Horror w Arkham LCG (zasady, pytania, wątpliwości)
-
- Has thanked: 46 times
- Been thanked: 40 times
Re: Horror w Arkham LCG (zasady, pytania, wątpliwości)
Scenariusz Morderstwo w Hotelu Excelsior - pytanie o kontrolę nad kartą Policjant z Arkham. Po pertraktacji wymknięcie lub odwrócenie żetonu zagłady na wskazówkę i przejęcie kontroli nad policjantem. Czyli przejmuje kontrolę tylko, jeśli na karcie są żetony zagłady? A przejmując kontrolę umieszczam w swoim obszarze gry? A co jeśli żetonów zagłady jest więcej niż jeden?
A bardziej ogólnie, jak to jest z tym przejęciem kontroli? Gdzie umieścić taką kartę?
A bardziej ogólnie, jak to jest z tym przejęciem kontroli? Gdzie umieścić taką kartę?
Wątpliwości.
Noc fanatyka~Pożeracz z otchłani
Badacze na etapie talii Aktu 1a, mam odnaleźć miejsce rytuału, zebrałem 3 wskazówki.
Talia tajemnic już na etapie 3a, pojawia się miejsce rytuału i Umordhoth.
Czy mam udać się tam i próbować go zabić już teraz, (w sumie 14 wytrzymałości
)? Jeśli tak to mam trochę ułatwione zadanie, ponieważ dopiero Akt 1b nakazuje rozstawić kultystów którzy uciekli w poprzednim scenariuszu (Maski Północy), mają mi uprzykrzyć życie, a w Akcie 2b dodatkowego wroga na miejscu rytuału.
Czy może zamiast udawać się na miejsce rytuału, mam biegać i zbierać brakujące wskazówki do spowodowania postępu talii aktów (jeszcze 3 szt.)?
Co ciekawe, postęp tajemnicy 2a (test woli 6, w razie porażki przeszukanie kart z cechą szaleństwa i dodanie jej na rękę), na Rolandzie nie robi wrażenia, jego osłabienia nie mają takiej cechy,
Noc fanatyka~Pożeracz z otchłani
Badacze na etapie talii Aktu 1a, mam odnaleźć miejsce rytuału, zebrałem 3 wskazówki.
Talia tajemnic już na etapie 3a, pojawia się miejsce rytuału i Umordhoth.
Czy mam udać się tam i próbować go zabić już teraz, (w sumie 14 wytrzymałości
Czy może zamiast udawać się na miejsce rytuału, mam biegać i zbierać brakujące wskazówki do spowodowania postępu talii aktów (jeszcze 3 szt.)?
Co ciekawe, postęp tajemnicy 2a (test woli 6, w razie porażki przeszukanie kart z cechą szaleństwa i dodanie jej na rękę), na Rolandzie nie robi wrażenia, jego osłabienia nie mają takiej cechy,
-
- Has thanked: 1214 times
- Been thanked: 554 times
W tym scenariuszu lepiej nie działać tak jak zwykle się robi, tylko olać co nam nakazuje fabuła, zbroić się na maxa, a jak wyjdzie boss, to na niego jechać. Szansa że uda się wygrać "po bożemu", pieczołowicie zbierając wskazówki i popychając fabułę do przodu, jest mała.
planszomania.pl - 10%
(rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
Dużo też zależy kim się gra, bo jak badacze nie są nastawieni na obijanie pysków potworom, to zostaje tylko oszukiwanie się, że uda się ten rytuał przerwać znajdując wskazówki. 
Mnie się grając solo udało Markiem Harriganem zastrzelić potwora z shotguna, właśnie dzięki temu, że odpuściłem próbę przerwania rytuału, a skupiłem się na tym, żeby się przygotować na ostateczne w starcie. Ale całość ma ciągle fabularny i mechaniczny sens.

Mnie się grając solo udało Markiem Harriganem zastrzelić potwora z shotguna, właśnie dzięki temu, że odpuściłem próbę przerwania rytuału, a skupiłem się na tym, żeby się przygotować na ostateczne w starcie. Ale całość ma ciągle fabularny i mechaniczny sens.
