Carnegie - pytania o zasady
-
- Has thanked: 52 times
- Been thanked: 144 times
Carnegie - pytania o zasady
Czy ja dobrze zrozumiałem, że gdy bierzemy akcje rozwoju naukowego to mogę się przesunąć tylko w jednym torze transportu? Nie kofe rozdzielić punktów pomiędzy inne.?i tak samo z suwakami które wysuwamy?
- Bruno
- Has thanked: 1698 times
- Been thanked: 1294 times
Re: Carnegie (Xavier Georges)
Źle zrozumiałeś (na jakiej podstawie?). Uzyskane punkty rozwoju możesz dzielić dowolnie między różne tory, projekty itp.
Jesteś szczęśliwym posiadaczem np. Gloomhaven? Masz więc egzemplarz tej gry, a nie jej kopię. To znacząca różnica ;-)
Druga edycja GWT: pacholęta wznoszą domy w krainie My little pony.
Kupię DGT Cube!
Kupię DGT Cube!
Re: Carnegie (Xavier Georges)
Jak interpretujecie donacje z dodatku za srednie miasta polaczone z wybranym duzym miastem?
Carnegie: Darowizny, za które Andrew nigdy nie otrzyma PZ
Mam pytanie odnośnie trybu solo (zresztą bardzo fajnego), czyli grze przciwko Andrew.
Ten problem był też poruszony kilkakrotnie na forum bgg, ale bez żadnej ostatecznej konkluzji i pomocy ze strony twórcy/wydawcy gry.
Problem dotyczy punktacji za dwie donacje dla Andrew, w których występuje element płacenia kostkami towarów, a które odnoszą się do tych dwóch konktertnych donacji za "Opiekę Społeczną", czyli: każda kostka = x2 PZ oraz 5$+kostka = x4 PZ.
Wg mnie, karty Andrew, które nakazują mu umieścić tam swój żeton donacji są całkowicie dla niego bezużyteczne - są błądem w grze solo.
Gracz ma prawo w ostatniej swojej turze wymienić dowolną ilość kości na $$$, co automatycznie zawsze pozbawi Andrew tych bonusów.
Moje pytanie, czy stosujecie jakieś "domowe zasady", aby nie "krzywdzić " tymi kartami Andrew ???
Bo w zasadzie poza blokowaniem tych pól, Andrew nigdy nie osiągnie z tego nawet 1 PZ na koniec gry.
To w zasadzie jedyny niedopracowany szczegół (w trybie solo) w tej doskonałej grze.
Ten problem był też poruszony kilkakrotnie na forum bgg, ale bez żadnej ostatecznej konkluzji i pomocy ze strony twórcy/wydawcy gry.
Problem dotyczy punktacji za dwie donacje dla Andrew, w których występuje element płacenia kostkami towarów, a które odnoszą się do tych dwóch konktertnych donacji za "Opiekę Społeczną", czyli: każda kostka = x2 PZ oraz 5$+kostka = x4 PZ.
Wg mnie, karty Andrew, które nakazują mu umieścić tam swój żeton donacji są całkowicie dla niego bezużyteczne - są błądem w grze solo.
Gracz ma prawo w ostatniej swojej turze wymienić dowolną ilość kości na $$$, co automatycznie zawsze pozbawi Andrew tych bonusów.
Moje pytanie, czy stosujecie jakieś "domowe zasady", aby nie "krzywdzić " tymi kartami Andrew ???
Bo w zasadzie poza blokowaniem tych pól, Andrew nigdy nie osiągnie z tego nawet 1 PZ na koniec gry.
To w zasadzie jedyny niedopracowany szczegół (w trybie solo) w tej doskonałej grze.
- jacobPL
- Has thanked: 26 times
- Been thanked: 52 times
Re: Carnegie - pytania o zasady
Mam pytanie odnośnie do setupu miejsc blokowanych przez dummy playera (zarówno do multi jak i solo). Instrukcja chyba tego dobrze nie precyzuje.
Gra solo:
A) Najpierw szykuję deck automy i później ciągnę 18 kart do setupu miejsc
B) Czy ciągnę 18 kart setupu z kart bazowych (oznaczonych) a później szykuję deck automny (np. 15 kart {?] i 5 oznaczonych)?
Gra na 2-3 os.:
Instrukcja mówi, że tasujemy karty do wariantu solo - podobne wersja A) czy B) jak wyżej?
Dzięki
Gra solo:
A) Najpierw szykuję deck automy i później ciągnę 18 kart do setupu miejsc
B) Czy ciągnę 18 kart setupu z kart bazowych (oznaczonych) a później szykuję deck automny (np. 15 kart {?] i 5 oznaczonych)?
Gra na 2-3 os.:
Instrukcja mówi, że tasujemy karty do wariantu solo - podobne wersja A) czy B) jak wyżej?
Dzięki
Najpierw zapełniasz dummy playera z kart akcji, potem tasujesz i przygotowujesz talię automy.
