(Oficjalny) Portal Games - plany wydawnicze 2023

Plany wydawnicze i dyskusje o wydawnictwach polskich i zagranicznych
Awatar użytkownika
Wender
Has thanked: 124 times
Been thanked: 113 times

Re: (Oficjalny) Portal Games - plany wydawnicze 2023

Post autor: Wender »

Spoiler:
Do tych dwóch tygodni to bym się bardzo nie przywiązywał bo to "około" ;) Jak im coś wiedzie na magazyn to wysyłają wcześniej (Ark Nova dostałem równo miesiąc przed premierą), jak jest jakaś obsuwa to nikt premiery nie przekłada, żeby przedsprzedaż dostała równo 2 tygodnie wcześniej.
Jak dla mnie ani 2 ani 3 tygodnie różnicy nie są warte dopłacania do interesu. Jak, licząc rabat, cena jest porównywalna, biorę u nich bo zawsze trochę wcześniej i zawsze do paczki coś śmiesznego dorzucą. Jak nie jest, to często dorzucane bonusy sprawiają, że dalej warto za nie dopłacić ;)
Awatar użytkownika
Dako
Has thanked: 389 times
Been thanked: 360 times

Post autor: Dako »

Trochę offtopując ale nie ma co narzekać na Portal bo taki Lucky Duck Games przy Destinies: Wiedźmi Las zawołało w swoim sklepie cenę 170 pln a w sklepach przedpremierowo najtaniej kosztuje 112 pln.
Kupujący w sklepie polską wersję grę już co prawda otrzymali ale aplikacja która jest niezbędna nie została jeszcze przetłumaczona (będzie na premierę) a dodatkowy scenariusz będzie na początku przyszłego roku. :lol:
Awatar użytkownika
kokosowy14
Has thanked: 163 times
Been thanked: 75 times

Post autor: kokosowy14 »

Z tego co pamiętam jak kupowałem w przedsprzedaży w sklepie Portalu to nie było napisane, że dostanę grę na pewno 2 tygodnie wcześniej tylko, że będzie wysyłana wcześniej około 1-2 tygodnie.
Awatar użytkownika
vnzk
Has thanked: 333 times
Been thanked: 529 times

Post autor: vnzk »

Jestem ciekaw jaki procent spośród gier wysłanych dwa tygodnie wcześniej trafia na stół w trakcie tych dwóch tygodni :wink: I ja wiem, że chodzi również o wywiązywanie się wydawnictwa z deklaracji, ale gdyby to była jedyna wartość dodana, ja bym się na taką przedsprzedaż nie skusił.
Awatar użytkownika
miker
Has thanked: 650 times
Been thanked: 487 times

Post autor: miker »

vnzk pisze: 16 lis 2023, 09:31 Jestem ciekaw jaki procent spośród gier wysłanych dwa tygodnie wcześniej trafia na stół w trakcie tych dwóch tygodni :wink: I ja wiem, że chodzi również o wywiązywanie się wydawnictwa z deklaracji, ale gdyby to była jedyna wartość dodana, ja bym się na taką przedsprzedaż nie skusił.
W moim przypadku Ark Nova trafiła na stół w piątek wieczorem, a przyjechała chyba w czwartek (lipiec zeszłego roku).
Ark Nova wodny świat trafił na stół tego samego dnia (piątek), w który go odebrałem.
Woodcraft leżał 2 miesiące i czekał. Dostałem co prawda wydrukowaną print and play wersję Woodcrafta jako bonus, z kartami i planszetkami (oczywiście w liczbie niewystarczającej do gry więvcej niż kilka razy i resztę trzeba drukować samemu).
toblakai
Has thanked: 399 times
Been thanked: 414 times

Post autor: toblakai »

vnzk pisze: 16 lis 2023, 09:31 Jestem ciekaw jaki procent spośród gier wysłanych dwa tygodnie wcześniej trafia na stół w trakcie tych dwóch tygodni :wink: I ja wiem, że chodzi również o wywiązywanie się wydawnictwa z deklaracji, ale gdyby to była jedyna wartość dodana, ja bym się na taką przedsprzedaż nie skusił.
Chodzi o to żeby licznik zaczął bić takiemu półkownikowi dwa tygodnie wcześniej :D Jak trafi miesiąc później to wciąż dwa tygodnie wcześniej niż miesiąc po premierze ;)
Awatar użytkownika
vnzk
Has thanked: 333 times
Been thanked: 529 times