Chodzi mi o to jak grać zgodnie z przepisami a nie porady taktyczne, chociaż i za nie dziękuję.
Gram Rolandem i Ślizgiem. Postęp tajemnicy nastąpił dużo szybciej niż aktu.
Pewnych rzeczy nie zrobię bez postępu aktu, a to wymaga wskazówek. Pojawił się Boss z opcją łowca i zanim ją dotrę do miejsca kultu, on przyjdzie do mnie. Z tego co widzę, to będzie naparzanka przed próbą przerwania rytuału, więc do realizacji fabuły nie dojdzie. Nie ma to w sumie znaczenia, bo to ostatnia część podstawki a Dunwitch zamierzam grać innymi bohaterami.
Co do sposobu działania, niezły byłby dynamit, każdy z bohaterów po jednej karcie i rzut z sąsiedniej lokacji. Już to jednak zrobiłem z poprzednimi 2 potworkami, jednak byłem do tego zmuszony, bo miały na sobie żetony zagłady. Zabić go się raczej nie uda, bohaterowie są lekko poobijani a gadzina ma 14 wytrzymałości
, ale tanio nie sprzedać skóry.
Gram Rolandem i Ślizgiem. Postęp tajemnicy nastąpił dużo szybciej niż aktu.
Pewnych rzeczy nie zrobię bez postępu aktu, a to wymaga wskazówek. Pojawił się Boss z opcją łowca i zanim ją dotrę do miejsca kultu, on przyjdzie do mnie. Z tego co widzę, to będzie naparzanka przed próbą przerwania rytuału, więc do realizacji fabuły nie dojdzie. Nie ma to w sumie znaczenia, bo to ostatnia część podstawki a Dunwitch zamierzam grać innymi bohaterami.
Co do sposobu działania, niezły byłby dynamit, każdy z bohaterów po jednej karcie i rzut z sąsiedniej lokacji. Już to jednak zrobiłem z poprzednimi 2 potworkami, jednak byłem do tego zmuszony, bo miały na sobie żetony zagłady. Zabić go się raczej nie uda, bohaterowie są lekko poobijani a gadzina ma 14 wytrzymałości
-
Przepisy nic nie mówią na temat tego, w jakiej kolejności mają postępować talie aktów i tajemnic.
planszomania.pl - 10%
Z tego co napisałeś wynikało, że grasz dobrze, dlatego nie było sensu nic dodawać. Po prostu w związku z tym, że zmieniają się zasady scenariusza, to trzeba zmienić podejście do rozgrywki. Faktycznie jest tak, że gra nie rzuca w tym przypadku kłód w postaci kultystów, ale też karta która się wtedy pojawia, gdy pojawia się Umordoth, czyli wymuszony postęp do 3b sprawia, że nie ma już sensu zbierać wskazówek, bo znika talia tajemnic, zastąpiona przez kartę Pożeracz z Otchłani. Nie wyłapałem w Twoim poście tego, że być może to przegapiłeś.
Powiem więcej, taktycznie nie warto spieszyć się z postępem aktów, bo dodają wrogów, a tak mamy już Pożeracza i należy próbować go wykończyć.
Nie kontrolujesz policjanta. Tylko żeton wskazówki. Polecenie na karcie jest nieco mylące. Chodzi o to, że jak wybierzesz opcję "... albo odwróć 1 z jego żetonów zagłady na stronę wskazówki i przejmij nad nim kontrolę." to masz przejąć od niego wskazówkę. Pisząc "nad nim", autorzy tłumaczenia mieli na myśli żeton, a nie policjanta. Czyli rzecz jasna możesz skorzystać z tej opcji tylko wtedy, kiedy na tym wrogu są jakiekolwiek żetony zagłady.kmd7 pisze: ↑06 lis 2023, 22:23 Scenariusz Morderstwo w Hotelu Excelsior - pytanie o kontrolę nad kartą Policjant z Arkham. Po pertraktacji wymknięcie lub odwrócenie żetonu zagłady na wskazówkę i przejęcie kontroli nad policjantem. Czyli przejmuje kontrolę tylko, jeśli na karcie są żetony zagłady? A przejmując kontrolę umieszczam w swoim obszarze gry? A co jeśli żetonów zagłady jest więcej niż jeden?