Ale oszczędź sobie czasu i użyj randomizera z tej strony, który od razu podpowiada które departamenty zostawić i gdzie umieścić dummy playera - https://gamehelpers.brokengod.net/carnegie/
Ale oszczędź sobie czasu i użyj randomizera z tej strony, który od razu podpowiada które departamenty zostawić i gdzie umieścić dummy playera - https://gamehelpers.brokengod.net/carnegie/
- jacobPL
- Has thanked: 26 times
- Been thanked: 52 times
Dokładnie tak robię od drugiej rozgrywki. Usłyszałem na którymś playthrough. Złoto.ckbucu pisze: ↑06 sty 2024, 21:44 Ale oszczędź sobie czasu i użyj randomizera z tej strony, który od razu podpowiada które departamenty zostawić i gdzie umieścić dummy playera - https://gamehelpers.brokengod.net/carnegie/
-
- Has thanked: 19 times
- Been thanked: 23 times
Czy można wybudować więcej niż jeden budynek w mieście by zablokować rywali i jeżeli tak, to czy liczone punkty za to miasto są raz, czy za każdy budynek?
Dziękuję z góry za odpowiedź
- Bruno
- Has thanked: 1698 times
- Been thanked: 1294 times
Można, to już przełom XIX/XX w., a nie era kanałowa w BrassieAkwamarynowy pisze: ↑12 lut 2024, 23:16 Czy można wybudować więcej niż jeden budynek w mieście by zablokować rywali i jeżeli tak, to czy liczone punkty za to miasto są raz, czy za każdy budynek?

Na koniec gry każda budowla w mieście punktuje.
Jesteś szczęśliwym posiadaczem np. Gloomhaven? Masz więc egzemplarz tej gry, a nie jej kopię. To znacząca różnica ;-)
Kupię DGT Cube!
Kupię DGT Cube!
- rob666
- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 4 times
Witam,
2 pytania:
1. Czy można skorzystac z wyslania pracownika na misje, a nie korzystac z tego co daje takie posuniecie ?
2. 12 punktow MAX za darowizny dotyczy jednego krazka czy 1 z 4 miejsc darowizn. ?
Pozdrawiam
Robert
2 pytania:
1. Czy można skorzystac z wyslania pracownika na misje, a nie korzystac z tego co daje takie posuniecie ?
2. 12 punktow MAX za darowizny dotyczy jednego krazka czy 1 z 4 miejsc darowizn. ?
Pozdrawiam
Robert
...siedzenie z dzieckiem i zabawa jego zabawkami to dziecinada; wolę z nim zagrać w grę planszową...
-
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 35 times
1. Można, chociaż nie widzę sensu bo tam są zawsze pozytywne efekty.
2. Cytat z instrukcji, strona 14: "Za każdą darowiznę można otrzymać maksymalnie 12 PZ, ale gracz może zwiększyć dla siebie ten limit o 3 PZ za każdą listwę projektów (dotyczy tylko stron „B”), którą wysunął do końca."
- rob666
- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 4 times
Dzieki. 1. Odpowiem dlaczego - bo powinnismy wziac pracownika a juz nie mamy
Pozdrawiam
Pozdrawiam
...siedzenie z dzieckiem i zabawa jego zabawkami to dziecinada; wolę z nim zagrać w grę planszową...
- detrytusek
- Has thanked: 504 times
- Been thanked: 1199 times
Jeśli robię darowizny to dyski biorę skąd? Bo w instrukcji to nie jest określone mam wrażenie. Dzięki
"Nie ma sensu wiara w rzeczy, które istnieją."
Do sprzedania: Wieczna Zima, Comancheria, Rats of Wistar, D-day dice
Wątek sprzedażowy
Do sprzedania: Wieczna Zima, Comancheria, Rats of Wistar, D-day dice
Wątek sprzedażowy
-
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 35 times
Z puli własnej dysków.detrytusek pisze: ↑28 kwie 2024, 13:11 Jeśli robię darowizny to dyski biorę skąd? Bo w instrukcji to nie jest określone mam wrażenie. Dzięki
Hej,
pytanie dotyczy Dodatku nr 1 - 2. Nowe działy, kafelek 28. Dział pocztowy:
Czy to jedyna droga do posiadania 6 punktów za połączenie?
Pozdrawiam,
Adelheim
pytanie dotyczy Dodatku nr 1 - 2. Nowe działy, kafelek 28. Dział pocztowy:
Czyli gracz mając 5 punktów za połączenie dostaje +1. Wtedy ma wartość 6 i otrzymuję 9 PZ?Jeśli w tym dziale znajduje się aktywny (stojący) pracownik na koniec gry, gracz podczas podliczania połączeń dużych miast może zwiększyć wartość swojego połączenia o 1 (do maksymalnej wartości 6). Jeśli wartość połączenia gracza wynosi 6, dodaje 9 PZ do punktów zdobytych za połączenie dużych miast.
Czy to jedyna droga do posiadania 6 punktów za połączenie?
Pozdrawiam,
Adelheim
Nie wiem, czy dobrze rozumiesz. W trakcie gry, poprzez łączenie miast na mapie, zdobywasz połączenia (linki). Jedno miasto daje dwa linki, pozostałe trzy po jednym. Jeśli połączysz wszystkie miasta, masz 5 linków.
Na koniec gry porównujesz ilość linków z tabelą, sprawdzając jeszcze poziom ulepszenia transportu dla każdego z połączonych miast.
Dział, o którym mówisz dodaje Ci jeden link. Przykładowo, jeśli z połączonych miast masz 3 linki, to sprawdzasz w tabeli wynik punktowy dla 4, itd. Z kolei jeśli połączone masz wszystkie miasta, to do wyniku punktowego z tabeli dodajesz jeszcze 9 pktów.