiedzy, czego się można spodziewać, oraz intuicji jak grać optymalnie, żeby nie dopuszczać do wątpliwych sytuacji.
To w zasadzie o każdym innym tytule można napisać. Pytanie kto ma czas by rozegrać aż tyle partii? Rynek jest zalewany nowymi tytułami non stop, coraz mniej czasu poświęca się na dany tytuł. Więc albo zaskoczy po jednej rozgrywce i chcesz grać dalej albo gra wypada z kolekcji / tracimy zainteresowanie zakupem.

Co do King making - ja akurat nie mam nic przeciwko, nie da się wyeliminować tego z gier w 100%

Niestety w przypadku gier wydawanych przez Portal od jakiegoś już czasu widzę tendencję spadkową. Na początku dany tytuł mnie interesuje, po czym okazuje się, że to średniak jadący na mocnym marketingu. Jakoś straciłam zaufanie do wydawcy, przez co bardzo krytycznie podchodzę do ich gier. Czasem trafi się perełka, ale więcej jest wtop.

Chaos Order w moim odczuciu jest do odpuszczenia, bo Root wypełnia niszę asymetrycznych gier bardzo dobrze. Jedynie nie jest w klimatach sci-fi...
Awatar użytkownika
Fiacik
Has thanked: 71 times
Been thanked: 77 times

Post autor: Fiacik »

salaba pisze: 06 paź 2023, 11:33
Czasem trafi się perełka, ale więcej jest wtop.
Z ciekawości, wymienisz te "wtopy"?
azazelmo
Has thanked: 195 times
Been thanked: 374 times

Post autor: azazelmo »

Fiacik pisze: 06 paź 2023, 12:30
To chyba nowy wątek trzeba wydzielić. Ale ja i tak szanuję Portal z kontynuowanie produkcji (dobrych!) dodatków do Hex’a. Ogólny bilans mają u mnie na plus.
Awatar użytkownika
VivoBrezo
Has thanked: 175 times
Been thanked: 642 times
Kontakt:

Post autor: VivoBrezo »

azazelmo pisze: 06 paź 2023, 13:12
Fiacik pisze: 06 paź 2023, 12:30
To chyba nowy wątek trzeba wydzielić. Ale ja i tak szanuję Portal z kontynuowanie produkcji (dobrych!) dodatków do Hex’a. Ogólny bilans mają u mnie na plus.
Potwierdzam, że Ignacy potrafi na Portalconie i na live'ach nakręcić ładny hype na ich gry i niestety potem okazują się mocno średnie. Z tego roku (moja czysto subiektywna opinia) np Brian Boru, Mosaic, Woodcraft, Wilki.
Średniak + z potencjałem: Crescent Moon
Solidne tytuły: Mind Bug, Age of Steam, Listy z Zaświatów, TMB, Trickerion (w dwa ostatnie grałem po angielsku).
W resztę jeszcze nie grałem. Bardzo ostrożnie podchodzę do entuzjastycznych zapowiedzi Ignacego i większość gier wolę najpierw ograć, zanim kupię :)
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 331 times
Been thanked: 547 times

Post autor: tomp »

Kim byłby sprzedawca, gdyby nie chwalił własnego produktu? Dla mnie zarzut dt. promocji produktów jest lekko nietrafiony.
Wg mnie cechą oczekiwaną u każdego marketingowca jest zachwalanie danego produktu.
Rozumiem, efekt, który pojawia się u osoby, która używa dane produktu - wizja tego co dany produkt realizuje oraz oczekiwania rozmijają się z wykorzystaniem w praktyce.
Konsument wyobraża sobie coś o danym produkcie i jest raczej efektem jego wyobraźni i oczekiwań - owszem zbudowanych na bazie materiałów marketingowych, ale te wyobrażenia są u konsumenta.
W marketingu portalu nie zauważyłem jawnego okłamywania konsumentów, tj. nie sprzedają "śliwek jako pietruszki" lub odwrotnie. Od jakiegoś czasu w materiałach promocyjnych zauważyłem, że piszą dla kogo nie jest produkt (czasem z przymrużeniem oka). To raczej wskazuje, że na start dana grupa odbiorców wie, że produkt nie jest dla nich.
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
gogovsky
Has thanked: 517 times
Been thanked: 583 times

