Stranger Things Po drugiej stronie - pytania i wątpliwości
Stranger Things Po drugiej stronie - pytania i wątpliwości
1. Karta KONIEC DNIA sezonu 2.
Jeśli to możliwe, utwórz stos 2 żetonów na pustym polu Pnączy. Następnie odkryj wierzchni żeton z każdego stosu w Tunelach. Nie dobieraj więcej Scen w tej turze. Przetasuj talię Scen.
Pytanie czy żetony należy odkryć tylko na dwóch polach (Zachodnie Tunele i Wschodnie Tunele) czy także w Gnieździe i na Bramie? Tunele na stronie 4 instrukcji są opisane jako wszystkie po drugiej dolnej stronie planszy.
I drugie pytanie do tego punktu: czy należy przetasować wszystkie karty Scen (także te już odrzucone)?
2. Karta sojusznika Karen Wheeler sezonu 2.
Na początku twojej tury jedna dowolna Postać w twojej Lokacji może obniżyć swój poziom Strachu o 2.
Pytanie czy możesz swojej Postaci obniżyć?
Jeśli to możliwe, utwórz stos 2 żetonów na pustym polu Pnączy. Następnie odkryj wierzchni żeton z każdego stosu w Tunelach. Nie dobieraj więcej Scen w tej turze. Przetasuj talię Scen.
Pytanie czy żetony należy odkryć tylko na dwóch polach (Zachodnie Tunele i Wschodnie Tunele) czy także w Gnieździe i na Bramie? Tunele na stronie 4 instrukcji są opisane jako wszystkie po drugiej dolnej stronie planszy.
I drugie pytanie do tego punktu: czy należy przetasować wszystkie karty Scen (także te już odrzucone)?
2. Karta sojusznika Karen Wheeler sezonu 2.
Na początku twojej tury jedna dowolna Postać w twojej Lokacji może obniżyć swój poziom Strachu o 2.
Pytanie czy możesz swojej Postaci obniżyć?
-
- Has thanked: 576 times
- Been thanked: 186 times
Re: Stranger Things Po drugiej stronie - pytania i wątpliwości
1. Nie grałem drugiego sezonu jeszcze. Więc nie podpowiem
2. Na logikę "Dowolną postać" to też Ty.
2. Na logikę "Dowolną postać" to też Ty.
Jestem tak stary, że pamiętam internet do którego sie dzwoniło...
A grałeś może postacią Jedenastki? Jest w materiałach dodatkowych na stronie Portalu.
Jak interpretować jej specjalną zdolność a w zasadzie drugą część tekstu, że akcja "Pomóż Jedenastce" nie może być wykonana przez żadną z Postaci. Chodzi o resztę postaci poza Jedenastką czy Jenenastka również nie może?
Na logikę trochę dziwnie byłoby wykonywać akcję Pomóż Jedenastce... Jedenastką.
Co do kart scen: Koniec Dnia... w pierwszym sezonie są bodajże dwie takie karty a w drugim jedna. Pytanie czy tasujemy wszystkie karty w tym discard (w tym karta Koniec Dnia) czy tylko te jeszcze nieodkryte? Na YT jest wrzucona pełna rozgrywka i tam autor tasuje wszystkie karty więc chyba ta opcja jest tą właściwą.
Jak interpretować jej specjalną zdolność a w zasadzie drugą część tekstu, że akcja "Pomóż Jedenastce" nie może być wykonana przez żadną z Postaci. Chodzi o resztę postaci poza Jedenastką czy Jenenastka również nie może?
Na logikę trochę dziwnie byłoby wykonywać akcję Pomóż Jedenastce... Jedenastką.
Co do kart scen: Koniec Dnia... w pierwszym sezonie są bodajże dwie takie karty a w drugim jedna. Pytanie czy tasujemy wszystkie karty w tym discard (w tym karta Koniec Dnia) czy tylko te jeszcze nieodkryte? Na YT jest wrzucona pełna rozgrywka i tam autor tasuje wszystkie karty więc chyba ta opcja jest tą właściwą.