Wrogowie pozostają wrogami. Nigdy ich nie kontrolujemy. Jeżeli jeden z nich, w jakikolwiek sposób ma przejść na naszą stronę (bo fabuła), to w talii scenariusza znajdziemy odpowiednią kartę tej postaci/istoty, w wersji sojusznika. Wtedy otrzymamy polecenie podmiany danych kart, tak żeby było git. To samo tyczy się atutów z cechą sprzymierzeniec, które mogą okazać się wrogami-zdradusami.
I już w sumie ostatnia kwestia.
Rozumiem, że Pożeracz z otchłani będąc Masywnym, jest w zwarciu ze wszystkimi bohaterami. Dodatkowo po turze każdego gracza, nawet gdy go wyczerpiemy, należy go przygotować (informacja na karcie), więc automatycznie wchodzi ponownie w zwarcie i zaatakuje w fazie wrogów. Może jedynie wyczerpać go w 1 akcji i w kolejnych uciec z miejscówki, i to o 2 lokacje, w przeciwnym razie, będąc łowcą ruszy za nami do sąsiedniej i wejdzie w zwarcie.
PS w tym scenariuszu, można równie dobrze odpuścić szukania wskazówek, zabarykadować się w lokacji (unikając w ten sposób nie elitarnych wrogów z kart spotkań), dociągać karty i zagrywać najmocniejsze atuty (zachowując strefy), przygotowywać się do głównego starcia, gromadzić jak najwięcej zasobów, które w zestawieniu z treningiem fizycznym (i nie tylko) dają moc i czekać na postęp tajemnicy, aż pojawi się Pożeracz Otchłani.
Rozumiem, że Pożeracz z otchłani będąc Masywnym, jest w zwarciu ze wszystkimi bohaterami. Dodatkowo po turze każdego gracza, nawet gdy go wyczerpiemy, należy go przygotować (informacja na karcie), więc automatycznie wchodzi ponownie w zwarcie i zaatakuje w fazie wrogów. Może jedynie wyczerpać go w 1 akcji i w kolejnych uciec z miejscówki, i to o 2 lokacje, w przeciwnym razie, będąc łowcą ruszy za nami do sąsiedniej i wejdzie w zwarcie.
PS w tym scenariuszu, można równie dobrze odpuścić szukania wskazówek, zabarykadować się w lokacji (unikając w ten sposób nie elitarnych wrogów z kart spotkań), dociągać karty i zagrywać najmocniejsze atuty (zachowując strefy), przygotowywać się do głównego starcia, gromadzić jak najwięcej zasobów, które w zestawieniu z treningiem fizycznym (i nie tylko) dają moc i czekać na postęp tajemnicy, aż pojawi się Pożeracz Otchłani.
-
To w którym jest: wszyscy badacze zrezygnowali.
planszomania.pl - 10%
-
Nie wybiła, bo przed północą to zrobiłeś.
planszomania.pl - 10%
- Nilis
- Has thanked: 316 times
- Been thanked: 501 times
Aby się upewnić:
Na kilku kartach postępów i innych złych rzeczy jest napisane "jeżeli posiadasz 3 żetony przerażenia to..."
Odnosi się do całokształtu czyli badacz + karty które kontroluje a nie sam badacz?
Na kilku kartach postępów i innych złych rzeczy jest napisane "jeżeli posiadasz 3 żetony przerażenia to..."
Odnosi się do całokształtu czyli badacz + karty które kontroluje a nie sam badacz?
Osobiście często bardziej wolę pograć z ludźmi w planszówki, niż słuchać, co wydaje im się, że mają do powiedzenia. feniks_ciapek
Mógłbyś dać konkretny przykład podstępu czy tej złej rzeczy? W pamięci znajduję tylko jeden przykład, ale on bardzo wyraźnie wyjaśnia jak liczyć posiadany horror. Więc to nie może być karta, która spowodowała Twoje pytanie.