Post autor: gogovsky »

VivoBrezo pisze: 11 paź 2023, 12:59
Jaką osoba, która jest w naszym hobby dłużej, niż 7 sekund hypuje się Ignacym Trzewikiem w 2023 roku?
Firma Rebel niech się zajmie wydaniem gry Domek, bo tylko do tego się nadaje.
Awatar użytkownika
VivoBrezo
Kontakt:

Ale nikt chyba nie ma zarzutu do marketingowców, że robią swoją robotę. Po prostu jak w każdym przekazie, musimy jako konsumenci odsiać to co dla nas ważne i weryfikować informacje przed zakupem.
Tematem jest to, że w zalewie tytułów, które oferuje nam co roku Portal, sporo jest jednak takich, które są po prostu średnie i nie chodzi tu o zawiedzione oczekiwania :)
gogovsky pisze: 11 paź 2023, 13:50
Jaką osoba, która jest w naszym hobby dłużej, niż 7 sekund hypuje się Ignacym Trzewikiem w 2023 roku?
Jesli byłeś chociaż raz na Portalconie to zobaczyłbyś wiele takich osób i podkreślam, nie jest to zarzut do Ignacego że jest świetnym showmanem.
Awatar użytkownika
Bart Henry
Has thanked: 154 times
Been thanked: 936 times

Post autor: Bart Henry »

VivoBrezo pisze: 11 paź 2023, 12:59 Potwierdzam, że Ignacy potrafi na Portalconie i na live'ach nakręcić ładny hype na ich gry i niestety potem okazują się mocno średnie. Z tego roku (moja czysto subiektywna opinia) np Brian Boru, Mosaic, Woodcraft, Wilki.
Solidne tytuły: Mind Bug, Age of Steam, Listy z Zaświatów, TMB, Trickerion (w dwa ostatnie grałem po angielsku).
W resztę jeszcze nie grałem. Bardzo ostrożnie podchodzę do entuzjastycznych zapowiedzi Ignacego i większość gier wolę najpierw ograć, zanim kupię :)
To tylko pokazuje kunszt Ignacego skoro potrafi nakłonić ludzi do zakupu gier, które potem są określane przez nabywców jako średniaki. Jeżeli sam kupiłeś w/w gry, to też dałeś się na to złapać i chyba wysokiej noty wewnętrznemu radarowi gier wystawić nie możemy. ;)

Grunt żeby w tych wszystkich achach i ochach umieć uwzględnić swoje gusta. Wymieniłeś 10 tytułów, które zdążyłeś ograć, z czego przynajmniej 5 podobało Ci się, co jest według mnie dobrym wynikiem przy tylu spróbowanych tytułach. W przypadku pozostałych raczej zawiódł research. ;)
Idealnie byłoby mieć 100% trafności przy doborze gier. Gdybyś zagrał tylko w te 5-6 fajnych gier, ocena tegorocznego portfolio Portalu pewnie byłaby zupełnie inna. Dla mnie Wilki od początku były insta-buy i spełniły moje oczekiwania w stu procentach, a w Mindbuga zagrałem przed zakupem i nawet przed planami polskiej wersji, więc nie kupowałem w ciemno. Doceniam Portal za to jakie gry wydaje, chociaż nie wszystkie są dla mnie dobrymi propozycjami. Muszą jednak lecieć szeroko, co często jest ryzykowne. Czekam na wyprzedaże Brian Boru, bo to może być fajna gra dla mojej ekipy, ale z góry założyłem, że będzie w Polsce miała trudno.

