wisniax pisze: ↑09 sty 2023, 18:56
Klimatyczne. Jakie materiały? Tylko PVC? Używałeś druku 3d?
Tylko styrodur, prace ręczne, z wykorzystaniem PROXXON thermocut, który jest najważniejszym narzędziem, jaki jest wykorzystywany przy robieniu elementów krajobrazu do gier bitewnych na świecie, często razem z ShapeShifter
https://www.hobbytools.com.au/Shape-Shi ... h-Thermocu
Ręcznie można sobie ciąć cegiełki, łuki, sklepienia, ale do tworzenia bryły, scian, iglic, sklepień, dachów Proxxon i rzeczy od SS, robią robotę kosmos. Są też gotowe wałki do tekstur, ale z nimi jest różnie, szczególnie jeśli chodzi o skalę. Przede wszystkim chodzi o koszt.
Druk 3d to pliki. Nie stworzysz na drukarce tego co człowiek zrobi ręcznie. Ona może pomóc, ale trzeba mieć własne pliki, albo gotowe wzory zrobione przez profesjonalny skaner. Druk 3d to obróbka, również czasochłonna, kąpiele itp.
Ręczna praca, to styrodur, silikon, nożyki i farba

Wycięty ręcznie wzór z pvc do stworzenia małych łuków np. jako element dodatkowy muru. Element jest wczepiany w styrodur i za pomocą Proxxona wycinany. Na zdjęciu również mała forma silikonowa.
PVC wspomniane jest twarde. Ale czasem służy jako szablon do odlewu. PVC używam częściej w modelarstwie kolejowym.

Jest twarde, służy lepiej tam gdzie wzór musi byś mocno spójny, równy, zachowany musi być współczesny realizm. Ruiny w LOTR są chaotyczne, nierówne, więc łatwiej się je robi styrodurem.
W sceneriach do gier bitewnych z pvc, ale grubego około 6mm, robię np. łuk okna, drzwi, fragment budynku bardzo dokładnie, z głębokimi nacięciami. Później odlewam formę slikonową i powielam. Do odlewu służy Żywica akrylowa, ale w proszku, najlepszy jest gips bo wygląda jak prawdziwa ściana, ale jest ciężki. NIGDY nie sprzedaję skopiowanej czyjejś własności, nie lubię druku 3d. Mimo, że nie gram w bitewniaki, to wszystkich, których znam negują i banują kopie jakiekolwiek, najbardziej figurek. Niektórzy z nich pracowali w GW, DenOfImagination itp. Wszystkie dioramy, które sprzedałem robiłem w 100% na własnych projektach. To co umieściłem na zdjęciach to resztki budynków, które nie zostały użyte do makiety. Zrobię do nich podłoże, resztę elementów ruin.