Przenoszę zagadnienie do właściwego tematu.
- w licytacji jedynie najtańsza firma prywatna (czyli SV) ma cenę obniżaną o 5, jeśli wszyscy spasują, a jeszcze nie jest sprzedana. Jeśli wszyscy spasują pod rząd przy którejkolwiek innej, to zamiast obniżać jej cenę o 5, już kupione prywatne płacą dochód swym właścicielom
może tak ?
Jeśli wszyscy gracze pasują w turze składania ofert (brak ofert dla danej spółki) a spółka SV została kupiona, każda z zakupionych dotychczas spółek płaci dochód swojemu właścicielowi. Następnie tura składania ofert zostaje wznowiona od gracza z kartą priorytetu.
-na początku swojego pierwszego operowania (nie Rundy Operacyjnej), spółka umieszcza swoją stację domową (nie "by utworzyć swoją główną stację", bo coś takiego nie występuje w 1830; wszystkie stacje są takie same). Dodatkowo trzeba pamiętać, że można w pierwszym operawaniu postawić także stację normalnie, mimo że w tym samym ORze się postawiło domową
Kierowałem się tymi zapisami:
RAILROAD OPERATION SEQUENCE (6.1)
Each railroad’s operating turn consists of the following activities performed in the order given:
Special – At the start of a railroad’s first turn of operation, it places one of its tokens in its starting city to create its homestation (see 6.3.1, p. 20).
Placing a Home station (6.3.1)
At the beginning of a railroad’s first turn of operation, it must place a token in its starting city circle to create its home station.
There is no cost to perform this action.
więc wpiszę że przed pierwszą OR. To będzie jednoznacznie wskazywało że w pierwszej OR można postawić stację za 40$.
- "od jednej ze swoich stacji, wyjątki: CS (B20) i DH (F16), NYC (57) na (E19), ERIE (57) na (E11);" - strasznie koślawo napisane. Chyba jednocześnie chodzi o niebudowanie na heksach blokowanych przez firmy prywatne wciąż w rękach graczy oraz o to, że firma, której stacja domowa jest na pustym heksie, zaczyna budowę właśnie od niego
Część wyjątków opisana jest w tabeli spółek - na razie nie mam pomysłu jak to krótko i zwięźle opisać.
- bankructwo jest nie najlepiej sformułowane. W 3. punkcie powinno być raczej "Prezes może, ale nie musi kupić pociąg od innej spółki. Jeśli cena jest większa, niż jego i jego spółki gotówka, musi sprzedać udziały. Jeśli wciąż go nie stać, bankrutuje". Generalnie że opcjonalny jest sam zakup, a nie sprzedaż, bo ona wynika bezpośrednio z ceny i dostępnej kasy
Skoro "może" to "nie musi". Nie od spółki a od korporacji. Trochę inaczej ustawiłem.
Chcę żeby maksimum informacji zmieściło się na jednej stronie A4. Stąd kompromisy.
Nowa wersja
https://we.tl/t-7ZZhMEYzgy