Great Western Trail: Nowa Zelandia - pytania o zasady
Great Western Trail: Nowa Zelandia - pytania o zasady
Mam zagwostkę odnośnie kafelków: kompasu, beczki i dzwonu.
Na jednej ze stron jest przekreślona ikona pobrania karty celu. Inne kafelki na obu stronach są identyczne, nie mają takiej ikony.
Nie potrafię znaleźć informacji o tym w instrukcji (może nie zauważyłem jakiegoś zdania).
Do czego to służy? O czym informuje?
Na jednej ze stron jest przekreślona ikona pobrania karty celu. Inne kafelki na obu stronach są identyczne, nie mają takiej ikony.
Nie potrafię znaleźć informacji o tym w instrukcji (może nie zauważyłem jakiegoś zdania).
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
- ave.crux
- Has thanked: 902 times
- Been thanked: 1467 times
Re: Great Western Trail: Nowa Zelandia (Alexander Pfister)
tomp pisze: ↑20 lis 2023, 11:26 Mam zagwostkę odnośnie kafelków: kompasu, beczki i dzwonu.

Jeżeli wejdzie set z celami to po prostu przypomnienie, że przy pobieraniu celu nie możesz wziąć z talii bonusowych.
Nic na siłę, wszystko młotkiem. Wieczne narzekanie obrzydza radość grania.
Dzięki!
w polskiej instrukcji też jest analogiczne info. nie zauważyłem, bądź nie przeczytałem ze zrozumieniem.
Prosta przypominajka
ufff, czyli dobrze było grane 
w polskiej instrukcji też jest analogiczne info. nie zauważyłem, bądź nie przeczytałem ze zrozumieniem.
Prosta przypominajka

Zachęcam do poznania skali ocen BGG
-
- Has thanked: 27 times
- Been thanked: 13 times
Witam
O co chodzi z wyjaśnieniem że:
"Nie możesz łączyć efektów wielu kart bonusów i kart rozbudowy talii.
Możesz natomiast zagrać taką kartę bez skorzystania z jej efektu, tylko po to, by dobrać kolejną kartę"?
Zagrywam kartę np zimorodka dostaje 1 kasę i dobieram kartę i jak tam jest następna karta bonusowa to mogę ją zagrać czy nie?
Możesz natomiast zagrać taką kartę bez skorzystania z jej efektu, tylko po to, by dobrać kolejną kartę"?
Zagrywam kartę np zimorodka dostaje 1 kasę i dobieram kartę i jak tam jest następna karta bonusowa to mogę ją zagrać czy nie?
- kuleczka91
- Has thanked: 879 times
- Been thanked: 578 times
Możesz zagrać. Sama wczoraj szukałam na bgg odpowiedzi na tosleyoo pisze: ↑21 lis 2023, 22:36 Witam

-
- Has thanked: 184 times
- Been thanked: 311 times
Na polach gdzie budujemy budynki są symbole zimorodka co wpadł do wychodka (nie mogłem się powstrzymać
) i złota. W instrukcji znalazłem, że to pierwsze to wymagane pole na torze pioniera natomiast nie znalazłem wyjaśnienia co do złota. Czy to ilość złota jaką musimy posiadać by móc postawić budynek na danym polu czy ilość złota jaką dostaniemy gdy coś zbudujemy?