Post autor: vnzk »

miker pisze: 16 lis 2023, 09:38 W moim przypadku Ark Nova trafiła na stół w piątek wieczorem, a przyjechała chyba w czwartek (lipiec zeszłego roku).
Ark Nova wodny świat trafił na stół tego samego dnia (piątek), w który go odebrałem.
Śledzę temat Ark Novy i spodziewałem się, że zarówno w przypadku podstawki jak i dodatku znajdą się tu zacne wyjątki :) Szczególnie, jeśli mają powyżej 70 partii na koncie. Zazdroszczę :)
toblakai pisze: 16 lis 2023, 09:49 Chodzi o to żeby licznik zaczął bić takiemu półkownikowi dwa tygodnie wcześniej :D Jak trafi miesiąc później to wciąż dwa tygodnie wcześniej niż miesiąc po premierze ;)
Fakt. Ściągasz grę z półki ws**du, kiedy inni dopiero ją na niej ustawiają :wink:
gabens29
Has thanked: 289 times
Been thanked: 14 times

Post autor: gabens29 »

TMB przeniesione na 2024 q1
Awatar użytkownika
Apos
Has thanked: 529 times
Been thanked: 1203 times
Kontakt:

Post autor: Apos »

Czy są jakieś aktualizacje w temacie Ketchupu do FCM? Brakuje go bardzo w rozgrywkach :)
Atk
Has thanked: 550 times
Been thanked: 339 times

Post autor: Atk »

Dostałem Hegemony na AleGramy, czyli 3 tygodnie przed premierą. Na stół weszła z 5+ razy.
Mevlex
Has thanked: 43 times
Been thanked: 36 times

Post autor: Mevlex »

Portalcon lada moment.
Jakie są Wasze przewidywania co do zapowiedzi na ten rok?
Awatar użytkownika
Rayos
Has thanked: 24 times
Been thanked: 33 times

Post autor: Rayos »

z pewniaków to Marvel United: Spider-geddon (CMON potwierdził już PL wersję), White Castle (bo wydali Czerwoną Katedrę), Scholars of the South Tigris :D zdziwiłbym się jakby tego nie było ;) Nie wiem jak się Bitoku sprzedawało, ale może dodatek też wypuszczą...
Mevlex

Mnie ciekawi ile łykną od CMON. Dune War for Arrakis, nowy Death May Die, Cyberpunk - na to liczę.
Z eurasów Septima, Rats of Wistar.
Oby Legacy od Yu też wpadło. I nowa wersja Shipwrigts of The north sea.
Awatar użytkownika
rav126
Has thanked: 456 times
Been thanked: 556 times

Post autor: rav126 »

Rayos pisze: 01 sty 2024, 22:37White Castle
na FB mignął mi post z grafiką logo Portal Games, ale zaraz został usunięty :)
Awatar użytkownika
rand
Has thanked: 145 times
Been thanked: 137 times

Post autor: rand »

Może wydadzą Ancient Knowledge? Lubią karcianki a i wydawca jest taki, z którym wcześniej współpracowali.
Do tego faktycznie white castle, może Shipyard nowa edycja?
Marbel
Has thanked: 112 times
Been thanked: 34 times

Post autor: Marbel »

SUPERMOON do Planet Unknown z deklem i liczę na Zombiaki od Prezesa, no w Agendzie PC jest nauka gry! I od razu do kupienia na miejscu. Its about time!
Awatar użytkownika
karmazynowy
Has thanked: 219 times
Been thanked: 502 times

Post autor: karmazynowy »

White Castle pojawiło się przez moment na BGG jako wersja od Portalu więc to pewniak.

Evacuation w zasadzie już potwierdzone przez Grzegorza.

Cyberpunk też pewniak, Ignacy mrugał ma Alegramy.

O Shipyard było pytanie z publiczności, raczej się boją bo to reedycja starej i dosyć brzydkiej gry, ale może będzie w formie zbiórki chętnych.

Ancient Knowledge to iello z którym współpracują, no i pasuje jakoś do nich więc myślę, że też będzie.

