Popełniłem kiedyś wykaz gier bardzo "reklamowanych" w social mediach z lat 2021-2002, a o których chyba już większość graczy zapomniała. A o grach tych jedynie przypominają wydawcy w czasie wyprzedaży (Black Friday, Black Week, czasem na konwentach), bo tylko wtedy tytuły te przypominają graczom o swym istnieniu. Kto jeszcze pamięta poniższe tytuły (b.k. - bez komentarza z mojej strony, ale tych gier nie ma na mojej półce - żadnej !!):
2021 rok
Wenecja (wyprzedaże od 84 zł)
Ragusa (wyprzedaże od 64 zł)
Cooper Island (wyprzedaże w czasie BF i BW od 100 zł)
Mystic Vale Big Box (wyprzedaże od 129 zł)
Rocketmen ((wyprzedaże w czasie BF i BW od 80 zł)
Smartphone Inc. (wyprzedaże w czasie BF i BW od 99 zł)
X-Men: Bunt mutantów (wyprzedaże od 48 zł)
Pod wrogim niebem (wyprzedaże od 91 zł)
Kroniki zbrodni: 1900 (wyprzedaże od 68 zł)
7 złotych miast (wyprzedaże od 29 zł)
Kamienna mandala (teraz ok. 83 zł, w czasie BF i BW ok. 50 zł)
Mercado de Lisboa (totalne nieporozumienie w wydaniu tej gry przez Hobbity)
Ostium (miała to być gra turniejowa i... wylądowała na wyprzedażach)
Zaginiony ląd (b.k.)
Mix Tura (b.k.)
Wiedeński łącznik (dostępna w 22 dużych sklepach i wielu pomniejszych z kiepskim zbytem i kiedyś z dobrym marketingiem)
Decipher (wyprzedaże od 29 zł)
Red Rising (wyprzedaże od 59 zł i po Diunie Sekretach rodu największa wpadka roku 2021)
Mariposas (okładkowy hype po zapowiedzi gry w 2020 roku i gra w 2023 roku ląduje na wyprzedażach od 64 zł)
Botanik (b.k.)
Konspiracja: Uniwersum Abyss ( letnie wyprzedaże w EMPiK od 15 zł)
Władcy nocy (b.k.)
ZOO New York (nawet Troll zapomniał o tym wydaniu - wyprzedaże od 91 zł))
Tu i tam (cóż to był za hype, a kończyła na wyprzedażach od 67 zł)
Tawantinsuyu (jeszcze tylko był Tabannusi i Portal wycofał się z wydawania gier na "T")
Fiesta Mexicana (wyprzedaże od 38 zł)
Projekt L (nadal w ofertach wielu sklepów i z niskim zainteresowaniem)
Wojna szeptów (b.k.)
Wiedźma skała (olbrzymi hype opadł zupełnie, wyprzedaże od 84 zł, a słaby i drogi dodatek zrobił chyba swoje)
Scenariusz za milion (czy ktoś jeszcze to pamięta??)
Santa Monica (hype... i wyprzedaże od 58 zł)
Holi: Festiwal kolorów (pamiętacie to jeszcze?)
Lockup (mocno reklamowana w polskim YT jako kolejna gra w świecie Roll Playera i... wylądowała nawet na wyprzedażach w AlePlanszówkach od 99 zł)
Mur Hadriana (ciągle nie może się wyprzedać, ale cena prawie niezmienna od premiery)
Miasto w chmurach (wyprzedaże od 57 zł)
Naturalnie (jakoś nikt już nie poleca tej gry, a gra ciągle nie może się wyprzedać)
Monster City (wyprzedaże od 23 zł)
Dreadfull circus (jeszcze na wyprzedaży - nawet w sklepie Portalu za 101 zł a Dragon Eye za 38 zł)
Detektyw: Oficerowie z pazurem (wyprzedaże od 30 zł)
Kokopeli (czy polecanie tej gry przez Gradanie nie pomogło w sprzedaży??)
Diuna: Sekrety rodu (kasztan roku 2021 !!)
Cytadela (b.k.)
Balada (b.k.)
Hau, Rum, Dąb, Gra ( wszyscy jak jeden mąż w YT polecali i zachwycali się tymi karcianeczkami i... wyprzedaże od 5 zł)
Beez (można kupić na wyprzedaży już od 74 zł)
Anno 1800 (nie ma chyba nic wspólnego z grą na PC i stąd niewielkie zainteresowanie tym tytułem)
Gutenberg (no gra nie odniosła takiego sukcesu jaki był zakładany w kraju i po za nim)
Wampir: Maskarada – Dziedzictwo (dla mnie kasztan numer 2 w 2021 roku !!)
Disney: Villainois (pomijając błędy w grze, ostatecznie wylądowała na mega wyprzedaży w EMPiK za 99 zł)
Odmęty grozy (pomimo super marketingu i porównywania do BSG, ostatecznie nie przyniosła spodziewanych rezultatów dla wydawnictwa, a cena gry mocno spadła)
Tajemniczy ogród (to nie był kolejny Everdell i popularności gra nie osiągnęła)
Kahuna (b.k.)
Amazonia (b.k.)
Dark Souls (Jak w przypadku Anno 1800)
Cynowy szlak (strzał w stopę, gra nijaka i z totalnym brakiem miejsca na planszy dla gry w większym gronie graczy)
Terra Futura (b.k.)
Khora: Rozkwit imperium (nawet nachalny marketing Portalu i próba nazwania gry grą cywilizacyjną nie pomogły - słaby i mocno losowy tytuł - przedmiot ostatnich wyprzedaży w trakcie ostatniego BF i BW)
World of Warcraft: Wrath of the Lich King (kolejny nie trafiony tytuł pomimo odwołania się do znanego IP)
Twierdza: Oblężenie Runedar (pytanie dla kogo jest ta gra jest pytaniem podstawowym, jakościowo i wykonaniem i dobrą kreską i urodą gra nie grzeszy)
Brazil: Świt Imperium (hype minął szybko i bezpowrotnie, gra się jakoś wyprzedała, a o dodruki nikt nawet nie marzy

)
Pierwszy obywatel(ktoś jeszcze to pamięta grę i marketing przedwyborczy lata 2021? gra jeszcze dostępna, zatem do zakupów

Ja nie polecam !!
Zwrotnice i semafory (gra przeszła niezauważalnie i chyba dobrze dla portfeli graczy)
Stroganov (super pozycja na wszelkich wyprzedażach od 2 lat i jeszcze się nie wyprzedała, to prawie cud wydawniczy Czachy:) )
2022 rok
A tych gier nawet nie chce mi się komentować... Zróbcie to sami

Ja żadnej gry wydanej w kraju w roku 2022 nie zakupiłem. Dla mnie był to najgorszy planszówkowo wydawniczy rok ever !
Bór
Libertalia
Wojna Nemo
Canvas
Origins
Skyline
Siege Storm: Siege Mode
Przygody Robin Hooda
Boonlake
Tabannusi
Neopolis
Śledztwa - Claire Harper na tropie