Pozostaje pamiętać, że "gra X jest średnia" to nadal wyrażenie opinii, a nie faktu. Zawsze warto sobie zadać pytanie "czemu gram w średnie gry?". Czasem to będzie po prostu chęć ogrywania, poznawania nowych gier (np. w celu zrecenzowania), a czasem marnowanie swego czasu i pieniędzy na weryfikację obietnic marketingowca firmy Y.
Awatar użytkownika
VivoBrezo
Kontakt:

Bart Henry pisze: 11 paź 2023, 14:07
Spoiler:
To tylko pokazuje kunszt Ignacego skoro potrafi nakłonić ludzi do zakupu gier, które potem są określane przez nabywców jako średniaki. Jeżeli sam kupiłeś w/w gry, to też dałeś się na to złapać i chyba wysokiej noty wewnętrznemu radarowi gier wystawić nie możemy. ;)

Grunt żeby w tych wszystkich achach i ochach umieć uwzględnić swoje gusta. Wymieniłeś 10 tytułów, które zdążyłeś ograć, z czego przynajmniej 5 podobało Ci się, co jest według mnie dobrym wynikiem przy tylu spróbowanych tytułach. W przypadku pozostałych raczej zawiódł research. ;)
Idealnie byłoby mieć 100% trafności przy doborze gier. Gdybyś zagrał tylko w te 5-6 fajnych gier, ocena tegorocznego portfolio Portalu pewnie byłaby zupełnie inna. Dla mnie Wilki od początku były insta-buy i spełniły moje oczekiwania w stu procentach, a w Mindbuga zagrałem przed zakupem i nawet przed planami polskiej wersji, więc nie kupowałem w ciemno. Doceniam Portal za to jakie gry wydaje, chociaż nie wszystkie są dla mnie dobrymi propozycjami. Muszą jednak lecieć szeroko, co często jest ryzykowne. Czekam na wyprzedaże Brian Boru, bo to może być fajna gra dla mojej ekipy, ale z góry założyłem, że będzie w Polsce miała trudno.

Pozostaje pamiętać, że "gra X jest średnia" to nadal wyrażenie opinii, a nie faktu. Zawsze warto sobie zadać pytanie "czemu gram w średnie gry?". Czasem to będzie po prostu chęć ogrywania, poznawania nowych gier (np. w celu zrecenzowania), a czasem marnowanie swego czasu i pieniędzy na weryfikację obietnic marketingowca firmy Y.[/spoiler]
Nie, po prostu ogrywam dużo gier. Przez to, że prowadzę eventy i dzięki uprzejmości Aleplanszówek, nie muszę tych gier kupować :)
Ostatnio zmieniony 11 paź 2023, 15:35 przez VivoBrezo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sliff

Przestańcie szkalować wydawnictwo portal :p

Raczej wymagania graczy są z kategorii ; na 100 wydanych gier 95 ma być w top 10.

Większośc wymienionych tutaj tytułów (wilki, woodcraft ) to jest zdecydowanie top 100 może i top 50 nowych gier z zeszłego roku.
Także żadne średniaki a tym bardziej wtopy. Nie każda gra będzie kolejną Ark nową.

Nawet takie Crescent Moon ma avg. rating
> 7.2
Awatar użytkownika
VivoBrezo
Kontakt:

sliff pisze: 11 paź 2023, 15:08 Przestańcie szkalować wydawnictwo portal :p

Raczej wymagania graczy są z kategorii ; na 100 wydanych gier 95 ma być w top 10.

Większośc wymienionych tutaj tytułów (wilki, woodcraft ) to jest zdecydowanie top 100 może i top 50 nowych gier z zeszłego roku.
Także żadne średniaki a tym bardziej wtopy. Nie każda gra będzie kolejną Ark nową.