- cichywiatr
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 49 times
Grałem kilka razy i zawsze traktowaliśmy to jako dodatkowy bonus po położeniu budynku. Raczej to nie jest koszt, bo był by znak minusów jak na kaflach bonusu.Darkstorm pisze: ↑28 lis 2023, 13:26 Na polach gdzie budujemy budynki są symbole zimorodka co wpadł do wychodka (nie mogłem się powstrzymać) i złota. W instrukcji znalazłem, że to pierwsze to wymagane pole na torze pioniera natomiast nie znalazłem wyjaśnienia co do złota. Czy to ilość złota jaką musimy posiadać by móc postawić budynek na danym polu czy ilość złota jaką dostaniemy gdy coś zbudujemy?
Sprzedam:
Nic
Nic
- kuleczka91
- Has thanked: 879 times
- Been thanked: 578 times
Tyle złota dostaniesz jak tam wybudujesz budynek, spełniając oczywiście warunek poziomu na torze zimorodka.Darkstorm pisze: ↑28 lis 2023, 13:26 Na polach gdzie budujemy budynki są symbole zimorodka co wpadł do wychodka (nie mogłem się powstrzymać) i złota. W instrukcji znalazłem, że to pierwsze to wymagane pole na torze pioniera natomiast nie znalazłem wyjaśnienia co do złota. Czy to ilość złota jaką musimy posiadać by móc postawić budynek na danym polu czy ilość złota jaką dostaniemy gdy coś zbudujemy?
- seki
- Moderator
- Has thanked: 1236 times
- Been thanked: 1456 times
Ja mam wątpliwości właśnie odnośnie tej karty bonusowej z budową magazynu do 3 pól od statku. Która opcja jest poprawna:
A. Liczymy 2 pola do portu + 1 punkt ruchu na wybudowanie magazynu (czyli tak jak liczymy przy stabdardowym ruchu statkiem)
B. Liczymy zwyczajnie 3 pola do portu + stawiamy magazyn.
A. Liczymy 2 pola do portu + 1 punkt ruchu na wybudowanie magazynu (czyli tak jak liczymy przy stabdardowym ruchu statkiem)
B. Liczymy zwyczajnie 3 pola do portu + stawiamy magazyn.
Zakrywając drugie miejsce w rzędzie pasterki:
Zapłać 4 funty weź 1 kartę owcy Hampshire albo Ryeland
Kartę bierzemy z targu owiec czy można wściąż jeśli danej owcy niema z tali kart?
Zapłać 4 funty weź 1 kartę owcy Hampshire albo Ryeland
Kartę bierzemy z targu owiec czy można wściąż jeśli danej owcy niema z tali kart?
- kurdzio
- Has thanked: 176 times
- Been thanked: 483 times
Jeśli owcy nie ma na rynku to akcja bonusowa przepada.
Gramy głównie w 2 osoby, służę radą :)
- kurdzio
- Has thanked: 176 times
- Been thanked: 483 times
Złoto wydajemy podczas fazy A albo B dlatego myślę że można.
Gramy głównie w 2 osoby, służę radą :)
-
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 2 times
Re: Great Western Trail: Nowa Zelandia - pytania o zasady
Hejka,
Czy mógły ktoś prosto wyjaśnić, o co chodzi z "krzakami" i budowaniu budynków na polach z "krzakami"?
Z góry dzięki!
Paweł
Czy mógły ktoś prosto wyjaśnić, o co chodzi z "krzakami" i budowaniu budynków na polach z "krzakami"?
Z góry dzięki!
Paweł
-
- Has thanked: 52 times
- Been thanked: 144 times
Pytanie o nasze magazyny.
Co w przypadku, gdy mi się skończyły a chciałbym wystawić w kolejnym miejscu?
A) nie mogę więc muszę uważnie stawiać a nie spamować
B) mogę zabrać z innego miejsca i postawić w nowe tak jak jest opisane w przypadku dysków
Co w przypadku, gdy mi się skończyły a chciałbym wystawić w kolejnym miejscu?
A) nie mogę więc muszę uważnie stawiać a nie spamować
B) mogę zabrać z innego miejsca i postawić w nowe tak jak jest opisane w przypadku dysków
Mam pytanko o ten mały złoty żetonik kroków na torze pioniera. Kiedy on się odpala? Jak wykonuję akcję ptaka (z budynku lub karty) i akcja ta jest wmocniona o 1 lub 2 dodatkowe kroki? Czy może jak w fazie A przemieszczam owczarza, to wtedy mogę też poruszyć się do góry na torze pioniera?
-
- Has thanked: 578 times
- Been thanked: 1376 times
Chodzi Ci o ten znacznik?Gribbler pisze: ↑19 lip 2024, 20:20 Mam pytanko o ten mały złoty żetonik kroków na torze pioniera. Kiedy on się odpala? Jak wykonuję akcję ptaka (z budynku lub karty) i akcja ta jest wmocniona o 1 lub 2 dodatkowe kroki? Czy może jak w fazie A przemieszczam owczarza, to wtedy mogę też poruszyć się do góry na torze pioniera?

Jak tak, to on dodaje po prostu 1 lub 2 do ruchu. Czyli na obrazku gracz ma 6 (3+1+2)
Spoiler:

Ostatnio zmieniony 20 lip 2024, 00:19 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: cytowanie
Powód: cytowanie
-
- Has thanked: 2 times
Re: Great Western Trail: Nowa Zelandia / New Zealand (Alexander Pfister)
Cześć. Gdzie powinny lądować karty rozbudowujące talię: przed graczem jak karty celu czy na stosie kart odrzuconych?
Re: Great Western Trail: Nowa Zelandia / New Zealand (Alexander Pfister)
Na stosie odrzuconych.jnasadzki@gmail.com pisze: ↑25 sie 2024, 14:22 Cześć. Gdzie powinny lądować karty rozbudowujące talię: przed graczem jak karty celu czy na stosie kart odrzuconych?