Sam liczę na Dune, Rats of Wistar, Voidfall i może z ukrytych niespodzianek Nova Roma.
Na półce | Na stole | Na sprzedaż i zamianę (Gdynia) | Podzielę się rabatem: Grybezpradu.eu - 5% | Planszostrefa.pl - 11%
Awatar użytkownika
crazygandalf
Has thanked: 94 times
Been thanked: 719 times
Kontakt:

Post autor: crazygandalf »

White Castle bankowo. Na grupie Fani Portal Games się wysypali ze zdjęciem, który niby nic nie pokazywało, ale jak ktoś zna grę to wyłapał co trzeba. :D
Shipyard niekoniecznie. Z informacji jakie otrzymałem od oryginalnego wydawcy wynika, że trwają negocjacje z kilkoma polskimi wydawcami. Czy będzie wydana? Raczej tak. Ale czy będzie to Portal? Czas pokaże.
Ja bym strzelał w:
Evacuation
Rats of Wistar
Planta Nubo - skoro wydali Cooper Island ode'go to czemu nie to?
World Wonders - jest już Smartphone od tego wydawnictwa więc współpraca zawiązana, a tytuł też jest podobno spoko
Voidfall - zależy co Mindclash sądzi o opóźnieniach z Trickerionem, ale wydaje mi się to pewniak
Evenfall, Apiary, Arborea może?
Awatar użytkownika
karmazynowy
Has thanked: 219 times
Been thanked: 502 times

Post autor: karmazynowy »

Apiary to chyba jednak Phalanx...

A może Portal chwyci też nowy druk Yokohamy? Lubi podnosić stare klasyki aka FCM czy Age of Steam.
Ostatnio zmieniony 02 sty 2024, 11:04 przez karmazynowy, łącznie zmieniany 2 razy.
Na półce | Na stole | Na sprzedaż i zamianę (Gdynia) | Podzielę się rabatem: Grybezpradu.eu - 5% | Planszostrefa.pl - 11%
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 557 times
Been thanked: 1284 times

Post autor: psia.kostka »

crazygandalf pisze: 02 sty 2024, 10:48 jest już Smartphone od tego wydawnictwa więc współpraca zawiązana, a tytuł też jest podobno spoko
A to wszystko ci od Skytopia? Oni moga byc obecnie troche niemodni. Okaze sie jak silne sa dalej te klimaty.

Mialem te rozkmine gdy kupowalem smartphone na BF i zobaczylem tam logo kosmos. Bo jednak Skytopia byla uzywana jako charytatywna akcja, zdaje sie.
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
GapcioMaluszek
Has thanked: 22 times
Been thanked: 73 times

Post autor: GapcioMaluszek »

Ja strzelam, że Portal wyda Dune i nawet myślę, że może to mieć już "prapremierę" na Portalconie :D
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3712 times
Been thanked: 3897 times

Post autor: japanczyk »

GapcioMaluszek pisze: 02 sty 2024, 13:12 Ja strzelam, że Portal wyda Dune i nawet myślę, że może to mieć już "prapremierę" na Portalconie :D
Tak, oczywiscie - gra niewyprodukowana, niedostarczona, ale Portal juz na PortalConie ja wyda :P
GapcioMaluszek
Has thanked: 22 times
Been thanked: 73 times

Post autor: GapcioMaluszek »

japanczyk pisze: 02 sty 2024, 13:34
GapcioMaluszek pisze: 02 sty 2024, 13:12 Ja strzelam, że Portal wyda Dune i nawet myślę, że może to mieć już "prapremierę" na Portalconie :D
Tak, oczywiscie - gra niewyprodukowana, niedostarczona, ale Portal juz na PortalConie ja wyda :P
Oczywiście, że jest to nieoczywisty strzał. Zobaczymy, Portal na jakimś livie wspominał, że ten event będzie pod znakiem CMON, sama gra w małej ilości mogłaby dotrzeć już na Portalcon np pociągiem. Na razie bym się wstrzymał z szydzeniem ze mnie, zacznij po imprezie ;)
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3712 times
Been thanked: 3897 times

Post autor: japanczyk »

GapcioMaluszek pisze: 02 sty 2024, 14:51 Oczywiście, że jest to nieoczywisty strzał. Zobaczymy, Portal na jakimś livie wspominał, że ten event będzie pod znakiem CMON, sama gra w małej ilości mogłaby dotrzeć już na Portalcon np pociągiem. Na razie bym się wstrzymał z szydzeniem ze mnie, zacznij po imprezie ;)
Dorzuce sie do twojej Diuny jesli wydadza ja na imprezie :P
Mevlex

japanczyk pisze: 02 sty 2024, 13:34
Niedostarczona, ale wyprodukowana już jest. Stateczki powoli docierają do portów. Chyba pierwsi bakerzy w Chinach już otrzymali :)
Zablokowany