Revoluta nie mam. Czy tam miedzynarodowe transfery sa darmowe i przeliczniki najkorzystniejsze na rynku? Wiem, ze sporo osob tego uzywa jako nr 1.
PayPal, kiedys kusilo mnie na realizacje sprzedajac, ale wyczytalem, ze nieuczciwy kupujacy moze zawnioskowac o zwrot wplaty od paypala, a u mnie pojawi sie manko. Przy stosowaniu opcji sprzedaz, tej z prowizja i ochrona.
Czy w opcji przelewu friend/family tez mozna odstawic taki scam, ze srodki zostana wycofane z konta sprzedajacego? Chodzi o sprzedaz kompletnie nieznanej i przypadkowej osobie, wiec zaufania mozna miec zero

Najprosciej (i najbezpieczniej) byloby domagac sie wplaty na polskie konto w banku. Ale wtedy kupujacy pewnie placilby w "swojej" walucie najchetniej (wiec musimy miec konta walutowe). Przewalutowanie to koszty, a i sam przelew zagraniczny swoje kosztuje, co zniecheca kupujacego lub tworzy bariery, ktorych czasem nie umie pokonac

A paypal wydaje sie prosty dla kazdego, ale czy jest bezpieczny i czy to sie oplaca (w porownaniu do revoluta) ?
Mam jakiegos paypala .co.uk w GBP bez podpietej karty. Tez tego do konca nie rozumiem, ze mozna miec paypal w roznych domenach krajowych

Przy okazji, ktos jest na biezaco z zasadami i prowizjami w BGG market, ten sklepik/marketplace posredniczacy i pobierajacy prowizje zostal zdaje sie zamkniety, bo byl tam jakis zonk prawny. A jak jest dzis? Warto tam sie oglosic? Sa jakies prowizje dla BGG?
Tyle pytan, tak malo wiedzy... Pomozecie?

Skad pomysl na temat? Na olx/allegro czasem wpada jakas dewizowa oferta zakupu gry. Czasem jest to oczywisty scam, linki do kurierow, zamowienia z Iranu itp, ale sa tez, zdaje sie, normalni gracze szukajacy tytulu po calym internecie. No to w sumie czemu by im nie wyslac? Niech sie ciesza

Dobrym zwyczajem podziele sie tez od razu swoja wiedza/doswiadczeniem/rada:
Gdy swego czasu wysylalem pake w swiat, to spodziewalem sie wysokich kosztow, ale wystarczylo chwile pogooglac/poszperac po stronkach spedytorow i znajduja sie oferty typu:
- twoja pierwsza paczka miedzynarodowa za 50% ceny
Wychodzi jakies smieszne 20-25zl, bylo to wtedy w dhl lub dpd. Warto poszperac, bo zazwyczaj kupujacy wplaci nam z 20euro na kuriera z gory

Teraz do paczek krajowych (glownie paczkomatow) uzywam furgonetka.pl i tez na kazdej przesylce jest taniej o pare zlotych. Byc moze sa tam tez atrakcyjne ofery miedzynarodowe, do sprawdzenia.