Kopię w kartach i nie znajduję podstępu z takim hasłem. Czyli pewnie chodzi o spolszczenie i polską wersję. Podejrzewam, że w wersji angielskiej jest napisane "if you have 3 or more horror on you...". Nasi przerobili na "jeżeli posiadasz 3 żetony przerażenia to...".
- Nilis
Jest taki tekst jak napisałeś. Karta pierwszego scenariusza Curtain Call w Carcossie oraz takiej karcienolify pisze: ↑30 lis 2023, 12:58Mógłbyś dać konkretny przykład podstępu czy tej złej rzeczy? W pamięci znajduję tylko jeden przykład, ale on bardzo wyraźnie wyjaśnia jak liczyć posiadany horror. Więc to nie może być karta, która spowodowała Twoje pytanie.
Kopię w kartach i nie znajduję podstępu z takim hasłem. Czyli pewnie chodzi o spolszczenie i polską wersję. Podejrzewam, że w wersji angielskiej jest napisane "if you have 3 or more horror on you...". Nasi przerobili na "jeżeli posiadasz 3 żetony przerażenia to...".
Descent into madness
Surge.
Revelation - If you have at least 3 horror on you, lose 1 action.
Osobiście często bardziej wolę pograć z ludźmi w planszówki, niż słuchać, co wydaje im się, że mają do powiedzenia. feniks_ciapek
Tak czułem, że Nasi zadziałali tutaj ze spolszczeniem
Czyli jest jasność. Trzeba liczyć tylko horror na karcie badacza.
Kiedy cokolwiek budzi moje wątpliwości, to zawsze sprawdzam angielską wersję karty. Tak jest szybciej niż kopać się przez zasady.
Co więcej, nawet jeśli rozwiązanie nie przychodzi natychmiast po zapoznaniu się z wersją angielską, to na takim Arkham DB https://arkhamdb.com/ można znaleźć odpowiedź na nurtujące pytania. Pod kartą mogą być komentarze i często, jeżeli dana karta budzi wątpliwości, są one już wyjaśnione właśnie w komentarzach.

Kiedy cokolwiek budzi moje wątpliwości, to zawsze sprawdzam angielską wersję karty. Tak jest szybciej niż kopać się przez zasady.
Co więcej, nawet jeśli rozwiązanie nie przychodzi natychmiast po zapoznaniu się z wersją angielską, to na takim Arkham DB https://arkhamdb.com/ można znaleźć odpowiedź na nurtujące pytania. Pod kartą mogą być komentarze i często, jeżeli dana karta budzi wątpliwości, są one już wyjaśnione właśnie w komentarzach.
- Nilis
Masz rację. Odpowiedź na moje pytanie jest umieszczona na ArkhamDB pod kartą, wspaniała baza odpowiedzi na wątpliwość. Dzięki 

-
To raczej nie kwestia tłumaczenia, tylko podmiot domyślny po polsku
. "jeśli posiadasz" = jeśli twój badacz posiada. Zresztą, czy zetony posiadane przez karty wystawione przez badacza należą do tego badacza, czy do tych kart? Wydaje się, że raczej zawsze do kart.

planszomania.pl - 10%
No i "on you" nie tłumaczy się dosłownie, chociaż w tym przypadku akurat mogłoby pewnie pasować, ale po angielsku to też jest zwrot do badacza i w żaden sposób nie dotyczy leżących fizycznie na karcie żetonów przerażenia, a tłumaczy się to właśnie jako "być w posiadaniu czegoś". Czyli tłumaczenie jest dość dokładne, a wszystkie wątpliwości rozwiewa wpis w kompletnej księdze zasad dotyczący zwrotu "Ty", który zawsze kierowany jest do badacza.
Cześć, mam pytanie - czy po wykorzystaniu surowców z np latarki (staje się bezużyteczna) aby ją odrzucić trzeba zapłacić ponownie jej koszt? Na YT w jednym z tutoriali ktoś tak robił, a w instrukcji nie znalazłem wzmianki na ten temat.
- Yanek
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 2 times
Zostaje i zajmuje slot - ręka. Możesz ją odrzucić jedynie wystawiając atut na jej miejsce.