Nawet takie Crescent Moon ma avg. rating
> 7.2
Tak jak pisałem, jest to moja subiektywna ocena. Dla kogoś Woodcraft może być objawieniem roku, dla mnie to średniak, do którego nie mam czasu i ochoty zasiadać.
7.2 na BGG oznacza tyle co nic 🙂.
Awatar użytkownika
sliff

VivoBrezo pisze: 11 paź 2023, 15:42 Tak jak pisałem, jest to moja subiektywna ocena. Dla kogoś Woodcraft może być objawieniem roku, dla mnie to średniak, do którego nie mam czasu i ochoty zasiadać.
7.2 na BGG oznacza tyle co nic 🙂.
Jakby to ci delikatnie opisać. To nie jest wina wydawnictwa że jesteś zblazowany od nadmiaru gier. Bo to że czas ma się dla tylko najlepszych nie oznacza że reszta to ledwo średniaki.

Na Essen co roku wychodzi jakiś 1000 gier, ogólnie pewnie 3-4x tyle. Nawet jeśli brać pod uwagę tylko polskę to jest nadal ponad 300 gier. I to co wydaje portal nawet nie jest blisko środka tej stawki. No chyba że masz 100 lepszych gier z 2022 wydanych po polsku ?
Awatar użytkownika
Ardel12
Has thanked: 1370 times
Been thanked: 2888 times

Post autor: Ardel12 »

VivoBrezo pisze: 11 paź 2023, 12:59 Potwierdzam, że Ignacy potrafi na Portalconie i na live'ach nakręcić ładny hype na ich gry i niestety potem okazują się mocno średnie. Z tego roku (moja czysto subiektywna opinia) np Brian Boru, Mosaic, Woodcraft, Wilki.
Ciężko oczekiwać by wydawca Ci powiedział, że gra jest 7/10, więc w naszym rozumieniu to średniak i przeciętniak(bo skala jest tak przesunięta). Musi promować, bo może gra zażre, bo akurat w Polsce znajdą się fani takiego tworu no i wiadomo chce sprzedać ile się da. Z kolei kto wierzy reklamom ślepo ten niech ma pretensje do siebie, że nie wykonał odpowiedniego badania rynku i kupił produkt, który mu jednak nie siadł.

Trzewik potrafi nakręcić hype. Byłem na kilku jego prelekcjach i gadałem z nim. Umie pociągnąć tłum za sobą.

Z drugiej strony na FB i tutaj obserwuję marudzenie ludzi, ze dany tytuł z kolei nie był wystarczająco promowany a jest taki ekstra. Nie dogodzisz :D
sliff pisze: 11 paź 2023, 15:08 Raczej wymagania graczy są z kategorii ; na 100 wydanych gier 95 ma być w top 10.
Popieram, jesteśmy rozpieszczeni i oczekujemy gruszek na wierzbie. Z drugiej strony po co inwestować w średniaki jak na półce mamy same topy(przynajmniej tak powinno być).
sliff pisze: 11 paź 2023, 17:30 Na Essen co roku wychodzi jakiś 1000 gier, ogólnie pewnie 3-4x tyle. Nawet jeśli brać pod uwagę tylko polskę to jest nadal ponad 300 gier. I to co wydaje portal nawet nie jest blisko środka tej stawki. No chyba że masz 100 lepszych gier z 2022 wydanych po polsku ?
Biorąc pod uwagę tylko dany rok masz rację, ale jednak im dłużej w hobby siedzisz tym z większą liczbą tytułów możesz porównać i wtedy to zblazowanie wychodzi :) Po co masz ogrywać enty worker placement, który nie ma żadnego ciekawego twista, jak ograłeś w swoim życiu takich 10-20-50? Co to zmienia, że teraz zmieniasz nie owies w krowy, ale krowy w mięsą czy odpady nuklearne na rzepy. Ja powtarzam, że w próżni nie żyjemy i jak chcesz porównywać sobie gry z danego roku, to są ku temu odpowiednie topki, ale jednak gracze obstawiam, że porównują z CAŁYM dorobkiem jaki mają(w co zagrali).
Zablokowany