-
Zgadzam się z obydwiema twoimi interpretacjami.
Niby prosta gra a po kolejnej partii pojawiły się następne wątpliwości.
Sojusznik Steve Harrington, który pozwala ignorować pierwsze zwiększenie poziomu strachu. Czy wobec tego jak walczę ze stosem powiedzmy o sile 10 a zagrywam tylko kartę o sile 2 to powinienem stracić różnicę czyli 8 i w tej sytuacji mając takiego sojusznika jak Steve nie tracę nic? Grając w ten sposób można się pozbywać po każdej nieudanej próbie po jednym żetonie ze stosu kosztem tylko jednej karty akcji aż w końcu stos się wyczerpie i to łatwy sposób na wygranie gry.
Sojusznik Steve Harrington, który pozwala ignorować pierwsze zwiększenie poziomu strachu. Czy wobec tego jak walczę ze stosem powiedzmy o sile 10 a zagrywam tylko kartę o sile 2 to powinienem stracić różnicę czyli 8 i w tej sytuacji mając takiego sojusznika jak Steve nie tracę nic? Grając w ten sposób można się pozbywać po każdej nieudanej próbie po jednym żetonie ze stosu kosztem tylko jednej karty akcji aż w końcu stos się wyczerpie i to łatwy sposób na wygranie gry.
-
Moim zdaniem to jest "ignore thr First Fear gained" i to oznacza, że cały strach ignorujesz. Chociaż na BGG tłumacza to jakbyś ignorował tylko 1 punkt strachu.
Więc pewności żadnej nie mam które jest prawidłowe.
Więc pewności żadnej nie mam które jest prawidłowe.
Wydaje mi się jednak (także po konsultacji na bgg), że ignorowanie całego strachu byłoby lekkim przegięciem i raczej skłaniam się ku tej drugiej opcji, że Stevem można zmniejszać o 1 pierwsze zwiększenie poziomu strachu. Przykład: masz otrzymać 3 strachu- otrzymujesz 2.
Przydałby się oryginalny tekst karty Steve'a.
Edit/ Udało mi się znaleźć.
Przydałby się oryginalny tekst karty Steve'a.
Edit/ Udało mi się znaleźć.
-
Zgadzam się.bdm pisze: ↑06 gru 2023, 13:04 Wydaje mi się jednak (także po konsultacji na bgg), że ignorowanie całego strachu byłoby lekkim przegięciem i raczej skłaniam się ku tej drugiej opcji, że Stevem można zmniejszać o 1 pierwsze zwiększenie poziomu strachu. Przykład: masz otrzymać 3 strachu- otrzymujesz 2.
Ostatnio zmieniony 06 gru 2023, 23:00 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: cytowanie
Powód: cytowanie
Nic jednak nie wskazuje na to, że można ignorować ten strach tylko raz na turę a takie wątpliwości pojawiły się na bgg. Moim zdaniem możesz ignorować każde zwiększenie poziomu strachu o 1. Przykład: w swojej turze wykonujesz ryzykowną akcję po której strach ma Ci podejść o 3 - podchodzi tylko o 2. Potem w tej samej turze dociągasz dwie kart scen w wyniku której otrzymujesz kolejno 1 i 2 strachu - dzięki Steve'owi będzie to 0 i 1.
Napisałem na BGG bezpośrednio do Roba Daviau i po chwili uzyskałem odpowiedź:
Any time you gain fear, you gain 1 less. So moving in the upside down is no fear (because you ignore the 1 fear). Your option is right.
Napisałem na BGG bezpośrednio do Roba Daviau i po chwili uzyskałem odpowiedź:
Any time you gain fear, you gain 1 less. So moving in the upside down is no fear (because you ignore the 1 fear). Your option is right.